Η Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Ιωνίας για τα μέτρα προστασίας της υγείας και των εργαζομένων

Και τα καλυμμένα στόματα βγάζουν φωνή…
ΤΗ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ
για μέτρα προστασίας της υγείας και των εργαζομένων!

  • Προς Την Αντιδήμαρχο Παιδείας, κα Ελ. Αλατσίδου
  • Κοινοποίηση: Δήμαρχο Ν. Ιωνίας, κα Δ. Θωμαΐδου

Κυρία πρόεδρε της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας,

στο πλαίσιο των μέτρων που έχει εξαγγείλει ο ΕΟΔΥ και των Νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την προστασία του πληθυσμού από τον κορονοϊό, θέλουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την προστασία των εργαζομένων, όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν τους ίδιους από τον κίνδυνο να προσβληθούν, αλλά δεν δημιουργούν και τις προϋποθέσεις προστασίας του κοινωνικού συνόλου.

Aκόμη και τώρα, σε συνθήκες παγκόσμιας πανδημίας, εκείνοι που καλούνται να πληρώσουν για μια ακόμη φορά -και μάλιστα πολύ ακριβά- είναι οι εργαζόμενοι.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση των σχολικών καθαριστριών, που εργάζονται με σύμβαση έργου στα σχολεία του δήμου μας, κάτω από ένα άθλιο εργασιακό καθεστώς, το οποίο τους απαγορεύει το δικαίωμα της άδειας είτε ειδικού είτε γενικού σκοπού.

Γι’ αυτές τις εργαζόμενες, ακόμα και σ’ αυτές τις συνθήκες, ισχύει το καθεστώς να μην μπορούν να λείψουν ούτε μία μέρα χωρίς αντικαταστάτη (που μάλιστα πρέπει να βρουν οι ίδιες), έστω κι αν είναι άρρωστες, καθώς δεν δικαιούνται ούτε καν αναρρωτική άδεια!

Στις συγκεκριμένες συνθήκες κινδύνου εξάπλωσης του ιού, αν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, τα μέτρα πρόληψης που κυβέρνηση και δήμοι καλούν γενικά το λαό να εφαρμόσει (π.χ. να μείνει στα σπίτια του), είναι κενό γράμμα, όταν δεν τα τηρούν οι ίδιοι απέναντι στους εργαζόμενους.

Στο Δήμο της Ν. Ιωνίας, για παράδειγμα, υπάρχει εργαζόμενη καθαρίστρια, που ζητάει άδεια για το παιδί της, το οποίο εδώ και μέρες έχει υψηλό πυρετό. Η Δημοτική Αρχή, αντί να τηρήσει το πλαίσιο οδηγιών του ΕΟΔΥ (που αναφέρονται μάλιστα και σε εγκύκλιο του υπ. Εργασίας!1), στέκεται στο γράμμα των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης, αρνούμενη να της χορηγήσει άδεια, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο κι άλλους εργαζόμενους!

Να ποιοι και ποιες πολιτικές δημιουργούν τις συνθήκες εξάπλωσης του κορονοϊού! Τα αναγκαία μέτρα περιορισμού και πρόληψης στον πληθυσμό για να εφαρμοστούν υποχρεωτικά, πρέπει να συνοδεύονται και με αντίστοιχα μέτρα προστασίας των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των ίδιων των εργαζομένων. Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί στηρίζουν μόνο τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ενώ επιφυλάσσουν καθεστώς “καραντίνας” για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να σταθμίσει και τις δικές της ευθύνες που αφορούν στο σύνολο της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων του Δήμου και των κατοίκων της Νέας Ιωνίας και να αντιμετωπίσει με βάση τις επισημάνσεις των επιστημονικών φορέων και τις προτάσεις-διεκδικήσεις του εργατικού-λαϊκού κινήματος, με υπευθυνότητα την προστασία της υγείας του λαού της πόλης μας, αλλά και τη συγκεκριμένη περίπτωση της εργαζόμενης, όπως και κάθε άλλη περίπτωση που μπορεί να εμφανιστεί στη συνέχεια. Είναι και δική της ευθύνη να περιορίσει στο ελάχιστο τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού και να προστατεύσει τους εργαζόμενους του Δήμου και γενικότερα του κοινωνικού συνόλου.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Κ. Κατιμερτζόγλου, Π. Τσουκαλάς, Θ. Χαμαλίδης, Αλ. Ματθαίου, Ελ. Μποτζιολή

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ