Ξεκινά το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή

Από αύριο το μεγάλο νεολαιίστικο ραντεβού στην Αθήνα
Ανοίγει τις πύλες του αύριο στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης»
Το Σάββατο θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος

 

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για το μεγάλο νεολαιίστικο ραντεβού στην Αθήνα, για το τριήμερο εκδηλώσεων του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Η μεγάλη γιορτή ξεκινά αύριο Πέμπτη, με σύνθημα: «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας… “θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα…” τον Σοσιαλισμό».

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη, οπότε θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Η κεντρική συζήτηση του φετινού Φεστιβάλ θα γίνει την Παρασκευή στη Λαϊκή Σκηνή και θα έχει τίτλο «Ζωή χωρίς εκμετάλλευση στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας», βάζοντας στο επίκεντρο σύγχρονους προβληματισμούς της νέας γενιάς για τις δυνατότητες της εποχής μας και για το πώς τελικά μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα αλλάζοντας την κοινωνία.

Στις τέσσερις Σκηνές του Φεστιβάλ το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές μεγάλες συναυλίες αλλά και αφιερώματα.

38 ξένες Οργανώσεις Νεολαίας θα βρίσκονται στη Διεθνούπολη του Φεστιβάλ, όπου την πρώτη μέρα θα διεξαχθεί και συζήτηση για τα 60 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης. Στον ίδιο χώρο θα είναι φέτος και η Κεντρική Εκθεση του Φεστιβάλ, με τίτλο «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!» και με θέμα τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Μέσα από ταμπλό, σύγχρονες οπτικές μορφές, φωτογραφίες, κατασκευές και ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΚΚΕ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για μεγάλες στιγμές αυτής της πορείας και να κρατήσουν χρήσιμα συμπεράσματα για το «σήμερα».

Σε κοντινή απόσταση οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφτούν δυο ακόμα εκθέσεις. Η μία θα είναι στο περίπτερο της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και θα αφορά την εκδοτική δραστηριότητα στην πολιτική προσφυγιά. Η άλλη θα είναι στο περίπτερο του Αρχείου του Κόμματος και θα αφορά τον αγώνα για τη διάσωσή του μετά την πλημμύρα.
Το Εργατικό Στέκι, το Φοιτητικό Στέκι και το Μαθητικό Στέκι θα έχουν τις δικές τους εκθέσεις, θα διακινούνται μπροσούρες και ανακοινώσεις, θα παρουσιάζονται ερευνητικές εργασίες, θα υπάρχει χώρος εγγραφών σε σωματεία, θα οργανώνονται παιχνίδια και δραστηριότητες. Την Πέμπτη στο Εργατικό Στέκι θα γίνει συζήτηση για το συνδικαλιστικό κίνημα και στο Φοιτητικό Στέκι θα γίνει συζήτηση για το περιβάλλον, ενώ στο Μαθητικό Στέκι θα γίνει το Σάββατο συζήτηση για το hip hop.

Στο θεατράκι του πάρκου θα είναι και φέτος ο χώρος Πολιτισμού του Φεστιβάλ. Εκεί θα υπάρχει εικαστική έκθεση με έργα του Γιάννη Σκαρπερού, θα υπάρχει ειδικός χώρος προβολής των δράσεων του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, ενώ πλούσιο θα είναι και το πρόγραμμα στη σκηνή, με την παράσταση της Θεατρικής Ομάδας της ΚΝΕ την Πέμπτη, συζήτηση για τη μεταμοντέρνα τέχνη την Παρασκευή και άλλες παραστάσεις και συναυλίες.

Ξεχωριστό χώρο θα έχει διαμορφώσει φέτος η Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια, εμπνευσμένο από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στην ΕΣΣΔ και τις «κόκκινες γωνιές» που διαμορφώνονταν μέσα σε παραγωγικές μονάδες για την άνοδο του μορφωτικού επιπέδου του λαού. Αναβαθμισμένος θα είναι και ο Χώρος των Προσφύγων και Μεταναστών, όπου την Παρασκευή θα γίνει συζήτηση για την πάλη Ελλήνων και ξένων εργατών. Θεραπευτικές κοινότητες, αλλά και μια ραδιοφωνική εκπομπή με δυνατά μηνύματα θα ζωντανέψουν τον Χώρο Κατά των Ναρκωτικών. Στον χώρο του Αθλητισμού θα συνεχιστούν οι δραστηριότητες του Αθλητικού Camp, θα υπάρχει έκθεση αφιερωμένη στην επίδραση του λαϊκού κινήματος στο ποδόσφαιρο, ενώ θα προβάλλεται και βίντεο σε επιμέλεια του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.
Οι μικρότεροι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα δώσουν τα ραντεβού τους ανάλογα με τις ηλικίες τους σε δύο γνώριμους και διακριτούς τα τελευταία χρόνια χώρους του Φεστιβάλ: Τον Παιδότοπο, με παραστάσεις, κατασκευές και παιχνίδια για τα μικρότερα παιδιά, και το «κόκκινο Αερόστατο», που απευθύνεται σε παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, με τις θεματικές γωνιές του, αλλά και μια θεατρική παράσταση από παιδική θεατρική ομάδα.

Στους χώρους του Φεστιβάλ θα διακινούνται μια σειρά εκδόσεις της ΚΝΕ, όπου ανάμεσά τους ξεχωρίζει αυτή της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της Οργάνωσης, με τίτλο: «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, τον Σοσιαλισμό». Θα διακινείται πλατιά ο «Οδηγητής» του Σεπτέμβρη και μαζί του η ειδική έκδοση της Επιτροπής Κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ με τίτλο: «Ψάξε την πραγματική ουσία… Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά». Στο Φοιτητικό Στέκι θα διατίθεται έντυπος οδηγός για πρωτοετείς φοιτητές με τίτλο «Μάθε τα δικαιώματά σου, πάλεψε γι’ αυτά!», ενώ στον χώρο για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια θα διακινείται έκδοση με τίτλο «Η συμβολή του ΚΚΕ στην πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας».

Με μεγάλες προσφορές ειδικά για το Φεστιβάλ, πόλος έλξης των επισκεπτών θα γίνει και φέτος το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ πολλά θα είναι ακόμα τα περίπτερα που οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν στάση, να ανοίξουν συζητήσεις, να προμηθευτούν υλικά με τις θέσεις του ΚΚΕ για διάφορα θέματα.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Αθήνα
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.30: «Στ’ όνομά σου Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα…». Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Τραγουδούν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Μανώλης Μητσιάς. Αφήγηση: Γιάννης Στάνκογλου.
23.00: «Εχω την αγάπη πρίμα…». Ενορχήστρωση: Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Τραγουδούν: Βασίλης Γισδάκης, Βιολέτα Ικαρη, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.00: Αφιέρωμα στον Αλκη Αλκαίο, από τον Παντελή Θαλασσινό.
22.00: Ρεμπέτικο με τους «ΠλανΩδειους» και την Εύα Ξένου.
22.45: Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
20.00: Συναυλία με: «Confused» (59ο Λύκειο Αθηνών), «Εναστρους» (3ο Λύκειο Πετρούπολης), Μουσικό Σύνολο από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου.
21.00: Συναυλία με την Ρένα Μόρφη.
22.00: Συναυλία με τους «Οnirama».

ΣΚΗΝΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
21.30: Συναυλία με τους «Amantes Amentes».
22.00: Συναυλία με το συγκρότημα «Υπεραστικοί».
22.30: Ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης παρουσιάζει τον «Τσολιά εν δε Τσόλια Μπαντ».
23.30: Συναυλία με τον Σπύρο Γραμμένο.

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
19.15: Συναυλία με έργα του Χανς Αϊσλερ από νέους μουσικούς.
20.00: «Τα τουφέκια της κυρα – Καράρ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.

ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ
20.00: Εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την Κουβανική Επανάσταση με τίτλο: «Η επανάσταση δεν είναι ένα στρώμα από ροδοπέταλα. Είναι μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν» (Φιντέλ Κάστρο). Θα μιλήσουν η Μαρία Ντομίνγκεζ Κορτίνα, πρέσβειρα της Κούβας, ο Νίκος Καρανδρέας, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, και ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
19.30: Συζήτηση: «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών. Οι νέοι εργαζόμενοι μαχητικά για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος» (στο χώρο «Νέων εργαζομένων και ανέργων»). Θα μιλήσουν ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, και ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
20.00: Συζήτηση: «Τα “Τσέρνομπιλ” του καπιταλισμού πίσω από το μύθο της “πράσινης ανάπτυξης”». Θα μιλήσουν ο Αντώνης Ραλλάτος και η Εύη Γεωργιάδου, μέλη της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
19.30: Επιδείξεις μαχητικών αθλημάτων (πάλη, παγκράτιο, πυγμαχία) και ξιφασκίας.

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
18.00: Καλλιτεχνικό εργαστήρι. Τα παιδιά θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα μέσα από πρωτότυπες χειροτεχνίες και θα κάνουν κατασκευές για το περιβάλλον.
19.30: Αθλοπαιδιές. Ομαδικά παιχνίδια και ομαδική δραστηριότητα για τη δημιουργία κολάζ, με θέμα «Η Γη μας».
20.30: «Ο Ψαροτρομάρας». Παράσταση κουκλοθεάτρου από τον θίασο ΚΟΥ – ΚΛΟ Θέατρο Κρήτης, με την τεχνική blacklight.

Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.30: «Η δύναμη βγαίνει από τις γροθιές…». Αφιέρωμα σε πολιτικά τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου και σε επαναστατικά τραγούδια όλου του κόσμου. Καλλιτεχνική επιμέλεια – ενορχήστρωση: Θάνος Μικρούτσικος – Θύμιος Παπαδόπουλος. Συμμετέχουν: Κώστας Θωμαΐδης, Πολυξένη Καράκογλου, Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Μεράντζας, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Διονύσης Τσακνής.
23.00: Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
20.00: Κεντρική συζήτηση: «Ζωή χωρίς εκμετάλλευση στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας». Θα μιλήσουν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
21.30: «Οι ποιητές της ζωής μας… τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο». Συναυλία με το συγκρότημα του Δυτικού Τομέα της ΚΟ Αττικής.
22.00: Συναυλία με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».
23.00: «Τραγούδια σε γκρο πλαν». Αφιέρωμα στα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κίρκη Καραλή. Συμμετέχουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Λένα Κιτσοπούλου, Λήδα Μανιατάκου, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Μαριάνθη Σοντάκη, Θεοδώρα Τζήμου, Ταξιάρχης Χάνος.
00.00: Ικαριώτικο γλέντι με τον Νίκο Φάκαρο.

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
19.15: «Μαθητικός Καζαμίας». Θεατρική παράσταση από μαθητές του 3ου Λυκείου Πετρούπολης.
21.30: Stand up comedy με τον Αλέξανδρο Μαλιάτση και τον Σπήλιο Φλώρο.
22.30: Συναυλία με τους «Raibo» (5o Λύκειο Γλυφάδας) και «m@t» (59ο Λύκειο Αθηνών).
23.00: Συναυλία με την Πέννυ Μπαλτατζή.
00.00: Party με τον Dj Tyler.

ΣΚΗΝΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
21.30: Συναυλία με την μπάντα της «Στροφής» (ΚΕΘΕΑ).
22.00: Rock συναυλίες με τους «Sober on Tuxedos» και τους «KollektivA».
23.00: Συναυλία με την Ματούλα Ζαμάνη.

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
19.30: Εργα του Μότσαρτ από τους «Cantabile String Quartet».
20.00: Συζήτηση: «Πόσο “ριζοσπαστική” είναι η μεταμοντέρνα τέχνη;». Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΧΩΡΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
19.30 Συζήτηση: «Ελληνες και ξένοι εργάτες παλεύουμε ενωμένοι για να… χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα… τον Σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
19.30: Γνωριμία με τα αθλήματα του στίβου, παρουσίαση του προγράμματος «kids athletics» του ΣΕΓΑΣ και παρουσίαση afro fitness, με σύγχρονη αφρικανική μουσική από την ομάδα «ANASA».

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
18.00: Καλλιτεχνικό εργαστήρι. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία με απλά υλικά να φτιάξουν φθινοπωρινές χειροτεχνίες και κατασκευές.
19.30: «Ο παράξενος μουσικός». Μια παράσταση βασισμένη στο παραμύθι των αδερφών Γκριμ από τους Τρομπετίνι.
20.30: «Τεχνοβάτες». Παράσταση θεάτρου μαριονέτας με τον Χρήστο Τζίκα.

Σάββατο 21 Σεπτέμβρη
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
20.30: Χαιρετισμός από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο.
20.45: Ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
21.30: Συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου με τον Γιώργο Νταλάρα και τον Μίλτο Πασχαλίδη.
23.00: Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.30: Συναυλία με την Φωτεινή Βελεσιώτου και τον Σωτήρη Μπαλλά.
22.30: Αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι από τον Γρηγόρη Βασίλα.
23.15: Παραδοσιακό γλέντι με τον Γιώργο Μάγγα.
23.45: Παραδοσιακό γλέντι με την Γιώτα Βέη.

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
21.30: Συζήτηση: «Το hip hop δεν σταματά». Συμμετέχουν: «Μιθριδάτης», «Ζωγράφος», «Retro», «Φρανκ» και Ιάσονας Φανός, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
22.30: Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.
23.30: Hip hop συναυλίες με τους «Rebellion Connexion», «Κοινούς Θνητούς», «Φρανκ», «Το Σφάλμα».

ΣΚΗΝΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
21.30: Συναυλία με τα «Κίτρινα Ποδήλατα».
22.15: Συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά.
23.30: Συναυλία με τον Στάθη Δρογώση και τον Μανώλη Φάμελλο.

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
19.00: «Το Στέκι μας συστήνεται…».
– Το μουσικό σύνολο «Seven Cloud» μαζί με το τμήμα φωνητικής του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ παρουσιάζουν διασκευές γνωστών κομματιών.
– Παρουσίαση φλαμένκο από το τμήμα χορού του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.

ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
19.00: Τουρνουά πινγκ – πονγκ και σκακιού blitz παρτίδας 10 λεπτών.

«ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ»
19.00: Θεατρική παράσταση «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες από την παιδική θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.
19.40: Συνάντηση των παιδιών και των ομάδων που συμμετείχαν στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ.

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
18.00: Καλλιτεχνικό εργαστήρι. Χειροτεχνίες και κατασκευές με θέμα ζωάκια του δάσους.
19.30: Θεατρικό παιχνίδι με θέμα: «Για μια καλύτερη ζωή, θέλω τη Γη μου καθαρή».
21.30: Παράσταση Καραγκιόζη: «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι», από το θέατρο σκιών του Θανάση Λιούνη.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ