Ο Λουκάς Χριστοδούλου για την επόμενη ημέρα των εκλογών

Λίγες Σκέψεις… Πολλά Ερωτήματα… Και τα δύσκολα είναι μπροστά… Έρχονται….

Καταθέτω τις απόψεις μου λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες και αρχίσουν τα πρώτα συμπεράσματα, οι πρώτες γκρίνιες ή αν θέλετε και οι πρώτες χαρές, για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στη πόλη μας την πρώτη Κυριακή. Τι πήγε στραβό και δεν πετύχανε το στόχο τους ή τι ήταν εκείνο που ανέδειξε τους δύο αντιπάλους για την δεύτερη Κυριακή. Γιατί από τους 6 υποψήφιους δημάρχους ένας θα εκλεγεί όπως και από τους εκατοντάδες υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους θα εκλεγούν μόνο 41.

Γιατί οι πολίτες να ψηφίζουμε δήμαρχο την δεύτερη Κυριακή όταν δεν θα διαθέτει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο; Ποιο το νόημα; Να λέμε για τα μάτια του κόσμου ότι ψηφίσαμε δήμαρχο που δεν μπορεί να εκτελέσει τα αυτονόητα, αν δεν συμφωνήσει και η αντιπολίτευση; Μήπως φτάσαμε στο ανώτερο επίπεδο της Αληθινής Δημοκρατίας, όπου συζητάμε και αποφασίζουμε κατά το συμφέρον της Πολιτείας; Πέρα από κομματικές σκοπιμότητες και μικροπολιτικές…..

Γιατί η εκλογή δημάρχου να μην γίνεται από το εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο; Από τους δημοτικούς συμβούλους που εκλέξαμε την πρώτη Κυριακή; Αφού με αυτούς θα συζητά τα προβλήματα της πόλης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέξαμε αυτοί θα έπρεπε να έχουν τον πρώτο λόγο, ως γνήσιοι εκπρόσωποι της λαϊκής βούλησης.

Γιατί να ψηφίζουμε ένα δήμαρχο την δεύτερη Κυριακή που δεν θα μπορεί να εκτελέσει το πρόγραμμά του που μας παρουσίασε πριν να φτάσουμε στις κάλπες την πρώτη Κυριακή; Γιατί ένα είναι σίγουρο. Μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής Η ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ θα έχει προτεραιότητα. Όχι η ψήφος και η κάλπη.

Πολλά τα γιατί αλλά προσπαθώντας να βάλω τις σκέψεις μου σε τάξη, τα ερωτήματα πληθαίνουν για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την προσεχή θητεία της.

Σίγουρα αυτός ο εκλογικός νόμος θα περάσει στην Ιστορία των εκλογών ως νόμος της ακυβερνησίας και των δοσοληψιών. Του πάρε και του δώσε. Ή αν θέλετε πρώτα του δώσε και μετά του πάρε.

Η ενισχυμένη αναλογική και η ψήφος για δήμαρχο την δεύτερη Κυριακή που ίσχυε για πολλά χρόνια έδινε κύρος στην ψήφο της δεύτερης Κυριακής. Τώρα τι νόημα έχει;

Μου φέρνει στη σκέψη μου τις δημοτικές εκλογές του 1934, που οι δύο πρώτοι υποψήφιοι δήμαρχοι με ίσο αριθμό δημοτικών συμβούλων οδηγήθηκαν στη δεύτερη Κυριακή. Και μεν τις εκλογές τις κέρδισε ο Γ. Φελέκης από τον Κυρ. Κιοφτερτζή αλλά πληγωμένη βγήκε η πόλη μας. Γιατί γρήγορα αποδείχτηκε ότι «η εισπήδηση» του Χρ. Χατζηστέλιου από το στρατόπεδο του Κιοφτερτζή στο στρατόπεδο του Φελέκη, μπορεί να έδωσε λύση για τη συγκρότηση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά τα προβλήματα γρήγορα φάνηκαν προτού κλείσει η πρώτη δημοτική χρονιά.

Δεν θέλω να απογοητεύσω κάποιους, αλλά τα προβλήματα αν δεν αρχίσουν από το βράδυ της πρώτης Κυριακής, σίγουρα θα αρχίσουν από το βράδυ της δεύτερης Κυριακής και της εκλογής του νέου μας δημάρχου.

Λουκάς Χριστοδούλου
Δημότης Ν. Ιωνίας

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ