Με μια σεμνή τελετή η Νέα Ιωνία τίμησε το ΟΧΙ του ’40 (φωτό)

Ολοκληρώθηκαν με μία σεμνή τελετή στην πλ. Μητέρας – Άγαλμα Μάνας οι φετινές εκδηλώσεις του δήμου Νέας Ιωνίας για το ΟΧΙ του ’40, μιας και η καθιερωμένη παρέλαση, λόγω κορονοϊού, δεν πραγματοποιήθηκε.

Η Νέα Ιωνία τίμησε και φέτος την επέτειο του ΟΧΙ που σύσσωμος ο Ελληνικός λαός βροντοφώναξε στα βουνά της Αλβανίας καταγράφοντας στην Ιστορία ένα μοναδικό έπος. Ήταν η απάντηση στον Ιταλικό φασισμό και αργότερα στον Χίτλερ, στους ναζί και στους ντόπιους συνεργάτες τους, καταγράφοντας ακόμα ένα έπος, αυτό της Εθνικής Αντίστασης.

Σήμερα σε συνθήκες έντονης οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, ο Λαός μας καλείται να πει ακόμη ένα μεγάλο ΟΧΙ σε όσους εξ Ανατολών επιβουλεύονται την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου. Η αναζήτηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας αυτής της χώρας περνά μέσα από τη διαρκή προσπάθεια για μια Ευρώπη, ένα Κόσμο, χωρίς πολέμους, κοινωνική αδικία και βαρβαρότητα.

Σήμερα που ο φασισμός προσπαθεί καμουφλαρισμένος να γίνει αποδεκτός καπηλευόμενος το πατριωτικό συναίσθημα και την θρησκευτική πίστη  μεγάλου μέρους του λαού μας, σήμερα η Δημοκρατία, με όλες τις αδυναμίες της, οφείλει να δώσει τις απαντήσεις της. Ο Φασισμός αντιμετωπίζεται με Παιδεία, Κοινωνική ευημερία και ασφάλεια των πολιτών, σεβασμό των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημόσια διοίκηση που σέβεται τον πολίτη, κυβέρνηση χωρίς εξαρτήσεις από εγχώρια και ξένα συμφέροντα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου τελέστηκε δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αναργύρων στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου & Χαλκηδόνος κ.κ. Γαβριήλ και στην οποία παρίσταντο η Δήμαρχος, επικεφαλής δημ. παρατάξεων, δημ. σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Στη συνέχεια τελέστηκε στο Άγαλμα της Μάνας, Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ, τον Πρωτοσύγκελλο κ. Επιφάνιο και ιερείς, τηρουμένων όλων των μέτρων ατομικής προστασίας και με ορισμένο αριθμό εκπροσώπων από κάθε φορέα.

Ομιλία Δημάρχου Ν. Ιωνίας

Ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας που εκφώνησε η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κα Δέσποινα Θωμαΐδου.

Η Δήμαρχος μέσα από ιστορικές αναφορές περιέγραψε το ΟΧΙ του λαού μας,τη δύναμη ψυχής, το πάθος για ελευθερία,  «ο Ελληνικός λαός αναμετρήθηκε με την τυραννία και τη μισαλλοδοξία, για την αξιοπρέπεια, την ειρήνη , τη δημοκρατία , με ενότητα και ομοψυχία» τόνισε η κα Θωμαϊδου. Και συνέχισε συνδέοντας το χθες με το σήμερα «ΟΧΙ στη ρητορική του μίσους, ΟΧΙ στον εθνικιστικό σωβινισμό ,ΟΧΙ στις δυνάμεις της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης, ΟΧΙ στον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία, ΟΧΙ στον φασισμό και τη μισανθρωπία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ανάγκη για ομοψυχία του λαού μας, «Βάζουμε τέλος στους διχασμούς του παρελθόντος. Ας σταθούμε σήμερα με ισχυρό αίσθημα ευθύνης αντάξιοι της ιστορίας μας. Η ιστορική μνήμη ενός λαού, μια φυλής, ενός έθνους, είναι το ανάχωμα στον ρατσισμό, στη μισαλλοδοξία στην κοινωνική αδικία και στις διακρίσεις», είπε, κλείνοντας την ομιλία της με το προσκλητήριο του Άγγελου Σικελιανού:
«Ομπρός• βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω απ’ την Ελλάδα•
ομπρός, βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από τον κόσμο!»

Κατάθεση στεφάνων

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, με την ακόλουθη σειρά, εκπροσώπων τοπικών συλλόγων και φορέων (όπως απεικονίζονται στις φωτογραφίες):

H Δήμαρχος εκπροσωπώντας και το δημ. συμβούλιο, η Περιφερειακή Ενότητα β’ τομέα Αθηνών, το Αστυνομικό τμήμα Ν. Ιωνίας, οι αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης Καλογρέζας, το ΚΙΝ.ΑΛΛ., οι δημοτικές παρατάξεις: η Δύναμη Προοπτικής, η Δημιουργία Αλληλεγγύη, η Ενότητα για τη Νέα Ιωνία, η Νέα Ιωνία – Νέα Άποψη,21ος αιώνας, οι φορείς / σωματεία: η Δ/νση β’ βάθμιας εκπαίδευσης, η Δ/νση α’ βάθμιας εκπαίδευσης, το ΚΕΜΙΠΟ δήμου Ν.Ι., το Σώμα ελληνικού οδηγισμού Καλογρέζας, το Σωματείο Ινεπολιτών – Κασταμονιτών, η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας, ο Ιωνικός Σύνδεσμος, ο Φυσιολατρικός Όμιλος, ο Σύλλογος Κρητών, ο Σύνδεσμος Αλαγιωτών, ο Σύλλογος Σμυρναίων, η Ένωση Ρουμελιωτών, η Π.Ε Μικρασιατών «η Καππαδοκία», το Λύκειο Ελληνίδων (περ. τμήμα χορού Ν.Ι), ο Σύλλογος Θεσσαλών, ο Σύλλογος Ποντίων «η Σινώπη», το Σωματείο μελέτης, προστασίας και διάδοσης της ελληνικής λαογραφίας και ο Σύλλογος «Μνήμες παράδοσης».

Αντί στεφάνου προσέφεραν το αντίτιμο στο Κοινωνικό παντοπωλείο οι: ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Ιωνίας, ο Σύλλογος εργαζομένων δήμου Ν. Ιωνίας, οι Πρόσκοποι Ν. Ιωνίας, η ΔΙΑΠΕ, η Ρουμελιώτικη Εστία, ενώ η Ένωση παλαιών προσκόπων, στη Στέγη Ανηλίκων.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή και τον εθνικό ύμνο από τους παριστάμενους.

Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν η Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής κ. Ελένη Χατζή συνεπικουρούμενη από τον κ. Κώστα Τσαγκαράκη, π. πρόεδρο του Αθλητικού Γυμναστικού Συλλόγου «ΑΝΑΤΟΛΗ» Ν. Ιωνίας.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here