Με έντονες αντιδράσεις ξεκίνησε η προσχολική αγωγή στη Νέα Ιωνία (όλοι οι διάλογοι & video)

Δύσκολο ξεκίνημα για τη νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Νέας Ιωνίας, αφού σχεδόν με το «καλημέρα» η νέα Δήμαρχος, κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, βρέθηκε αντιμέτωπη με σημαντικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πόλη μας σχετικά με ό,τι αφορά στη στέγαση των νηπίων και των προνηπίων.

Πιο συγκεκριμένα, υπήρξαν δυσκολίες στην εφαρμογή του νόμου που προβλέπει τη Δίχρονη Υποχρεωτική Δημόσια και Δωρεάν Προσχολική Αγωγή στη Νέα Ιωνία, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να αφορά στη στέγαση ενός τμήματος του 2ου-13ου και ενός τμήματος του 14ου Νηπιαγωγείων Νέας Ιωνίας, οι μαθητές των οποίων υποχρεώνονται να μεταστεγαστούν σε δύο ακατάλληλες -σύμφωνα με το γράμμα του νόμου- αίθουσες του 10ου Δημοτικού Σχολείου, και, παράλληλα, καλούνται να διανύουν καθημερινά μία απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων.

Προκειμένου, λοιπόν, να βρεθεί κάποια βιώσιμη λύση, γονείς των εμπλεκομένων σχολείων βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης (12/9), στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Νέας Ιωνίας, όπου σε μια κυριολεκτικά ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα εξέθεσαν τα δίκαια αιτήματά τους προς τη Δημοτική Αρχή.

H συζήτηση ήταν θορυβώδης, δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση, δεν υπάρχει τουλάχιστον για ένα μήνα πούλμαν για να μεταφερθούν τα παιδιά στην Αλσούπολη, στις δύο αίθουσες ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν εργασίες και θα έρθει εξοπλισμός για να στεγαστούν με κατάλληλους όρους  τα νήπια. Παράλληλα για να βρεθούν οι αίθουσες μετακινήθηκαν τμήματα τάξεων του 10ου δημοτικού σε μια καραμπόλα που δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του σχολείου. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος για πολλούς συμπολίτες μας και για να γίνει κατανοητή η  προβληματική εφαρμογή της προσχολικής αγωγής και σε άλλα σχολεία, η ΙΟΝΙΑΝΕΤ δημοσιεύει αναλυτικό ρεπορτάζ για όσα συνέβησαν.

Συζήτηση με έντονες αντιπαραθέσεις
Η συζήτηση ξεκίνησε με την αρμόδια Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Ελένη Αλατσίδου να λέει πως: «Σε όλο αυτό το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στη Νέα Ιωνία θα πρέπει να βρούμε λύσεις.».

Αμέσως μετά, στην αίθουσα προσήλθε η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, η οποία λαμβάνοντας τον λόγο ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Δεσμεύτηκα να σας δώσω απαντήσεις, γιατί είχαμε κάνει τη συνομιλία και δεσμεύτηκα να δω τον χρονικό προγραμματισμό και πώς μπορούμε να υλοποιήσουμε και να βοηθήσουμε την κατάσταση αυτή. Από χθες έχω κάνει επαφές (Σημ.: Την ημέρα του αγιασμού), προσπάθησα για άλλη μια φορά να πάρω αναβολή κι αναστολή της όλης κατάστασης και να ζητήσω ακόμα και «βάουτσερ». Δηλαδή, να μπορέσετε να πάρετε γι’ αυτά τα 40 άτομα, τα 2 τμήματα που είσαστε εσείς, από το 13ο και το 14ο. Μάλιστα, μου είπανε ότι είναι από 18 και 25 παιδιά.».

Επίσης, η κ. Θωμαΐδου επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Τα «βάουτσερ», όντως είναι με κοινωνικά κριτήρια. Και σίγουρα αν κάνετε, πάλι δεν θα μπορέσετε να μπείτε όλοι. Κάποιοι θα μπορέσουνε να μπούνε και, φυσικά, κάποιοι θα μείνουνε απ’ έξω. Μπορεί, όμως, να πάνε κι από άλλες περιοχές και να πάρουνε «βάουτσερ.».», ενώ στην παρατήρηση μιας μητέρας νηπίου πως: «Τα «βάουτσερ» είναι συγκεκριμένα χρήματα. Τα υπόλοιπα ποιος θα τα πληρώσει;», η κ. Θωμαΐδου απάντησε πως: «Αυτό σας λέω. Τα «βάουτσερ» δεν τα κάνουμε εμείς. Αυτό που μου είπανε μπόρεσα και σας λέω. Ότι μπορείτε γι’ αυτά τα παιδιά τα συγκεκριμένα, επειδή έχετε το πρόβλημα αυτό, το ότι γενικά δεν είναι σε ετοιμότητα η όλη κατάσταση, υπάρχουνε οι αποστάσεις σας, γι’ αυτό ακριβώς μέχρι πριν από λίγο μου είπαν ότι μπορούμε να το κάνουμε γι’ αυτά τα παιδιά. Αλλά, όμως, δεν θα πάρουνε όλα «βάουτσερ», γιατί δεν έχουνε όλα και την οικονομική κατάσταση. Υπάρχουν, όμως, και άλλα που δικαιούνται.».

Στη συνέχεια, κάποια άλλη μητέρα νηπίου ρώτησε πως: «Γιατί έπρεπε η συζήτηση των «βάουτσερ» να γίνει τώρα, μια μέρα μετά από τον αγιασμό, και όχι όταν υπήρχε το πρόβλημα, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, ή έστω την προηγούμενη εβδομάδα;», λαμβάνοντας την απάντηση της κ. Θωμαΐδου πως: «Εσείς οι ίδιοι οι γονείς κάνατε αίτηση για να εγγραφείτε στο πρόγραμμα της Προσχολικής.», γεγονός που επέφερε τη σφοδρή αντίδραση της ίδιας κυρίας, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Μας υποχρεώσανε να το κάνουμε. Δεν τα γράψαμε εμείς έτσι τα παιδιά μας. Μας υποχρεώσανε. Εσείς, το υπουργείο, αυτό δεν μας απασχολεί. Μας αναγκάσατε να γράψουμε τα παιδιά μας.».

Διάλογοι
Αμέσως μετά μεταξύ των δύο κυριών ειπώθηκαν τα ακόλουθα:
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Μη μιλάτε στον πληθυντικό.».
Μητέρα νηπίου: «Όχι εσείς προσωπικά. Μας ανάγκασε το κράτος, αν θέλετε να το θέσω έτσι, να γράψουμε τα παιδιά μας στο προνήπιο.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Το προνήπιο, από ό,τι λέει, οι ίδιοι οι γονείς το ζητάνε να γίνει αυτό. Το υπουργείο λέει ότι οι γονείς ζήτησαν να υπάρχει Προσχολική Αγωγή.».

Επίσης, η κ. Θωμαΐδου ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Να τα ξαναπούμε από την αρχή. Έχουμε έρθει στο δια ταύτα. Η συνάντηση αυτή γίνεται γιατί έπρεπε τουλάχιστον από μένα, που δεσμεύτηκα εγώ σαν Δήμαρχος, να δώσω απάντηση και λύση σ’ αυτό το ζήτημα, που προέκυψε μόνο στον  δικό σας τον σταθμό.», προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως: «Από αύριο (Σημ.: Παρασκευή 13/9) υπάρχουν οι δασκάλες, που μπορείτε να πάτε τα παιδιά για να τα κρατήσουν. Και σας λέω ότι από αύριο υπάρχουν και στα δύο τμήματα οι δάσκαλοι, για να μπορέσουνε τα παιδιά να πάνε κανονικά στο Νηπιαγωγείο. Ταυτόχρονα, το απόγευμα γίνονται εργασίες για να δημιουργηθούν τα κατάλληλα WC. Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά εγώ θα τα κάνω.», προκαλώντας την έντονη αντίδραση ενός πατέρα νηπίου, ο οποίος διευκρίνισε πως: «Δεν είναι αυτό προϋπόθεση για μικρά παιδιά; Και στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως υπάρχουν κάποιες τουαλέτες.».

Κατόπιν, μία άλλη μητέρα μαθητή Νηπιαγωγείου ρώτησε πως: «Εμείς που μπορούμε, να τα πάμε τα παιδιά από αύριο;», λαμβάνοντας την απάντηση της κ. Θωμαΐδου πως: «Υπάρχει ο εξοπλισμός. Σήμερα πήραμε μερικά πράγματα. Αύριο θα πάρουμε και άλλα. Υπάρχουν οι δασκάλες που θα τα προσέξουνε. Και από την άλλη Δευτέρα τα παιδιά θα έχουνε κανονικά τις τουαλέτες που πρέπει να έχουνε.».

Επίσης, σε άλλο ερώτημα που έθεσε άλλος πατέρας νηπίου, λέγοντας πως: «Αυτοί που δεν έχουνε μεταφορικό μέσο τι θα κάνουνε;», η κ. Θωμαΐδου απάντησε λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Μπορώ να σας απαντήσω και σ’ αυτό. Οι συγκεκριμένες νηπιαγωγοί του 2ου και του 14ου κάνανε αίτηση για να μπούνε στην πλατφόρμα για να μπορέσουμε λόγω της απόστασης να πάρουμε το πουλμανάκι. Είναι υποχρεωμένη η Περιφέρεια να βάλει πουλμανάκι. Μέσα σε έναν μήνα. Έτσι μας είπανε.», ενώ στο νέο ερώτημα του ίδιου κυρίου: «Και έναν μήνα που δεν μπορούμε να τα πάμε τι θα κάνουμε;», δόθηκε η απάντηση πως: «Για έναν μήνα θα διαθέσει ο Δήμος ένα πούλμαν της τοπικής συγκοινωνίας.», προκαλώντας την αντίδραση μιας μητέρας παιδιού, η οποία αναρωτήθηκε πως: «Μπορούνε τα παιδιά σε λεωφορεία τοπικής συγκοινωνίας;».

Ακολούθως, ξεχώρισαν οι παρακάτω διάλογοι:
Μητέρα μαθητή: «Η λύση δηλαδή που μας βρήκατε είναι: Θα σας στεγάσουμε στο 10ο Δημοτικό, αλλά βρείτε τρόπο για έναν μήνα πώς θα πηγαίνουν τα παιδιά;».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Συγγνώμη, δεν την έδωσα εγώ. Υπάρχει η απόφαση και της Περιφέρειας και της Διεύθυνσης. Τη λύση δεν την έδωσα εγώ για το πού συστεγάζονται.».
Μία άλλη μητέρα μαθητή: «Εσείς τα ψηφίσατε, όμως. Πέρασαν από το Δημοτικό Συμβούλιο οι αίθουσες για να εγκριθούνε.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Ναι, περάσανε γιατί έπρεπε να περάσει.».

Επίσης, για το σχόλιο του παρόντα επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Κωνσταντίνου Κατιμερτζόγλου, που παρενέβη στη συζήτηση υπέρ των αιτημάτων των γονέων αναφερόμενος και στα προβλήματα εφαρμογής της προσχολικής αγωγής και ο οποίος είπε  χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων πως: «Εάν σου δίνουνε εσένα 180 ευρώ, τα υπόλοιπα πρέπει να τα βάλεις από την τσέπη σου.», η κ. Θωμαΐδου είπε πως: «Εγώ δεν μπορώ να λύσω το θέμα του «βάουτσερ» και δεν με αφορά.». 

Διάλογοι
Η σχετική συζήτηση συνεχίστηκε με τους παρακάτω διαλόγους (Παρατίθενται όλα όσα ακούγονται καθαρά, λόγω των έντονων φωνών που επικάλυπταν όσους μιλούσαν)):
Μητέρα μαθητή του 10ου Δημοτικού Σχολείου: «Αν πάνε τα προνήπια, η πρώτη τάξη του 10ου Δημοτικού πού θα κάνει μάθημα; Θα βγει από την αίθουσα; Εκεί υπάρχουν παιδιά. Θα βγούνε στο προαύλιο να κάνουνε μάθημα;».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Είναι αρμοδιότητά μου;».
Πατέρας νήπιου: «Μας λέτε να πάμε αύριο τα παιδιά μας. Θα είστε εκεί αύριο μαζί μας;».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Θα είμαι. Έχω κάνει υπέρβαση των καθηκόντων μου. Όμως, θα είμαι.».
Πατέρας προνηπίου: «Εγώ βλέπω και σήμερα κοροϊδία εδώ μέσα.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Οι αίθουσες είναι έτοιμες.». 

Επικοινωνία με κ.κ. Παπαγιάννη και Βαβουράκη
Μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα η κ. Θωμαΐδου επικοινώνησε εξωθεσμικά, ενώπιον όλων, σε ανοιχτή ακρόαση, με την Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας κ. Αικατερίνη Παπαγιάννη, με την οποία είχε τον ακόλουθο διάλογο (Όσα ακούγονταν ευδιάκριτα):

Δέσποινα Θωμαΐδου: «Κυρία Παπαγιάννη, θα σας βάλω σε ανοιχτή ακρόαση. Κυρία Παπαγιάννη, μπορείτε να μας μιλήσετε σας παρακαλώ αν αύριο το πρωί μπορούν τα παιδιά να πάνε, γιατί μου είπατε ότι οι δασκάλες είναι σε ετοιμότητα; Μιλήστε σας παρακαλώ. Βάζω ανοιχτή ακρόαση.», αποσπώντας την επιβεβαίωση της κ. Παπαγιάννη «πως μπορούνε να πάνε τα παιδιά την επομένη ημέρα (Παρασκευή 13/9) στο σχολείο.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Κυρία Παπαγιάννη, για πείτε μου λίγο: Τα παιδιά πώς θα μεταφερθούν;»
Αικατερίνη Παπαγιάννη: «Θα μπει σχολικό λεωφορείο από την Περιφέρεια που θα τα μεταφέρει τα παιδάκια.».
Πολλοί μαζί από τους ενδιαφερόμενους γονείς: «Από πού θα τα παίρνει τα παιδιά και πότε;».
Αικατερίνη Παπαγιάννη: «Το σχολικό λεωφορείο θα περνάει πλησίον του σπιτιού, το παραλαμβάνει και το πηγαίνει στο σχολείο.». (Σημ.: Η απάντηση της κ. Παπαγιάννη προκάλεσε τα παρατεταμένα γέλια των παρευρισκομένων, οι οποίοι δεν πίστευαν στα αυτιά τους για τις δυνατότητες που μόλις είχαν ακούσει.).
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Κυρία Παπαγιάννη, λένε αν το δούνε κι αυτό θα κλείσουνε όλα τα Νηπιαγωγεία. Κυρία Παπαγιάννη, σας παρακαλώ πολύ, πώς θα μεταφερθούνε τα παιδιά;».
Αικατερίνη Παπαγιάννη: «Θα πληρώνονται τα σχολικά λεωφορεία από την Περιφέρεια, περνάνε, παίρνουν τα παιδιά και τα πηγαίνουν στο σχολείο.». Επίσης, στο ερώτημα των γονιών: «Από πότε θα συμβεί αυτό;», η κ. Παπαγιάννη απάντησε πως: «Το πολύ σε έναν μήνα.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Η κ. Παπαγιάννη δεσμεύεται ότι θα είναι από πάνω εκεί για να λειτουργήσει σωστά το Νηπιαγωγείο.».

Επίσης, μεταξύ άλλων ειπώθηκαν τα ακόλουθα:
Μητέρα μαθητή Νηπιαγωγείου: «Εσείς σαν Δήμος δεν έχετε την καλή θέληση να βοηθήσετε παραπάνω τα παιδιά;».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Σας λέω ναι. Αλλά αυτή τη στιγμή πώς θα γίνει αυτό; Ποιος θα τα συνοδέψει;».

Στη συνέχεια, ο παρόντας Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέας Ιωνίας, κ. Κωνσταντίνος Κουλούρης, πρότεινε μεταξύ άλλων πως: «Εγώ σας προτείνω αυτοί που έχετε περιθώριο μην τα πάτε αύριο κι αυτοί που δεν μπορούν ας τα πάνε αύριο τα παιδάκια. Κι από εκεί και πέρα θα πάνε τη Δευτέρα. Και θα κάνετε αναγκαστικά υπομονή να λυθεί και το θέμα της μετακίνησης.».

Λίγα λεπτά αργότερα, η κ. Θωμαΐδου μίλησε και πάλι σε ανοιχτή ακρόαση, τη φορά αυτή με τον Διευθυντή του 10ου Δημοτικού Σχολείου κ. Ματθαίο Βαβουράκη, τον οποίο ρώτησε: «Αν ισχύουν αυτά που έχουμε πει το μεσημέρι. Υπάρχουνε δύο αίθουσες; Για πείτε μου. Σας βάζω σε ανοιχτή ακρόαση.», για να ακολουθήσει ο παρακάτω διάλογος (Όσα ακούστηκαν ευδιάκριτα):

Ματθαίος Βαβουράκης: «Αν πάμε με βάση αυτό που λέμε «το γράμμα του νόμου», δεν υπάρχει καμία αίθουσα.». (Σημ.: Το σχόλιο του κ. Βαβουράκη προκάλεσε γέλια, αλλά και διαμαρτυρίες από τους παριστάμενους γονείς όλων των σχολείων.)

Δέσποινα Θωμαΐδου: «Κύριε Διευθυντά, το μεσημέρι τι σας είπανε, τι έγινε;».
Ματθαίος Βαβουράκης: «Να ηρεμήσουμε λίγο.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Να ηρεμήσουμε. Όταν μας λέτε δεν είναι έτσι με το γράμμα το νόμου τι σημαίνει; Κύριε Βαβουράκη, πείτε μας: Αύριο υπάρχουνε δύο αίθουσες, που σας έχει δώσει η Διεύθυνση, για να ξεκινήσετε; Πείτε μου.».
Ματθαίος Βαβουράκης: «Για αύριο δεν θα είμαστε έτοιμοι.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Γιατί αύριο; Αφού η κ. Παπαγιάννη, ήμουνα μπροστά και λέει θα έρθει αύριο το πρωί η κ. Παπαγιάννη εκεί, θα είναι οι καθηγήτριες εκεί για να μπορέσουνε να πάρουνε τα παιδιά. Είναι έτσι ή δεν είναι; Εμείς δεσμευτήκαμε να σας μεταφέρουμε και το ένα ψυγείο και το φουρνάκι στην αίθουσα. Είναι δύο οι αίθουσες; Για πείτε μου σας παρακαλώ.».
Ματθαίος Βαβουράκης: «Θα προλάβετε αύριο το πρωί να τα μεταφέρετε, να τα πάτε στη θέση τους;».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Ένα ψυγείο είναι και ένα φουρνάκι. Κύριε Βαβουράκη, είναι δύο οι αίθουσες ή όχι;».
Ματθαίος Βαβουράκης: «Λίγο να τα εξηγήσουμε αυτά.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Ναι, σας ακούνε οι γονείς, όμως, έτσι; Και ακούσανε και την κ. Παπαγιάννη. Το Νηπιαγωγείο θα έχει δύο αίθουσες εκεί στο σχολείο σας; Αυτό πείτε. Για τη Δευτέρα θα είσαστε έτοιμοι;».
Ματθαίος Βαβουράκης: «Για τη Δευτέρα θα το κανονίσουμε.».

Αντιπαραθέσεις
Ακολούθως, υπήρξαν λεκτικές αψιμαχίες μεταξύ παριστάμενων γονιών, καθώς διαφωνούσαν για τη στάση που θα κρατούσαν συλλογικά σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Μάλιστα, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε είναι και το γεγονός πως για ένα τόσο σοβαρό πρωτίστως πολιτικής φύσης ζήτημα υπήρχαν γονείς οι οποίοι φώναζαν πως δεν είναι ώρα για πολιτικές συζητήσεις.

Ο κ. Ματθαίου
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», γονιός και ο ίδιος, κ. Αλέξανδρος Ματθαίου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Ο κύριος αντίλογος της κ. Δημάρχου είναι ότι δεν έχει αρμοδιότητα και δεν έχει ευθύνη. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και θα πρέπει να το αφήσει αυτό κατά μέρους. Τα παρακολούθησα στενά τα πράγματα. 23 Ιουλίου μαζευτήκαμε 18 γονείς. Είδαμε τον Αντιδήμαρχο Παιδείας. Θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί. 29 Ιουλίου μαζευτήκαμε 35 γονείς για όλα τα Νηπιαγωγεία. Θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί. 26 Αυγούστου ενημερώθηκε πλήρως για το πρόγραμμά, γιατί το ψήφισε και η ίδια. Άρα, ήξερε ακριβώς τις αίθουσες και πώς θα κατανεμηθούν.».

Των λεγομένων του κ. Ματθαίου ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος (Όσα ακούγονταν ευδιάκριτα.):
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Το πώς θα κατανεμηθούν τα παιδιά στις αίθουσες μέσα και το τι θα γίνει; Αυτό λέει η ανακοίνωσή σας.».
Αλέξανδρος Ματθαίου: «Κάποιοι γονείς είχαν πρόβλημα. Έτυχε να είναι οι συγκεκριμένοι.».
Μητέρα νηπίου: «Μπορώ να προσθέσω κάτι; Είναι πολύ σημαντικό. Πήγα να γράψω την κόρη μου στο 14ο και η κ, Διευθύντρια μου είπε ότι: «Είμαστε υπεράριθμοι και θα μάθετε αν το παιδί σας φοιτήσει σ’ αυτό το σχολείο τον Ιούνιο.». Στο ερώτημά μου σχετικά με το τι και το πώς, μου απάντησε πως: «Αν έχεις μέσον βάλτο. Καταλάβατε;  Διευθύντρια του σχολείου μου είπε αυτό κατά λέξη. Όποιος έχει μέσον θα μπει. Και μένω 50 μέτρα από το σχολείο.».
Αλέξανδρος Ματθαίου: «Συμβαίνει το εξής πράγμα: Ενώ έχει παρακολουθήσει από 15 Ιουλίου η κ. Δήμαρχος πώς κινείται το σχέδιο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής για να φτάσει να αναλάβει στις 2 Σεπτεμβρίου, φτάνει στις 12 Σεπτεμβρίου, 8 η ώρα τη νύχτα, και μιλάει με κάθε αρμόδιο. Μπορεί να μην είναι άμεσα στην αρμοδιότητά της, παράδειγμα: Τα παιδιά ή οι Παιδαγωγοί. Να μιλήσει με κάθε αρμόδιο, 8 η ώρα; Το βράδυ, στις 12 Σεπτεμβρίου για να βρει λύση. Και αυτά τα λέω κυρία Δήμαρχε, για να εγκαταλείψετε όλα αυτά τα επιχειρήματα, γιατί δεν ισχύουν, και να κάτσετε να δουλέψετε, δεν ξέρω, και σήμερα το βράδυ, να βρείτε λύσεις άμεσες, γιατί καίνε τους γονείς. Λέει η κ. Δήμαρχος. «Βρήκαμε αίθουσα, άρα τελείωσε η αρμοδιότητά μας.». Δηλαδή, αν πήγαινε σε μία αίθουσα μισογκρεμισμένη ας πούμε και την έβρισκε να πετάξει τα παιδιά θα ήταν καλυμμένη. Τι έχουμε εδώ; Δεν έχετε κάνει καν διαμόρφωση του χώρου.».
Αγγελική Σακκαλόγλου (Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Περιβάλλοντος και Δημοτικής Συγκοινωνίας): «Παραλογιζόμαστε κύριε.».
Αλέξανδρος Ματθαίου: «Όχι, δεν παραλογιζόμαστε. Ξέρω πολύ καλά τι λέω. Υπερβάλλω για να δώσω το νόημα. … Δεν έχει φροντίσει η κ. Δήμαρχος, ενώ ξέρει ότι είναι 3 χλμ. μακριά, να μιλήσει έστω με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και με την Περιφέρεια, με όποιους είναι αρμόδιοι, και έστω να ναυλώσει λεωφορείο. Δηλαδή δεν έχει ρωτήσει ή δεν τις έχει πει η Περιφέρεια ότι θα κάνει έναν μήνα να μπει λεωφορείο.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Μπράβο σας.».
Ελένη Χατζή (Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής): «Αυτό συμπεράνατε μετά από τόση συζήτηση;».
Κωνσταντίνος Κουλούρης (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου), απευθυνόμενος προς τον κ. Ματθαίου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Πρέπει να απαντηθούν κάποια πράγματα γιατί είπες και ανακρίβειες. Στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν ψηφίσαμε αυτό. Ψηφίσαμε και για τα λεωφορεία. Δεν το είπες.».

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων ειπώθηκε από αρκετούς γονείς πως: «Δεν υπάρχει δεύτερη αίθουσα διαθέσιμη, παρά μόνον μία, η οποία δεν έχει επαρκή φωτισμό, καθώς διαθέτει παράθυρα ψηλά στον τοίχο.».

Τελικά, η έντονη στο μεγαλύτερο μέρος της συζήτηση ολοκληρώθηκε άδοξα μέσα σε γενικευμένη οχλαγωγία.

Η επόμενη ημέρα
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου-10ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας-Αλσούπολη
Την επόμενη ημέρα (Παρασκευή 13/9), από τις 8 το πρωί, η «ΙΟΝΙΑΝΕΤ» βρέθηκε στον χώρο του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας, στην Αλσούπολη, όπου μετά από ολιγόλεπτη αναμονή, υπό τη συνοδεία του Διευθυντή του σχολείου, κ. Ματθαίου Βαβουράκη, εισήλθαμε στον χώρο μαζί με τους ενδιαφερόμενους γονείς όλων των εμπλεκόμενων σχολείων για να δούμε τις αίθουσες, στις οποίες αποφασίστηκε να λειτουργήσουν τα δύο τμήματα των 2ου-13ου και 14ου  Νηπιαγωγείων.

Αν και η κοινή διαπίστωση όλων των παριστάμενων, γονιών και υμών, συνέκλινε προς την άποψη πως επρόκειτο για χώρους ακατάλληλους (για πάρα πολλούς λόγους, που δεν είναι του παρόντος ρεπορτάζ) για να φοιτήσουν νήπια και προνήπια, εν τούτοις οι εν προκειμένω αίθουσες εμφανώς δεν ήταν αυτό που είχε ειπωθεί από ορισμένους γονείς, δηλαδή, ότι «είναι δίχως επαρκή φωτισμό και ότι τα παράθυρά τους ήταν σαν φεγγίτες στην οροφή».

Φυσικά, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε πως ανάλογη αίθουσα δεν υφίσταται σε οποιοδήποτε σημείο των εγκαταστάσεων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας, ρωτήσαμε τον Διευθυντή του, κ. Ματθαίο Βαβουράκη, αν: «Οπουδήποτε στο κεντρικό κτήριο ή αλλού υπάρχει αίθουσα, η οποία να έχει φεγγίτες αντί κανονικών παραθύρων;», λαμβάνοντας την κατηγορηματική διαβεβαίωση του κ. Βαβουράκη πως: «Τέτοια αίθουσα δεν υπάρχει πουθενά στο σχολείο.».

Στη συνέχεια, το ίδιο ερώτημα θέσαμε και στον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου, κ. Αλέξανδρο Παπακυρίλλο, ο οποίος, επίσης, μας διαβεβαίωσε πως: «Τέτοια αίθουσα δεν υφίσταται». Εν τούτοις, λίγη ώρα αργότερα, ένας άλλος γονέας μαθητή του 10ου Δημοτικού μας ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο χώρος της Βιβλιοθήκης του σχολείου έχει προδιαγραφές σύμφωνες με την περιγραφή που του θέσαμε.

Επίσης, από τον ίδιο γονιό πληροφορηθήκαμε πως προκειμένου να δημιουργηθούν εσπευσμένα δύο αίθουσες για τα νήπια και τα προνήπια άδειασαν οι δύο αίθουσες που -τελικά- επιδείχθηκαν στους γονείς, όπου θα φιλοξενούνται τα παραρτήματα των 2ου-13ου και 14ου Νηπιαγωγείων Νέας Ιωνίας, σε μία από τις οποίες ήδη είχαν ξεκινήσει να κάνουν μάθημα τα παιδιά της Α΄ τάξης του 10ου Δημοτικού, ενώ η άλλη χρησιμοποιούταν ως Αίθουσα Σχολικών Γευμάτων. Μάλιστα, η συγκεκριμένη διαδικασία λειτούργησε ως ντόμινο, με την Α΄ τάξη να μεταστεγάζεται στο κεντρικό κτήριο του σχολείου, σε αίθουσα του ισογείου, όπου λειτουργούσε ήδη η Β΄ τάξη, η οποία με τη σειρά της μεταφέρθηκε στον 1ο όροφο του κτηρίου και πιο συγκεκριμένα στον χώρο της Βιβλιοθήκης, που αναφέραμε πρωτύτερα.

Επίσης, ο ίδιος γονιός μας είπε μεταξύ άλλων πως: «Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα παιδάκια του Νηπιαγωγείου. Ακριβώς το αντίθετο. Ξεκινάμε με το ότι δεν έχουμε πρόβλημα. Όμως, εδώ υπάρχει πολιτική αναλγησία και αδιαφορία. Και από την κυβέρνηση και από τη δημοτική Αρχή και από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Γιατί ενώ ψηφίζανε δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή δεν πήραν κανένα μέτρο για την υλοποίησή της. Και φτάνουμε στο σημείο παιδιά από τον Περισσό να έρχονται στην Αλσούπολη πέρα-δώθε με ένα λεωφορείο, χωρίς συνοδό, σε τελείως ακατάλληλο χώρο, άρα και με κίνδυνο ατυχήματος, με καμιά παιδαγωγική αγωγή και φροντίδα. Ακόμα και τα σκαλιά που είναι για τα μωρά, αλλά και άλλα πράγματα.», καταγγέλλοντας, επίσης, πως: «Μάλιστα, ο χώρος της Βιβλιοθήκης δεν έχει θέρμανση και τα παράθυρά του είναι πάνω ψηλά.».

Μετά από όλα αυτά, στον χώρο έφτασε και η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, συνοδευόμενη από τις Αντιδημάρχους: Ποιότητας Ζωής, Περιβάλλοντος και Δημοτικής Συγκοινωνίας & Ψηφιακής Πολιτικής, κ.κ. Αγγελική Σακκαλόγλου και Ελένη Χατζή αντίστοιχα.

Μόλις, λοιπόν, έφτασε η κ. Θωμαΐδου, εισήλθε στον χώρο του σχολείου και προχώρησε προς τις αίθουσες μαζί με τη συνοδεία της, τον Διευθυντή κ. Βαβουράκη και μέλη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου, αφού έκλεισαν οι πόρτες του προαυλίου, με τους γονείς νηπίων και προνηπίων να παραμένουν έξω από τα κάγκελα, όπως και η εφημερίδα μας. 

Η Νηπιαγωγός
Μάλιστα, κατά το χρονικό διάστημα που η κ. Θωμαΐδου βρισκόταν στο εσωτερικό του σχολείου, μία Νηπιαγωγός, η μόνη από τις δύο που είχε ειπωθεί πως θα βρίσκονται στις θέσεις τους, πλησίασε την καγκελόπορτα και από το εσωτερικό της αυλής μίλησε με κάποιους από τους ευρισκόμενους έξω από το σχολείο γονείς νηπίων και προνηπίων, λέγοντάς τους χαρακτηριστικά πως: «Σήμερα θα έρθουν και θα τακτοποιήσουμε θρανία και υλικό. Τώρα, εσείς, αν είναι απόλυτη ανάγκη τα αφήνετε τα παιδιά. Νομίζω ότι από Δευτέρα θα πάνε όλα καλά και θα είμαστε εδώ. Αν δεν είναι έτοιμα θα καθίσουμε κάτω. Έχω φέρει στρωματάκια.», ενώ την ίδια στιγμή οι περισσότεροι γονείς διαβεβαίωναν τη Νηπιαγωγό πως δεν πρόκειται να φέρουν τα παιδιά τους αν δεν γίνουν όλα όπως πρέπει. Μάλιστα, ένας γονιός αναρωτήθηκε εύλογα πως: «Αν σήμερα είχαμε φέρει 45 παιδάκια εδώ, τι θα γινόταν;». 

Ο κ. Παπακυρίλλος
Στη συνέχεια, βγήκε από τον χώρο του σχολείου ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού, κ. Αλέξανδρος Παπακυρίλλος, ο οποίος μας είπε μεταξύ άλλων πως: «Έχουμε συντάξει ένα έγγραφο, το οποίο έχουν υπογράψει 124 γονείς και θα πάω να το καταθέσω στη Δημαρχεία για να πάνε σε μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο. Διεκδικούμε αυτό τώρα για να μας εξηγήσουν γιατί φτάσαμε ως εδώ και πολλά άλλα θέματα που καίνε το σχολείο. Γιατί αυτή τη στιγμή έφυγε η τραπεζαρία από εδώ, πήγε στην αίθουσα εκδηλώσεων, που είναι πολυχρηστική και τη χρησιμοποιούμε και για γυμναστική σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών. Τη Βιβλιοθήκη την κάνανε κατάληψη και αυτή. Και έχουμε επιδοτηθεί γι’ αυτό.».

Ακολούθως, επαναλάβαμε προς τον κ. Παπακυρίλλο το ίδιο ερώτημα που του είχαμε θέσει πριν εισέλθει μαζί με την κ. Θωμαΐδου στο εσωτερικού του σχολείου, λέγοντάς του πως: «Επειδή νωρίτερα σας ξαναρωτήσαμε αν υπάρχει καμία αίθουσα, η οποία να έχει τα παράθυρα μόνο επάνω, και μας απαντήσατε: «Όχι.», σας ενημερώνουμε πως κάποιος άλλος γονιός, από το δικό σας σχολείο, μας είπε πως η Βιβλιοθήκη είναι ακριβώς έτσι. Έχετε να μας πείτε κάτι άλλο επ’ αυτού;». Απαντώντας στο ερώτημά μας ο κ. Παπακυρίλλου μας ανέφερε πως: «Όχι. Υπάρχουν και πάνω παράθυρα και κάτω παράθυρα. Δηλαδή, η Βιβλιοθήκη έχει τα παράθυρα κάτω και πίσω τα έχει στον τοίχο ψηλά.».

Επίσης, στην επισήμανσή μας πως: «Δηλαδή, ευσταθούσαν τα λεγόμενα κάποιων, που λέγανε ότι εξαρχής μία τέτοια αίθουσα προοριζόταν για τα νήπια και τα προνήπια; Και απλά από χθες μέχρι σήμερα αυτό άλλαξε, και πήγανε δικά σας παιδιά στη Βιβλιοθήκη για να εξυπηρετηθούν τα Νηπιαγωγεία; Δεν σας κάνει εντύπωση.». Όμως, πριν σχολιάσει τα λεγόμενά μας ο κ. Παπακυρίλλου, παρενέβη στη συζήτηση η κ. Αθηνά Φράγκου, μέλος του Δ.Σ. του ίδιου Συλλόγου Γονέων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Και εμένα, αλήθεια.».

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε ο ακόλουθος διάλογος:
Αλέξανδρος Παπακυρίλλου: «Δεν είναι θέμα εντύπωσης.».
Αθηνά Φράγκου: «Όχι, είναι θέμα εντύπωσης Αλέξανδρε. Δεν γίνεται τα παιδιά…».
Αλέξανδρος Παπακυρίλλου: «Καταλάβατε τι γίνεται;».
Αθηνά Φράγκου: «Τι καταλάβατε τι γίνεται; Τι εννοείς;».
Αλέξανδρος Παπακυρίλλου: «Αθηνά, σε παρακαλώ.».
Αθηνά Φράγκου: «Κι εγώ σε παρακαλώ.».
Αλέξανδρος Παπακυρίλλου: «Λύστε το με την κυρία. Νάτη, είναι αρμόδια.».

Δηλώσεις γονέων στην ΙΟΝΙΑΝΕΤ
Τη στιγμή αυτή απομακρύνθηκε από κοντά μας ο κ. Παπακυρίλλου και τον λόγο έλαβε η κ. Αθηνά Φράγκου, η οποία μας είπε μεταξύ άλλων πως: «Ναι, δεν μας αρέσει που έχουνε πάει τα παιδιά μας επάνω στη Βιβλιοθήκη. Δεν μας αρέσει. Και η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καταλάβει ακόμη ποιανού απόφαση είναι. Γιατί ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλον.», προσθέτοντας πως: «Τελευταία στιγμή μας ενημέρωσαν για κάποιες αίθουσες που θα παρθούν. Σήμερα το πρωί έγινε η αλλαγή.».

Επίσης, στο ερώτημά μας: «Σας είναι εύκολο να μας περιγράψετε τον χώρο της Βιβλιοθήκης του σχολείου σας;», η κ. Φράγκου απάντησε πως: «Ο χώρος της Βιβλιοθήκης είναι μία αίθουσα σχετικά μικρή, η οποία στην πίσω πλευρά της έχει φεγγίτες. Η αλήθεια που λένε ότι είναι κάπου στη μέση, δεν είναι κάπου στη μέση. Εμείς φέτος είμαστε 9θέσιο σχολείο. Για να βρεθούν αυτές οι δύο αίθουσες σαφώς και μας στερούνε ουσιαστικά τρεις αίθουσες. Γιατί μας πήραν και την αίθουσα εκδηλώσεων.».

Επίσης, για την αίθουσα εκδηλώσεων μας μίλησε ένα ακόμη μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας, η κ. Μαρία Βασιλοπούλου, η οποία είπε μεταξύ άλλων πως: «Η αίθουσα αυτή είναι μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, όπως προβλέπεται στα περισσότερα δημόσια εκπαιδευτήρια. Η αίθουσα χρησιμοποιείται για τις σχολικές γιορτές και για γυμναστήριο, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν να γυμναστούν τα παιδιά έξω. Αυτή τη στιγμή υπάρχει Φ.Ε.Κ., το οποίο προβλέπει: «Λειτουργία Αίθουσας Σχολικών Γευμάτων», γιατί το σχολείο είναι σε πρόγραμμα σίτισης. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο Φ.Ε.Κ. προβλέπεται ότι: «1:15-1:30 τα παιδιά μεταβαίνουν στον χώρο εστίασης.». Αυτή τη στιγμή η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων έχει μέσα τα θρανία, που είναι ντυμένα με τραπεζομάντιλο, για να τρώνε τα παιδιά, τα ψυγεία, τους φούρνους μικροκυμάτων. Σε μία ξαφνική βροχή, ακόμα και τώρα που έχει καλό καιρό, εάν ο Γυμναστής έχει διδακτική ώρα θα αναγκαστεί να βάλει τα παιδιά μέσα, τα οποία παιδιά θα πρέπει να μετακινήσουν όλον τον εξοπλισμό, για να μπορέσουν να κάνουν το μάθημα της Φυσικής Αγωγής.».

Γονείς και παιδιά
Επίσης, κατά τις 9 η ώρα περίπου προσήλθαν στον χώρο κάποιοι ακόμη γονείς με τα παιδιά τους (5 νήπια), οι οποίοι εισήλθαν στο σχολείο, προκαλώντας τα σχόλια των γονιών που είχαν έρθει χωρίς τα παιδιά τους και παρέμεναν έξω από το σχολείο, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Είναι αλήθεια πως προβληματιζόμαστε για τους γονείς που μπήκαν στον χώρο του σχολείου με τα παιδιά, καθώς με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να νομιμοποιούν την προβληματική αυτή κατάσταση.». Μάλιστα, οι γονείς που μπήκαν στο σχολείο μετά από περίπου 35 λεπτά αποχώρησαν μαζί με τα παιδιά τους και την κ. Θωμαΐδου, η οποία ήδη είχε συμπληρώσει περίπου 1 ώρα παραμονής στο εσωτερικό του σχολείου, και πιο συγκεκριμένα στις επίμαχες αίθουσες, χωρίς να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε οτιδήποτε για όλα όσα εξελίχθηκαν εκεί.

Βγαίνοντας, λοιπόν, από το σχολείο, η κ. Θωμαΐδου συνομίλησε για λίγη ώρα με κάποιους από τους γονείς, οι οποίοι βρίσκονταν εκτός του χώρου.

Διάλογοι
Ακολουθούν αποσπάσματα των διαλόγων της κ. Θωμαΐδου με κάποιους από τους παριστάμενους γονείς:
Πατέρας νηπίου: «Ήρθαν κάποιοι γονείς, φέρανε τα παιδιά τους, τα παρκάρανε εδώ πέρα, χωρίς να υπάρχουν κάποιες δομές και να είναι σωστό το κτήριο. Εμείς, που δεν μπορούμε τη Δευτέρα να τα φέρουμε, τι θα κάνουμε;».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Τι εννοείτε;».
Ο ίδιος γονιός: «Δεν μπορούμε να τα μεταφέρουμε. Εγώ το παιδί μου δεν μπορώ να το μεταφέρω και δεν με βολεύει αυτή η απόσταση να φέρνω κάθε μέρα από τον Άγιο Ευστάθιο το παιδί μου εδώ πέρα. Πώς θα λυθεί αυτό το πρόβλημα; Θέλουμε μία βοήθεια από εσάς. Για όλους τους γονείς αυτό είναι το πρόβλημά τους. Πώς θα ερχόμαστε. Δηλαδή, θα περιμένουμε έναν μήνα την Περιφέρεια;».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Σας εξήγησα ότι εγώ να βάλω πουλμανάκι, αλλά δεν έχω την αρμοδιότητα. Εάν συμβεί κάτι δεν μπορώ να δικαιολογηθώ. Ούτε συνοδό μπορώ να βάλω.».
Ο ίδιος γονιός: «Και εδώ μπορεί να συμβεί κάτι, όπως να πέσουν τα παιδιά από τα σκαλάκια.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Όχι, δεν θα συμβεί, γιατί έχει ράμπα από την άλλη μεριά.».
Μία μητέρα νηπίου: «Δεν έχει ράμπα.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Έχει.».
Ελένη Χατζή (Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής): «Αυτά είναι τυχαία γεγονότα. Ω μη γένοιτο. Το λεωφορείο ή το ιδιωτικό αυτοκίνητο, που θα βάλει η Δημοτική Αρχή, δεν θα το αναλάβει κανένας. Γιατί αν ω μη γένοιτο γίνει μία σύγκρουση, γίνει κάτι, πάει φυλακή.».
Ένας άλλος πατέρας νηπίου: «Αν συμβεί, όμως από Δευτέρα κάτι εδώ σε κάποιο παιδί, ποιος θα πάει φυλακή; Εσείς; Αναλαμβάνετε, δηλαδή, εσείς την ευθύνη αν γίνει κάτι εδώ πέρα;».
Ελένη Χατζή: «Όχι, δεν την αναλαμβάνουμε. Γιατί να γίνει εδώ κάτι;».
Μία μητέρα νηπίου: «Γιατί να μην γίνει; Μικρά παιδιά είναι.».
Ελένη Χατζή: «Μας ζητάτε πράγματα που έχουνε να κάνουν με το Υπουργείο. Δεν έχουν να κάνουν με εμάς.».
Κάποιος άλλος πατέρας νηπίου: «Κυρία Δήμαρχε, αυτό δεν το γνωρίζατε εσείς ότι θα συμβεί με τις αίθουσες, με το πρόβλημα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, την οποία υποστηρίζατε γιατί δεν έβγαινε σε ψήφους μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο; Και τώρα σας υποστηρίζει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή;».
Αγγελική Σακκαλόγλου (Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Περιβάλλοντος και Δημοτικής Συγκοινωνίας): «Α, τι καλά που τα λέει το παλικάρι.».
Μια μητέρα νηπίου: «Όχι «το παλικάρι τα λέει καλά». Σας παρακαλώ. Να λέτε ότι φαίνεται ξεκάθαρα.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Στηρίξαμε εμείς καμία Δημοτική Αρχή;».
Ο αμέσως προηγούμενος πατέρας νηπίου: «Την προηγούμενη δημοτική αρχή. Και τώρα δεν σας υποστηρίζει ο κ. Γκότσης;».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Μας υποστηρίζει; Έχουμε βάλει κάποιον σε υπεύθυνη θέση; Συγγνώμη. Εκεί είναι η διαφορά. Εμείς δεν συνεργαστήκαμε με κανέναν.».
Ένας άλλος πατέρας νηπίου: «Οι ευθύνες είναι το θέμα.».
Ελένη Χατζή: «Οι ευθύνες για ποιον;».
Ο ίδιος πατέρας νηπίου: «Πώς καταλήξαμε εδώ πέρα.».

Λίγα λεπτά της ώρας μετά, το ιδιαίτερο αυτό πρωινό ολοκληρώθηκε με τον ακόλουθο διάλογο μεταξύ -κυρίως- των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού, κ.κ. Αθηνάς Φράγκου και Μαρίας Βασιλοπούλου με την κ. Δέσποινα Θωμαΐδου:
Αθηνά Φράγκου: «Έχουμε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνουν όλα αυτά;».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Τα είπαμε.».
Αθηνά Φράγκου: «Στα λόγια.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Ε, τι στα λόγια; Οι πράξεις;».
Αθηνά Φράγκου: «Τα θέλουμε γραπτά.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Τι γραπτά; Τι θέλετε γραπτά;».
Αθηνά Φράγκου: «Το τι θα γίνει. Το θέλουμε γραπτώς. Το τι θα γίνει, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη, τις εργασίες, τι ώρες θα γίνονται εργασίες.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Μετά τη 1 θα γίνονται οι εργασίες.».
Αθηνά Φράγκου: «Είναι το ολοήμερο μέχρι τις 4.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Εντάξει, μετά τις 4.».
Ελένη Χατζή: «Από Δευτέρα είναι τόσο.».
Αθηνά Φράγκου: «Γιατί μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Θα έχουν γίνει οι εργασίες που πρέπει να γίνουνε, θα ξεκινήσει το ολοήμερο κανονικά και τα παιδάκια θα μπούνε στις αίθουσες και θα είναι όλα έτοιμα;».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Τώρα πόσα παιδιά είναι;».
Αθηνά Φράγκου: «Πέρσι ήταν 65, τώρα πρέπει να είναι άνω των 65.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Όλα τα παιδιά αυτά σιτίζονται;».
Μαρία Βασιλοπούλου: «Φυσικά.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Ωραία.».
Μαρία Βασιλοπούλου: «Με πρόγραμμα από το υπουργείο Παιδείας.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Ξέρετε τι μου είπανε εμένα, που δεν τα ξέρω; Φρόντισα να τα μάθω. Ήσασταν μπροστά. Δεν υπάρχει σε κανένα σχολείο ούτε επιτρέπεται από τη νομοθεσία να υπάρχει αίθουσα σίτισης.».
Και οι δύο μητέρες μαζί: «Όχι σίτισης. Σχολικών γευμάτων.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Το ίδιο είναι. Λοιπόν, σχολικών γευμάτων. Η αίθουσα η δική σας, που κάνουνε μάθημα τα παιδιά, βάζουνε λέει ένα νεροχυτάκι και τίποτε άλλο, για να πλένονται τα παιδιά.».
Αθηνά Φράγκου: «Πηγαίνετε στον κ. Διευθυντή να σας δείξει το Φ.Ε.Κ., που λέει το χρονοδιάγραμμα ότι 13.15 τα παιδιά μεταβαίνουν στην αίθουσα σίτισης.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Δεν γίνονται αυτά. Σας παρακαλώ πολύ.».
Μαρία Βασιλοπούλου: «Υπάρχει Φ.Ε.Κ..».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Σε ποιο άλλο σχολείο; Πες μου.».
Μαρία Βασιλοπούλου: «Υπάρχει Φ.Ε.Κ. σας λέω.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Άσε το Φ.Ε.Κ.. Ποιο άλλο σχολείο έχει;».
Αθηνά Φράγκου: «Υπάρχει χαρτί από το Υγειονομικό, που ήρθε πέρσι για έλεγχο και μας έγιναν συστάσεις για κλειστό και προστατευμένο χώρο.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Επειδή την κερδίσατε εσείς εδώ.».
Αθηνά Φράγκου: «Επειδή αγωνιστήκαμε για να την έχουμε. Ωραία. Δεν θα τη στερηθούμε, λοιπόν.».
Μαρία Βασιλοπούλου: «Υπάρχουν οδηγίες και από το ΚΕΕΛΠΝΟ.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Ωραία, βρήκατε μία αίθουσα και την κάνατε. Μπράβο.».
Αθηνά Φράγκου: «Και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Γιατί, όλα τα παιδιά δεν είναι παιδιά για να έχουν;».
Πολλές μητέρες παιδιών μαζί: «Φυσικά, όλα. Όλα πρέπει να έχουν.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Δεν γίνεται.».
Μαρία Βασιλοπούλου: «Και αντί να φτιάξετε και τα υπόλοιπα, χαλάτε και αυτά που υπάρχουνε.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Δηλαδή, βρε παιδιά, συγγνώμη δηλαδή, εσείς αν ήσασταν με το παιδάκι όπως η κυρία εδώ…».
Αθηνά Φράγκου: «Μη μας βάζετε απέναντι από τους άλλους γονείς. Αυτό κάνετε.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Δεν το κάνουμε.».
Αθηνά Φράγκου: «Αυτό γίνεται, όμως. Δεν αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη. Για ποιον λόγο;».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Φέρτε μου κι εσείς τον νόμο ότι υπάρχει αίθουσα αποκλειστικά για φαγητό. Αυτό. Καλημέρα.».
Μαρία Βασιλοπούλου: «Φυσικά και υπάρχει.».

Τέλος, όπως οφείλαμε για την πλήρη ενημέρωση των συμπολιτών μας είχαμε με την κ. Δέσποινα Θωμαΐδου τον ακόλουθο σύντομο διάλογο:
ΙΟΝΙΑΝΕΤ: «Έχετε να δηλώσετε κάτι για τη σημερινή εξέλιξη; Πού καταλήξαμε;».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Δεν καταλήξαμε;».
ΙΟΝΙΑΝΕΤ: «Δεν γνωρίζω. Μέσα στο σχολείο ήσασταν μόνοι σας όσοι μπήκατε και εμείς ήμασταν έξω, αφού δεν μας επετράπη η είσοδος.».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Δεν τα είδατε αν καταλήξαμε; Τα παιδιά θα πάνε εδώ στην αίθουσα. Δεν θα ήθελα πάντως να κάνω καμία δήλωση.».
ΙΟΝΙΑΝΕΤ: «Δεν θέλετε να κάνετε καμία δήλωση. Ευχαριστώ πολύ.».

Δείτε εδώ όλο το φωτογραφικό υλικό

Απόστολος Σαλονικίδης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ