Μητροπολίτης Γαβριήλ: Θεωρώ μεγάλη ευλογία τη δυνατότητα να διαποιμαίνω τον όμορφο, προσφυγικό και γνήσιο λαό του Θεού

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας – Φιλαδελφείας – Ηρακλείου – Ν. Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ ήρθε στη Ν. Ιωνία πριν 5,5 χρόνια προκαλώντας με την έντονη προσωπικότητα, το νεαρό σχετικά της ηλικίας του και την πολυσχιδή δραστηριότητά του την αποδοχή του μεγαλύτερου μέρους των συμπολιτών μας, χωρίς να απουσιάζουν και κριτικές φωνές.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια ιδιαίτερη προσωπικότητα στο χώρο της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, μετριοπαθών απόψεων και σοβαρής θεολογικής κατάρτισης, με δραστήριους συνεργάτες και σχέσεις με όλους σχεδόν τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους.

Από δημοσιογραφικής πλευράς υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε που άπτονται της συνολικής του παρουσίας στην οικεία Μητρόπολη, των υπό εξέλιξη έργων που έχει δρομολογήσει, τις θέσεις του για μια σύγχρονη και γιατί όχι κριτική προσέγγιση των πεπραγμένων της Εκκλησίας και τόσα άλλα.

Σε αυτή τη συνέντευξη εστιαζόμαστε σε ζητήματα που έθεσε στην καθημερινότητα της Εκκλησίας ο κορωνοϊός και η αντιμετώπισή του, μιας και πολλά είναι τα ερωτήματα που θέτουν αναγνώστες της ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr, αλλά είναι και δικές μας απορίες. Ο ίδιος, στις απαντήσεις που ακολουθούν, ξεκαθαρίζει τις απόψεις του για την Θεία ευχαριστία και τα θέματα πίστης, για τα fake news της πανδημίας, ενώ ενημερώνει για την τέλεση των μυστηρίων στην μετά κορωνοϊό εποχή, το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης και απαντά ευθαρσώς τι θα πράξει αν του προταθεί μια μεγαλύτερη Μητρόπολη.

Μια συνέντευξη που ανεξαρτήτως των σχολίων που θα προκαλέσει, κρίνουμε ως εφημερίδα ότι είναι χρήσιμη και θα ενημερώσει τους συμπολίτες μας.

Αγαπώ πολύ τη Νέα Ιωνία, όπως και κάθε δήμο της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας. Έχω δεθεί στενά με τους ανθρώπους και αγαπώ κάθε σημείο και πλευρά της Μητρόπολεώς μας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Σεβασμιώτατε, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά τη διάρκεια της καραντίνας συμφώνησε με την Πολιτεία στο κλείσιμο των ναών για τους πιστούς, κίνηση που δυσαρέστησε κάποιους συμπολίτες μας. Τι θα τους απαντούσατε;

Η περίοδος που όλοι μας βιώσαμε κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο είναι πρωτοφανής και πρωτόγνωρη. Ανάγκασε όλους μας να λάβουμε αποφάσεις ριζικές και δραστικές για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορωνοιού. Τόσο η Ελληνική Πολιτεία, όσο και η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της Δ.Ι.Σ. συνεργάστηκαν αποτελεσματικά για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου, συνδράμοντας έτσι σε κάθε συνάνθρωπό μας στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Όσον αφορά στους αδελφούς μας που δυσαρεστήθηκαν και στενοχωρήθηκαν για το κλείσιμο των Ναών, το μόνο που έχω να τους πω είναι ότι κι εγώ έχω την ίδια λύπη και στενοχώρια μαζί τους, και συνάμα την ίδια αγωνία. Ήταν κάτι πολύ σκληρό και πρωτόγνωρο, αλλά δυστυχώς την περίοδο που έγινε ήταν απαραίτητο για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές και να αναχαιτίσουμε την εξάπλωση της νόσου.     

Η Θεία Ευχαριστία αποτελεί, το κορυφαίο μυστήριο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γνωρίζω ότι η άποψή σας είναι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από την μετάληψη. Αυτό εξαρτάται από τον βαθμό πίστης εκάστου που μεταλαμβάνει;

Πολλές φορές σε δημόσιες τοποθετήσεις μου τόνισα ότι συστατικό στοιχείο της Εκκλησίας μας είναι το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας. Δεν υπάρχει Εκκλησία χωρίς τη θεία Ευχαριστία και χωρίς την τέλεση της θείας Λειτουργίας. Ούτε βεβαίως μπορεί να τελείται η θεία Λειτουργία δίχως να τελείται το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας. Το Ποτήριον της Ζωής δεν είναι φορέας μικροβίων, ούτε βεβαίως υπάρχει περίπτωση κάποιος άνθρωπος να μολυνθεί από οποιαδήποτε νόσο, κοινωνώντας το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας. 

Αυτό που η Εκκλησία μας ορίζει είναι ότι για να προσέλθει κάποιος στη θεία Ευχαριστία πρέπει πρωτίστως να προσέλθει με ελεύθερη βούληση και δευτερευόντως να έχει βαθιά πίστη. Πίστη, ότι αυτό που λαμβάνει μέσα του είναι το αληθινό Σώμα και Αίμα του Κυρίου μας, το οποίο ο ίδιος ο Χριστός το προσφέρει για να ενώνονται οι πιστοί με εκείνον και να πορευόμαστε όλοι στην Βασιλεία των Ουρανών. Αυτό διδάσκει η Εκκλησία μας και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παρερμηνείας ή φόβου να εισέλθει σε αυτή τη οντολογική σχέση πιστού και Αγίου Ποτηρίου.   

Σε δήλωσή σας αναφέρατε ότι «Eμείς οι κληρικοί φταίμε που δεν γνωρίζει ο κόσμος τι σημαίνει Θεία Ευχαριστία» και ότι «είναι ευκαιρία τώρα να δούμε τα λάθη μας και να μετανοήσουμε». Τι σημαίνει λοιπόν Θεία Ευχαριστία και ποια είναι τα λάθη για τα οποία εσείς προσωπικά μετανοείτε;

Πράγματι, πολλές φορές προέβηκα σε αυτοκριτική, διότι αυτή τη στιγμή ο λαός μας έχει σημαντικά κενά απέναντι στη γνώση των ιερών μυστηρίων της Εκκλησίας μας, μέσα από τα οποία προσφέρεται η χάρις του Αγ. Πνεύματος στους πιστούς. Γενικότερα, λείπει η κατήχηση, την οποία πρέπει να έχουμε όλοι μας απέναντι στην Εκκλησία και στα μέσα, με τα οποία η Εκκλησία μας χορηγεί την χάρη του Αγ. Πνεύματος.  Το μεγαλύτερο κενό που υπάρχει είναι να μπορέσουμε με διάθεση επανευαγγελισμού να ενημερώσουμε τους αδελφούς μας για το «τι» είναι η Εκκλησία, «ποια» είναι τα μυστήριά Της και η διδασκαλία Της, και «πώς» μπορεί μέσα από την ποιμαντική αυτή στάση και δράση να απαντήσει σε κάθε πρόκληση κάθε εποχής, όποια κι αν είναι αυτή και όποτε παρουσιάζεται. Η μετάνοια είναι το μέσο εκείνο, που η Εκκλησία προσφέρει διαχρονικά για να μπορέσει ο άνθρωπος να ζητήσει από το Θεό την συγχώρεση και το έλεός Του και να επαναπροσδιορίσει τους στόχους και την πορεία του.

Ουδέποτε σταμάτησε το κοινωνικό έργο της Μητροπόλεώς μας, αλλά συνέχισε να πραγματοποιείται τόσο από τις ενορίες και το κεντρικό συσσίτιο, όσο και από τις υπόλοιπες φιλανθρωπικές δομές μας

«Δέματα Αγάπης» από τον Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ

Θεωρείτε ότι η λατρεία του Θείου έχει την ίδια ισχύ αν χρειαστεί να πραγματοποιηθεί από τους πιστούς εκτός ναών;

Ο Ιερός Ναός είναι ο κατεξοχήν χώρος, στον οποίο τελούνται τα μυστήρια της Εκκλησίας και παρέχεται απλόχερα η χάρις του Αγ. Πνεύματος. Είναι όμως και ο  χώρος, μέσα στον οποίο τελείται το μυστήριο των μυστηρίων, η θεία Ευχαριστία. Κάθε πιστός που γνωρίζει την διδασκαλία της Εκκλησίας γνωρίζει πολύ καλά ότι η παρουσία του Θεού είναι συνεχώς και ανά πάσα στιγμή στη ζωή του και όπου κι αν είναι έχει την δυνατότητα να επικαλείται το έλεος και τη βοήθεια του Θεού. Ο Ιερός Ναός, στην μακραίωνη ιστορία της Εκκλησίας μας, έχει την έννοια της κοινής προσευχής, διότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία η λατρεία είναι κοινή και συμμετοχική και δεν γίνεται ατομικά. Η κοινή λατρεία λοιπόν είναι και ο λόγος που η Εκκλησία καλεί, με το χτύπημα της καμπάνας, τους πιστούς να έλθουν για να συναντηθούν μεταξύ τους, να μετάσχουν στα μυστήριά Της και από κοινού να προσευχηθούν στον Θεό Πατέρα μας.

Ο ασπασμός των εικόνων, είναι κάτι που σας ανησυχεί μιας και – όπως λένε οι ειδικοί – ο κορονοϊός μεταδίδεται ταχύτατα με τον σίελο;

Μέσα στον ιερό χώρο της Εκκλησίας καθετί που υπάρχει αγιάζεται από τη χάρη του Αγ. Πνεύματος. Την περίοδο όμως αυτή, καλό θα είναι να προσέχουμε και να προφυλάσσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας. 

Με την άρση των περιοριστικών μέτρων ποιο είναι το σχέδιο για την λειτουργία των ναών προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός;

Το σχέδιο για την ασφαλή λειτουργία των ναών περιέχεται στην εγκύκλιο που δημοσίευσε η Μητρόπολή μας και δημοσιεύθηκε και στην έγκυρη ηλεκτρονική εφημερίδα σας.

Πως θα εκτελούνται οι γάμοι, τα βαφτίσια και οι κηδείες;

Σύμφωνα πάντοτε με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με περιορισμένο αριθμό αδελφών μας. Βεβαίως, το γεγονός αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουμε την ουσία και το σωτηριολογικό περιεχόμενο των μυστηρίων, τα οποία δεν αποτελούν ένα κοινωνικό θέαμα, αλλά τα κτιστά εκείνα μέσα που η χάρις του Θεού κατέρχεται και ευλογεί κάθε πράξη στη ζωή μας.  

Σε άρθρο σας κάνατε λόγο για «fakenews που εξαπλώνονται πολύ πιο γρήγορα από τον κορονοϊό και είναι αυτά που επιδεινώνουν τις επιδημίες». Θεωρείτε πως υπήρξαν τέτοια νέα που έσπειραν φόβο και παραπληροφόρηση στον κόσμο δυσκολεύοντας την εφαρμογή των οδηγιών της Πολιτείας;

Τα fake news και γενικότερα αυτή η συνηθισμένη τακτική αποτελεί μία πολύ αρνητική στάση στη ζωή μας. Το γεγονός ότι μέσα από την διάθεση που έχει ο άνθρωπος να δέχεται στη ζωή του ευκολόπιστα καθετί που κάποιος διαδίδει ή αναδεικνύει, αποβλέποντας στο προσωπικό συμφέρον, δυσχεραίνει τα πράγματα και πολλές φορές δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις και δεν βοηθά να λυθούν ζητήματα και να εξελιχθεί η κοινωνία μας. Με ιδιαίτερη επιφύλαξη πρέπει να ακούμε όλα όσα λέγονται γύρω από το ζήτημα την πανδημίας του κορωνοιού. Οφείλουμε όμως να εμπιστευόμαστε την επίσημη φωνή της Πολιτείας μας και των ειδικών επιστημόνων που έχουν αναλάβει την ενημέρωση του Ελληνικού λαού. Όλα τα άλλα θεωρώ πως είναι περιττά και εξυπηρετούν προσωπικά συμφέροντα.

Ενημερωθήκαμε για τα δέματα αγάπης που μοιράσατε σε κατοίκους της πόλης μας κάτι που κάνετε κάθε χρόνο ενόψει Πάσχα. Αισθανθήκατε ότι ήταν κάπως διαφορετικά φέτος;

Η φετινή διανομή των «δεμάτων αγάπης» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι έγινε κατ’ οίκον. Μαζί με τους πολλούς εθελοντές, τους οποίους και πάλι ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τη γενναία συμμετοχή τους και των κληρικών μας μεταφέραμε τα δέματα αγάπης στα σπίτια κάθε ενορίας. Παρόλο τον ιδιαίτερο χαρακτήρα, δεν σας κρύβω ότι ήταν πράγματι μία πολύ ξεχωριστή δράση και όμορφη πρωτοβουλία, η οποία πραγματοποιήθηκε με τον τρόπο αυτό τόσο για να καλυφθούν οι ανάγκες των συμπολιτών μας, όσο και για να προστατευθεί το αγαθό της δημόσιας υγείας.  

Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας & Φιλ/φείας κ. Γαβριήλ

“Καλώ όλους σας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται τόσο για να εξελιχθεί η περιοχή μας, όσο και για να στηρίξουμε τους ανθρώπους που διαμένουν στην όμορφη πόλη μας

Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα εμπόδισαν το κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο της Μητρόπολης;

Ουδέποτε σταμάτησε το κοινωνικό έργο της Μητροπόλεώς μας, αλλά συνέχισε να πραγματοποιείται τόσο από τις ενορίες και το κεντρικό συσσίτιο, όσο και από τις υπόλοιπες φιλανθρωπικές δομές μας και να εξυπηρετεί τις μεγάλες ανάγκες των αδελφών μας. Καθ’ όσον αφορά στο εκπαιδευτικό μας έργο, ακολούθησε την ίδια γνωστή πορεία που είχαν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Όλοι οι  παιδικοί μας σταθμοί ανέστειλαν την λειτουργία τους, ακολουθώντας τα μέτρα και τις οδηγίες της πολιτείας.     

Τι κάνετε δηλαδή με τα συσσίτια, συνεχίζονται και πώς γίνεται η διαδικασία;

Όπως ανέφερα, τα συσσίτια συνεχίζονται κανονικά και έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που απαιτούνται για να προστατεύσουμε την υγεία των συνανθρώπων μας και να αποφύγουμε τη διάδοση της νόσου.  

Ισχύει η γνωστοποίηση πως η πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα θα εορταστεί το βράδυ της Τρίτης 26 Μαΐου κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα και τι αυτό σημαίνει για όσους δεν γνωρίζουν;

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία νεότερη ενημέρωση από την Ιερά Σύνοδο, γι’ αυτό ισχύει κανονικά αυτό που ίσχυε και αυτό που γνωρίζουμε. Όπως κάθε χρόνο και σε κάθε εορτή της Αποδόσεως του Πάσχα θα τελεσθεί και φέτος την Τρίτη 26/5 και ώρα 9.00μ.μ. σε κάθε Ιερό Ναό βραδινή θεία Λειτουργία.  

Σεβασμιώτατε, συμμετέχετε στη ζωή της πόλης μας ως Μητροπολίτης, από της αφίξεώς σας, εδώ και 5,5 έτη. Ποια η εντύπωσή σας για τη Ν. Ιωνία και τους ανθρώπους της; Θα δεχόσασταν να μετακινηθείτε αν σας πρότειναν μια μεγαλύτερη Μητρόπολη;

Αγαπώ πολύ τη Νέα Ιωνία, όπως και κάθε δήμο της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας. Θεωρώ μεγάλη ευλογία από το Θεό που μου έδωσε τη δυνατότητα να έλθω κοντά σας και να διαποιμάνω τον όμορφο, προσφυγικό και γνήσιο λαό του Θεού. Έχω δεθεί στενά με τους ανθρώπους και αγαπώ κάθε σημείο και πλευρά της Μητρόπολεώς μας. Από την πρώτη στιγμή ζήτησα την συνεργασία των τοπικών φορέων και δεν θα παύσω ποτέ να το ζητώ για το καλό της πόλης μας. Γι’ αυτό και τώρα καλώ όλους σας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται τόσο για να εξελιχθεί η περιοχή μας, όσο και για να στηρίξουμε τους ανθρώπους που διαμένουν στην όμορφη πόλη μας.

Κάθε Επίσκοπος νυμφεύεται της Επισκοπή του και διαμένει σε αυτήν μέχρι της τελευτής του, εκτός αν υπάρξουν λόγοι υγείας και χρειασθεί να παραιτηθεί, έτσι ώστε  να μπορέσει ο ίδιος μαζί με το ποίμνιό του να οδηγηθούν μαζί στη Βασιλεία των Ουρανών.

Αυτή είναι η αποστολή μου, αυτό θέλω και σκοπεύω να κάνω καθ΄ όλη τη διάρκεια που θα μου δίνει ο Θεός υγεία και χρόνο. Να παραμείνω στη Νέα Ιωνία, να παραμείνω κοντά σας και κυρίως να σπείρω το χωράφι για να έλθει ο επόμενος από εμένα να το θερίσει. Να σπείρω δηλαδή το λόγο του Θεού για να ανακαινισθούν οι καρδιές των ανθρώπων, να μεταμορφωθούν οι προσωπικότητες και να οδηγηθούμε όλοι μαζί στη Βασιλεία των Ουρανών.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ