“Μετά την πανδημία τι κόσμο θέλουμε;”: Βιβλιοπαρουσίαση στην Εργ. Λέσχη Νέας Ιωνίας

Συζητάμε με τον Βασίλη Μηνακάκη, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 19.00

Για το βιβλίο «Μετά την πανδημία COVID-19 – Τι είδους κόσμο θέλουμε;» και τα θέματα που αναδεικνύει θα υπάρξει συζήτηση στην Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας – Υδραγωγείο, παρουσία του συγγραφέα του βιβλίου Βασίλη Μηνακάκη, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου.

Η περίοδος της πανδημίας που βιώνουμε φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά αδιεξόδων της πολιτικής της «Ελεύθερης Αγοράς». 

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί η συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή των  σύγχρονων τεχνολογιών, όπως η ρομποτική, στο πεδίο της υγειονομικής περίθαλψης και το κατά πόσο θα βελτιωθεί η ζωή μας. Ενώ όμως τα επιστημονικά συνέδρια και ο τεχνολογικός παράδεισος της Silicon Valley αλληλεπιδρούσαν με σκοπό την επόμενη μέρα, για την οποία εξετάζονταν σενάρια ακόμα και για τρισδιάστατες εκτυπώσεις ζωτικών οργάνων, η υγειονομική κοινότητα και κατ’ επέκταση όλοι μας, βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανδημία.

Στον καπιταλιστικό παράδεισο των Η.Π.Α το ιατρικό προσωπικό φόρεσε σακούλες σκουπιδιών επειδή είχαν εξαντληθεί οι προστατευτικές στολές. Ο πρόεδρος της Ιταλίας κατέβασε την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το γραφείο του για να διαμαρτυρηθεί για την επιλογή της ΕΕ να ακολουθήσει την πολιτική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν βοήθεια από την Κούβα. Ενώ όλοι ξέχασαν για λίγο την ελεύθερη αγορά και στράφηκαν προς την κρατική παρέμβαση. Στην πλέον φαιδρή εκδοχή βρέθηκαν καπιταλιστικά κράτη να κλέβουν καπιταλιστικά κράτη, με την αλληλεγγύη της ΕΕ να αποδεικνύεται αυταπάτη.

Οπαδοί των θεωριών περί του «τέλους της εργασίας» ανακάλυψαν τον αναντικατάστατο ρόλο των Απαρατήρητων, των εργαζόμενων στη διατροφική αλυσίδα, στις υπηρεσίες delivery, στην παραγωγή υγειονομικού υλικού.

Από τη μια, αυτές οι αντιφάσεις. Από την άλλη, το lockdown και η διαπίστωση ότι ο μ.κ. (μετά κορωνοϊό) κόσμος θα είναι πολύ διαφορετικός. Τι βρίσκεται πίσω από όλα αυτά; Μπορούν να ιχνηλατηθούν εσωτερικές συνάφειες, να αποκρυπτογραφηθούν συσχετίσεις μεταξύ φαινομενικά μη σχετιζόμενων παραγόντων;

Η πανδημία φέρνει στο προσκήνιο τους Ιππότες της καπιταλιστικής Αποκάλυψης: ιδιωτική ιδιοκτησία – εμπορευματοποίηση – εκμετάλλευση – ανταγωνισμός – καταπίεση.  Και μαζί το ερώτημα: «Τι είδους κόσμο θέλουμε;».

Όλα αυτά τροφοδότησαν την ιδέα του βιβλίου «Μετά την πανδημία COVID-19 – Τι είδους κόσμο θέλουμε;».

Για το βιβλίο και τα θέματα που αναδεικνύει θα συζητήσουμε με το συγγραφέα του βιβλίου, Βασίλη Μηνακάκη, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 19.00

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ