Με ιστορικές αναφορές και δεσμεύσεις για το μέλλον έκοψε την πίτα της η «Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ»

H «Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ» πραγματοποίησε μια σημαντική εκδήλωση που περιελάμβανε την ετήσια  κοπή της πίτας της, στο γεμάτο από μέλη και φίλους της Πνευματικό Κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας (23/2). Η ετήσια αυτή γιορτή ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να σμίξουν γενιές Αεκτζίδων που τους διακρίνει η μεγάλη τους αγάπη για την Ομάδα τους, η συναντίληψη για τις βαθιές ρίζες της στην Ιστορία και την παράδοση του Προσφυγικού Ελληνισμού, στον δικέφαλο αετό που κοιτά σε Ανατολή και Δύση. Η Λέσχη έχει ως αποστολή της να διαφυλάσσει αυτή την παρακαταθήκη, να την μπολιάσει με την ομορφιά μιας υπέροχης αθλητικής διαδρομής, να μετουσιώσει μια Ομάδα σε ένα αγνό και διαχρονικό ιδεώδες.

Καλωσόρισμα
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Ξενάκη, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και συντόνισε εξαιρετικά την εκδήλωση καταθέτοντας συνάμα και τις δικές του απόψεις.

Χαιρετισμοί
Στη συνέχεια απεύθυναν σύντομους χαιρετισμούς κατά σειρά  ο Πρόεδρος της «Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ» κ. Σταμάτης Παπασταμάτης ο οποίος τόνισε την προσφορά της Λέσχης στον Πολιτισμό  και την ανάγκη να μεταλαμπαδευτεί το ιδεώδες της ΑΕΚ στις νέες γενιές μέσα από τη δημιουργία ενός χώρου όπου θα μπορούν να πιούν τον καφέ τους, να περιηγηθούν μια βιβλιοθήκη, να χρησιμοποιήσουν διαδραστικά μέσα. Ακολούθησε ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας κ. Γιάννης Βούρος ο οποίος εξήρε την προσφορά της Λέσχης και αναφέρθηκε στο υπό κατασκευή νέο γήπεδο, η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου η οποία εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στην Λέσχη, αναφερόμενη και στη σημαία του δικέφαλου αετού που έχει αναρτηθεί έξω από το δημαρχείο Ν. Ιωνίας, ως σύμβολο νίκης και ήθους, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Ευάγγελος Ασλανίδης ο οποίος στάθηκε στα 100 χρόνια της ιστορίας της ΑΕΚ που θα συμπέσουν με την ολοκλήρωση των εργασιών του γηπέδου, ο δημοσιογράφος κ. Μανώλης Κωστίδης που είπε χαρακτηριστικά «για εμάς η ΑΕΚ είναι οι αρχές της Ρωμιοσύνης», ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης κ. Σπύρος Τζόκας που αναφέρθηκε και στις απώλειες της ΑΕΚ στην Εθνική Αντίσταση και τέλος ο κ. Κυριάκος Χήνας ως πρόεδρος της Κιβωτού της Ρωμιοσύνης (Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού). Ο κ. Χήνας ο οποίος αποτελεί πηγή έμπνευσης και στυλοβάτης για την επιτυχή διαδρομή και τις πολυσχιδείς δραστηριότητες της Λέσχης μίλησε για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού που θα στεγάζεται στο νέο γήπεδο, ως μια ζωντανή παρακαταθήκη, μια γέφυρα της προσφυγικής κουλτούρας με τα σύγχρονα πνευματικά επιτεύγματα. Στο Μουσείο, ενημέρωσε, θα διεξαχθούν ημερίδες, βιβλιοπαρουσιάσεις και πολλές άλλες δραστηριότητες, ενώ θα στελεχώνεται από εκλεκτούς επιστήμονες και άλλες προσωπικότητες.

Ο κ. Συρίγος
Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα και πολύπλευρα ενημερωτική ομιλία του κ. Άγγελου Συρίγου, (Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και Βουλευτής), με θέμα «100 χρόνια από τη Συνθήκη των Σεβρών: Η σημερινή κατάσταση στις δύο πλευρές του Αιγαίου». Ο ομιλητής παρουσίασε τις ρίζες της δημιουργίας της ΑΕΚ στην Κωνσταντινούπολη, τα βασικά σημεία της Συνθήκης των Σεβρών, ως ευνοϊκής για την Ελλάδα, την μετέπειτα περιοριστική συνθήκη της Λωζάννης και τέλος ανέλυσε τη σύγχρονη γεωπολιτική πραγματικότητα και τη στρατηγική που σταθερά ακολουθεί η Τουρκία σε βάρος της χώρας μας επιδιώκοντας την ανατροπή της συνθήκης της Λωζάννης και την οπισθοδρόμηση σ’ ένα καθεστώς προ της συνθήκης των Σεβρών, στην αυτοκρατορική φάση της Τουρκικής ιστορίας.

Video
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ένα κατατοπιστικό video με τις δραστηριότητες της Λέσχης το 2019 στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις.

Βραβεύσεις
Ακολούθησαν βραβεύσεις προσωπικοτήτων για την προσφορά τους στην ΑΕΚ και στον Πολιτισμό. Συγκεκριμένα: ο κ. Μάκης Αγγελόπουλος (πρόεδρος της ΚΑΕ ΑΕΚ), ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας και ιατρός κ. Χρήστος Ζούπας, ο ηθοποιός κ. Παύλος Κοντογιαννίδης και ο Πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού Ν.Ιωνίας και της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ο οποίος αναφέρθηκε και  στις παιδικές του αναμνήσεις από το γήπεδο της ΑΕΚ και αργότερα από το επίτευγμα του 1968 στο Παναθηναϊκό στάδιο.

Μηνύματα
Στην εκδήλωση απεύθυναν με επιστολές τους μηνύματα-χαιρετισμούς ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, και ο διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Δημήτρης Μελισσανίδης.

Παρουσίες
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλοί παράγοντες της ΑΕΚ, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, εκπρόσωποι φορέων και άλλοι σημαντικοί παράγοντες του πολιτισμού και του Αθλητισμού. Από τη Νέα Ιωνία παρευρέθηκαν εκτός από τον προαναφερόμενο και βραβευθέντα κ. Λουκά Χριστοδούλου οι εκπρόσωποι της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας κ.κ. Κοσμάς Χατόγλου και Σταύρος Παπαγερασίμου και της ΙΟΝΙΑΝΕΤ, κ. Βασίλης Μαγκαναδέλλης.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ