Μια δημοσιογραφική ματιά στις 100 πρώτες μέρες της δημοτικής αρχής στη Νέα Ιωνία

Πρόσφατα η δημοτική αρχή κυκλοφόρησε σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή απολογισμό των 100 πρώτων ημερών της θητείας της. Οι συμπολίτες μας αντιμετώπισαν κατά κύριο λόγο αυτόν τον απολογισμό ανάλογα με τις παραταξιακές τους προτιμήσεις, άλλοι επιβράβευσαν και άλλοι αποδοκίμασαν τα συμπεράσματά του. Υπάρχει βεβαίως και ο τρίτος τρόπος ανάγνωσής του, ο δημοσιογραφικός, αυτόν που υπηρετεί η εφημερίδα μας που δεν εμφορείται από συμπολιτευτική ή αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά ακολουθεί τον δρόμο της αδέσμευτης δημοσιογραφικής ανάλυσης και δημιουργικής κριτικής με στόχο πάντα την πρόοδο της πόλης μας, πέρα από στείρες αντιπαραθέσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Ξεφυλλίζοντας λοιπόν δημοσιογραφικά τον απολογισμό των 100 πρώτων ημερών της νέας δημοτικής αρχής υπό την κ. Θωμαϊδου διακρίνω μια προσπάθεια αισιόδοξης αποτίμησης αυτής της πρώτης περιόδου με απουσία όμως αναφοράς σε προτάσεις επίλυσης πολλών σοβαρών ζητημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η πόλη μας, αλλά και κριτικής για λάθη και παραλείψεις. Επίσης προσωπικά, δεδομένου ότι το έντυπο εκδόθηκε από το Δήμο Νέας Ιωνίας και όχι από τη διοικούσα παράταξη, θα με ενδιέφερε να περιέχονται στις σελίδες του και η γνώμη της αντιπολίτευσης για να έχουμε ως δημότες μια σφαιρική άποψη.

Αναλυτικά:

  • Κατ’ αρχήν ο απολογισμός αναφέρεται στη συνέχιση κάποιων σημαντικών έργων όπως η αντικατάσταση του οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED, η πρόοδος των εργασιών για το υπόγειο δημοτικό parking,η πεζογέφυρα της Παναγούλη και τα αντιπλημμυρικά έργα στο κέντρο και στις συνοικίες. Αυτό όμως που δεν αναφέρει είναι ότι τα παραπάνω έργα είναι βασικές επιλογές της προηγούμενης δημοτικής αρχής του κ. Γκότση που εξασφάλισε τη χρηματοδότησή τους από την Περιφέρεια Αττικής (για τα τρία τελευταία) και δάνειο για το πρώτο. Ανεξάρτητα από την συνολική αποτίμηση της περιόδου Γκότση νομίζω ότι θα ήταν δίκαιο να υπάρχει αυτή η αναφορά. Η ολοκλήρωση βεβαίως των παραπάνω έργων θα πιστωθεί στην κ. Θωμαϊδου που διατηρεί θετικές σχέσεις με την νέα διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής η οποία χρηματοδοτεί τα έργα.
  • Όσον αφορά την πολύπαθη δημοτική συγκοινωνία η αναγγελλόμενη προμήθεια 3 σύγχρονων λεωφορείων είναι θετική ,έχει συζητηθεί σε παλαιότερα συμβούλια και αναμένουμε να υλοποιηθεί το συντομότερο.
  • Οι αισθητικές επίσης παρεμβάσεις στο Παναιτώλιο, στην πλ. Μητέρας, στη Σημηριώτη και στο Δημαρχείο είναι καλοδεχούμενες αν και ειδικά για το Δημαρχείο αναρωτιόμαστε γιατί είναι στις προτεραιότητες αυτής της πρώτης περιόδου και αν αυτοί οι πόροι θα μπορούσαν να καλύψουν άλλες επείγουσες ανάγκες.
  • Για τις αναφερόμενες δράσεις στον τομέα του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Κοινωνικής Πρόνοιας παρά τις προθέσεις κρίνω ότι δεν προσέφεραν κάτι καινούριο, αλλά συνέχισαν τα τετριμμένα όπως και τις προηγούμενες χρονιές. Νομίζοντας ότι εκφράζω την μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μου, ειδικά οι εορταστικές εκδηλώσεις, οι Ιωνικές μέρες κλπ. πρέπει να αναβαθμιστούν πλήρως γιατί κρίνονται φτωχές έως μέτριες, στερούμενες φαντασίας και δυναμικής, αδυνατώντας να δώσουν την αναγκαία πολιτιστική ώθηση στην πόλη και στην τοπική αγορά της.
  • Η αναφορά του Απολογισμού στην Παιδεία περιορίζεται στις 10 αίθουσες της προσχολικής αγωγής που έγιναν βεβιασμένα, με πολλές ελλείψεις, αρκετές σε λάθος  χώρους, με άλυτα ακόμα προβλήματα, όπως της μετακίνησης των μικρών παιδιών σε κάποια νηπιαγωγεία. Ελαφρυντικό της δημοτικής αρχής είναι ότι επωμίσθηκε από τις πρώτες μέρες της μια πρόωρη απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για την εφαρμογή της δίχρονης και υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής , χωρίς τους απαραίτητους πόρους και υποδομές.

Ας δούμε όμως και  ενέργειες που δημιούργησαν πολλές εντάσεις αυτές τις 100 μέρες και κατά τη γνώμη μου αποτελούν στοιχεία αυτού του απολογισμού, και εξηγούμαι:

  1. Η δημοτική αρχή έχει παραμείνει ακόμη με τη νοοτροπία της παράταξης της  «Δύναμη Προοπτικής» λες και δεν έχει καταλάβει ότι είναι πλέον διοίκηση για όλους τους Ιωνιώτες. Έτσι τα δελτία τύπου για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής στέλνονταν πρώτα ως Παράταξη και μετά ως Δήμος.
  2. Η κ. Θωμαϊδου δεν είναι δεκτική στην δημοσιογραφική κριτική βλέποντας πίσω από κάθε λέξη δράκους και σχέσεις με την αντιπολίτευση, αδυνατώντας να επωφεληθεί από απόψεις, κινούμενη με καχυποψία. Παλινδρομεί στις σχέσεις της τουλάχιστον μαζί μας, ενώ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι  η ΙΟΝΙΑΝΕΤ ως η μόνη, αποκλειστικά Ιωνιώτικη εφημερίδα, με χιλιάδες συμπολίτες – αναγνώστες όλων των πολιτικών χώρων, σε δημοκρατική κατεύθυνση, ακολουθεί σταθερά από την ίδρυσή της πριν 14 χρόνια την ελευθερία της γνώμης της, χωρίς δεσμεύσεις. Επιρρεπής άραγε σε παρατρεχάμενους και κόλακες φαίνεται μέχρι στιγμής να δυσαρεστείται από τον ρόλο του αδέσμευτου Τοπικού τύπου. Η αποδοχή φυσιολογικών σχέσεων μεταξύ Διοίκησης και ΜΜΕ, όπως συμβαίνει στην κεντρική πολιτική σκηνή, είναι ζητούμενο.
  3. Η Δημοτική αρχή επικαλείται κατά καιρούς συναινέσεις, αλλά έχει κλειστεί στον δικό της περίκλειστο κύκλο αποφάσεων ,με πολύ ισχυρό συγκεντρωτισμό. Αξιοποιεί  και εκθειάζει  αντιδημοκρατικές διατάξεις του πρόσφατου θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να διοικήσει ως μειοψηφία στο δημ. συμβούλιο, αρνήθηκε τον αριθμό των θέσεων που δικαιούται η Αντιπολίτευση στα Νομικά πρόσωπα και στις Σχολικές επιτροπές του δήμου, αργεί να ορίσει δημοτικά συμβούλια όπου κατά κανόνα είναι μη δημιουργικά και θορυβώδη, δεν απαντά ή αργεί να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις της Αντιπολίτευσης και πολώνει την κατάσταση με χαζά θέματα, όπως π.χ. ο χρωματισμός που επέλεξε για την  Λ.Ηρακλείου και η δήθεν Μικρασιατική σημαία που ανάρτησε στο Δημαρχείο, συσπειρώνοντας την Αντιπολίτευση εναντίον της.

Πέρα από τα παραπάνω από τον Απολογισμό απουσιάζουν αναφορές σε μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ν.Ιωνία που κατά τη γνώμη μου κινδυνεύει το μέλλον της κάτω από το βάρος τους.

Ενδεικτικά:

-το οξυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα και η απουσία θέσεων στάθμευσης, σε συνδυασμό με τις Υπογειοποιήσεις λόγω του γηπέδου της ΑΕΚ που θα δημιουργήσουν εκ των πραγμάτων κυκλοφοριακή συμφόρηση στη Ν.Ιωνία.

-Το μετρό που θα έρθει στον Περισσό, η παλιά τροχαία που την πήραν οι Κινέζοι για ξενοδοχείο, τα φημολογούμενα εμπορικά κέντρα στην περιοχή του Προμπονά, όλα αυτά ανατρέπουν τα δεδομένα της τοπικής αγοράς και της οικιστικής ανάπτυξης.

-Η συνέχιση της απουσίας πολιτικών για την Τοπική Αγορά του Κέντρου και των Συνοικιών, μια Αγορά που ρημάζει, πολιτικών για την υψηλή τοπική Ανεργία, την ενεργοποίηση των Νέων της πόλης μας που καταφεύγουν σε γειτονικούς δήμους, την υποστήριξη της καφεστίασης που τόσο ανάγκη έχει η Νέα Ιωνία, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στις υπηρεσίες του Δήμου και αρκετά άλλα που είναι  πολύ νωρίς ή είναι σε εξέλιξη και δεν θα ήταν δίκαιο να αναφέρω.

Συμπέρασμα:

Προτάσεις για τα ζητήματα της πόλης μας από αυτή εδώ τη στήλη έχουν κατά καιρούς δημόσια κατατεθεί ,επίσης έχουν ακουστεί ενδιαφέρουσες προτάσεις αναγνωστών μας που διακρίνονται για την αμεροληψία τους, αλλά καμία μέχρι στιγμής ανταπόκριση  από τη δημοτική αρχή και βεβαίως δεν είναι αρκετή η επιτροπή διαβούλευσης που θα δούμε αν στην πορεία θα λειτουργήσει . 

Η δημοτική αρχή διαθέτει ολιγομελές στελεχικό δυναμικό, αλλά ανθρώπους με καλή διάθεση να προσφέρουν στον τόπο τους και αυτό το εκτιμώ ιδιαίτερα. Θα ήμουν επίσης άδικος να μην αναγνώριζα την ικανότητα χειρισμού δύσκολων καταστάσεων στο δημοτικό συμβούλιο από τον Πρόεδρό του και τέλος η Δήμαρχος η κ. Θωμαϊδου που έχει την ιστορική ευκαιρία σε μια κρίσιμη μεταβατική εποχή για την Ν. Ιωνία να διοικήσει με ανοικτό πνεύμα σε ιδέες, προτάσεις και ανθρώπους, να γεφυρώσει αντιλήψεις, να συνθέσει απόψεις, να δώσει μαζί με την Αντιπολίτευση μια νέα πνοή στην πόλη μας, να βρει ή να διεκδικήσει πόρους, να θέσει τον πολίτη στο κέντρο των αποφάσεων για την αγαπημένη μας Ν. Ιωνία. Θα το κάνει;

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ