Λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ συμβούλων στην 26η συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου Νέας Ιωνίας (μέρος B’ – videos)

Θέματα ημερήσιας διάταξης
Κατόπιν, συζητήθηκαν τα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης, με πρώτο το θέμα: «Έγκριση δεύτερης Τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος εκτελεστέων έργων έτους 2019.», το οποίο εγκρίθηκε λαμβάνοντας 18 ψήφους υπέρ και 1 κατά (Βάσιλα). Επίσης, υπήρξαν 12 λευκές ψήφοι (Μανούρης, Καναβός, Λάμπρου, Σκευοφύλακας, Κλάρα, Τσιακαλάκης, Ναϊσίδου, Αγγελακοπούλου, Χριστοδούλου, Στέφας, Τσομπάνογλου και Κουλουριώτη), καθώς και 4 δημοτικοί σύμβουλοι απείχαν της σχετικής ψηφοφορίας (Κατιμερτζόγλου, Τσουκαλάς, Χαμαλίδης, Ματθαίου).

Ακολούθως, με 19 ψήφους υπέρ και 5 ψήφους κατά (Κατιμερτζόγλου, Τσουκαλάς, Χαμαλίδης, Ματθαίου και Βάσιλα), εγκρίθηκε η 4η Αναμόρφωση του Δημοτικού Προϋπολογισμού έτους 2019, ενώ υπήρξαν και 13 λευκές ψήφοι (Μανούρης, Καναβός, Λάμπρου, Σκευοφύλακας, Κλάρα, Τσιακαλάκης, Ναϊσίδου, Αγγελακοπούλου, Χριστοδούλου, Στέφας, Τσομπάνογλου, Κουλουριώτη και Μπράτιμος).

Επίσης, εγκρίθηκαν: η εισήγηση για τη λήψη απόφασης για τον καθορισμό του Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (Φ.Η.Χ.), λαμβάνοντας 32 ψήφους υπέρ και 5 κατά (Κατιμερτζόγλου, Τσουκαλάς, Χαμαλίδης, Ματθαίου και Βάσιλα), ο καθορισμός τελών διαφήμισης για το έτος 2020, λαμβάνοντας 36 ψήφους υπέρ και 1 κατά (Βάσιλα),καθώς και η λήψη απόφασης για τον καθορισμό του ύψους των τελών που επιβάλλονται για τη χρήση των κοινοχρήστων χώρων για το έτος 2020, λαμβάνοντας 36 ψήφους υπέρ και 1 κατά (Βάσιλα).

Κατόπιν, συζητήθηκε το θέμα: «Λήψη απόφασης σχετικά με τον καθορισμό του συντελεστή του Ενιαίου Ανταποδοτικού Τέλους Καθαριότητας και Φωτισμού», με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Αριστείδη Χατζησαββίδη να λέει μεταξύ πολλών άλλων πως: «Κοιτάξτε, εμείς επί της ουσίας κρατάμε τις περσινές αποφάσεις, αλλά προτείνουμε η μείωση των ανταποδοτικών να γίνεται με βάση την ανακύκλωση.», ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», κ. Ηρακλής Γκότσης ζήτησε μεταξύ άλλων «μείωση συγκεκριμένων κωδικών των ανταποδοτικών τελών» αλλά και «να πάμε σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση με τα κριτήρια που έθεσε ο κ. Χατζησαββίδης». Επίσης, ο κ. Γκότσης πρότεινε μεταξύ άλλων «να υπάρξει μείωση των τελών για τα καταστήματα που επηρεάζονται άμεσα από τα συνεχιζόμενα έργα υποδομών του Δήμου.» τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Πρέπει να δούμε αν μπορούμε να τα βοηθήσουμε με τα ανταποδοτικά.».

Για «ανταποδοτικά τέλη, που για μία ακόμη φορά πλήττουν τα φτωχότερα στρώματα», έκανε λόγο μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Κωνσταντίνος Κατιμερτζόγλου, όπως και η επικεφαλής της παράταξης «εκτός σχεδίου» κ. Αγγελική Βάσιλα, η οποία χαρακτήρισε τα προτεινόμενα ανταποδοτικά τέλη ως «άλλο ένα χαράτσι», επισημαίνοντας παράλληλα πως: «Τα ανταποδοτικά τέλη δεν ανταποκρίνονται ως προς την ανταποδοτικότητά τους από τον Δήμο προς τον πολίτη.».

Καταγγελία για email
Αξίζει να σημειωθεί πως για την αποστολή της συγκεκριμένης εισήγησης με ηλεκτρονικά μέσα από τη Δημοτική Αρχή προς τους δημοτικούς συμβούλους υπήρξαν καταγγελίες από συμβούλους της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» πως σκοπίμως τα σχετικά αρχεία που απεστάλησαν σε αυτούς ήταν κενά περιεχομένου θεωρώντας πως αυτό έγινε για να μην προλάβουν να καταθέσουν άλλη εναλλακτική πρόταση, ώστε να μην ισχύσουν οι διατάξεις των τροποποιήσεων του «Κλεισθένη» και να μην υπερψηφιστεί το θέμα έστω και με μία μόνο ψήφο, κάτι που τελικά κατά κάποιον τρόπο συνέβη, αφού η σχετική εισήγηση πέρασε λαμβάνοντας 9 μόλις ψήφους υπέρ και 15 κατά (Γκότσης, Αθυμαρίτου, Κατιμερτζή, Καλογερόπουλος, Κανλής, Ακιανίδου, Χατζηκωνσταντίνου, Βανδώρος, Κατιμερτζόγλου, Τσουκαλάς, Χαμαλίδης, Ματθαίου, Αποστολόπουλος, Μπράτιμος και Βάσιλα), επί 33 παρόντων, ενώ υπήρξαν και 9 λευκές ψήφοι (Μανούρης, Καναβός, Λάμπρου, Χριστοδούλου, Τσομπάνογλου, Σκευοφύλαξ, Τσιακαλάκης, Αγγελακοπούλου, Στέφας).

Ακολούθησε η έγκριση του θέματος: «Καθορισμός καταβολής τέλους για τη χρήση του χώρου που καταλαμβάνει το κουβούκλιο του περιπτέρου για το έτος 2020», λαμβάνοντας 29 ψήφους υπέρ και 2 κατά (Μπράτιμος και Βάσιλα), επί 31 παρόντων, και αμέσως μετά συζητήθηκε το εξαιρετικά σοβαρό θέμα (το οποίο μάλιστα επανήλθε μόλις μετά από μία εβδομάδα σε Δ.Σ.): «Ανάθεση υπηρεσίας μεταφοράς, εναλλακτικής διαχείρισης – Α.Ε.Ε.Κ. (Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων) ογκωδών αποβλήτων και στρωματοποιΐας (στρώματα)».

Όμως, για το συγκεκριμένο σοβαρότατο θέμα σας παραπέμπουμε και πάλι στα χαρακτηριστικότερα στιγμιότυπα της σχετικής συζήτησης, ώστε αφενός να ενημερωθείτε χωρίς τη μεσολάβηση κειμένου που θα περιέχει το «ζουμί» των ατέρμονων συζητήσεων, δοκιμάζοντας παράλληλα και τις οπτικοακουστικές αντοχές σας, και αφετέρου να δώσουμε και πάλι την ευκαιρία σε ορισμένους από τους εμπλεκόμενους στους σχετικούς διαλόγους να δοκιμάσουν μήπως αυτή τη φορά κατορθώσουν να διαψεύσουν τα λεγόμενα και τους εαυτούς τους.

Από την πλευρά μας θα «τολμήσουμε» να αναφέρουμε στο ρεπορτάζ μας πως για δεύτερη συνεχόμενη φορά το συγκεκριμένο θέμα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, λαμβάνοντας 9 ψήφους υπέρ και 20 κατά (Καναβός, Τσομπάνογλου, Λάμπρου, Σκευοφύλαξ, Χριστοδούλου, Αγγελακοπούλου, Στέφας, Γκότσης, Αθυμαρίτου, Κατιμερτζή, Κανλής, Καλογερόπουλος, Βανδώρος, Ακιανίδου, Χατζηκωνσταντίνου, Κατιμερτζόγλου, Τσουκαλάς, Χαμαλίδης, Ματθαίου και Βάσιλα).

Τέλος, άγρια χαράματα της επόμενης ημέρας η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη απόφαση σχετικά με το θέμα: «Ανανέωση σύμβασης πληρωμής για τη δαπάνη διοδίων διέλευσης των οχημάτων του Δήμου από την Αττική οδό, για το έτος 2020.».

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ