Με αναβολές το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο επί Δημαρχίας Ηρακλή Γκότση

Το βράδυ της Δευτέρας (22/7), στο Δημαρχιακό Μέγαρο Νέας Ιωνίας πραγματοποιήθηκε η 18η Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία ολοκλήρωσε τη θητεία της η Δημοτική Αρχή του κ. Ηρακλή Γκότση.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φιλίππα Αθυμαρίτου ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Πριν αρχίσουμε τις ερωτήσεις θα ήθελα κι εγώ στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του Προέδρου, επειδή είναι η τελευταία συνεδρίαση για μένα ως Πρόεδρος, να σας ευχαριστήσω όλους για τη συνεργασία και τους περισσότερους από εσάς για την κατανόηση και την ανοχή σε πιθανά λάθη, που μπορεί να έγιναν. Ευχαριστώ, λοιπόν, πολύ και εύχομαι στον επόμενο ή στην επόμενη Πρόεδρο: Καλή δύναμη και λιγότερες εντάσεις να αντιμετωπίσει.».

Αμέσως μετά, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και από τη νέα δημοτική περίοδο σύμβουλος της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Φώτης Τσομπάνογλου ζήτησε μεταξύ άλλων να διαβαστεί επιστολή του, που είχε αποστείλει προς το Δ.Σ., την οποία ανέγνωσε η κ. Αθυμαρίτου.

Συγκεκριμένα με την επιστολή του ο κ. Τσομπάνογλου είχε ζητήσει να εξαιρεθούν από τη συζήτηση τα θέματα υπ’ αριθμόν: 15 και 16, που αφορούσαν στη σύμβαση δανείου για την προμήθεια λεωφορείων αστικού τύπου, καθώς και το θέμα Νο 17, που αφορούσε στην επέκταση μίσθωσης χώρου στο μισθωμένο κτήριο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας χωρίς δημοπρασία (βάσει του νόμου που απαγορεύει στα Δημοτικά Συμβούλια να λαμβάνουν αποφάσεις που δεσμεύουν την επόμενη Δημοτική Αρχή).

Κατόπιν, ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης, διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως: «Επειδή μας απασχόλησε κι εμάς αυτό το ζήτημα όσον αφορά τον Ο.Π.Α.Ν. και το δάνειο για τα λεωφορεία, ρωτήσαμε τον δικό μας σύμβουλο και μας είπε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. Από εκεί και πέρα, αν η Αποκεντρωμένη θεωρήσει ότι δεν εμπίπτουν στα επείγοντα κ.τ.λ. ή δεν μπορούσαμε να το κάνουμε θα το αποφασίσει αυτή αν θα μας το επιστρέψει και να επαναληφθεί η διαδικασία με την επόμενη Δημοτική Αρχή. Ρωτήσαμε και μας είπαν ότι μπορούμε να το κάνουμε.».


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», κ. Βασίλειος Χριστοδούλου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Κ.Ε.Π., σύμφωνα με την οποία γνωστοποιείται η μη λειτουργία του κάθε Σάββατο για την καλοκαιρινή περίοδο, εφιστώντας την προσοχή της Δημοτικής Αρχής στη μη ανάρτησή της και στο διαδίκτυο, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Πρέπει να αναρτηθεί και στο διαδίκτυο για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος.».

Επιπλέον, ο κ. Χριστοδούλου επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Στην Παλαιών Πατρών Γερμανού υπάρχουν δύο υπόγειοι κάδοι, ένας εκ των οποίων είναι για την ανακύκλωση, και παρόλα αυτά η αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται από κοινό απορριμματοφόρο.», ζητώντας να διορθωθεί αυτή η πρακτική, κι ακόμη ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Ο φωτισμός στο γηπεδάκι στα Πευκάκια λειτουργεί μέχρι αργά τη νύχτα σε αντίθεση με τον φωτισμό μπροστά από το κλειστό γήπεδο, που είναι ελλιπής και οι δημότες τρομάζουν να περάσουν.» ζητώντας να επιλυθεί το πρόβλημα.

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ.Χριστοδούλου, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και ποιότητας Ζωής, κ. Χρήστος Κανλής, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Έκανε κάποιες υποδείξεις, οι οποίες θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.».

Στη συνέχεια, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, ρώτησε μεταξύ άλλων πως: «Έχετε προνοήσει, έχετε σκεφτεί για την ανανέωση των συμβάσεων τόσο του εκπαιδευτικού προσωπικού, όσο και του βοηθητικού προσωπικού στα ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο.;», λαμβάνοντας την απάντηση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» και Προέδρου του ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο. Δήμου Νέας Ιωνίας κ. Βασίλειου Καλογερόπουλου, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως: «Κατ’ αρχήν δεν έχουμε την εικόνα για το πόσα τμήματα θα γίνουν και πόσα παιδιά θα είναι από το Ε.Σ.Π.Α. ή πόσα θα είναι από παιδιά εκτός Ε.Σ.Π.Α.. Κατά το παρελθόν είχα επαφή με τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουνε κάνει και μια αγωγή και ζητούνε από το δικαστήριο να γίνουν αορίστου χρόνου επειδή καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Και, βέβαια, ζητήσανε από τη Δημοτική Αρχή, όχι προσωπικά από μένα, να τους βοηθήσουμε πάνω σ’ αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι και η επόμενη Δημοτική Αρχή δεν ανθίσταται από αυτήν εδώ τη σκέψη και προτίθεται να βοηθήσει (Αν δεν κάνω λάθος κ. Θωμαΐδου. Έτσι δεν είναι;) σε αυτή την κατεύθυνση τους εργαζόμενους. Συνεπώς αυτό είναι ξεκάθαρο και κανείς δεν μπορεί να πουλάει εκδούλευση στους εργαζόμενους.», τονίζοντας , επίσης, πως: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη πάνω σ’ αυτό. Θα τους βοηθήσουμε και στα δικαστήρια. Μέχρι τέλος του μήνα θα γίνει Δ.Σ. στο ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο. και θα πάρει την ανάλογη απόφαση για το ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο..». Επίσης, ο κ. Καλογερόπουλος, απαντώντας στο ερώτημα του κ. Θεόδωρου Χαμαλίδη («Λαϊκή Συσπείρωση»: «Αν μειωθούν κατά δύο τα τμήματα θα τους κρατήσετε;», είπε χαρακτηριστικά πως: «Θα τους κρατήσουμε.».

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και από τη νέα δημοτική περίοδο σύμβουλος της παράταξης «Δύναμη προοπτικής», κ. Κωνσταντίνος Κουλούρης, αφού ανέφερε πως: «Θέλω με τη σειρά μου να σε συγχαρώ Πρόεδρε για το δύσκολο έργο που πρόλαβες να συντελέσεις. Και να πω ότι είχες λίγο παραπάνω ευγένεια από όσο χρειαζότανε, με αποτέλεσμα αρκετοί συνάδελφοι να το εκμεταλλεύονται αυτό. Αυτό ήταν το «αρνητικό» σημείο, αλλά δεν πειράζει. Συνολικά η παρουσία σου ήταν καλή και να είσαι καλά.», συνέχισε σχολιάζοντας την επιστολή του κ. Τσομπάνογλου προς το Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Μ’ αυτό το σκεπτικό θα έπρεπε πάνω από τα μισά θέματα της Ημερήσιας Διάταξης να μην είναι μέσα. Άρα, αυτό θα έπρεπε να ζητάει: Παραπάνω από τα μισά θέματα. Όμως, για να φτάσω στο δια ταύτα, επειδή και προσωπικά αλλά και πιο γενικά αρκετοί συνάδελφοι δεν είχαν ψηφίσει και δεν θέλανε το δάνειο για τα λεωφορεία μ’ αυτόν τον τρόπο, κι επειδή υπάρχει κι άλλο θέμα για μια επέκταση μίσθωσης χώρου σε μισθωμένο κτήριο, χωρίς δημοπρασία, και θεωρούμε ότι όντως μπορούνε να γίνουν κάποιες άλλες διαπραγματεύσεις από τη νέα Δήμαρχο, και θα σας ζητήσουμε να τα αποσύρετε, αν όχι τα ¾ των θεμάτων, τουλάχιστον τα τρία θέματα αυτά: 15, 16 και 17. Και θα έλεγα ότι και κακώς μπήκανε.».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα λεγόμενα του κ. Κουλούρη, ο κ. Γκότσης είπε μεταξύ άλλων πως: «Συνάδελφε, συμφωνούμε. Η κ. Θωμαΐδου ζήτησε να τα δει η καινούργια Δημοτική Αρχή και η ίδια αυτά τα θέματα. Απλά, εμείς τα βάλαμε όσον αφορά τα λεωφορεία γιατί είναι συνέχεια προηγούμενων συζητήσεων κ.τ.λ.. Θεωρούμε ότι έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ. Τα λεωφορεία, αυτά που έχουμε νοικιάσει τώρα, τη μια μέρα δουλεύουν, την άλλη μέρα δεν δουλεύουν. Η διαδικασία του διαγωνισμού, της αδειοδότησης κ.τ.λ. θα κρατήσει πάρα πολλούς μήνες, θα αντιμετωπίσει ο Δήμος σοβαρά προβλήματα γι’ αυτό και το προχωρήσαμε, γι’ αυτό το βάλαμε και τώρα. Από τη στιγμή που η νέα Δημοτική Αρχή εκτιμά ότι δεν πρέπει να μπει, για μας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν το συζητάμε.».

Στο σημείο αυτό η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φιλίππα Αθυμαρίτου ανακοίνωσε προς το Σώμα πως τα επίμαχα θέματα (Νο: 15, 16 και 17) αποσύρονται.

Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Πρόδρομος Αβακουμίδης θέτοντας μεταξύ άλλων το ζήτημα «Για τις παιδικές χαρές, οι οποίες είναι πολύ φτωχές σε όργανα και πρέπει να τοποθετηθούν καινούργια όργανα με διαβάθμιση ηλικιών.», λαμβάνοντας την απάντηση του Αντιδήμαρχου Τεχνικών Έργων κ. Σάββα Χατζηκωνσταντίνου πως: «Είχα μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Αβακουμίδη πριν μερικές μέρες. Τον ενημέρωσα. Θα τα ξαναπώ πάλι και για το Σώμα: Όργανα υπάρχουν σε αρκετές πλατείες, υπάρχει διαχωρισμός ηλικιακός. Είναι από 5 χρόνων και από 5 χρονών μέχρι 10, αν δεν κάνω λάθος ο διαχωρισμός. Θα μπούνε επιπρόσθετα όργανα σε παιδικές χαρές από ένα πρόγραμμα του «Φιλόδημου», που έχουμε ψηφίσει εδώ και αρκετό καιρό, αν δεν κάνω λάθος γύρω στις 550.000 Ευρώ. Έχουν ολοκληρωθεί ήδη 5 καινούργιες ανακατασκευασμένες παιδικές χαρές. Και σε λίγες μέρες θα μπουν και κάποια όργανα στην πλ. Υγείας, στην πλ. Τσαλδάρη και σε ένα Νηπιαγωγείο.».

Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και με τη νέα δημοτική περίοδο σύμβουλος της παράταξης «Δύναμη προοπτικής» κ. Αντώνης

Καρβουνιάρης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Τελευταία δημιουργήθηκε ένα θέμα. Δεν ξέρω ποιος είναι αρμόδιος να το απαντήσει. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σοβαρό. Αφορά τις Επιτροπές Παραλαβών. Κατά καιρούς γίνονται κληρώσεις και συμμετέχουνε δημοτικοί σύμβουλοι, εργαζόμενοι κ.λ.π.. Τα γνωρίζουμε αυτά. Τελευταία, τι έγινε; Κάποιους εργαζόμενους τους έβαλαν να κάνουν κάτι παραλαβές και το αποτέλεσμα ποιο είναι; Οι άνθρωποι δεν ενημερώθηκαν ποτέ ότι όταν συμμετέχουνε σε Επιτροπές θα πρέπει να κάνουνε και πόθεν έσχες. Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Εγώ ξέρω αυτή τη στιγμή 4-5 άτομα, τα οποία έχουνε φάει πρόστιμο. Και ήθελα να μάθω, αν μπορεί κάποιος να μας απαντήσει, για ποιον λόγο δεν ενημερώθηκαν αυτοί οι άνθρωποι.», λαμβάνοντας την απάντηση της κ. Αθυμαρίτου πως: «Όλες οι Υπηρεσίες στέλνουν έγγραφα, που περιλαμβάνουν μέσα τη λίστα με τους υπόχρεους να καταθέσουν πόθεν έσχες.».

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Η 18η Έκτακτη Συνεδρίαση συνεχίστηκε με τη συζήτηση των θεμάτων της Ημερήσιας διάταξης, με πιο ενδιαφέρον το θέμα: «Παράταση έγκριση μελέτης οργάνωσης γενικής κυκλοφορίας και εργοταξιακών καταλήψεων στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου: «Μετατόπιση συλλεκτήρα ομβρίων (ρέμα Πεύκης) στην οδό Αλατσάτων Δήμου Νέας Ιωνίας», για το οποίο ο κ. Χατζηκωνσταντίνου ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εδώ αποφάσισε ομόφωνα την παράταση της συγκεκριμένης μελέτης, όπως μας είχε προτείνει η Περιφέρεια, μέχρι 16-7-2020.».

Για το θέμα αυτό οι κ.κ. Αριστείδης Χατησαββίδης και Θεόδωρος Χαμαλίδης ρώτησαν επίμονα «ποια είναι η πραγματική αιτιολογία της παράτασης που ζητείται», λαμβάνοντας την απάντηση του κ. Χατζηκωνσταντίνου πως οφείλεται: «Λόγω καθυστέρησης του έργου.».

Τελικά, το συγκεκριμένο θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, λαμβάνοντας 22 ψήφους υπέρ, 2 κατά (Τσουκαλάς, Χαμαλίδης), ενώ υπήρξε και 1 λευκή ψήφος (Γεωργιάδου), επί 25 παρόντων δημοτικών συμβούλων.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ