DEBATES: Κοινωνική πολιτική

Τι προγραμματίζετε για την υποστήριξη των Κοινωνικών υπηρεσιών προς τους δημότες μας;

Διαβάστε τις θέσεις πέντε δημοτικών παρατάξεων της Νέας Ιωνίας που ζητούν την ψήφο μας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές…


Μέσα στην κρίση κρατήσαμε τη Νέα Ιωνία όρθια!

Αλληλεγγύη στους απόρους και οικονομικά αδυνάτους δημότες, στα ΑΜΕΑ, στους άνεργους και άστεγους δημότες και γενικότερα, σ’ αυτούς που, μόνιμα ή πρόσκαιρα, έχουν ανάγκη τη συνδρομή του Δήμου, είναι ο καθημερινός στόχος μας. Το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών ενός κοινωνικού κράτους που θα σέβεται τον πολίτη είναι αυτό που μας διαφοροποιεί από τον νεοφιλελευθερισμό και τους εκφραστές του στην πόλη μας.

Οι σημαντικότερες δομές και δράσεις προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής που ασκεί με επιτυχία ο Δήμος μας για την εξυπηρέτηση και φροντίδα των δημοτών μας είναι:

 • Κοινωνικό Παντοπωλείο: Λειτουργεί από το 2011 με την διασφάλιση της λειτουργίας του, μέσω του δημοτικού προϋπολογισμού και την βοήθεια εκατοντάδων εθελοντών, εξυπηρετώντας σε μηνιαία βάση 900 οικογένειες (2000 άτομα).
 • Πρόγραμμα στέγαση κι επανένταξη: Από το 2014 ο Δήμος μας ως Leader, τριών ακόμα δήμων – εταίρων, καλύπτει με συντονισμένες δράσεις τη στέγαση τη διαβίωση και την εργασιακή επανένταξη πολιτών που ήταν σε συνθήκες αστεγίας και ανεργίας.
 • Πρόγραμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής για το  ταμείο ευρωπαϊκής βοήθειας για τους απόρους ΤΕΒΑ/FEAD: Ο δήμος μας συμμετέχει στη σύμπραξη Βόρειου Τομέα Αττικής με την Περιφέρεια Αττικής εξυπηρετώντας 700 νοικοκυριά (1500 πολίτες) με την διανομή τροφίμων.
 • Μειωμένα δημοτικά τέλη για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες: Ο δήμος αποφάσισε την μείωση των δημοτικών τελών σε άτομα και οικογένειες που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό.
 • Κέντρο κοινότητας Δήμου Νέας Ιωνίας: Η νέα πρωτοποριακή Δομή υποδέχεται ενημερώνει καταγράφει και εξυπηρετεί καθημερινά κατά μ.ο. 40 δημότες περίπου που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Εδώ κατατίθενται οι αιτήσεις για τα επιδόματα αναπηρίας ανασφάλιστων υπερηλίκων και το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω του οποίου εξυπηρετούνται 1350 νοικοκυριά  δηλ. 2700 πολίτες της Ν. Ιωνίας.
 • Δημοτικές Ιματιοθήκες: Λειτουργούν από το 2012 σε διάφορες γειτονιές της πόλης μας, καλύπτοντας ανάγκες δημοτών μας σε ρουχισμό και οικιακό εξοπλισμό.
 • Δωρεάν Φαρμακευτική Περίθαλψη Ανασφάλιστων Δημοτών: Το πρόγραμμα λειτούργησε στο  Δήμο μας πάνω από δύο χρόνια κι έχουν εξυπηρετηθεί περισσότερα από 500 άτομα
 • Πρόγραμμα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος και χορήγησης βοηθήματος: Αφορά καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα
 • Παροχή σχολικών γευμάτων: Το ΜΕΓΑΛΟ έργο στον Τομέα της Παιδείας είναι η δωρεάν παροχή σχολικών γευμάτων σε όλα τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου μας (3.000 και πλέον  γεύματα ημερησίως).
 • Δημιουργία Γραφείου ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών: Yπάλληλοι από το Υπ. Οικονομικών παρέχουν συμβουλές και υποστήριξη σε πολίτες και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με χρέη και δάνεια.
 • Ψυχοκοινωνική στήριξη ευπαθών ομάδων και πρόληψη παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης με την ευθύνη των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων της Κοινωνικής Υπηρεσίας
 • Κατασκήνωση: Η δημοτική κατασκήνωση στο Αλεποχώρι φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι 700 παιδιά, καθώς και 120 μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου μας. Από το 2011 μειώσαμε τα τροφεία κατά 50%.
 • Πρόγραμμα δημιουργικής καλοκαιρινής απασχόλησης: Ένα πρόγραμμα με χαρούμενο δημιουργικό χαρακτήρα που προσφέρει διασκέδαση στα παιδιά του δημοτικού και νηπιαγωγείου.
 • Δημοτική Τράπεζα Αίματος: Λειτουργεί σε συνεργασία με το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, με καταγεγραμμένους περίπου 250 εθελοντές αιμοδότες. Έχει εξυπηρετήσει πλέον των 2.600 ασθενών με 3.000 μονάδες αίματος.
 • ΚΑΠΗ: Λειτουργούν 4  σε αντίστοιχες συνοικίες του Δήμου μας, με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό παρέχοντας στα 2000 μέλη κοινωνικές, ιατρικές, ψυχαγωγικές και επιμορφωτικές υπηρεσίες.

Σχεδιάζουμε στην επόμενη θητεία μας

 • Συνέχιση όλων των προηγούμενων δράσεων
 • Προγράμματα αλληλεγγύης που θα περιλαμβάνουν τις ακόλουθες παροχές, δράσεις και μέτρα:
 • μείωση ή απαλλαγή για τη συμμετοχή στα αθλητικά πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα και προγράμματα των Νομικών Προσώπων του Δήμου
 • μείωση ή απαλλαγή από τα τροφεία των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών
 • έκδοση της εκπτωτικής Κάρτας του Δημότη, στα καταστήματα της περιοχής και στις δράσεις του δήμου
 • παροχή δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές, από συνταξιούχους εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικούς των σχολείων της πόλης μας
 • Συγκρότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο διαπαραταξιακών επιτροπών διαχείρισης δημόσιων πόρων προς τους ωφελούμενους (π.χ. κοινωνική κατοικία, απαλλαγή από προσαυξήσεις προστίμων).
 • Δημιουργία κέντρων στήριξης οικογένειας  (με τη βοήθεια εξειδικευμένου  προσωπικού).
 • Δημιουργία Κέντρου δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με Αναπηρία.

«Η  Κοινωνική Αλληλεγγύη και οι προοδευτικές αξίες μας ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και την εξαθλίωση των πολλών»


Η έννοια της Αλληλεγγύης αποτελεί συστατικό στοιχείο της αντίληψης μας. Δεν είναι τυχαίο ότι εμπεριέχεται στην ονομασία της παράταξης μας (Δημιουργία – Αλληλεγγύη).

Πιστεύουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε στην πόλη μας ένα «Τοπικό Κοινωνικό Κράτος», ένα σύνολο κοινωνικών δομών, ώστε ο Δήμος να είναι διαρκώς «παρών» όπου υπάρχει ανάγκη. Παράλληλα θα ενδυναμώσουμε τις ήδη υπάρχουσες δομές κοινωνικής  αλληλεγγύης του Δήμου,  ώστε να λειτουργούν και να παρέχουν ακόμα περισσότερο ποιοτικές υπηρεσίες τόσο στους συμπολίτες μας, όσο και στους εργαζόμενους που ασκούν το κοινωνικό τους λειτούργημα.

Στην μέριμνα μας είναι επίσης και η δημιουργία δικτύων ανθρώπινης αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά της πόλης καθώς και η λειτουργία προγραμμάτων και δράσεων ανακούφισης και στήριξης των κοινωνικά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ώστε κανένας συμπολίτης μας να μην βιώνει κοινωνικό και προσωπικό αποκλεισμό, συναισθήματα ανημπόριας και απαισιοδοξίας.

Προτεινόμενες Δομές – Προγράμματα – Δράσεις:

 • Δημιουργία «Δημοτικού Κέντρου Πληροφόρησης και ενίσχυσης της Εργασίας» για την αντιμετώπιση της ανεργίας
 • Δημιουργία «Δημοτικού Κέντρου Οικογένειας» για τη  στήριξη της οικογένειας, των γονιών και των παιδιών της πόλης μας
 • Δίκτυο «Κοινωνικών ανταποκριτών» – Ομάδων κοινωνικών εθελοντών,  ώστε η κοινωνική και ανθρώπινη αλληλεγγύη να είναι διαρκής  σε κάθε άνθρωπο,  σε κάθε γειτονιά
 • Συντονισμός δράσεων και συνέργεια  με την Εκκλησία, ώστε η αρωγή  να είναι μια εμπεδωμένη αξία για όλους μας
 • Δημιουργία Κέντρου Βραχυχρόνιας Φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων
 • Χορήγηση «Κάρτας νεολαίας» σε νέους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα
 • Ενίσχυση των Φοιτητών οι οποίοι βρίσκονται εκτός πόλης, για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών.

Στην προσπάθεια μας θα αξιοποιήσουμε εγχώριους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και την σύγχρονη τεχνολογία, την οποία θα διασφαλίσουμε μέσα από την απόφαση μας να κάνουμε την Νέα Ιωνία μια σύγχρονη «έξυπνη» πόλη, εξυπηρετική, βοηθητική και αλληλέγγυα για όλους τους συμπολίτες μας.


Η Κοινωνική Πολιτική αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα της πολιτικής μας. Σήμερα που η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας και οι περιοριστικές πολιτικές που τη συνόδευσαν ως εφαρμογή των «Μνημονίων» έφεραν ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού σε αδιέξοδα. Ο Δήμος αποτελεί τον πρώτο βαθμό εγγύτητας στον πολίτη και θέλουμε την κοινωνία όρθια. Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές μας, εξειδικεύουμε στην

 • Στήριξη των κοινωνικών δομών του Δήμου μας (Κ.Α.Π.Η, Κοινωνική Υπηρεσία, Βοήθεια στο σπίτι, Κέντρο Πρόληψης Ίριδα) μέσω ειδικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Εκσυγχρονισμό της δομής και λειτουργίας του Κέντρου Βρεφονηπιακής Αγωγής και Φροντίδας Οικογένειας – “ΚΕΒΡΕΦΟ”. Αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών του.
 • Ίδρυση πολυδύναμου Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης. Ιδιαίτερη έμφαση στην Οικογένεια, το Σχολικό Περιβάλλον, τους Ανέργους, τα Άτομα με Αναπηρία και όσους χρήζουν βοηθείας. Υλοποίηση ειδικών κυλιόμενων Προγραμμάτων Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας.

Εμείς όπως γνωρίζετε είμαστε όλοι μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Νέας Ιωνίας που στην περίοδο της μεγάλης όξυνσης της κρίσης ήταν στην πρωτοπορία για την προάσπιση των λαϊκών οικογενειών ενάντια στα αποτελέσματα της κρίσης. Το σύνθημα μας είναι ένας για όλους και όλοι για έναν. Όπως έχουμε αποδείξει με τους αγώνες μας δεν θα επιτρέψουμε να μείνει στη Νέα Ιωνία καμία οικογένεια χωρίς ρεύμα, στέγη και τροφή.

Η ταξική αλληλεγγύη είναι στον πυρήνα της ιδεολογίας μας για αυτό θέλουμε να τονίσουμε ότι για εμάς δεν πρέπει να υπάρχει λαϊκή οικογένεια η οποία θα στηρίζει την επιβίωση της στα συσσίτια, στα κοινωνικά παντοπωλεία και στα φαρμακεία. Το βασικό που θα κάνουμε, όπως πάντα κάναμε, είναι να στηρίξουμε το ταξικό κίνημα που διεκδικεί επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, που διεκδικεί δωρεάν ρεύμα για οικογένειες με οξυμένα προβλήματα, που διεκδικεί δωρεάν ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, που παλεύει για δουλειά με δικαιώματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα στηρίξουμε το κοινωνικό παντοπωλείο και ιατρείο, αλλά δεν θα ζητήσουμε από τους δημότες που υποφέρουν να μας πουν ευχαριστώ όπως μας λέει ο Γκότσης.

Στο επόμενο διάστημα εκτός από την στήριξη των ήδη υπαρχόντων υπηρεσιών στόχος μας είναι δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου υποστήριξης των ΑΜΕΑ το οποίο αφορά από την διευκόλυνση της κίνησης τους μέσα στην πόλη (πεζοδρόμια, ράμπες δημοτικής συγκοινωνίας), διευκόλυνση του διορισμού τους στο δήμο, ηχητικές υπηρεσίες για τους τυφλούς αλλά και σήμανση μπράιγ,  στήριξη της ειδικής αγωγής στα σχολεία, διευκόλυνση της νοσηλείας παιδιών με αυτισμό στο Αγία Όλγα. Διεύρυνση της Βοήθειας στο Σπίτι. Ενίσχυση της πολιτικής πρόληψης για τα ναρκωτικά σε συνεργασία με το παράρτημα του ΕΣΥΝ στη Νέα Ιωνία.


Με τον Καλλικράτη καταρχάς και σε αναβαθμισμένο επίπεδο με τον Κλεισθένη μια σειρά από κοινωνικές αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν από το κεντρικό κράτος στους δήμους, ενώ παράλληλα η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης συνοδεύτηκε με την εξάρτηση ολοένα και περισσότερων υπηρεσιών από προγράμματα ΕΣΠΑ. Αυτό οδηγεί στη συρρίκνωση ή και κατάργηση υπηρεσιών και τη διαμόρφωση όρων για την εμπορευματοποίησή τους.

Ως Εκτός Σχεδίου καλούμε τους κατοίκους της πόλης μας να αγωνιστούμε για δημόσιες δωρεάν ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες (πρόνοια, παιδικοί σταθμοί, άθληση, υγεία, συγκοινωνίες, πολιτισμός). Για δωρεάν βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς ώστε να καλύπτονται όλα τα παιδιά. Με κατάλληλες υποδομές και επαρκές προσωπικό. Κανένα παιδί εκτός σταθμών. Κατάργηση των τροφείων. Για δωρεάν δημοτικές υπηρεσίες άθλησης, πολιτισμού και φροντίδας ηλικιωμένων. Σε όλες τις υπηρεσίες να εργάζεται προσωπικό με μόνιμες σχέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Να αγωνιστούμε ενάντια στις πολιτικές μοιράσματος της φτώχειας. Για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που να μας εξασφαλίζουν μια αξιοβίωτη ζωή, όχι στην επιδοματική ζωή και την εξάρτηση της διαβίωσής των ανέργων και των φτωχών από το κοινωνικό παντοπωλείο και τα «ΚΕΠ της φτώχειας», τα κέντρα κοινότητας.

Η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η μνημονιακή αντιπολίτευση ΝΔ, ΚΙΝΑΛ κλπ. επιχειρούν να παρουσιάσουν όλο αυτό το πλαίσιο σαν δεδομένο. Σε τοπικό επίπεδο συνεπικουρούνται από τις μνημονιακές δημοτικές παρατάξεις. Την ίδια ώρα όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζει τα βγαλμένα από το μεδούλι της ζωής μας πρωτογενή πλεονάσματα (4,2% το 2016, 4,2% το 2017, 4,4% το 2018) υπερκαλύπτοντας κατά 13δις τους στόχους που είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς ενώ οι 500 κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις πετύχαιναν για το 2017 αύξηση κερδοφορίας κατά 15%. Οι δυνατότητες για μια πολιτική ικανοποίησης των αναγκών της εργαζόμενης πλειοψηφίας λοιπόν υπάρχουν. Για να γίνουν πράξη απαιτείται η σύγκρουση, ρήξη και ανατροπή με τις πολιτικές αυτές και τους πολιτικούς εκφραστές τους.

 

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ