Να ενισχύσουμε το έργο των σχολικών καθαριστών-του δημ. συμβούλου Χ. Κανλή

Η σχολική χρονιά μας αποχαιρετά με ένα μεγάλο στοίχημα για τη νέα που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβρη. 

Αυξημένες λειτουργικές ανάγκες και διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στη λειτουργία των σχολείων μας αλλά και ένα νομοσχέδιο βόμβα που σκορπά αναχρονιστικές αλλαγές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πολιτικού προβληματισμού και ενώ η τοπική μας κοινωνία προβάλει το αίτημα για ενίσχυση του έργου των σχολικών καθαριστών, η δημοτική αρχή δια μέσω της αντιδημάρχου Παιδείας εμφανίζει ένα έγγραφο αξιολόγησης των καθαριστών αφού πρώτα τις προηγούμενες εβδομάδες έχουν οργιάσει οι φήμες για “αλλαγές στην υπάρχουσα κατάσταση”.

Η δημοτική αρχή, η δήμαρχος και η αντιδήμαρχος αγνοούν ότι οι συγκεκριμένοι σχολικοί καθαριστές εργάζονται με συμβάσεις έργου με ελάχιστες μέσες απολαβές, χωρίς προβλεπόμενο ωράριο, χωρίς το “δικαίωμα” στην ασθένεια και αγνοούν επίσης ότι σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας βρίσκονταν σε καθημερινή υπηρεσία σε δημοτικά κτίρια χωρίς να προβλέπεται ειδική αμοιβή, ενώ οι δημοτικοί υπάλληλοι, έλειπαν, δικαιολογημένα, με άδεια ειδικού σκοπού.

Η δημοτική αρχή, η δήμαρχος και η αντιδήμαρχος παραβλέπουν το γεγονός ότι υποχρεώνουν επιστήμονες εκπαιδευτικούς να μετατραπούν σε επιστάτες καθαριότητας αλλάζοντας τελείως τον επιστημονικό, παιδαγωγικό και οργανωτικό τους ρόλο, ενώ παράλληλα επιχειρούν να τους μετατρέψουν στο “μακρύ χέρι” της (αντί)δημάρχου.

Τέτοιες πρακτικές είναι καταδικαστέες. Οι σχολικοί καθαριστές όπως και οι συνάδελφοι τους εργάτες καθαριότητας του Δήμου αλλά και οι εργάτες πρασίνου δίνουν εδώ και χρόνια, καθημερινά, εξετάσεις στους χώρους εργασίας τους κάτω από πολύ δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες. 

Οι σχολικοί καθαριστές βίωσαν την πρώτη γραμμή στη μάχη κατά του κορονοιού και τώρα βλέπουν τη δημοτική αρχή να τους χτυπά την πλάτη και ταυτόχρονα να προωθεί αξιολογήσεις που νομοτελειακά οδηγούν σε “αιτιολογημένες” διακοπές συμβάσεων.

Η δήμαρχος και η παράταξη της  οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και το Δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας να πάρει θέση.

Χρήστος Κανλής

•Μαθηματικός,  Master in Logic and Algorithms UOA, NTUA

•Δημοτικός Σύμβουλος Νέα Ιωνία Αττικής,   “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”

———————————————————————-

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ