Μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας – Παρουσιάστηκαν τα πρακτικά του 9ου Συμποσίου του ΚΕΜΙΠΟ

Η Νέα Ιωνία θυμάται και συνδέει το παρελθόν με το παρόν και όσα σήμερα διαδραματίζονται από την Τούρκικη επιθετικότητα. Το 1998 για πρώτη φορά η Ελληνική Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».

Η Νέα Ιωνία μέσω του ΚΕΜΙΠΟ (Κέντρο σπουδής και ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού) εκτέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις μνήμη των θυμάτων, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ και μνημόσυνο στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου (13/9).

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της πανδημίας, δημοτικοί άρχοντες, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορείς της πόλης συναντήθηκαν και παρέστησαν στο Μνημόσυνο. Στη συνέχεια η δήμαρχος, εκπρόσωποι δημ. παρατάξεων, τοπικών συλλόγων και φορέων, κατέθεσαν στέφανα εις μνήμη των θυμάτων, στη προτομή του Πατάρων Μελετίου, που βρίσκεται στο προαύλιο χώρο του ναού.

Παρουσίαση Πρακτικών 9ου Συμποσίου

Ακολούθησε στο Συνεδριακό Κέντρο η παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών του 9ου Συμποσίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. που πραγματοποιήθηκε από 22-24 Νοεμβρίου 2019, με θέμα: «Η επίδραση των Μικρασιατών προσφύγων στον Νεοελληνικό Πολιτισμό».

Πρόκειται για έναν καλαίσθητο τόμο με τις πολύ ενημερωτικές ομιλίες των εισηγητών, σ’ ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον Συμπόσιο στο οποίο παρουσιάστηκαν πτυχές της καθοριστικής επίδρασης των Μικρασιατών προσφύγων στη διαμόρφωση της Ελλαδίτικης κοινωνίας, στην πολυποίκιλη συνεισφορά τους στον πολιτισμό, στην οικονομία, στην πολιτική, στις κοινωνικές συνήθειες, ο οποίος τόμος θα διανεμηθεί σε Μικρασιατικούς συλλόγους και δημόσιες βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα.

Από δεξιά: ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου και ο κ. Αρχάγγελος Γαβριήλ

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ Δήμου Ν.Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου και στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ. Ο κ. Γαβριήλ στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην προσφορά του Μικρασιατικού Ελληνισμού, τις αρχές, τις παραδόσεις, την ιστορία και την ταυτότητα που μας κληροδότησε ο Μικρασιατικός Ελληνισμός. Τόνισε ότι συντόμως συμπληρώνονται 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και αναφέρθηκε στα τότε συμφέροντα των «συμμάχων¨μας ,ενώ και σήμερα, όπως είπε, βλέπουμε τα ίδια πράγματα να συμβαίνουν. Ο Μητροπολίτης μίλησε για τη συνευθύνη όλων μας στη διατήρηση της μνήμης και χαρακτήρισε το έργο του ΚΕΜΙΠΟ πολύ σημαντικό «ιδιαίτερα σήμερα που επιχειρείται η αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Χριστοδούλου συνοδεία φωτογραφικού υλικού. Ο πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ αναφέρθηκε στην καταστροφή της Σμύρνης δείχνοντας φωτογραφικό υλικό της εποχής και παρουσίασε μαρτυρίες ξένων παραγόντων που περιέγραψαν σε δημοσιεύματα τη φρίκη που βίωσαν οι Έλληνες της Σμύρνης αυτές τις αποφράδες μέρες. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε περιγραφή εθελόντριας του Ερυθρού Σταυρού που έγραψε για 200 γεννήσεις στην προκυμαία της Σμύρνης, πολλές πρόωρες, στις 5 μέρες που αυτή βρίσκονταν στην πόλη.

Ο κ. Χριστοδούλου έκανε μια αναδρομή στο 9ο Συμπόσιο και ιδιαίτερα στάθηκε στην on line σύνδεση που είχε πραγματοποιηθεί με την πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη κ. Αργυρώ Παπούλια στην οποία απονεμήθηκε διαδικτυακά τιμητική διάκριση της οποίας της παραδόθηκε δια ζώσης όταν πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του κ. Χριστοδούλου στη Σμύρνη. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με μια σύντομη αναφορά του μέλους του ΔΣ του ΚΕΜΙΠΟ κ. Αρχάγγελου Γαβριήλ, στους ομιλητές και στις εισηγήσεις τους.

Στην εκδήλωση διακρίναμε τους Αντιδημάρχους κ.κ. Γκέλυ Σακκαλόγλου, Αριστείδη Χατζησαββίδη, Αντώνη Καρβουνιάρη και Ελένη Χατζή, την Πρόεδρο του ΚΕ.ΒΡΕ.ΦΟ. κ. Ελένη Γρίβα, από την παράταξη «Δημιουργία Αλληλεγγύη» την δημοτική σύμβουλος κ. Αναστασία Αγγελακοπούλου, από την παράταξη «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» τον επικεφαλής κ. Ηρακλή Γκότση και τους δημοτικούς συμβούλους κ.κ. Χρήστο Κανλή και Φιλίππα Αθυμαρίτου, από την παράταξη «Ιωνία 21ος αιώνας» τον επικεφαλής κ. Νίκο Κουκουλάρη, τον δημοτικό σύμβουλο κ. Αθαν. Αποστολόπουλο και το στέλεχος κ. Λίτσα Αμανατίδου.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Φωτογραφίες: IONIANET.gr, Τριανταφυλλιά Περράκη

Σημειώσεις:

*Λόγω των υγειονομικών περιορισμών στο Συνεδριακό κέντρο παρέστησαν μόνο εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, ενώ πάρθηκαν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας.

*Η παρουσίαση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου

*Για τους φίλους του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. που θα θελήσουν να αποκτήσουν το εν λόγω βιβλίο, θα ισχύσουν τα εξής: Από την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου το βιβλίο θα διατίθεται από τα γραφεία του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. για όσους βρίσκονται στην περιοχή Αττικής, ενώ όσοι είναι εκτός Αττικής θα τους αποσταλεί ταχυδρομικά.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ