Λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ συμβούλων στην 26η συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου Νέας Ιωνίας (μέρος Α’ – videos)

Με καθυστέρηση μιας περίπου ώρας ξεκίνησαν για ακόμη μία φορά οι εργασίες του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέας Ιωνίας και τελείωσαν μετά από μία πολύωρη ψυχοφθόρα διαδικασία, συνολικής διάρκειας 5 ωρών και 20 λεπτών. Πιο συγκεκριμένα, η 26η Τακτική Συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας (25/11), ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης (Τρίτη 26/11).

Ερωτήσεις συμβούλων
Ο κ. Καναβός
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τη διαδικασία υποβολής ερωτήσεων προς τη Δημοτική Αρχή, με πρώτο τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Μιλτιάδη Καναβό να ρωτά σχετικά με τα προβλήματα που έχουν αίφνης προκύψει στη λειτουργία της Στέγης Ανηλίκων Νέας Ιωνίας. Έτσι, αφού ο κ. Καναβός αναφέρθηκε σε καταστροφές στο κτήριο που στεγάζεται η Στέγη Ανηλίκων (σπασμένα τζάμια και πόρτες, κατεστραμμένος εξοπλισμός κ.τ.λ.), ρώτησε μεταξύ άλλων: «Αν γνωρίζει η Δημοτική Αρχή πως έχει ανασταλεί η λειτουργία της και τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν η Στέγη Ανηλίκων;».

Απαντώντας στον κ. Καναβό, η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, είπε πως γνωρίζει την ύπαρξη των προβλημάτων και ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Είμαστε διατεθειμένοι να δούμε πώς μπορούμε να προλάβουμε μη τυχόν συμβούν και άλλα γεγονότα. Νομίζω, όμως, ότι όλες οι δημοτικές αρχές είχανε στηρίξει πολύ τη Στέγη Ανηλίκων, όλα αυτά τα παιδιά. Όμως, παρατηρούμε πολλά τον τελευταίο καιρό. Είμαστε σε γνώση και με το υπουργείο δικαιοσύνης, αλλά θα μου επιτρέψετε να μην αναφέρω κάτι περισσότερο σήμερα.».

Στη συνέχεια, ο κ. Καναβός ρώτησε πως: «Στο προαύλιο του 11ου-15ου Δημοτικού Σχολείο χτίζεται το υπάρχον υπόστεγο και ένα κομμάτι του μετατρέπεται σε αίθουσες διδασκαλίας. Ποιος εργολάβος έχει αναλάβει την κατασκευή του; Μπλέκονται οι εργαζόμενοι του Δήμου σε αυτή την κατασκευή; Έχει εγκριθεί η άδεια κατασκευής από την Πολεοδομία; Με βάση ποια μελέτη ανατέθηκε αυτό το έργο; Αυτή τη στιγμή σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες; Ποια η πρόβλεψή σας πότε θα τελειώσει; Πόσο θα στοιχίσει και από ποιον κωδικό του προϋπολογισμού βγαίνουν αυτά τα χρήματα;», για να λάβει την απάντηση της κ. Θωμαΐδου πως: «Όντως, υπάρχει οικοδομική άδεια και μπορείτε να την πάρετε. Και να πάρετε και τον προϋπολογισμό του έργου. Δεν ήξερα ότι θα κάνετε τέτοια ερώτηση, θα τα είχα μαζί μου. Δεν τα έχω μαζί μου. Την επόμενη φορά θα σας τα φέρω.».

Ο κ. Μανούρης
Αμέσως μετά, ο επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», κ. Παναγιώτης Μανούρης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Θα ήθελα μια εξήγηση όσον αφορά στον χρωματισμό της περιβόητης Λεωφόρου Ηρακλείου. Θα ακολουθηθεί η ίδια πολιτική με το λογότυπο; Θα βάλουμε πολύ φούξια μέχρι να τελειώσει αυτή η ιστορία; Δεύτερον, αυτή η σημαία που είναι έξω. Τι ακριβώς είναι; Πρόκειται για «Ιρανοποίηση» της πολιτικής ζωής στην πόλη μας; Νομίζω ότι το Δημαρχείο επί της ουσίας ανήκει σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Και νομίζω ότι ειδικά εάν έχετε μελετήσει και λίγο, αυτή η σημαία εδώ από έξω είναι μοναστηριακού χαρακτήρα. Παραπέμπει σε φανατικούς άρρωστους θρησκόληπτους, οι οποίοι δεν ξέρουμε εάν είναι πολιτικό κοινό σας, αλλά καλό θα είναι να σεβαστούμε το κτήριο, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος.», ζητώντας παράλληλα να αποσυρθεί η συγκεκριμένη «σημαία».(σημ.:η κίτρινη με τον δικέφαλο αετό-όχι της ΑΕΚ)

Επίσης, ο κ. Μανούρης αναφέρθηκε και σε μία επιστολή της Δημοτικής Αρχής προς τους εργαζόμενους του Δήμου, όπου αναφερόταν σχετικά με το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται και ποιοι θα διώκονται άμεσα αν τυχόν παραβιάζουν τους κανόνες, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Αυτές οι απειλές και οι συστάσεις προφανώς θυμίζουν άλλες εποχές.», προσθέτοντας πως: «Δεν ξέρω σε ποιους υπαλλήλους αναφέρεστε και δεν θα ήθελα να ξέρω, αλλά δεν θα ήθελα εγώ, φαντάζομαι και οι συνάδελφοι, να ξαναδώ τέτοιο έγγραφο να κυκλοφορεί υπογεγραμμένο από τη δήμαρχο της πόλης.».

Σε όλα όσα ρώτησε και ανέφερε ο κ. Μανούρης, η κ. Θωμαΐδου είπε χαρακτηριστικά πως: «Δεν απαντώ σε τέτοιες ερωτήσεις.».

Ο κ. Κατιμερτζόγλου
Κατόπιν, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Κωνσταντίνος Κατιμερτζόγλου, έθεσε ερώτημα σχετικά με την αιτούμενη τοποθέτηση αλεξικέραυνων στα σχολεία, αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στο 6ο Δημοτικό Σχολείο, λαμβάνοντας την απάντηση της κ. Θωμαΐδου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί γύρω στα 27 αλεξικέραυνα, αν θυμάμαι καλά, τα οποία έπρεπε να ήτανε από παλιά. Ναι, όντως, υπάρχει εργολαβία και σύντομα θα γίνουν.».

Ο κ. Μπράτιμος
Ακολούθως, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Νέα Ιωνία, Νέα Άποψη-21ος Αιώνας» κ. Νικόλαος Μπράτιμος χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την τοποθέτηση της κ. Θωμαΐδου, η οποία δεν απαντάει στις ερωτήσεις που της γίνονται, υποτιμώντας όπως είπε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και ακόμη ζήτησε να πληροφορηθεί εάν η καταγγελία στο προηγούμενο Δ.Σ. του κ. Καναβού για τη νόθευση εγγράφων των πρακτικών των συνεδριάσεων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος ή αν πράγματι συνέβη αυτό.

Απαντώντας στον κ. Μπράτιμο, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κωνσταντίνος Κουλούρης, είπε μεταξύ άλλων πως: «Όσον αφορά στην καταγγελία του κ. Καναβού, την οποία συζήτησα και μαζί του, νομίζω ότι λίγο μάζεψε τη φρασεολογία του ο κ. Καναβός, δηλαδή ότι δεν τοποθετήθηκε ότι έγινε νοθεία με δόλο, γιατί είναι άκρως τραβηγμένο αυτό που ακούστηκε εδώ στο Δ.Σ.. Και βέβαια μετά μου το αιτιολόγησε ο κ. Καναβός ότι είναι δικηγορική διάλεκτος αυτή, οπότε και τελείωσε εκεί.».

Η κ. Κλάρα
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τη δημοτική σύμβουλο της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», κ. Αναστασία Κλάρα να ρωτάει «τι γίνεται με τη συντήρηση των σχολείων, αλλά και με τον εξοπλισμό των γραφείων που δόθηκαν στους συλλόγους από την προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου» και «αν η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει τη διάθεση να βοηθήσει τους συλλόγους», λαμβάνοντας για το πρώτο σκέλος των ερωτημάτων την απάντηση της Αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Ελένης Αλατσίδου, η οποία είπε μεταξύ άλλων πως: «Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι δεν υπήρχαν οι Σχολικές Επιτροπές. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να προχωρήσουν.», ενώ για το δεύτερο σκέλος απάντησε η κ. Θωμαΐδου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Όσον αφορά τις κατασκευές και αυτά που πρέπει να γίνουνε, καταγράφονται και θα γίνουν.».

Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου
Αμέσως μετά, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», κ. Σάββας Χατζηκωνσταντίνου, αφού επισήμανε πως: «Το καλοκαίρι οι προερχόμενοι από τον Ο.Α.Ε.Δ. συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Δήμου έβαφαν τα σχολεία και σταμάτησαν τις εργασίες τους για να βάψουν το Παναιτώλιο για την ορκωμοσία του νέου δημ. συμβουλίου. Από τότε τα βαψίματα των σχολείων έμειναν ημιτελή, γιατί στη συνέχεια έβαφαν το Δημαρχείο.», ρώτησε μεταξύ άλλων πως: «Πότε πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθούν τα σχολεία; Και με ποιο σκεπτικό πήραμε τους εργαζόμενους και τους πήγαμε στο Παναιτώλιο και στο Δημαρχείο;».

Απαντώντας στον κ. Χατζηκωνσταντίνου, η κ. Θωμαΐδου είπε μεταξύ άλλων πως: «Κατ’ αρχήν οι ΟΑΕΔίτες χρησιμοποιήθηκαν και από την προηγούμενη δημοτική αρχή όχι μόνο στα σχολεία, και σε οποιαδήποτε, όπου χρειαζότανε. Οι ΟΑΕΔίτες, όμως, έχουνε φύγει εδώ και λίγο καιρό. Στα σχολεία, όπως ξέρετε υπάρχει εργολαβία.».

Αντιπαράθεση συμβούλων
Στη συνέχεια, υπήρξε μία έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κ.κ. Φώτη Τσομπάνογλου («Δημιουργία Αλληλεγγύη») και Κωνσταντίνου Κουλούρη για το ζήτημα της νόθευσης εγγράφων των πρακτικών, ενώ για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο κ. Μανούρης λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Από την πλευρά της παράταξής μας πράχθηκαν τα δέοντα και το θέμα έχει πάρει τον δρόμο του. Και θα πάρει τον δρόμο του σε όλα τα επίπεδα.».

Ο κ. Χριστοδούλου
Ακολούθως, ο κ. Βασίλειος Χριστοδούλου («Δημιουργία Αλληλεγγύη») έθεσε προς την κ. Θωμαΐδου ερώτηση σχετικά με την επιχειρούμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στην Τεχνική Υπηρεσία, περιπτώσεων ενημέρωσης του κόσμου για σπασμένα πλακάκια κ.τ.λ., ρωτώντας μεταξύ άλλων πως: «Επιθυμείτε να πάρετε αρμοδιότητες από την Ποιότητα Ζωής και να τις έχετε εσείς αποκλειστικά σαν Αντιδήμαρχος, να αποφασίζετε εσείς η ίδια; Και ποιος ο σκοπός σας να πάρετε αυτή την αρμοδιότητα από την Ποιότητα Ζωής, έτσι ώστε να μην αποφασίζει η Ποιότητα Ζωής γι’ αυτά τα θέματα;», λαμβάνοντας την απάντηση της κ. Θωμαΐδου πως: «Κατ’ αρχήν δεν αποφασίζω εγώ. Υπάρχει κανονιστική διάταξη.», και ακόμη ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Δεν πήραμε καμία αρμοδιότητα. Είπαμε ότι θα φέρουμε καινούργια εισήγηση, η οποία θα βασίζεται σε κανονιστικές διατάξεις, που αφορούν τεχνικά χαρακτηριστικά.», προκαλώντας την αντίδραση του κ. Χριστοδούλου, ο οποίος της είπε μεταξύ άλλων πως: «Δεν μου απαντάτε. Λυπάμαι. Αφήστε το. Όπως δεν απαντήσατε σε καμία από τις ερωτήσεις των συναδέλφων.».

Ο κ. Μανούρης
Κατόπιν, ο κ. Παναγιώτης Μανούρης ανέγνωσε μία επιστολή της παράταξής του, η οποία αναφερόταν «στην τακτική της Δημοτικής Αρχής να μην απαντάει άμεσα στις ερωτήσεις που γίνονται από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης», στηλιτεύοντας την και ταυτόχρονα ζήτησε μεταξύ άλλων «οι όποιες ερωτήσεις να απαντώνται το συντομότερο δυνατόν, έστω την επόμενη μέρα, και όχι σε επόμενο συμβούλιο, όποτε γίνει αυτό.».

Εκτός ημερησίας θέματα
Η 26η Τακτική Συνεδρίαση συνεχίστηκε με τη συζήτηση σχετικά με το εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα που έφερε η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», το οποίο αφορούσε σε αίτημα των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης του Κ.Κ.Ε. στη Νέα Ιωνία σχετικά με την παραχώρηση της πολυγωνικής αίθουσας των 7ου Γυμνασίου-5ου Λυκείου της πόλης μας, προκειμένου να διοργανώσουν την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωσή τους, για το οποίο αίτημα η Επιτροπή Παιδείας είχε εισηγηθεί την απόρριψή του.

Επακολούθησε μία εκτεταμένης διάρκειας συζήτηση, ενδεικτική του πώς αντιλαμβάνεται κάθε παράταξη την έννοια της ισονομίας σε ό,τι αφορά στην παραχώρηση δημοτικών χώρων για τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε φορείς της πόλης, μεταξύ των οποίων και σε κομματικούς φορείς.

Αντιπαράθεση Χατζησαββίδη-Χαμαλίδη
Για το συγκεκριμένο θέμα, ειπώθηκαν πολλά, άλλα ενδιαφέροντα και άλλα που χρήζουν περεταίρω ανάγνωσης, αλλά υπήρξαν και οξύτατες αντιπαραθέσεις κυρίως ανάμεσα στον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Αριστείδη Χατζησαββίδη και στον δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Θεόδωρο Χαμαλίδη. Από τις κορυφαίες στιγμές της έντασης στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος ήταν όταν ο Αντιδήμαρχος κ.Άρης Χατζησαββίδης υποστήριξε την άποψη ότι ο κόσμος πλέον δυσφορεί στα κόμματα και γι’ αυτό θα ήταν καλό οι εκδηλώσεις τους να γίνονται εκτός σχολείων σε άλλους δημοτικούς χώρους. Η άποψή του αυτή ξεσήκωσε τους δημ. συμβούλους της δημ. παράταξης του ΚΚΕ, την «Λαϊκή συσπείρωση», αλλά και αρκετά μέλη της που ήταν στις θέσεις του κοινού, με αποτέλεσμα να προκληθεί κομφούζιο.

Αυτό βέβαια που άναψε το φυτίλι ήταν η φράση του δημ. συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ.Θόδωρου Χαμαλίδη που απαντώντας στον κ.Άρη Χατζησαββίδη του είπε «σε συγκεκριμένους θα τους κοπούν τα πόδια». Η φράση αυτή πυροδότησε τον Αντιδήμαρχο που μίλησε εξοργισμένος για τραμπουκισμό σε βάρος του.

*Όμως, με δεδομένα τα διάφορα σχόλια, που κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα γράφονται σε διαδικτυακά κοινωνικά μέσα, παραπέμπουμε τους αναγνώστες μας στα σχετικά βίντεο όλων όσων ακούστηκαν στη συγκεκριμένη συζήτηση, προκειμένου οι ίδιοι να εξάγουν ανεπηρέαστοι τα δικά τους συμπεράσματα, και εάν στη συνέχεια κάποιοι εκ των πρωταγωνιστών επιθυμούν να διαψεύσουν τον εαυτό τους, ας το πράξουν, και από την πλευρά μας, όπως οφείλουμε, θα δημοσιεύσουμε τις απόψεις τους, ώστε όλοι να μπορέσουν να αντιληφθούν τι πραγματικά συμβαίνει στα κοινά της πόλης μας. (Σημ.: Η ίδια μέθοδος, μέσω οπτικοακουστικής παρουσίασης, θα ακολουθηθεί και σε άλλα σημεία της συγκεκριμένης συνεδρίασης, όπου κρίνουμε πως υπήρξαν «ενδιαφέρουσες» τοποθετήσεις ή εντάσεις, που δεν τιμούν κανέναν.).

Η δε ψηφοφορία για το αίτημα παραχώρησης της πολυγωνικής αίθουσας στις Κ.Ο.Β. Νέας Ιωνίας του Κ.Κ.Ε. είχε ως αποτέλεσμα της υπερψήφισή του, λαμβάνοντας 28 ψήφους υπέρ και 2 ψήφους κατά (Κουκουλάρης και Αποστολόπουλος), ενώ υπήρξε και μία λευκή ψήφος (Αλατσίδου), επί 31 παρόντων δημοτικών συμβούλων.

Ακολούθησε η συζήτηση για το δεύτερο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε στη μεταβολή σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία προέκυψε με βάση τις σχετικές αιτήσεις αναβάθμισης των σχολείων, εν προκειμένω των 7ου  και 11ου Νηπιαγωγείων, καθώς και του 15ου Δημοτικού Σχολείο, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ