«Τώρα μας αποκαλείτε ήρωες, αύριο θα μας ξεχάσετε»-Κινητοποίηση γιατρών και Νοσηλευτών στο Αγία Όλγα»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Υγείας γιατροί και νοσηλευτές της «Αγίας Όλγας» με σκοπό να διεκδικήσουν την κάλυψη των ελλείψεων που παρατηρούνται στον τομέα της Υγείας. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε (7/4) έξω από την κύρια είσοδο του Νοσοκομείου, τηρουμένων όλων των μέτρων ατομικής προστασίας. Οι καθημερινοί ήρωές μας, όπως αποκαλούνται λόγω πανδημίας, με πανό και συνθήματα, εξέπεμψαν κραυγή αγωνίας συμμετέχοντας σε αντίστοιχες συγκεντρώσεις που έγιναν στα περισσότερα Νοσοκομεία της χώρας ύστερα από κάλεσμα του συνδικαλιστικού τους οργάνου της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων).

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και διοικητικοί υπάλληλοι του Νοσοκομείου, καθώς και αρκετοί φορείς της πόλης μας, όπως το ΠΑΜΕ Ν. Ιωνίας, η δημ. παράταξη ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ, ο Σύνδεσμος συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ιωνίας και πέριξ, η Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ν. Ιωνίας και άλλες συλλογικότητες και πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας εκπρόσωποι φορέων χαιρέτησαν τη συγκέντρωση καταγγέλλοντας τις διαχρονικά εφαρμοζόμενες πολιτικές στο χώρο της Υγείας, ζητώντας πλήρη κάλυψη των κενών θέσεων γιατρών και νοσηλευτών, αξιοπρεπείς αμοιβές, δωρεάν δημόσια υγεία για όλους, καθώς και επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών και Νοσοκομείων γι’αυτή την κρίσιμη εποχή της πανδημίας.

Κάθε πιθανόν κρούσμα που φθάνει στην πύλη οδηγείται στους οικίσκους όπου αρμόδιος γιατρός θα κρίνει αν χρειάζεται να γίνει τεστ κι αν ναι λαμβάνει δείγμα το οποίο αποστέλλεται για εξέταση. Μέχρι τότε το πιθανό κρούσμα παραμένει σε ειδικούς θαλάμους των παθολογικών κλινικών κι αν το τεστ, που βγαίνει εντός 24 ωρών, είναι θετικό τότε γίνεται διακομιδή του ασθενούς σε ένα από τα Νοσοκομεία αναφοράς

Δηλώσεις στην ΙΟΝΙΑΝΕΤ

Ο κ. Αντωνίου
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου κ. Χρήστος Αντωνίου μάς ενημέρωσε για τα αιτήματα της κινητοποίησης δίνοντας έμφαση στην ένταξη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά και στην έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας. Επίσης μας ξενάγησε στο προαύλιο του Νοσοκομείου όπου έχουν τοποθετηθεί οικίσκοι για εξέταση πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού, και μας είπε χαρακτηριστικά: «Κάθε πιθανόν κρούσμα που φθάνει στην πύλη οδηγείται στους οικίσκους όπου αρμόδιος γιατρός θα κρίνει αν χρειάζεται να γίνει τεστ κι αν ναι λαμβάνει δείγμα το οποίο αποστέλλεται για εξέταση. Μέχρι τότε το πιθανό κρούσμα παραμένει σε ειδικούς θαλάμους των παθολογικών κλινικών κι αν το τεστ, που βγαίνει εντός 24 ωρών, είναι θετικό τότε γίνεται διακομιδή του ασθενούς σε ένα από τα Νοσοκομεία αναφοράς».

Ο κ. Αντωνίου μας περιέγραψε τον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι γιατροί και όλοι οι εργαζόμενοι του «Αγία Όλγα» να καλύψουν τις ελλείψεις διεκδικώντας απαραίτητο υγειονομικό υλικό, μέσα ατομικής προστασίας αυτοσχεδιάζοντας πολλές φορές και την ανάγκη κάλυψης των πάνω από 70 κενών θέσεων νοσηλευτών και 30 ιατρών που έχει ανάγκη το Νοσοκομείο για να λειτουργήσει επαρκώς αυτή την περίοδο. Ειδικότερα λόγω των κενών θέσεων κάποιοι τομείς όπως τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία δεν λειτουργούν και τα μη επείγοντα χειρουργεία καθυστερούν.

120 γιατροί και νοσηλευτές νόσησαν στη χώρα μας από τον ιό, με 1 μόνο θάνατο

Ο κ. Λαζαρίδης
Για το ίδιο θέμα μας μίλησε και ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και δημ. σύμβουλος κ. Γιάννης Λαζαρίδης που μας ενημέρωσε για τις κινητοποιήσεις που γίνονται (7/4) στα Νοσοκομεία όλης της χώρας «διεκδικώντας άμεση χρηματοδότηση από το κράτος για την κάλυψη των σοβαρών ελλείψεων του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο όπως αποδείχθηκε είναι ικανό με θυσίες όλων των εργαζομένων του να ανταποκριθεί σε έκτακτες ανάγκες όπως η σημερινή, με επιτυχία». Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα ένταξης των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά και στάθηκε στους 120 γιατρούς και νοσηλευτές που νόσησαν στη χώρα μας από τον ιό με 1 μόνο θάνατο.

Όσον αφορά το «Αγία Όλγα» μάς ενημέρωσε ότι από τους οι 5 εργαζόμενους που προσβλήθηκαν οι 3 είναι πλήρως υγιείς και επέστρεψαν στην εργασία τους, ενώ οι υπόλοιποι 2 αναρρώνουν σε καλή κατάσταση, σε καραντίνα.

Ο κ. Αθανασίου
Στην ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr μίλησε και ο δραστήριος πρόεδρος των Συνταξιούχων Ν.Ιωνίας, κ. Νίκος Αθανασίου, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα καταγγελτικός υποστηρίζοντας τον αγώνα και τα αιτήματα ιατρών και νοσηλευτών, καταφερόμενος εναντίον των πολιτικών των εκάστοτε κυβερνήσεων που δεν στήριξαν την δημόσια υγεία ,ενώ προάγεται σήμερα, όπως είπε, η ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα με ότι αυτό σημαίνει για εργαζόμενους και συνταξιούχους. Ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι οι Συνταξιούχοι της Ν. Ιωνίας παρεμβαίνουν εδώ και χρόνια με κινητοποιήσεις στον ΕΟΠΥΥ Ν. Ιωνίας και στο «Αγία Όλγα». Τέλος ζήτησε την επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ.

Η κ. Κομνηνάκη
Στην εφημερίδα μας έκανε δηλώσεις και η παρευρισκόμενη βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ κ. Μαρία Κομνηνάκη η οποία ανέπτυξε τις θέσεις το κόμματός της για την Υγεία και την παρούσα έκτακτη κατάσταση που χρειάζεται, όπως είπε, πολλές περισσότερες από τις 2-4 χιλ. προσλήψεις, ενώ «γίνεται προσπάθεια αποδυνάμωσης του ΕΣΥ υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της Υγείας», όπως χαρακτηριστικά είπε. Απαντώντας επίσης στο θέμα των προσφυγικών/μεταναστευτικών καταυλισμών στη Λέσβο, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού, αλλά επείγει η αποσυμφόρηση των νησιών.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε χωρίς εντάσεις, όπως σε άλλα Νοσοκομεία, αφού εμφανώς τουλάχιστον δεν παρουσιάστηκε αστυνομική δύναμη.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ