Κραυγή αγωνίας για τη Νέα Ιωνία – 3 «ουτοπικές» προτάσεις για αλλαγή πορείας

Οφείλω από τη θέση που υπηρετώ, της πέρα από δεσμεύσεις δημοσιογραφικής ενημέρωσης, να φωνάξω δυνατά σε όσους θέλουν να ακούσουν: αγαπητοί συμπολίτες, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου γιατί πλέον όλοι μας οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για  το παρόν και το μέλλον αυτής της πόλης. Η Νέα Ιωνία έχει σπουδαίο παρελθόν, έχει μνήμες και παράδοση, δημοκρατικές παρακαταθήκες, ανθρώπους με σθένος, υπομονή, επιμονή, εργατικότητα και επαγγελματικό δαιμόνιο και δικαιούται ως πόλη μια καλύτερη θέση στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας μας. Σήμερα δυστυχώς βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο σημείο, σε μια καμπή της ιστορικής της διαδρομής. Σε αυτό συντελούν τα γενικότερα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας, αλλά και εσωτερικής φύσης προβλήματα που ο συνδυασμός τους με τις επιπτώσεις της πανδημίας είναι εκρηκτικός. Όλοι μας πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος, η αγαπημένη μας Ν. Ιωνία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο έντονης παρακμής σε πολλά επίπεδα και για να ανακάμψει χρειάζονται σοβαρές μετακινήσεις σε νοοτροπίες και άμεσες ενέργειες κοινής αποδοχής.

Εξηγούμαι:

Η συγκρουσιακή κατάσταση μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων που επικρατεί μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές έχει οδηγήσει στην πλήρη ασυνεννοησία, στη συνεχή κόντρα, σε διαλυτικές τάσεις ενός αντιπαραγωγικού δημοτικού συμβουλίου. Στα 30 χρόνια επαγγελματικής μου διαδρομής στην τοπική ενημέρωση έχω ζήσει μέσα στο δημ. συμβούλιο έντονες αντιπαραθέσεις με πολιτικό περιεχόμενο, με λιγοστές όμως προσωπικές αντεγκλήσεις και με πραγματικό σεβασμό μεταξύ αντιπάλων. Δεν έχω συναντήσει τόσο κακή κατάσταση, όσο τη σημερινή. Και για να εξηγηθώ δεν γράφω αυτό το σημείωμα για να ρίξω ευθύνες κάπου γιατί αυτό θα μου ήταν εύκολο, γράφω μήπως και κάποιους ταρακουνήσω από την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που περιβάλλει τα δημοτικά μας πράγματα, ώστε να δουν τη θλίψη και την μιζέρια που κινδυνεύει να κατοικοεδρεύσει στην πολιτική ζωή της πόλης μας, με καταστρεπτικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά της.

Τα περισσότερα πολύωρα δημοτικά συμβούλια αναλώνονται σε ψηφίσματα που δεν εφαρμόζονται, με διακοπές ομιλητών, με δευτερευούσης σημασίας θέματα, με περιττολογίες, φωνές, ενίοτε και ύβρεις. Θα προσθέσω και αποχωρήσεις δημ. παρατάξεων από τις συνεδριάσεις, όπως αυτή που συνέβη στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Θα μου πουν συμπολίτες από όλες τις παρατάξεις, δεν το βλέπεις, ο άλλος φταίει. Θα απαντήσω και τι μου το λέτε, εσείς τι κάνετε για να διορθωθεί η κατάσταση; Σαφέστατα η δημοτική αρχή έχει την πρώτη ευθύνη να πάρει πρωτοβουλίες. Δεν έχει ουσία να διοικείς μια τέτοια πόλη 100 χιλ. κατοίκων με μόνο 9 δημοτικούς συμβούλους στους 41 και χωρίς πολλές εφεδρείες στελεχών. Αρκετά από τα στελέχη της κ. Θωμαΐδου κάνουν έργο και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε και σίγουρα και η ίδια έχει ειλικρινές ενδιαφέρον για την πόλη που την τίμησε με το αξίωμα της Δημάρχου. Η κ. Θωμαΐδου όμως για να πετύχει στο έργο της, κάτι που σίγουρα το θέλει πολύ, πρέπει να λειτουργήσει ως μαέστρος που συντονίζει μια Ομάδα που λειτουργεί με κοινό ρυθμό, δίνοντας τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Και η Ν. Ιωνία χρειάζεται μια αρκετά μεγάλη και ικανή Ομάδα ανθρώπων που θα μπορούν να ακούν, να συνεννοούνται και κυρίως να πράττουν.

Η δημοτική αρχή δέχεται ισχυρές πιέσεις γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και δύσκολα και και αν δεν γυρίσει σελίδα αυτά θα γίνουν βουνό μιας και οι επιπτώσεις της μετά της κορωνοϊού εποχής και για την πόλη μας θα είναι δραματικές, ιδιαίτερα στην εκτίναξη της ανεργίας , στη μείωση των εισοδημάτων και την συρρίκνωση της τοπικής αγοράς. Προσωπικά θέλω να πετύχει η δημοτική αρχή και φαντάζομαι κάθε καλοπροαίρετος συμπολίτης το ίδιο θα θέλει, γιατί αλλιώς θα το πληρώσει άσχημα η πόλη μας. Για να πετύχει όμως και να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κρίση χρειάζεται να θέσει τις βάσεις μιας άλλης πολιτικής, με βάση την εμπιστοσύνη, που αν επιτευχθεί θα αλλάξει τα δημοτικά μας πράγματα. Για να γίνει αυτό η δημοτική αρχή πρέπει να κάνει 3 μόνο κινήσεις προς την Αντιπολίτευση η οποία βεβαίως αν δεν ανταποκριθεί θα έχει τις δικές της ευθύνες.

Συγκεκριμένα:

1) Να συγκροτηθεί μια Επιτροπή συνεργασίας με εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων, από τους πιο νηφάλιους, που μαζί με τον έμπειρο στις διαδικασίες πρόεδρο θα συμφωνήσει πάνω στον τρόπο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου με βάση τον κανονισμό του και  με κάποιες λογικές αποκλίσεις. Η συνεχής ένταση στις συνεδριάσεις πρέπει να υποχωρήσει και να συμπεριληφθούν κρίσιμα θέματα προς συζήτηση. Και τονίζω το τελευταίο γιατί χρειάζονται πολλά μονοθεματικά έκτακτα δημ. συμβούλια όπου θα είναι προετοιμασμένες οι παρατάξεις με συγκεκριμένες προτάσεις και θα λαμβάνονται συναινετικά κατά το δυνατόν αποφάσεις. Παιδεία, Κοινωνική πολιτική, Υγεία, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Οικονομικά, Ανεργία, Διοικητικές μεταρρυθμίσεις στο δήμο, Τοπική Αγορά, Κυκλοφοριακό, Συμμετοχή των πολιτών, Νεολαία, Περιβάλλον, Τεχνικά έργα και τόσα άλλα που πρέπει να συζητηθούν εξαντλητικά και να δρομολογηθούν ενέργειες βάσει ενός συγκροτημένου, κοστολογημένου και εφαρμόσιμου σχεδίου για την πόλη μας με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία. Ενός σχεδίου που θα εμπνέει και θα κινητοποιεί τους πολίτες, ώστε να πάψουν να είναι θεατές, που θα διεκδικεί πόρους από την Πολιτεία και κάθε άλλη πηγή για να αντιμετωπίσει η πόλη τις τόσες ανάγκες και τις τεράστιες περικοπές κονδυλίων της  τελευταίας δεκαετίας από την τοπική Αυτοδιοίκηση.

2) Η κ. Θωμαΐδου θα πρέπει να κάνει μια δημοκρατική υπέρβαση και να επαναφέρει το σύνολο των σημαντικών αποφάσεων στο δημοτικό συμβούλιο ως το κυρίαρχο όργανο και όχι στις Επιτροπές όπου ο νόμος της δίνει την πλειοψηφία. Το ίδιο να πράξει και στα νομικά πρόσωπα του δήμου, ώστε να βελτιωθεί η αναλογικότητα στη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων τους. Παράλληλα θα πρέπει το γρηγορότερο να λειτουργήσει μια Ανοικτή γραμμή επικοινωνίας των επικεφαλής των δημ. παρατάξεων για να δομηθεί σταδιακά πνεύμα συνεργασίας.

3) Να λειτουργήσει αναβαθμισμένη η Επιτροπή Διαβούλευσης σε τακτική βάση με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και με μέλη όλους τους συλλόγους και φορείς  της πόλης. Αναγκαία επίσης η Επιτροπή για την τοπική Ανάπτυξη η οποία θα στελεχώνεται με εκπροσώπους παρατάξεων, τοπικών επαγγελματικών φορέων, έμπειρους συμπολίτες της τοπικής αγοράς, νομικούς, φοροτεχνικούς, συμβούλους ανάπτυξης, ειδικούς του marketing και των δημοσίων σχέσεων, οι οποίοι θα μελετήσουν και θα προτείνουν στο δημ. συμβούλιο εναλλακτικές επιλογές αναπτυξιακής πολιτικής και αντιμετώπισης της ανεργίας.

Με αυτές τις τρεις κινήσεις υψίστης σημασίας θα αποκατασταθεί ο πολιτικός διάλογος ο οποίος δεν πρέπει να υποσταλεί, ούτε να κουκουλωθούν οι διαφωνίες, αλλά θα αναβαθμιστεί σε δημόσια θέα με όλες τις συνεδριάσεις δημοτικών και διοικητικών συμβουλίων και επιτροπών σε ζωντανή και μαγνητοσκοπημένη μετάδοση στο διαδίκτυο. Η δημοτική αρχή μία φορά τον μήνα οφείλει να δίνει συνέντευξη τύπου, με τον ίδιο τρόπο, σε δημοσιογράφους τοπικών ΜΜΕ για να ενημερώνονται οι πολίτες. (Σημείωση: η ΙΟΝΙΑΝΕΤ δεν έχει καλεστεί ούτε μία φορά σ’ αυτούς τους 9 μήνες).

Με τη θεσμοθέτηση όλων των παραπάνω η Αντιπολίτευση θα πρέπει να αναγνωρίσει επί της ουσίας την κ. Θωμαΐδου ως δήμαρχο, χωρίς αμφισβητήσεις και ούτε καν χρειάζεται να ζητήσει θέσεις Αντιδημάρχων ή προέδρου δημ. συμβουλίου και νομικών προσώπων του δήμου, δεν είναι εκεί  το θέμα. Αντίστοιχα η δημοτική αρχή οφείλει να αποδεχθεί τον θεσμικό ρόλο της Αντιπολίτευσης και να ακούει τις απόψεις της ακόμα κι αν διαφωνεί χωρίς να αισθάνεται αμυνόμενη και να αντιδρά. Από την επιτυχία των παραπάνω κινήσεων κερδισμένη θα βγει η δήμαρχος που θα υιοθετήσει μηχανισμούς συναίνεσης, που η επιτυχία τους θα πιστωθεί κυρίως στην ίδια, κερδισμένη θα βγει η Αντιπολίτευση γιατί θα έχει τη δυνατότητα να προτείνει πολιτικές, να συμμετάσχει στην εφαρμογή τους και να κριθεί γιαυτό στις επόμενες εκλογές και τέλος κερδισμένη θα βγει η πόλη μας που θα αντιστρέψει μια δύσκολη πορεία, θα ενεργοποιηθούν οι πολίτες της και θα αναδειχθεί στο ύψος που της αξίζει σε όλους τους τομείς.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ