“Μας ρωτούν «ποια δημοσιογραφία υπηρετείτε κύριοι»;”, του Βασ. Μαγκαναδέλλη

Ο ρόλος της δημοσιογραφίας είναι να ασκεί κριτική σε κάθε εξουσία, να κρίνει τα έργα και τις παραλείψεις της, να είναι η φωνή του κάθε πολίτη ή ομάδας πολιτών η οποία αδικείται, ώστε η δημοσιοποίηση του ζητήματός της να λειτουργήσει ως πίεση για να μπορέσει να βρει το δίκιο της. Ταυτόχρονα ο δημοσιογράφος  οφείλει να επιβραβεύει τα όποια θετικά πράττει η κάθε Αρχή αποτιμώντας με εντιμότητα και αμεροληψία το έργο της. Βεβαίως για να μπορεί να ασκεί αυτή την κριτική πρέπει να έχει την αντίστοιχη γνώση για τα θέματα στα οποία αναφέρεται, να μην έχει κομματικές ή παραταξιακές παρωπίδες, να μην υποκύπτει σε πιέσεις και κυρίως να μην χρηματίζεται άμεσα ή έμμεσα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει πολιτικές ή ιδεολογικές προτιμήσεις, αλλά αν αυτές τον καθοδηγούν στην κρίση του οφείλει να είναι ξεκάθαρος με τους αναγνώστες του για να γνωρίζουν τη δημοσιογραφική οπτική του.

Υπάρχουν παρατράγουδα στο χώρο της δημοσιογραφίας; Αλλοίμονο, μερίδα των δημοσιογράφων έχει φροντίσει για την κατασυκοφάντηση(και εν μέρει δικαίως) του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Υποστηρίζω ότι το να κατέχει κάποιος  ή να εργάζεται σ’ένα μέσον ενημέρωσης, χωρίς τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να τον κάνει τιμητή των πάντων. Νεαροί κυρίως «συνάδελφοι» επειδή έχουν τη δυνατότητα να δημοσιοποιούν τις απόψεις τους κομπάζουν με αλαζονεία και αμάθεια κρίνοντας ανθρώπους και καταστάσεις χωρίς ίχνος σεβασμού απέναντι σε πρόσωπα και θεσμούς, λοιδορούν ή εκμεταλλεύονται τα χαμηλά ένστικτα για να δημιουργήσουν κοινό. Ο κίτρινος τύπος, η trash tv,οι εξυπνάκηδες, οι κουτσομπόληδες, οι υβριστές, αυτοί που σπέρνουν το μίσος και τη διχόνοια, αυτοί που εκβιάζουν με τα άρθρα τους, δεν δικαιούνται να ονομάζονται δημοσιογράφοι, αλλά αρνητές και ντροπή ενός επαγγέλματος με χαρακτηριστικά λειτουργήματος που εκ των πραγμάτων έχει τη δική του δύναμη και πρέπει να τη χρησιμοποιεί με σύνεση.

Θα μου πείτε αγαπητοί αναγνώστες της ΙΟΝΙΑΝΕΤ εσύ δεν έχεις υποπέσει σε κάποιο από τα αμαρτήματα της δημοσιογραφίας; Αλλοίμονο, βεβαίως, αλλά σε μερικά. Για να εξηγούμαι, η δημοσιογραφία σε τοπικό επίπεδο διαφέρει από την υπόλοιπη δημοσιογραφία. Όταν ζεις, κινείσαι, συναναστρέφεσαι καθημερινά συμπολίτες που υπηρετούν τη δημοτική αρχή ή την Αντιπολίτευση, φορείς και Συλλόγους, τότε σε κάποιο βαθμό επηρεάζεσαι, γίνεσαι χωρίς να το επιδιώκεις πιο μαλακός, πιο ήπιος στην κριτική σου. Προσπαθείς περισσότερο να προτείνεις, να συμβάλλεις με την άποψή σου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Ένας ρόλος δύσκολος και παρεξηγημένος. Η θετική διάθεσή σου παρερμηνεύεται από διάφορες πλευρές, η μη ένταξή σου σε κάποιο κομματικό ή παραταξιακό στρατόπεδο , μπερδεύει. Υπάρχουν φορές που ο καθένας θεωρεί ότι προβάλλεις τον αντίπαλό του ή παίζεις τα παιγνίδια του και το αστείο είναι όταν αυτό συμβαίνει ταυτόχρονα. Όταν βέβαια οδηγούμαστε στο να παρεμβαίνουμε δυναμικά και με την αυστηρότητα της κριτικής μας κάποιοι παρεξηγιούνται, «μα νόμιζα ότι ήμασταν φίλοι» λένε και ξεχνούν ότι η πραγματική φιλία έχει βάση και αρχές.

Η πόλη μας αγαπητοί αναγνώστες και αναγνώστριες έχει αποδεχθεί την δημοσιογραφία που υπηρετεί η εφημερίδα μας και αναγνωρίζει ότι στα 29 χρόνια της δημοσιογραφικής και εκδοτικής μας διαδρομής δεν έχουμε υποπέσει στα σοβαρά αμαρτήματα του επαγγέλματος εκτός από αυτό της ηπιότερης κάποιες φορές κριτικής λόγω της προαναφερόμενης εντοπιότητας. Το δικαίωμα της δημοσιογραφικής άποψης το αντλούμε από την πολύχρονη διαδρομή μας στην τοπική κυρίως δημοσιογραφία και τη γνώση που έχουμε αποκτήσει για τα κοινά ζητήματα της πόλης. Η ανεξαρτησία της γνώμης μας δεν μας επιτρέπει να έχουμε κολλητούς φίλους σε θέσεις μικρής ή μεγάλης εξουσίας γιατί τότε θα ακυρωθούμε, δεν έχει υπερβολικές δημόσιες σχέσεις ούτε πολλά πέρα δώσε στα αντίστοιχα γραφεία. Έχουμε πολύ καλούς φίλους σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους της πόλης όταν αυτοί υπηρετούν με γνώση και υπέρ των πολιτών τα κοινά, όταν σέβονται την ελευθερία της δικής μας άποψης  και την καθαρότητα των προθέσεών μας. Έχουμε πιστούς αναγνώστες-συμπολίτες, κάθε μέρα και πιο πολλούς, που μας διαβάζουν και επικροτούν ή μπορεί και να διαφωνούν με τα γραφόμενά μας. Διαθέτουμε κάποιες χιλιάδες πλέον καθημερινούς αναγνώστες που ανήκουν στο πιο δυναμικό κομμάτι της πόλης μας, που αναζητούν την πρόοδό της, που έχουν προτάσεις, σέβονται τη δημοκρατία και εμπιστεύονται τον διάλογο. Είναι άνθρωποι με ανοικτό μυαλό, όλων των ηλικιών και των επαγγελμάτων που επικοινωνούν τακτικά μαζί μας, που τους συναντούμε στις δημόσιες εκδηλώσεις, που νοιώθεις ότι μας εκτιμούν και σέβονται το δημοσιογραφικό μας λειτούργημα και τον εποικοδομητικό μας ρόλο στην αγαπημένη μας Νέα Ιωνία.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ