Με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις το 9ο Συμπόσιο του ΚΕΜΙΠΟ

Το τριήμερο από 22 έως 24 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 9ου Συμποσίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας, με θέμα: «Η επίδραση των Μικρασιατών προσφύγων στον Νεοελληνικό Πολιτισμό».

 Η κ. Παλλιόγλου
Την έναρξη της πρώτης ημέρας εργασιών του 9ου Συμποσίου (Παρασκεύη 22/11) προλόγισε η Αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας κ. Ξένια Παλλιόγλου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η θεματογραφία του φετινού μας συμποσίου θα δώσει αρκετές απαντήσεις στις διάφορες ενότητες σε αυτό που αποκαλούμε: Νεοελληνικός Πολιτισμός, και το τριήμερο που ακολουθεί θα μας αποζημιώσει αφού θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις εισηγήσεις των δεκατεσσάρων εκλεκτών εισηγητών μας.».

Ο κ. Χριστοδούλου
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας, κ. Λουκάς Χριστοδούλου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Και εδώ, αλλά και σε άλλους προσφυγικούς οικισμούς σε όλη την Ελλάδα εγκαταστάθηκαν οι πρόγονοί μας. Αυτοί που με έναν μπόγο στον ώμο, με μεγάλη αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια ήρθαν και εγκαταστάθηκαν σε άγονους και σκληρούς τόπους, ίδρωσαν, μόχθησαν, αλλά συνέβαλλαν τα μέγιστα στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και έδωσαν σπουδαίες προσωπικότητες στη Βιομηχανία, στην Τέχνη, στα Γράμματα, στη Μουσική, στην Εκκλησία, στον Πολιτισμό γενικότερα.». Επίσης, αναφέρθηκε στο προηγούμενο Συμπόσιο, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Θεωρούμε πως άφησε το στίγμα του στη Νεώτερη Ελληνική Ιστορία, γιατί 12 εκλεκτοί πανεπιστημιακοί ανέπτυξαν την ενότητα: «Λίγο πριν την 100ετία. Πώς και γιατί οι έλληνες υπέστησαν τη μεγαλύτερη καταστροφή της Ιστορίας τους.».

Χαιρετισμός κ. Παπούλια
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύνδεση με την Πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη, κ. Αργυρώ Παπούλια, η οποία ήταν το τιμώμενο πρόσωπο του Συμποσίου. Η κ. Παπούλια απεύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό εκφράζοντας τις «θερμές τις ευχαριστίες και τη βαθύτατη συγκίνησή της για την τιμή που της επιφύλαξε το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.», μετά από ομόφωνη απόφασή του, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Αυτή η διάκριση πραγματικά θα με συνοδεύει για πάντα.»

Κατόπιν, η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου μαζί με τον κ. Λουκά Χριστοδούλου επέδειξαν την τιμητική διάκριση της κ. Παπούλια, η οποία ήταν ένα συμβολικό κομψό αναμνηστικό, το οποίο αναπαριστούσε ένα κλαδί ελιάς.

Η κ. Θωμαϊδου
Κατόπιν, η κ. Θωμαΐδου απεύθυνε έναν χαιρετισμό, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Θα μου επιτρέψετε μία δέσμευση: Το ιστορικό Αρχείο της πόλης μας χρειάζεται τη συμβολή και τη στήριξη όλων μας. Η Νέα Ιωνία οφείλει να αθροίσει και να πολλαπλασιάσει δυνάμεις και όχι να αφαιρεί και να διαιρεί.. Καλώ από το βήμα αυτό όλες τις ενεργές δυνάμεις της πόλης μας, όλους τους συλλογικούς φορείς και, φυσικά, όλα τα πρόσωπα να συμμετάσχουν στη μεγάλη διαβούλευση για την ενίσχυση περαιτέρω και οικοδόμηση του ιστορικού Αρχείου της πόλης μας, με σκοπό την ανάδειξη της φυσιογνωμίας για τη σύγχρονη πραγματικότητα. Είμαι σίγουρη ότι ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου, και τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό, και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., θα συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή. Και η παρουσία μας, ξέρετε, θα πρέπει να είναι στη διάθεση όλων. Και γι’ αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο κι εγώ προσωπικά καλούμαστε να στηρίξουμε το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της αναβάθμισης της μουσειακής, αξιοποιώντας τις νεότερές μας εξελίξεις. Συνεχίζουμε με δύναμη και προοπτική.».

Χαιρετισμοί φορέων
Ακολούθως, χαιρετισμό απεύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδελφείας, Νέας Χαλκηδόνος και Ηρακλείου κ.κ. ο Γαβριήλ, ο οποίος μεταξύ άλλων εστίασε στο επίκαιρο σύγχρονο προσφυγικό ζήτημα, η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής του Βόρειου Τομέα Αθήνας κ. Ζωή Ράπτη, ο εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., επίσης βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθήνας κ. Κώστας Ζαχαριάδης, ο εκπρόσωπος του «Κινήματος Αλλαγής», βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο εκπρόσωπος του κόμματος «Ελληνική Λύση» κ. Μιχάλης Χριστοδουλίδης, καθώς και ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.) κ. Γιάννης Τριανταφυλλίδης.

Εισηγήσεις πρώτης ημέρας
Αμέσως μετά, ξεκίνησαν οι προγραμματισμένες εισηγήσεις της 1ης Συνεδρίας, με προεδρεύοντα τον κ. Χάρη Σαπουντζάκη και μέλη τους κ.κ. Χρήστο Χατζηιωάννου και Τάκη Κωστιδάκη.

Πρώτος εισηγητής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Μακεδονία και Προσφυγικός Ελληνισμός», και αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο Διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών κ. Σταύρος Ανεστίδης, ο οποίος εισηγήθηκε του θέματος: «Η διαφύλαξη και η διαχείριση της συλλογικής μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών».

Ακολούθησε η 2η Συνεδρία, με προεδρεύοντα τον κ. Μάκη Λυκούδη και μέλη τους κ.κ. Γιάννη Ηλιού και Δήμητρα Φίλιππα.

Κατά τη διάρκεια της 2ης Συνεδρίας, ο κ. Λυκούδης ανέγνωσε μέρος της ομιλίας της συγγραφέως, τ. Διευθύντριας, Επιστημονικής Συνεργάτιδας του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη, η οποία απουσίαζε για λόγους υγείας, και το θέμα της είχε τίτλο: «Οι Μικρασιάτες και οι Νέες Πατρίδες. Εθνογραφική προσέγγιση», ενώ η πρώτη ημέρα των εργασιών του 9ου Συμποσίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. ολοκληρώθηκε με τους δημοσιογράφους, δημιουργούς της τηλεοπτικής εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου,  κ.κ. Χρήστο Βασιλόπουλο και Δημήτρη Πετρόπουλο, οι οποίοι παρουσίασαν το θέμα: «Ο ρόλος της τηλεόρασης στη διαμόρφωση της μικρασιατικής μνήμης.».

Εισηγήσεις δεύτερης ημέρας
Την επόμενη ημέρα (Σάββατο 23/11) διεξήχθησαν οι 3η και 4η Συνεδρίες, με προεδρεύοντα στην 3η Συνεδρία τον κ. Γιώργο Νουβέλογλου και μέλη τους κ.κ. Σταμάτη Γλιγλίνο και Λαμπρινή Σπανοπούλου.

Η πρώτη εισήγηση της 3ης Συνεδρίας πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νίκο Φιλιππαίο, με θέμα: «Αλληλεπιδράσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στο Μικρασιατικό και το Ελλαδικό Θέατρο Σκιών».

Ακολούθησαν οι ομιλίες του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παραευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Πασχάλη Βαλσαμίδη, με θέμα: «Μνημεία Μικρασιατών προσφύγων στη Θεσσαλονίκη», και του Καθηγητή Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Πάντειου Πανεπιστημίου κ. Δημήτρη Δημηρούλη, με θέμα: «Η Μικρασιατική καταστροφή στον ορίζοντα της ποίησης του Γ. Σεφέρη».

Ακολούθησε η 4η Συνεδρία, με προεδρεύουσα την κ. Καλλιόπη Στεριάδου και μέλη τις κ.κ. Έλσα Ανθρακίδου και Κούλα Μπρόλιου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αυτής ο Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής κ. Αθανάσιος Καραθανάσης μίλησε σχετικά με το θέμα: «Η συμβολή των Μικρασιατών Ιεραρχών στον Πολιτισμό και την Ιστορία της Μακεδονίας», ενώ οι ομιλίες της 2ης ημέρας εργασιών του 9ου Συμποσίου ολοκληρώθηκαν με τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Γιώργο Α. Γιαννακόπουλο να εισηγείται του θέματος: «Ένα ψηφιακό μουσείο για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας».

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της δεύτερης ημέρας του Συμποσίου, παρατέθηκε στον χώρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. γεύμα στους επίσημους προσκεκλημένους.

Εισηγήσεις τρίτης ημέρας
Το 9ο Συμπόσιο συνεχίστηκε την Κυριακή (24/11), με τη διεξαγωγή της 5ης και της 6ης Συνεδρίες. Πιο συγκεκριμένα, στην 5η Συνεδρία, με προεδρεύουσα την κ. Χρυσάνθη Αθηνάκη και μέλη τους κ.κ. Γιάννη Κοντίτση και Σωτήρη Βάρβογλή, ξεκίνησε με ομιλία του Υποψήφιου Διδάκτορος, Διευθυντή του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού της Α.Ε.Κ. κ. Ανδρέα Μπαλτά, με θέμα: «Ο σωματειακός αθλητισμός των προσφύγων στην Ελλάδα κατά τον Μεσοπόλεμο», και ακολούθησαν οι ομιλίες της Εφόρου Μουσείων και Βιβλιοθήκης της Εστίας της Νέας Σμύρνης κ. Θέμιδος Παπαδοπούλου με θέμα: «Εστία Νέας Σμύρνης: Λαμπρός φωτοδότης φάρος και εργαστήρι Πολιτισμού στην Ελλάδα», καθώς και του Αρχιτέκτονα Ε.Μ.Π.-Μελετητή κ. Χρήστου Φλώρου, με θέμα: «Το αριστούργημα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής που κτίστηκε για να στεγάσει Μικρασιάτες πρόσφυγες και η πρόταση να γίνει Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού».

Ακόμη, κατά τη διεξαγωγή της 6ης και τελευταίας Συνεδρίας, με προεδρεύοντα τον κ. Αρχάγγελο Γαβριήλ και μέλη τους κ.κ. Κοσμά Χατόγλου και Αθανάσιο Αποστολόπουλο, ο Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας στον Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Γκιολές εισηγήθηκε του θέματος: «Μικρασιατικές και Κωνσταντινουπολίτικες επιδράσεις στη ναοδομία της Ελλάδας», και το Συμπόσιο ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Συγγραφέα-Δημοσιογράφου κ. Ηλία Μαμαλάκη, με θέμα: «Η επίδραση της Μικρασιατικής κουζίνας στην αστική κουζίνα της Αθήνας», καθώς και με τα συμπεράσματα του 9ου Συμποσίου από τον κ. Λουκά Χριστοδούλου.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία βραδιά του 9ου Συμποσίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. ολοκληρώθηκε με την παράθεση ενός παραδοσιακού Μικρασιατικού κεράσματος.

Παρουσίες
Τέλος, οφείλουμε να αναφέρουμε πως πλην των αναφερομένων, τις εργασίες του Συμποσίου παρακολούθησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Κουλούρης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ.Χατζή, Σακκαλόγλου, Αλατσίδου, Χατζησαββίδης και Βλασσάς, ο επικεφαλής της δημ. παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Μανούρης, εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Νέας Ιωνίας, πρόεδροι και εκπρόσωποι μικρασιατικών σωματείων από την πόλη μας και από όλη την Ελλάδα, καθώς και πλήθος κόσμου.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ