ΛΑ.ΣΥ. Νέας Ιωνίας: Σύγκληση Δημ. Συμβουλίου για θέματα Παιδείας & Εστίασης

Προς τον πρόεδρο του δημοτικού Συμβουλίου κ. Κ. Κουλούρη

Κοινοποίηση:  Δήμαρχο Ν. Ιωνίας κ. Δ. Θωμαϊδου
Δημοτικούς Συμβούλους Ν. Ιωνίας

Θέμα: Άμεση Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου για Θέματα Παιδείας

Κ. Πρόεδρε, 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση μας γεννά έντονες ανησυχίες και προβληματισμούς η κατάσταση των σχολείων του δήμου μας και συνολικά. Τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία δεν φαίνεται να βρίσκονται στις προθέσεις της κυβέρνησης να επιλυθούν. Αντίθετα, η κυβέρνηση συνεχίζοντας την αντιλαϊκή της πολιτική και μάλιστα εν μέσω πανδημίας καθιστά και τη μόρφωση των παιδιών μας πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και παγίωσης ή διεύρυνσης των ανισοτήτων και της υποβάθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα, προβάλλει για άλλη μια φορά την ατομική ευθύνη αντί να αναλάβει τη δική της ευθύνη, για την προστασία όλων των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

Α] την τροπολογία που προβλέπει την ταυτόχρονη δια ζώσης διδασκαλία και τη ζωντανή αναμετάδοση της από την τάξη και ψηφίστηκε «άρον – άρον» στις 08-05-2020, παρά την καθολική αντίθεση των εκπαιδευτικών και των σωματείων τους σε μια τέτοια επιλογή.

Αυτή η ρύθμιση ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο και παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών, τα πνευματικά δικαιώματα της διδασκαλίας και προσβάλλει κατάφωρα το λειτούργημα του εκπαιδευτικού. Το μέτρο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ασύγχρονη και σύγχρονη).

Την ίδια στιγμή αφήνει ανήλικα παιδιά ανυπεράσπιστα μπροστά σε οποιονδήποτε «καλοθελητή» Δίνοντας τη δυνατότητα να καταγράφει και να μαγνητοσκοπεί το μάθημα, ανατρέποντας τη σχέση εμπιστοσύνης που με τόσο κόπο χτίζουν καθημερινά οι εκπαιδευτικοί μέσα στις σχολικές αίθουσες παύει να προστατεύεται, θρυμματίζεται. Η δυναμική που δημιουργείται μέσα σε μια τάξη, οι σχέσεις των μαθητών μεταξύ τους αλλά και μεταξύ του εκπαιδευτικού και των μαθητών, η επικοινωνία αλλά και η παιδαγωγική πράξη είναι μοναδική. Αφαιρείται, λοιπόν, η δυνατότητα της παιδαγωγικής παρέμβασης του εκπαιδευτικού στα πλαίσια της διαχείρισης ιδιαίτερων ζητημάτων που προκύπτουν εντός τάξης.

Β] τις επιπτώσεις από την εφαρμογή, των όσων ορίζει το επίμαχο άρθρο 49 του πολυνομοσχεδίου (ανώτατο όριο των μαθητών ανά τμήμα σε 24, με τη δυνατότητα προσαύξησης 10%  και το κατώτατο όριο για τάξεις Δημοτικού τους 20 μαθητές και για τα διθέσια νηπιαγωγεία τους 16).Πρόκειται για αδυσώπητη επίθεση σε εκπαιδευτικούς, μαθητές αλλά και στη λειτουργία του δημόσιου σχολείου. Όπως καταγγέλλουν σωματεία εκπαιδευτικών, στον δήμο μας το μέτρο αυτό θα έχει ως συνέπεια να χαθούν 5 τμήματα Α’ Δημοτικού και συνολικά 33 τμήματα όλων των τάξεων του Δημοτικού. Με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε δραστική μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών ανά σχολική μονάδα, μετακίνηση και ταλαιπωρία των μαθητών. Το χειρότερο όμως είναι πως η αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, ιδιαίτερα στις μικρότερες τάξεις, εκ των πραγμάτων ισοδυναμεί με «στοίβαγμα» παιδιών, που υπονομεύει τη διαδικασία της μάθησης και το έργο του εκπαιδευτικού, δεδομένου ότι πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες παιδιών με διαφορετικά μαθησιακά επίπεδα και πολύ συχνά με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Τα ανωτέρω δεν είναι “κεραυνός εν αιθρία”.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν στο κατάργηση δεκάδων οργανικών θέσεων προωθώντας κάθε είδους διαχειριστικά “συμμαζέματα”, όπως αυτό της κατάργησης της μόνιμης θέσης υπεύθυνου εκπαιδευτικού για τα ολοήμερα τμήματα.

Η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται σε αναβρασμό!

Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις κινητοποιήσεις αυτού του διαστήματος εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών που ζητούν την απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου, τη μη εφαρμογή της τροπολογίας για τις κάμερες μέσα στην τάξη αλλά και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας. Πιστεύουμε πως τα αιτήματά τους είναι δίκαια και επιτακτικά αναγκαίο να εισακουστούν.

Η παιδεία είναι το πρώτιστο κοινωνικό αγαθό, ανήκει στον λαό μας και με τον κατάλληλο σχεδιασμό, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών και επιχειρηματιών, μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες του για μια καλύτερη ζωή!

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητάμε να συγκληθεί άμεσα:

 • Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας ώστε να ενημερώσει αναλυτικά το δημοτικό συμβούλιο για την κατάσταση των σχολείων του δήμου μας.
 • Το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να τοποθετηθούν όλες οι δημοτικές παρατάξεις και οι φορείς της σχολικής κοινότητας για τα ζητήματα που προκύπτουν στον Δήμο μας και τις συγκεκριμένες προτάσεις που κάνει η Λαϊκή Συσπείρωση όπως περιγράφονται παρακάτω, όπως και να ληφθεί απόφαση για μη εφαρμογή της τροπολογίας και την απόσυρση του νομοσχεδίου, για να μην επιβάλλει η Κυβέρνηση τις αντιλαϊκές πολιτικές της επιλογές.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ  ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

A) Να μην εφαρμοστεί η τροπολογία για τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες.

Β) Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Γ) Για την καθαριότητα των σχολείων, τις απολυμάνσεις και την επάρκεια σε αναλώσιμα:

 1. Έστω και τώρα, να μονιμοποιηθεί το προσωπικό της καθαριότητας στα σχολεία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να γίνουν νέες μόνιμες προσλήψεις, ώστε το προσωπικό να επαρκεί για τον σωστό καθαρισμό των σχολείων.
 2.  Να προμηθευτούν με ευθύνη του κράτους όλα τα σχολεία τα απαραίτητα  ατομικά μέσα προστασίας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς (αντισηπτικά – μάσκες – γάντια κλπ.) και είδη καθαριότητας. Να γίνονται καθημερινές απολυμάνσεις.
 3.  Με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών να διερευνηθεί η ανάγκη πραγματοποίησης μαζικών τεστ ανίχνευσης του ιού στα σχολεία. Δημιουργία, άμεσα, δομών σχολικής υγιεινής και ασφάλειας με τη στελέχωση όλου του απαραίτητου προσωπικού (σχολίατροι, νοσηλευτές κ.τ.λ.).

Δ) Για την κτιριακή υποδομή

Η συνεργασία  του Δήμου και των υπηρεσιών του με τους Συλλόγους Διδασκόντων, η άμεση παρέμβαση με επισκευές και άλλες κατασκευές είναι επιβεβλημένη με στόχο να προστατευτεί η υγεία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

1. Για τις επόμενες εβδομάδες να ΜΗ χρησιμοποιηθούν ΚΑΘΟΛΟΥ τάξεις που κρίνονται ακατάλληλες ή να μειωθεί κι άλλο ο αριθμός των παιδιών σε κάθε τμήμα, προκειμένου να τηρείται η οδηγία του 1,5 μέτρου.

2. Άμεση ενοικίαση κατάλληλων χώρων και ταυτόχρονα να ξεκινήσουν τώρα οι διαδικασίες για ανέγερση  ΝΕΩΝ σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων. Για παράδειγμα, να προχωρήσει άμεσα η επανάχρηση του βρεφονηπιακού σταθμού στην οδό Αγ. Κων/ντίνου 3 (Π-Υ 2020 εγγεγραμμένη πίστωση 1.836.169,20 ΕΠΑΝΕΚ/ΕΣΠΑ).

Ε) Για την ομαλή συνολικά λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας:

 1. Κανένας μαθητής ή εκπαιδευτικός που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες ή εκπαιδευτικός που φροντίζει άτομα σε ευπαθείς ομάδες να μην επιστρέψει στο σχολείο!  Να συμμετέχουν με τηλε-εκπαίδευση.
 2. Να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα εκπαιδευτικών σωματείων και συλλόγων γονέων σε σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δωρεάν σύνδεση γρήγορου Internet και εξασφάλιση Η/Υ ή tablet για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούςαπό τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι τις υποχρηματοδοτούμενες  Σχολικές Επιτροπές.
 3. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις-μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Ειδικά όσο διαρκεί η πανδημία οι εκπαιδευτικοί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ένα και μόνο σχολείο
 4. Να εξασφαλιστούν αυξημένα  δρομολόγια και τήρηση όλων των απαραίτητων κανόνων υγιεινής (απολυμάνσεις, αποστάσεις, ατομικά μέσα προστασίας) για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς χρειάζονται να μετακινούνται (ΕΠΑΛ, Διαπολιτισμικό κτλ).
 5. Σε σχέση με την ειδική εκπαίδευση να υπάρξει τώρα γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να καλυφθούν τόσο οι έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία, όσο και διαχρονικές ελλείψεις (μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, πλήρη στελέχωση των ΚΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, αναγκαία μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εκπαιδευτικών που θα ξεκινήσουν τη διαδικασία των αξιολογήσεων).
 6. Να γίνουν έλεγχοι στα ιδιωτικά φροντιστήρια που λειτουργούν στα όρια του δήμου και ξεκινούν τη λειτουργία τους για το κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

Τέλος, ζητάμε να γίνει άμεσα ξεχωριστή, αναλυτική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τη νέα σχολική χρονιά και την προετοιμασία εκ μέρους της δημοτικής αρχής για να εξασφαλιστούν οι όροι για τη λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων όπως και του ευαίσθητου αλλά δοκιμαζόμενου τομέα της προσχολικής αγωγής (παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία).

ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ!

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νέας Ιωνίας
Κατιμερτζόγλου Κ., Ματθαίου Α., Μποτζιολή Ε., Τσουκαλάς Π., Χαμαλίδης Θ.

                                                                                                                                           Ν. Ιωνία 20/5/2020


Προς τον πρόεδρο του Δημοτικού κύριο Κ. Κουλούρη

Κοινοποίηση: Δήμαρχο Ν. Ιωνίας κυρία  Δ. Θωμαϊδου
Δημοτικούς Συμβούλους Ν. Ιωνίας

Θέμα: Σχετικά με την εφαρμογή της ΠΝΠ για την αύξηση των τετραγωνικών που θα καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις εστιάσεις κ.α.

Η εστίαση αποτελεί ένα πολυπληθή κλάδο τόσο στην Αττική όσο και στη Ν. Ιωνία, με χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν με διαφορετικές συμβάσεις (μερική απασχόληση, πλήρης, εκ περιτροπής κ.α.).

Η δραστηριότητά τους πραγματοποιείται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Οι εξωτερικοί χώροι πρέπει να είναι στην προβολή των ενοικιαζόμενων ή ιδιόκτητων καταστημάτων, σε πεζοδρόμια (αν έχουν το κατάλληλο πλάτος για να μην εμποδίζεται η κίνηση και η ασφάλεια των πεζών), πεζόδρομους και πλατείες, πάντα με την προϋπόθεση ύπαρξης ελεύθερου χώρου για περπάτημα και αναψυχή για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κάτσουν σε τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων.

Αυτό συχνά είναι μία δύσκολη εξίσωση γιατί έρχεται σε σύγκρουση η κερδοφορία της επιχείρησης, με το κοινωνικό δικαίωμα στον ελεύθερο δημόσιο χώρο. Σε πολλές περιοχές, όπως και στη Ν. Ιωνία  η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων έχει πάρει τα προηγούμενα χρόνια ανεξέλεγκτες διαστάσεις με την ανοχή των δημοτικών αρχών, που την ανταλλάσουν με πολιτική στήριξη, χορηγίες κ.α.  

Για να καλύψουν τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση παραχωρούν αφειδώς τη δημόσια γη σε κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα, ειδικά σε καφέ και εστίαση.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έφερε πριν από 6 περίπου μήνες (Οκτώβρης 2019) η Λαϊκή συσπείρωση στο Δημοτικό συμβούλιο, το οποίο κατέληξε σε δεσμευτικές για τη Δημοτική Αρχή αποφάσεις, ότι αρχές του 2020  θα βάλει συγκεκριμένους κανόνες στην ανεξέλεγκτη λειτουργία αυτών των καταστημάτων σε ότι αφορά τα τραπεζοκαθίσματα, οι οποίοι θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα του λαού στην ελεύθερη πρόσβαση σε πεζοδρόμια και πλατείες και δεν θα παραβιάζουν το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο. 

Αυτό το διάστημα, ενόψει της έναρξης λειτουργίας τους και  με αφορμή τις αποστάσεις που πρέπει να υπάρχουν για να μην δημιουργείται συγχρωτισμός, ανοίγει το ζήτημα της αύξησης των χώρων που παραχωρούνται για τραπεζοκαθίσματα.

Η συζήτηση έχει αντικειμενική βάση, αφού στους προηγούμενους χώρους, τα τραπεζοκαθίσματα  θα μειωθούν, με αποτέλεσμα σε ορισμένες  περιπτώσεις η λειτουργία των καταστημάτων  να είναι ασύμφορη.

Η κυβέρνηση βέβαια τεχνηέντως ανοίγει αυτό το ζήτημα προτάσσοντάς το ως μέτρο για την επιβίωση των επιχειρήσεων, αποφεύγοντας όμως τη συζήτηση για το αίτημα του αφορολογήτου ποσού στις 12.000 ευρώ, την κατάργηση της προκαταβολής φόρου, κι άλλα ζητήματα που βάζουν για την ανακούφιση τους οι ενώσεις των μικροεπαγγελματιών.

Κάτι ανάλογο έγινε και με τις προτάσεις που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση πριν ένα μήνα στο Δημοτικό Συμβούλιο (21/4/2020) για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και των μικροεπαγγελματιών της πόλης μας, οι οποίες τεχνηέντως παραπέμφθηκαν σε διαπαραταξιακή επιτροπή χωρίς να έχει δοθεί καμιά απάντηση μέχρι σήμερα.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή, να φέρει άμεσα στο Δημοτικό συμβούλιο τα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει για την ανακούφιση των μικροεπαγγελματιών, έγκαιρα και πριν το άνοιγμα των καταστημάτων τους. Θα φέρει ακέραια την ευθύνη αν δεν προσδιορίσει συγκεκριμένα για κάθε περίπτωση πόσα τραπεζοκαθίσματα και που πρέπει να τοποθετηθούν, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση και ο καθένας ερμηνεύει κατά το δοκούν την ΠΝΠ.

Ταυτόχρονα επαναφέρουμε τις προτάσεις που καταθέσαμε  στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21/4/2020 και ζητάμε να ψηφιστούν σαν ένα ελάχιστο μέτρο στήριξης των μικρών ΕΒΕ και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων δεδομένου ότι η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων που θα είναι προσωρινή να μην αποτελέσει το μοναδικό μέτρο στήριξής τους.

Γι’ αυτό, προτείνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας να αποφασίσει:

 1. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για 4 μήνες για τα λαϊκά νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ το έτος, προσαυξημένο κατά 1.500 ευρώ για κάθε παιδί.
 2. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για 4 μήνες για τους μικρούς ΕΒΕ του δήμου με εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ το έτος.
 3. Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Κατάργηση όλων των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών.
 4. Κατάργηση των τροφείων για όλες τις οικογένειες των οποίων τα βρέφη και τα νήπια φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου.
 5. Κατάργηση του ανταποδοτικού αντιτίμου όλων των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του δήμου.
 6. Τα σχολικά γεύματα να συνεχίσουν να δίνονται στις οικογένειες των μαθητών που τα δικαιούνται και ειδικά σε όσες οικογένειες έχουν χαμηλό εισόδημα ή έχουν απολυμένους από τις δουλειές τους γονείς. 

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο να αξιώσει για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού. Όπως και την ικανοποίηση των αιτημάτων των μικροεπαγγελματιών για το αφορολόγητο των 12000 ευρώ, της κατάργησης της προκαταβολής φόρου κ.ά. τα οποία προβάλουν και διεκδικούν, οι ενώσεις και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Κ. Κατιμερτζόγλου, Π. Τσουκαλάς, Θ. Χαμαλίδης, α. Ματθαίου, Ε. Μποτζιολή

                                                                                                                                       Ν. Ιωνία 19/5/2020  

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ