Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής: «Βρώμικη» η λύση για το Γραμματικό που προωθεί και ο κ. Πατούλης

Αθήνα, 18 Οκτώβρη 2019

«Βρώμικη» η λύση για το Γραμματικό που προωθεί και ο κ. Πατούλης

Το μαύρο άσπρο επιχειρεί να κάνει ο Περιφερειάρχης Αττικής σχετικά με το μέλλον του ΧΥΤΑ Γραμματικού σε Δελτίο Τύπου της 16/10 (από το «Γραφείο Περιφερειάρχη Αττικής») με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «“Καθαρή” λύση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για το Γραμματικό». Βασική του επιδίωξη είναι να προχωρήσει με τις λιγότερες δυνατόν λαϊκές αντιδράσεις και με τη μεγαλύτερη δυνατόν πολιτική συναίνεση ο εγκληματικός για την ανθρώπινη υγεία και καταστροφικός για το περιβάλλον κοινός σχεδιασμός των ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των αποβλήτων στην Αττική. Για αυτό το λόγο, επιστρατεύει κατάφωρα ψέματα και λαθροχειρίες. Ισχυρίζεται μεταξύ άλλων:

Ψέμα 1ο: «Μετά από διαλογική συζήτηση που διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προχωρήσει η δοκιμαστική λειτουργία της εγκατάστασης στο Γραμματικό».

Η αλήθεια είναι, ότι στην υπόψη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (16.10.19) η «5ωρη συζήτηση» αφορούσε τη δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή, η οποία υπερψηφίστηκε τελικά από τις παρατάξεις των κ. Πατούλη, Δούρου και Τζήμερο, το γνωστό και μη εξαιρετέο εξαπτέρυγό τους. Αντίθετα, απαγορεύτηκε κάθε συζήτηση και τοποθέτηση για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού, για την οποία το σώμα κλήθηκε αιφνιδιαστικά να αποφανθεί με ένα ξερό «ναι» ή «όχι».

Ψέμα 2ο: «Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που ήταν αντίθετες στη δοκιμαστική λειτουργία του Γραμματικού, την ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας για το Γραμματικό ‘’κρύφτηκαν” και επέλεξαν την αποχή, φοβούμενες προφανώς τον καταλογισμό».

Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν «κρύφτηκε». Κατάγγειλε ανοιχτά το πιο πάνω πραξικόπημα, διαβάζοντας δια μικροφώνου και σχετική διάταξη του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και αποχώρησε, όπως και άλλες παρατάξεις. Αυτός που κρύφτηκε είναι ο κ. Πατούλης και η παράταξή του. Φοβήθηκε να ακούσει και δημόσια τις τεκμηριωμένες, επανειλημμένες καταγγελίες της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, των βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή και των ευρωβουλευτών του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το περιβαλλοντικό σκάνδαλο και τις θηριώδεις οικονομικές υπερβάσεις, που συνοδεύουν το αμαρτωλό αυτό έργο. Κι αν κάποιοι πρέπει να φοβούνται για «καταλογισμούς» είναι αυτοί, που με τις αποφάσεις και τις υπογραφές τους το προχώρησαν και το συνεχίζουν.  Αλήθεια πού πήγαν οι νωπές ακόμη απειλές για εισαγγελικές παρεμβάσεις; Ρητορική η ερώτηση, προφανής η απάντηση.

Ψέμα 3ο. «Ενώ αν και έχει περάσει ένας μήνας από τη δημόσια πρόσκληση της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής να καταθέσουν τις θέσεις τους για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, δεν το έχουν κάνει».

Η Λαϊκή Συσπείρωση πλείστες όσες φορές έχει καταθέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο τις θέσεις της. Το έκανε και τώρα από την προηγούμενη ήδη εβδομάδα.

Λαθροχειρία 1η. Τα απόβλητα, που κατά τον Πατούλη θα θάβονται στο ΧΥΤΑ Γραμματικού, αλλάζουν στο υπόψη Δελτίο Τύπου πιο συχνά απ‘ ότι αλλάζει χρώματα ο χαμαιλέοντας! Έχουμε και λέμε, κατά σειρά εμφανίσεως: «αδρανή  υλικά», «αδρανή Υπολείμματα», «αδρανή υπολείμματα … από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης της γύρω περιοχής», «αδρανοποιημένα υλικά» και «υπολείμματα [σ.σ.: χωρίς το «αδρανή» αυτή τη φορά] των μπλε κάδων ανακύκλωσης» (η υπογράμμιση δική μας).

Στη λογική, προφανώς, του περιβόητου – και γνωστής κοπής – «λέγε, λέγε, κάτι στο τέλος θα μείνει» ο κ. Περιφερειάρχης επιχειρεί να παρουσιάσει ως «αδρανή» τα σκουπίδια, που προκύπτουν από τη λειτουργία των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Αυτά, που το 2018 ήταν στην Αττική πάνω από το 50% των εισερχόμενων για διαλογή φορτίων. Γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι πρόκειται για απόβλητα με το ποσοστό βιοδιασπάσιμων υλικών να ξεπερνά το 80% (είναι αυτά, που παράγουν στραγγίσματα και βιοαέριο όπως οργανικά, χαρτί, ξύλα, υφάσματα ζωικής και φυτικής προέλευσης). Αντίθετα τα «αδρανή απόβλητα», από όποια σκοπιά κι αν τα εξετάσει κανείς, δεν περιλαμβάνουν τέτοια συστατικά.

Από την άλλη πλευρά σκόπιμα δεν ξεκαθαρίζουν με ποια ποσότητα αποβλήτων θα γίνει αυτή ώστε να είναι σύμφωνη με την αντίστοιχη συμβατική υποχρέωση του αναδόχου ομίλου.

Λαθροχειρία 2η. Από την άλλη πλευρά, με τις παραπάνω αναφορές του ο κ. Πατούλης βαδίζοντας πιστά στα αχνάρια της κ. Δούρου επιχειρεί να υποβάλει την ιδέα ότι ο αδειοδοτημένος ως ΧΥΤΥ χώρος στο «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού «νομιμοποιείται» να υποδέχεται και υπολείμματα από ΚΔΑΥ. Πρόκειται για μια ακόμη απόπειρα εξαπάτησης. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο ΧΥΤΥ Γραμματικού έχει αδειοδοτηθεί (άδικα και παράνομα για μας) αποκλειστικά και μόνο για την υποδοχή των υπολειμμάτων της ΜΕΑ που προβλέπεται μέσα στα συγκεκριμένα όρια της υπόψη ΟΕΔΑ (ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων). Παραπέμπουμε σχετικά:

  • Στην απόφαση του ΣτΕ 4357/2011, αιτ. σκέψη 15, (επαναλαμβάνεται και σε μεταγενέστερη απόφασή του) σύμφωνα με την οποία «η λειτουργία της μονάδας αυτής [σ.σ.: της ΜΕΑ] αποτελεί προϋπόθεση μόνο για τη λειτουργία του χώρου υγειονομικής ταφής και όχι για την κατασκευή του, η οποία, ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται να προηγηθεί της κατασκευής της ανωτέρω μονάδας».
  • Στο ίδιο το ισχύον αντιλαϊκό ΠΕΣΔΑ, όπου ρητά ορίζεται ότι ο ΧΥΤΥ Β.Α. Αττικής θα δέχεται συγκεκριμένα μόνο τα υπολείμματα της οικείας ΜΕΑ, η οποία (όπως και οι άλλες στην Αττική) θα τροφοδοτείται και με τα υπολείμματα της οικείας ΜΕΒΑ (μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων).

Λαθροχειρία 3η. Ως κυρίαρχο «επιχείρημα» για την έναρξη της 6μηνης «δοκιμαστικής λειτουργίας» του ΧΥΤΥ προβάλλεται ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει «απένταξη» του έργου από το ΕΣΠΑ οπότε «θα επιβαρυνθούν οι πολίτες με το ποσό των περίπου 20 εκατ. Ευρώ». Είναι να θαυμάσει κανείς την ευκολία με την οποία ανεβάζουν το κόστος απένταξης. Στα «περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ», προειδοποιούσε η διοίκηση Δούρου με το από 16/01/2019 Δελτίο Τύπου «Σχετικά με την πιλοτική λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού». Στα 20 εκ.πλειοδοτεί ο κ. Πατούλης επειδή, προφανώς, μέχρι αυτά τα ποσά αποτιμά ο καθένας τις επιπτώσεις σε βάρος της υγείας των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.

Ύστερα απ’ όλα αυτά τί μπορεί να σημαίνει η «απόλυτη [!] δέσμευση» του νέου Περιφερειάρχη «να μην επιτρέψει να λειτουργήσει ανοιχτή χωματερή στο Γραμματικό», πέρα από μια ανέξοδη αοριστολογία; Μήπως και τώρα δεν «επιτρέπει», να «θάβονται μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτα και χωρίς επεξεργασία σκουπίδια» στη Φυλή, όπως στο ίδιο αυτό Δελτίο Τύπου αναγκάζεται να ομολογήσει;

Η παραπάνω διαχρονική κριτική μας σε βάρος της κατάπτυστης χωροθέτησης και κατασκευής του ΧΥΤΑ Γραμματικού δεν είναι καινούργια, τη γνωρίζει ασφαλώς και ο κ. Πατούλης. Και, σίγουρα, είναι και αυτός ένας απ’ τους λόγους, ο κυριότερος ίσως, που επιχείρησε να εγκλωβίσει τη Λαϊκή Συσπείρωση σε ένα μονολεκτικό «όχι» για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα, που αιφνιδιαστικά έθεσε στο σώμα μέσω του Προέδρου του.

Μάταιος ο κόπος του. Την απάντηση την πήρε επιτόπου, την παίρνει και τώρα. Θα πρέπει όμως να την πάρει και στη συνέχεια, μαζική και αποφασιστική, από τα λαϊκά στρώματα της ευρύτερης περιοχής, που έχουν κάθε λόγο να δυναμώσουν την αντίσταση απέναντι σε μια εξόφθαλμα άδικη επίθεση ενάντια στην υγεία τους και την ποιότητα της ζωής τους, απέναντι σε μια βρώμικη, απ’ την κορφή ως τα νύχια, «λύση».

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ