Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής & Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής: Κινητοποίηση για τον ΧΥΤΑ Φυλής

Χωματερή

             ΑΘΗΝΑ 21-04-2019

ΑΡ. ΠΡΩΤ. 027

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗ ΤΡΙΤΗ 23 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 15:30 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΕΣΔΝΑ (ΑΝΤΕΡΣΕΝ 6 ΚΑΙ ΜΩΡΑΙΤΗ 90) ΣΤΟ ΨΥΧΙΚΟ.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η Περιφερειάρχης κα Δούρου επιχειρούν Μεγάλη Τρίτη με διαδικασίες fast track την θηριώδη επέκταση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Φυλής στους 300.000 τόνους σύμμεικτων αποβλήτων και στους 100.000 τόνους βιοαποβλήτων ανά έτος! Και όλα αυτά την ώρα που η ως τώρα λειτουργεία του ΕΜΑΚ μόνο περιβαλλοντολογικά φιλική δεν είναι. Ο μόνος που κερδίζει είναι το μονοπώλιο που λειτουργεί τον ΕΜΑΚ!

Δεν θα τους περάσει!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η διοίκηση της Περιφέρειας έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί όλα αυτά τα χρόνια προωθούν με συνέπεια και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στην προμετωπίδα της έχει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια λογική υπηρετεί και η δημοτική αρχή του Δήμου Φυλής που αποδέχτηκε και αποδέχεται την πολιυτική αυτή, αδιαφορώντας για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Εκεί, λοιπόν, μπροστά στα σκουπίδια, φαίνεται για μια ακόμα φορά ότι οι ψευτοκαβγάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν «όριο». Το οποίο δεν είναι άλλο από τα εκατομμύρια που απομυζούν οι «επενδυτές» από το χρυσό που λέγεται «σκουπίδι», αφήνοντας για το λαό τη ρύπανση και καταδικάζοντας μια τεράστια περιοχή σε χρόνια υποβάθμιση.

Συνολικά η χωματερή στη Φυλή είναι μια υγειονομική βόμβα διαρκείας. Τα πληρώματα των απορριμματοφόρων γνωρίζουν καλά ότι οι συνθήκες εργασίας τους εκεί είναι άθλιες. Οι κίνδυνοι είναι διαρκείς και πρόσφατα η χωματερή κινδύνευσε με κατάρρευση.

Πού πήγαν άραγε οι διαβεβαιώσεις για οριστικό κλείσιμο και μη επέκταση της χωματερής; Γιατί δεν δίνουν στη δημοσιότητα τη μελέτη που καταδεικνύει την αύξηση των καρκίνων στη περιοχή; Ποιους καλύπτουν;

Αυτό που χρειάζεται είναι η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται με κριτήριο την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και όχι να υποτάσσεται στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα και τις διεκδικήσεις των φορέων της Δυτικής Αττικής, για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενάντια στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό, μαζικό παρών στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΝΑ τη Τρίτη 23-4-2019 στις 15:30, να δυναμώσουν τον αγώνα κόντρα στην πολιτική που τους καταδικάζει να ζουν δίπλα στα σκουπίδια είτε αυτά συσσωρεύονται όπως – όπως σε έναν υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ, είτε στοιβάζονται στα πεζοδρόμια κάτω απ’ τα παράθυρα των λαϊκών νοικοκυριών.

Να διεκδικήσει συνολικά τη ζωή που αξίζει σε αυτόν και τα παιδιά του.

Απαιτούμε

 • Να σταματήσει κάθε διαδικασία επέκτασης του ΕΜΑΚ.
 • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
 • Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ


Όχι στην Επέκταση του φαραωνικού Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης –

Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής!

Την Εβδομάδα των Παθών διάλεξε η Διοίκηση Δούρου στον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής για να επιχειρήσει, με τις ευλογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μια νέα επίθεση σε βάρος της υγείας των λαϊκών στρωμάτων του Θριάσιου και της Δυτικής Αθήνας.

Αυτό προμηνύει η σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ με θέμα τη φαραωνική επέκταση του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης (ΕΜΑ) στην ΟΕΔΑ Φυλής. Ανακύκλωσης μόνο στα λόγια αφού σύμφωνα με τη σχετική Προκήρυξη, που τίθεται για έγκριση, η ανακύκλωση περιορίζεται μόλις στο 10% των εισερχόμενων στη μονάδα σύμμεικτων απορριμμάτων (350.000 τόνοι/έτος). Πρόκειται για υλικά υποβαθμισμένης ποιότητας (χαρτί – χαρτόνι, πλαστικά, μέταλλα), εμποτισμένα με στραγγίσματα αφού διαχωρίζονται από τη μάζα σύμμεικτων σκουπιδιών.

Από την άλλη μεριά τα άχρηστα για το ΧΥΤΑ των πιο πάνω σύμμεικτων ξεπερνούν κατά πολύ το 40%(!) (εκτιμάται ότι θα φτάνουν το 47%) καθώς το όριο αυτό τίθεται από κοινού για την επεξεργασία (ι) των σύμμεικτων (350.000 τον) και (ιι) των προδιαχωρισμένων βιοαποβλήτων (100.000 τον, σύνολο 450.000 τον/έτος) με πολύ χαμηλότερο ποσοστό αχρήστων (στην προκείμενη εκτίμηση το ποσοστό αχρήστων των βιοαποβλήτων πάρθηκε ίσο με το 15%).

Το υπόλοιπο  43% των σύμμεικτων της ΜΕΑ μοιράζεται ανάμεσα:

 • Σε μια κακής ποιότητας κόμποστ, κατάλληλο μόνο για υλικό επίχωσης.
 • Σε μια ακόμη χειρότερη ποιότητα RDF, με τη μέγιστη επιτρεπόμενη περιεκτικότητα σε δηλητηριώδες χλώριο και τοξικό υδράργυρο προκειμένου να γίνει δεκτό στις τσιμεντοβιομηχανίες. Ό,τι χειρότερο για την υγεία των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή των βιομηχανιών αυτών.
 • Στις απώλειες υγρασίας και διεργασιών, για τις οποίες λόγος δεν γίνεται στην οικεία ενότητα του σχετικού τεύχους («Συγγραφή Υποχρεώσεων») της Προκήρυξης.

Τα παραπάνω, όμως, είναι «ένα το κρατούμενο». Το δεύτερο, και εξίσου σοβαρό – αν όχι σοβαρότερο -, είναι η ποσότητα των αποβλήτων που θα επεξεργάζεται το ΕΜΑ. Παραβιάζοντας και αυτό ακόμη το αντιλαϊκό ΠΕΣΔΑ, που πραξικοπηματικά και παράνομα υπερψήφισε η παράταξη ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι παρατρεχάμενοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, η ποσότητα των σύμμεικτων που θα υποδέχεται το ΕΜΑ ανεβαίνει από τους 317.000 τον στους 350.000 τον (άλλο είναι η «δυναμικότητα» μιας εγκατάστασης και άλλο η ποσότητα αποβλήτων που σχεδιάζεται να υποδεχθεί).

Ακόμη μεγαλύτερη υπέρβαση, σε σχέση πάντα με τις «φαραωνικές» ποσότητες του ίδιου του ΠΕΣΔΑ, υπάρχει για την ποσότητα των βιοαποβλήτων, που θα υποδέχεται το ΕΜΑ. Από τους 100.000 τον εκτοξεύονται στους 140.000 τον (!!) καθώς προβλέπεται και μια πρόσθετη ποσότητα 40.000 τον/έτος «πράσινων αποβλήτων» (κυρίως κλαδέματα), που θα προσκομίζουν οι δήμοι, θα τεμαχίζει ο ανάδοχος και θα τα αξιοποιεί κατά το δοκούν «εκτός ΟΕΔΑ». Διαδικασία που βοά από μακριά ότι σχεδιάζεται, κάπου εκεί γύρω, και μια μονάδα καύσης βιομάζας! Μια ακόμη από τις τόσες που έχουν αδειοδοτηθεί και στην Αττική, στο πλαίσιο παραπέρα προώθησης της ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας, που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει, φυσικά, και το «τρίτο κρατούμενο»: Για ποιον όλα αυτά;

Αρκεί ένα μόνο νούμερο για να δοθεί με τη μέγιστη δυνατή σαφήνεια η απάντηση στο ερώτημα αυτό: 152.782.174,44 €. Τόση είναι, σύμφωνα με την Προκήρυξη η «εκτιμώμενη αξία της σύμβασης …  συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24 %», μαζί με το «δικαίωμα προαίρεσης».

Συγκεκριμένα, η επέκταση του ΕΜΑ περιλαμβάνει την «αναβάθμισή του» μαζί και τη συντήρηση/ λειτουργία του από τον ανάδοχο για πέντε χρόνια με δυνατότητα (που συστηματικά «αξιοποιεί» η Διοίκηση Δούρου σε προηγούμενες περιπτώσεις, προς τέρψη και του εργολάβου) παράτασης της συντήρησης/ λειτουργίας του (αυτό είναι το «δικαίωμα προαίρεσης») για άλλα τρία χρόνια.

Συνεπώς, ο ευτυχής επιχειρηματικός όμιλος, που θα κερδίσει το διαγωνισμό, θα έχει εξασφαλίσει επί 8 χρόνια ένα μεγάλο κέρδος χωρίς να βάλει τίποτα από την τσέπη του, καθώς το έργο και τις υπηρεσίες του θα τις πληρώνει ο ΕΔΣΝΑ από δικούς του πόρους (ένα πολύ μικρό μέρος θα προέλθει από το ΕΣΠΑ), δηλαδή από την παραπέρα αφαίμαξη του λεηλατημένου εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας.

Έτσι έχουν τα πράγματα, που αποφασίζει και διατάζει η Διοίκηση Δούρου – ΣΥΡΙΖΑ στον ΕΔΣΝΑ και στην Περιφέρεια Αττικής. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο.

Το μαζικό κίνημα στο Θριάσιο και τη Δυτική Αθήνα δείχνει αποφασισμένο να ματαιώσει το καταστροφικό αυτό σχέδιο, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διεκδίκησης, που η Λαϊκή Συσπείρωση, το ΚΚΕ στηρίζουν ολόπλευρα:

 • Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να φύγει ο αποτεφρωτήρας και να μετεγκατασταθεί σε απομακρυσμένη και ασφαλή θέση, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή ή η επέκταση της υφιστάμενης, να προχωρήσει ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
 • Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στο παλιό λατομείο Μουσαμά και στο λατομείο Σταμέλου. Η εξεύρεση νέων χώρων να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού και την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος. Δεν πρέπει να αποκλείεται η αναζήτηση χώρου και σε εκτός Αττικής περιοχές, στο πλαίσιο μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας.
 • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των απορριμμάτων.
 • Όχι στην καύση των απορριμμάτων με την πολυδάπανη μετατροπή τους σε καύσιμη ύλη.
 • Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν χρόνια με τη ζωή τους.
 • Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να ενισχυθούν τα μέτρα ασφάλειας. Όχι άλλα εργατικά εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων στην καθαριότητα.-

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ