Το βράδυ της Τρίτης (10/3), στο Café Bar «Hashtag», στη Νέα Ιωνία, οι Εκδόσεις «Φίλτισι» παρουσίασαν το καινούργιο βιβλίο του Ριζουπολίτη ηχολήπτη και συγγραφέα κ. Γιάννη Παπαϊωάννου-Τσαρούχη, με τίτλο: «Κόκκινο, γράφουμε» το οποίο περιλαμβάνει περιγραφές των στιγμών που ο συγγραφέας έζησε κατά τη διάρκεια ηχογραφήσεων τραγουδιών δεκάδων μορφών του ελληνικού τραγουδιού, εργαζόμενος ως ηχολήπτης στην περίφημη «Κολούμπια».
Η κ. Φιλίνη
Την παρουσίαση συντόνισε η γνωστή ηθοποιός, τραγουδίστρια, χορεύτρια και συγγραφέας κ. Ελένη Φιλίνη, η οποία, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο από τις εκδόσεις «Φίλντισι», που πρέπει, πραγματικά το εννοώ, όλοι να το προμηθευτείτε. Διαβάζεται με μεγάλη ευκολία. Δεν σταματάς να το διαβάζεις. Κυλάει σαν νεράκι.», προσθέτοντας για τον συγγραφέα πως: «Αυτός ο άνθρωπος έχει πετύχει να συνεργαστεί πραγματικά από τον Χατζηδάκι μέχρι τον Άσιμο, την Μπέλου, τον Χιώτη, μέχρι τον Ζαμπέτα, με όλους τους μεγάλους συνθέτες, και, φυσικά, με όλους τους μεγάλους τραγουδιστές.».
Επίσης, η κ. Φιλίνη είπε μεταξύ άλλων πως: «Θα μιλήσουν για τον Γιάννη Παπαϊωάννου αγαπημένοι του φίλοι και γνωστοί, που τον ξέρουν πάρα πολλά χρόνια. Αλλά εγώ θα σταθώ σε κάτι. Όχι στον άνθρωπο ο οποίος είναι πάρα πολύ γνωστός ως σπουδαίος στη δουλειά του και καταξιωμένος. Εμένα αυτό που με συγκίνησε και που με άγγιξε είναι ο άνθρωπος ως άνθρωπος. Γιατί κι εγώ πρώτα βάζω τον άνθρωπο και μετά βάζω τη δουλειά σε όλα τα πράγματα.», ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία της διαβάζοντας ένα μικρό χαρακτηριστικό απόσπασμα από το παρουσιαζόμενο βιβλίο.
Ο κ. Λεωνίδας Καραφαλλίδης-Πέππος
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο κ. Λεωνίδας Καραφαλλίδης-Πέππος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Εγώ είμαι ευλογημένος που γνώρισα τον Γιάννη Παπαϊωάννου και συνυπάρχουμε μαζί και τον έχω κοντά μου και μαθαίνω πράγματα. Για εμένα είναι το «διδακτορικό» μου πλέον σ’ αυτή τη δουλειά, στη μουσική. Κάνω το ντοκτορά μου. Τον ευχαριστώ δημόσια, που με έχει εδώ δίπλα του, να μιλήσω για το έργο του, για το βιβλίο του. Θα πω κάτι καθαρά μουσικό: Ο έρωτας για τη μουσική του Γιάννη και όλων που ασχολούνται με αυτό το «άθλημα» το γνωρίζουμε είναι πάρα πολύ μεγάλος.», ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος στο σημαντικό έργο του κ. Γιάννη Παπαϊωάννου-Τσαρούχη ως ηχολήπτη.
Ο κ. Μάριος Κώστογλου
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο κ. Μάριος Κώστογλου, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως: «Μια φορά κι έναν καιρό, λοιπόν, σ’ έναν πάρα πολύ ωραίο χώρο, με ωραία κτήρια, με πολλή πρασινάδα, λίγο έξω από την Αθήνα, με πολλή αγάπη, γεμάτος ο τόπος από αγάπη, γεμάτος από ήχο, γεμάτος από ταλέντα, σε έναν τέτοιον χώρο εμφανίστηκε ένας νεαρούλης, ένας πιτσιρίκος, ένας άνθρωπος ο οποίος όταν τον κοίταζες τα μάτια του πετάγανε σπίθες. Ήταν φοβερό αυτό το πράγμα. Δεν το έχω ξανασυναντήσει ποτέ μου. Για τον Γιάννη λέω, βέβαια. Εκείνο που μας εντυπωσίασε όλους εμάς, τους ειδήμονες τέλος πάντων, ήταν ότι ήτανε πανταχού παρών. Δεν ξέφευγε ποτέ τίποτα από την προσοχή του και τίποτα από το ενδιαφέρον του και τίποτα από τη φροντίδα του. Ήταν πάρα πολύ δύσκολη η δουλειά που έκανε, δηλαδή βοηθός ηχολήπτου όταν δούλευε στην Κολούμπια.» και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως: «Γιατί δεν είναι τόσο πολύ αυτό που έγραψε, αλλά είναι αυτό που θα μείνει, που εμπεριέχει την ιστορία ολοκληρωτικά, σφαιρικά, της Κολούμπια, η οποία, δυστυχώς, δεν έτυχε του ανάλογου σεβασμού από τους ανθρώπους οι οποίοι είχανε και έχουνε τα γκέμια, τα ηνία, και τη γκρεμίσανε.».
Η κ. Σύσση Καπλάνη
Κατόπιν, για το βιβλίο μίλησε και η κ. Σύσση Καπλάνη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Όλα όσα γράφονται στο βιβλίο του Γιάννη είναι η μουσική ιστορία της Ελλάδας. Και πρέπει να τη μάθουμε, να έχουμε μια γνώση και εκ των έσω. Όχι μόνον ακούγοντας το βινύλιο ή το CD.».
Ο κ. Γιάννης Παπαϊωάννου-Τσαρούχης
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Γιάννης Παπαϊωάννου-Τσαρούχης, λέγοντας πως: «Κατ’ αρχήν, ήθελα να σας πω ότι αγοράζοντας το βιβλίο κάνετε καλό σε μας. Διαβάζοντάς το κάνετε καλό στον εαυτό σας. Μην το ξεχάσετε αυτό.».
Ακολούθως, ο κ. Παπαϊωάννου-Τσαρούχης αναφέρθηκε συνοπτικά σε διάφορες αναμνήσεις του από το επάγγελμά του, οι οποίες σχετίζονταν με την περιοχή της Νέας Ιωνίας, ευχαρίστησε τους ομιλητές για το βιβλίο του, καθώς και τους παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων ήταν και ο γνωστός τραγουδιστής κ. Γιάννης Βασιλείου, γνωστοποίησε την καινοτομία του βιβλίου του, στο τέλος κάθε θέματός του έχει κάποια σκιαγραφήματα (QR Code Reader), τα οποία εφόσον τα «σκανάρει» ο αναγνώστης μπορεί να ακούσει τα τραγούδια στα οποία αναφέρονται.
Κατόπιν, ο κ. Παπαϊωάννου-Τσαρούχης μοιράστηκε με το ακροατήριο διάφορες ιστορίες από τα παρασκήνια των ηχογραφήσεών του με σπουδαίους καλλιτέχνες, και στη συνέχεια υποβλήθηκαν διάφορες ερωτήσεις από το κοινό, στις οποίες απάντησε ο συγγραφέας.
Μουσικό πρόγραμμα
Η όμορφη αυτή εκδήλωση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με ένα όμορφο λαϊκό και ρεμπέτικο μουσικό πρόγραμμα.
«Κόκκινο, γράφουμε»
Σε ό,τι αφορά στο βιβλίο του κ. Γιάννη Παπαϊωάννου-Τσαρούχη, οφείλουμε να αναφέρουμε επιπλέον πως δεν περιλαμβάνει απλές ιστορίες μνήμης, αλλά περιγραφές όλων των στιγμών που ο συγγραφέας έζησε ως ηχολήπτης κατά τη διάρκεια ηχογραφήσεων τραγουδιών δεκάδων μορφών του ελληνικού τραγουδιού στην “Κολούμπια”: (Σωτηρία Μπέλλου, Στέλιος Κερομύτης, Τάκης Μουσαφίρης, Πόλυ Πάνου, Δημήτρης Μητροπάνος, Γιώργος Ζαμπέτας, Άκης Πάνου, Στέλιος Καζαντζίδης, Γρηγόρης Μπιθικώτης, Νίκος Ξυλούρης, Μανώλης Αγγελόπουλος, Στράτος Διονυσίου, Γιώτα Λύδια, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Σταμάτης Κόκοτας, Δήμητρα Γαλάνη κ.ά.π.).Στo Κόκκινο φωτάκι που ανάβει στο studio όταν αρχίζει η εγγραφή ενός τραγουδιού οφείλεται και ο τίτλος του μοναδικού αυτού βιβλίου που αξίζει να προμηθευτούμε.
«Πίσω από το τζάμι»
Επίσης, αξίζει να μνημονεύσουμε και το πρώτο βιβλίο του κ. Γιάννη Παπαϊωάννου-Τσαρούχη, με τίτλο: «Πίσω από το τζάμι», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Θαλασσί».
Πρόκειται για μια εκ βαθέων εξομολόγηση ή καταγραφή αναμνήσεων, αποτίμηση μιας ολόκληρης εποχής ή ανασκόπηση ενός κομματιού της Ιστορίας της ελληνικής δισκογραφίας, των ανθρώπων που τη διαμόρφωσαν και των τραγουδιών που τραγουδήθηκαν από τα στόματα δύο και τριών γενιών. Στην πραγματικότητα, ο συγγραφέας καταθέτει τη δική του μαρτυρία από τα «αυλάκια» των βινυλίων, τις ατελείωτες ώρες ηχογραφήσεων στο ιστορικό στούντιο της «Columbia» από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 έως το 2000. Επίσης, το βιβλίο αυτό διατίθεται με ένα μουσικό CD με επιλεγμένα τραγούδια από τις ιστορικές ηχογραφήσεις της «Columbia».
Παναγιώτα Σούγια