Μεγάλο μπέρδεμα το θέμα των ενισχύσεων του Δήμου Νέας Ιωνίας σε πληγείσες επιχειρήσεις

Σε μαθηματική εξίσωση με δύσκολη λύση εξελίσσεται το ζήτημα της ενίσχυσης του δήμου στις πληγείσες από τον κορωνοϊό επιχειρήσεις της πόλης μας. Το δημοτικό συμβούλιο με την προ 3 μηνών απόφασή του (47/21-4-2020) αποφάσισε γι’αυτό το ζήτημα την σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής. Στην επιτροπή αποφάσισαν να συμμετάσχουν 3 παρατάξεις («Δύναμη προοπτικής», «Δημιουργία Αλληλεγγύη» και «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία»),ενώ οι υπόλοιπες 3 για πολιτικούς και άλλους λόγους δεν μετέχουν. Αρμόδιος για τη λειτουργία της ορίστηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χατζησαββίδης, ο οποίος ξεκίνησε στη συνέχεια τις διαδικασίες ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου το ποσόν που θα μπορούσε να διαθέσει ο Δήμος από τα ανταποδοτικά τέλη για την ενίσχυση των πληγέντων τοπικών επιχειρήσεων.

Κι εδώ αρχίζει ένα μπέρδεμα που δεν οδηγεί μέχρι στιγμής σε διέξοδο και πλέον αναζητούνται ευθύνες, μιας και οι διαμαρτυρίες των εμπόρων και επαγγελματιών της πόλης είναι συνεχείς και καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη σε μια εποχή όπου οι δουλειές τους έχουν μειωθεί σημαντικά, τα έξοδα έχουν συσσωρευτεί και έχουν ανάγκη να νιώσουν τον δήμο στο πλευρό τους.

ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χατζησαββίδης

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, όπως ειπώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της διαπαραταξιακής (14/07) από τους δημ. συμβούλους κ.κ. Φ. Τσομπάνογλου («Δημιουργία Αλληλεγγύη») και Χ. Κανλή («Ενότητα»), ο κ. Χατζησαββίδης έμεινε ουσιαστικά αβοήθητος και ανεπαρκώς ενημερωμένος ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, και οι προαναφερθέντες έρριψαν το βάρος της καθυστέρησης στη Δήμαρχο κ. Θωμαΐδου. Το θέμα, ως γνωστόν, είχε κολλήσει σε μια πλατφόρμα – πρόγραμμα που θα μας παραχωρούσε δωρεάν ο δήμος Αθηναίων, ώστε να μπορέσει ο δήμος Ν. Ιωνίας να υπολογίσει το κόστος των αιτημάτων και αναλόγως να ανταποκριθεί, χωρίς να ρισκάρει τις μισθοδοσίες των εργαζομένων και την καθαριότητα της πόλης και η οποία πλατφόρμα αργούσε να μας παραδοθεί.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση (14/07) ο κ. Χατζησαββίδης ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι υπάρχει πρόβλημα στη διασύνδεση των τμημάτων Πληροφορικής δήμου Αθηναίων και δήμου Ν. Ιωνίας και ότι ο ίδιος πιέζει διαρκώς τους αρμόδιους του δήμου Αθηναίων για να επισπεύσουν την παράδοση του προγράμματος. Στην εισήγηση του Αντιδημάρχου παρενέβησαν με ερωτήσεις οι δημ. σύμβουλοι της «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ.κ. Τσομπάνογλου και Χριστοδούλου και ο κ. Κανλής («Ενότητα») ζητώντας διευκρινήσεις και προτείνοντας να εξεταστεί η δυνατότητα προμήθειας κάποιου άλλου σχετικού προγράμματος ή να χρησιμοποιηθεί κάποιο από τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα που διαθέτει ο δήμος μας, ακόμα και να γίνει η όλη συλλογή και επεξεργασία των αιτημάτων χειρωνακτικά, έστω, όπως πρότεινε ο κ. Κανλής, με ένα απλό excel προκειμένου να τελειώνουμε με την καθυστέρηση.

οι δημ. σύμβουλοι κ.κ. Τσομπάνογλου και Χριστοδούλου («Δημιουργία Αλληλεγγύη») και ο κ. Κανλής («Ενότητα»)

Το θέμα ξεκαθαρίστηκε από τον αρμόδιο υπάλληλο του τμήματος Πληροφορικής του δήμου κ. Γιάννη Παπαδόπουλο και από τον Δ/ντή και την Προϊσταμένη Οικονομικών υπηρεσιών κ. Νίκο Παπαδόπουλο και κα Πέτκου, οι οποίοι μας άφησαν εμβρόντητους, αφού μας ενημέρωσαν ότι το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα από το δήμο Αθηναίων είναι έτοιμο τελικά να μας παραδοθεί, αλλά δέχεται μόνον αιτήματα για απαλλαγή τελών, δεν υπολογίζει ποσά που θα αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς ηλεκτρ. Ρεύματος και δεν ξέρουμε ακόμα πότε θα μας παραδοθεί, ενώ δεν έχουμε εικόνα για το ποσόν που μπορεί να διαθέσει ο δήμος στις πληγείσες επιχειρήσεις και πως θα γίνει η διαδικασία του συμψηφισμού.

Ο κ. Ν. Παπαδόπουλος ενημέρωσε ότι υπολογίζει τη μείωση των εσόδων από τα απολεσθέντα τέλη, λόγω των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή ανεστάλη η λειτουργία τους και δικαιούνται απαλλαγή, σε 185.000, τα οποία όπως δήλωσε θα αντισταθμιστούν από 300.000 και πλέον ευρώ που θα εισρεύσουν στα ταμεία του δήμου από επιστροφές ποσών από τις αμαρτωλές εταιρείες παροχής ηλεκτρ. Ρεύματος ENERGA- ΗΕLLAS POWER που δεν παρέδιδαν τα εισπραχθέντα δημοτικά τέλη στον δήμο. Επιπλέον οι παρόντες υπάλληλοι δήλωσαν αδυναμία να χειριστούν τον φόρτο εργασίας μιας τέτοιας διαδικασίας (των αιτημάτων) λόγω έλλειψης προσωπικού, εκτός αν βρεθεί τρόπος να γίνει αυτοματοποιημένα.

Ο κ. Χατζησαββίδης φανερά εκνευρισμένος και προβληματισμένος από την παρατηρούμενη δυσλειτουργία αμφισβήτησε την επάρκεια ενημέρωσης που του παρέχει το τμήμα πληροφορικής και δήλωσε ότι η ψηφιακή πολιτική του δήμου είναι σε νηπιακή κατάσταση και έχει ζητήσει πολλάκις από τη Δήμαρχο ριζικές τομές και υποστήριξη, ώστε να παράσχει έργο η διαπαραταξιακή. Τέλος ανακοίνωσε ότι όλες οι προτάσεις που ακούστηκαν θα μελετηθούν.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης   

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ