DEBATES: Νεολαία και δημιουργικές δράσεις

Πως σκοπεύετε να ωθήσετε τους νέους μας να αναπτύξουν δημιουργικές δράσεις στην πόλη μας;

Διαβάστε τις θέσεις πέντε δημοτικών παρατάξεων της Νέας Ιωνίας που ζητούν την ψήφο μας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές…

Οι νέοι άνθρωποι δεν είναι απλοί αποδέκτες των όποιων αλλαγών. Η παράταξή μας τους θέλει «αρχιτέκτονες του αύριο και της ζωής τους και όχι απλούς εργολάβους»!

Έχουμε την τύχη, την τιμή και τη χαρά να ζούμε σε έναν τόπο στον οποίο συντελέστηκε μια αληθινή κοσμογονία.

Η Νέα Ιωνία, από καταβολής της, πέρα από την αστική και κοινωνική της οργάνωση παρουσίασε  και ανέπτυξε μια αξιοθαύμαστη πνευματική ζωή, ακόμα και με τα σημερινά κριτήρια.

Η πόλη μας έχει στη γενετική της μνήμη τον πολιτισμό: διαλέξεις, ομιλίες, συναυλίες, φιλολογικοί διαγωνισμοί, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφος, βιβλιοθήκες δανειστικές, αλλά και αθλητικοί αγώνες, χορός και εκδρομές ιχνογραφούν το πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο που μέσα του κινείται κάθε πνευματική δραστηριότητα  στην Νέα Ιωνία από τα σπάργανά της.

Με απόλυτη συναίσθηση της σπουδαίας μας κληρονομιάς και πίστη στις αρχές μιας  κουλτούρας που αντιλαμβάνεται τον πολιτισμό πάνω απ΄ όλα ως τρόπο εταιρικής διαβίωσης και συλλογικής μεταβιβαζόμενης εμπειρίας, σχεδιάζουμε, οργανώνουμε και πραγματοποιούμε στοχευμένες δράσεις πολιτισμού με πρωταγωνιστή και αποδέκτη κυρίως την νεολαία μας.

Συγκεκριμένα:
Ο Δήμος μας με τον τομέας Παιδείας & Πολιτισμού, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης & Νεολαίας (ΟΠΑΝ) ως κύριοι φορείς, αλλά και οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, θα συνεχίσουν και θα εμπλουτίζουν τις πολιτιστικές τους δράσεις.
― Έχουν πραγματοποιηθεί και θα συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση:
α) Βραβεύσεις μαθητών που έχουν διακριθεί για τις επιδόσεις τους σε διάφορους τομείς, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού, του πολιτισμού κ.ά., εντός και εκτός Ελλάδας.
β) Πέρσι, στο πλαίσιο της συνεργασίας των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Νέας Ιωνίας και η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, ανέδειξαν, μέσω της εκδήλωσης «ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», διαθεματικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στα σχολεία, παράλληλα με την παροχή γενικής παιδείας οι οποίες συμβάλλουν στην αναβάθμιση της σχολικής ζωής και στη σύνδεσή της με την κοινωνική πραγματικότητα.

Ισάξιες εκδηλώσεις και ημερίδες για τους νέους θα συνεχιστούν, με θέματα που θα αφορούν γονείς και εκπαιδευτικούς, με εισηγητές ειδικούς επιστήμονες.
― Υπάρχουν και λειτουργούν: Τα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης που περιλαμβάνουν: α) Εκμάθηση ζωγραφικής β) Εκμάθησης μουσικής (Ωδείο και φιλαρμονική Ορχήστρα) γ) Συμμετοχή σε χορωδίες (παιδική, πολυφωνική και παραδοσιακού τραγουδιού), δ) Εργαστήρια χορού με παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς.

Σχεδιάζουμε δε και θα οργανώσουμε ένα σύγχρονο στούντιο για πρόβες νεανικών μουσικών σχημάτων.

― Θα αναβιώσουμε τον επιτυχημένο θεσμό: «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» με εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις κ.ά.

Το πλούσιο έργο του ΚΕΜΙΠΟ, σε συνδυασμό με τη δημιουργία «μουσείου Εθνικής Αντίστασης», που θα προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα μουσεία προβολής του μικρασιατικού πολιτισμού και υφαντουργίας-ταπητουργίας, θα γίνει χώρος πρόσφορος για την εκπόνηση μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων και βιωματικών διδασκαλιών  τοπικής ιστορίας  προωθώντας τη συλλογική δράση των μαθητών, τις διαθεματικές προεκτάσεις της σχολικής τους γνώσης και την άμεση σύνδεση της γνώσης με τα συστατικά μέρη της τοπικής τους ταυτότητας.

ΙΔΡΥΜΑ ΤΑΚΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ: το διαμάντι των «γραμμάτων» της Ν. Ιωνίας με το Νεανικό Εργαστήρι Ποίησης, το εκκολαπτήριο των νέων δημιουργών με την βιβλιοθήκη των 12.000 τόμων και την πλούσια εκδοτική του δραστηριότητα.

Η κατασκήνωση του Δήμου μας  στο Αλεποχώρι, που συμπληρώνει φέτος τα 30 χρόνια λειτουργίας της και προσφοράς αλησμόνητων  διακοπών μικρότερων και μεγαλύτερων. Δομή βαθιά κοινωνικού χαρακτήρα με ενσωματωμένο πλούσιο παιδαγωγικό έργο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αισθητικής  και συναισθηματικής  αγωγής, χώρος στον οποίο αλλεπάλληλες γενιές παιδιών συναντήθηκαν, κοινωνικοποιήθηκαν, χειραφετήθηκαν και συνήψαν ισχυρούς δεσμούς φιλίας .

Οι νέοι άνθρωποι δεν είναι απλοί αποδέκτες των όποιων αλλαγών. Είναι δρώντα υποκείμενα που βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση με τον κοινωνικό τους περίγυρο και οι πιο σημαντικοί συνδιαμορφωτές του κοινωνικού γίγνεσθαι. Η παράταξή μας τους θέλει «αρχιτέκτονες  του αύριο  και της ζωής τους  και όχι απλούς  εργολάβους»!


Τα νέα παιδιά είναι η δύναμη και η προοπτική της Νέας Ιωνίας. Η παιδεία, η άθληση, η ασφάλεια & η ψυχαγωγία τους είναι τομείς, που η σκοπεύουμε να επενδύσουμε

Τα νέα παιδιά είναι η δύναμη και η προοπτική της Νέας Ιωνίας. Η παιδεία, η άθληση, η ασφάλεια και η ψυχαγωγία τους είναι τομείς, που η παράταξη «Δημιουργία Αλληλεγγύη» σκοπεύει να επενδύσει.

Η Αυτοδιοίκηση με βάσει τις καταστατικές της αρμοδιότητες μπορεί να βοηθήσει τομείς που θα κρατήσουν τους νέους στην πόλη. Ακόμη και η ουσιαστική αλλαγή των χρήσεων γης, η υιοθέτηση ήπιων λύσεων κυκλοφορίας, η ανάδειξη του αστικού πράσινου και η εργαλειοθήκη της έξυπνης πόλης, είναι δράσεις που συντελούν στο να γίνει η Νέα Ιωνία πόλη ελκυστική για τη νεολαία της.
Στο πρόγραμμά μας ενδεικτικά αναφέρουμε πως η μετατροπή της Νέας Ιωνίας σε «Έξυπνη πόλη» θα αλλάξει το επίπεδο της ποιότητας ζωής των πολιτών και θα γίνει πιο φιλική και συμβατή με τη νεολαία της.

Με:
– Εμπορικό Κέντρο, που δυναμώνει την τοπική οικονομία και προσελκύει επισκέπτες
– Όμορφες γειτονιές, που αυξάνουν το αίσθημα ασφάλειας
– Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες που αντιδρούν γρήγορα στα αιτήματα των δημοτών
– Σύγχρονους χώρους άθλησης, που ενδυναμώνουν την αξία της κίνησης και τα οφέλη της υγείας
– Μνημεία και χώρους Πολιτισμού, που ψυχαγωγούν και ανεβάζουν το πνευματικό επίπεδο

Παράλληλα, ενισχύουμε την επιμόρφωση των νέων με:
– Ίδρυση Δημοτικού Ανοιχτού Σπουδαστηρίου
– Επαναλειτουργία και αναβάθμιση των Κέντρων δια Βίου Μάθησης
– Στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης για ειδικές ομάδες, τα οποία οδηγούν σε πιστοποίηση.
-Συμπληρωματικές υποστηρικτικές δράσεις (λ.χ. συμβουλευτική, mentoring, επαγγελματικός προσανατολισμός, κατάρτιση, προώθηση στην απασχόληση

Στο Δήμο:
– Θεσμοθετούμε τη συμμετοχή εκπροσώπων των 15μελών των σχολείων σε συνελεύσεις του Δήμου που αφορούν θέματα παιδείας, πολιτισμού και περιβάλλοντος.
– Δημιουργούμε ηλεκτρονική εφημερίδα, στην οποία θα συμμετέχουν οι ίδιοι οι μαθητές.
– Λειτουργούμε στην πόλη Θερινά σινεμά με μη σταθερές κατασκευές για ψυχαγωγία

Νεολαία σημαίνει κίνηση και Αθλητισμός. Προωθούμε:
– Εκσυγχρονισμό με σύγχρονο βιοκλιματικό σχεδιασμό και επαναλειτουργία εγκαταλελειμμένων  αθλητικών εγκαταστάσεων.
– Ουσιαστική συντήρηση υφιστάμενων δομών με σκοπό την ασφαλή χρήση τους
– Δημιουργία ανοιχτών υπαίθριων γυμναστηρίων με κατάλληλα όργανα άθλησης εξωτερικών χώρων σε διάφορα σημεία της πόλης.
– Κατασκευάζουμε νέο κλειστό γυμναστήριο στο χώρο που σήμερα φιλοξενείται το αμαξοστάσιο του Δήμου, το οποίο θα έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές για διεθνείς αγώνες.
– Ανακατασκευάζουμε το κλειστό γυμναστήριο στη συνοικία Ειρήνη
– Κατασκευάζουμε δύο νέα προπονητήρια με σύγχρονες προδιαγραφές, ένα στον Περισσό και ένα στη Νεάπολη.
– Διεκδικούμε τη φιλοξενία σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων
– Συνεργαζόμαστε με αθλητικούς συλλόγους για την ολιστική ανάπτυξη του αθλητισμού στην πόλη και την πρόσβαση όλων των νέων παιδιών
– Δημιουργούμε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα ανάπτυξης αθλητικών χώρων με σύγχρονα 5×5 γήπεδα, με την επίβλεψη εξειδικευμένου sport manager.

Στεκόμαστε στο πλευρό των φοιτητών και των σπουδαστών:
– Χορήγησης Κάρτας Νεολαίας σε νέους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
– Ενίσχυση των φοιτητών που βρίσκονται εκτός της πόλης της Νέας Ιωνίας για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών
– Δίνουμε ώθηση σε νεανική επιχειρηματικότητα, ενισχύοντας Επιχειρήσεις Κοινωνικής Οικονομίας (τύπου start – up)


Χρέος μας είναι η διαμόρφωση θεσμών Συλλογικής Εκπροσώπησης των νέων μέσα από τους οποίους καταγράφουμε, σχεδιάζουμε & υλοποιούμε πολιτικές Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ενδυνάμωση της απασχολισιμότητας, τη Δια Βίου Μάθηση, την καινοτομία στη ψηφιακή εποχή που ανατέλλει.

Οι νέοι της πόλης μας αποτελούν το πιο δυναμικό κομμάτι της. Οι νέοι έχουν και θα έχουν λόγο στη νέα περίοδο και η Παράταξή μας θα συμβάλει με κάθε μέσο και τρόπο στα θέματα που την αφορούν. Είναι προφανές ότι οι νέοι έχουν προβλήματα που συνδέονται με την απασχόληση, τις ευκαιρίες για δημιουργία και σταδιοδρομία   στη ζωή τους. Χρέος μας είναι η διαμόρφωση θεσμών Συλλογικής Εκπροσώπησης των νέων μας μέσα από τους οποίους καταγράφουμε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ενδυνάμωση της απασχολισιμότητας, τη Δια Βίου Μάθηση, την καινοτομία στη ψηφιακή εποχή που ανατέλλει.

Τολμούμε και προχωρούμε άμεσα στην
-Κατάρτιση τοπικού σχεδίου απασχόλησης για την καταγραφή του «χάρτη» των προσόντων των νέων και της δυνητικής τους αξιοποίησης.
-Ίδρυση Δημοτικού Κέντρου Διασύνδεσης / Σταδιοδρομίας που δικτυώνεται εγκάρσια με όλο το φάσμα της τοπικής ζωής.
-Ενθάρρυνση της καινοτομίας με Προστατευόμενες Κυψέλες Επιχειρηματικότητας, Ανέργων Νέων Επιστημόνων στο πλαίσιο ενίσχυσης των νεοφυών  επιχειρήσεων.

Στηρίζουμε την ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος στην πόλη μας σε κάθε μορφή κοινωνικής δράσης προσφέροντας συστηματικά και αποτελεσματικά  στήριξη στους νέους και στις νέες να εκφραστούν με τις αρχές του αλτρουισμού και της αλληλεγγύης.


Η νεολαία δεν είναι κάτι ξεκομμένο από την κοινωνία μας. Ζει στην πόλη μας, σπουδάζει στα σχολεία μας, βιώνει τα προβλήματα είτε άμεσα ως εργαζόμενη, είτε έμμεσα ως μέλος της οικογένειας της.

Οι δύο πρώτες ενότητες (του debate πολιτισμός, νεολαία), αλλά και άλλες αναδεικνύουν στο έπακρο τα ζητήματα της νεολαίας. Θα μπορούσαν κατά τη γνώμη μας να υπάρχουν κι άλλες ενότητες που αγγίζουν θέματα που την αφορούν πχ τα ναρκωτικά, οι ελεύθεροι χώροι κ.α. Η νεολαία δεν είναι κάτι ξεκομμένο από την κοινωνία μας. Ζει στην πόλη μας, σπουδάζει στα σχολεία μας, βιώνει τα προβλήματα είτε άμεσα ως εργαζόμενη, είτε έμμεσα ως μέλος της οικογένειας της. Η ανάδειξη της απάντησης σ’ αυτά τα προβλήματα, της αλληλεγγύης και του αγώνα είναι αυτή που θα φέρει και τις δημιουργικές δράσεις της. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του πολιτισμού, του αθλητισμού, μέσα από υπάρχοντες δομές ή από νέες που μπορούν να δημιουργηθούν. Μέχρι τώρα είναι εντελώς ξεκομμένη απ’ όλα αυτά, ειδικά αν δεν μπορεί να πληρώσει για να συμμετέχει. Ο στόχος είναι να έρθει πρώτα σε επαφή και μετά σε δράση.

  • Άμεση ενεργοποίηση των μαθητικών συμβουλίων, μαζί με τους συλλόγους Γονέων, ώστε να έχουν οι μαθητές φωνή και πρόσβαση τόσο στα θέματα που αφορούν το σχολείο τους, όσο και σ’ αυτά του Δήμου.
  • Στήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας, μέσα από εκδηλώσεις, φεστιβάλ κλπ.
  • Ανάπλαση των πλατειών και των ελεύθερων γηπέδων σε αυτά.
  • Αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων, για αναψυχή, άθληση και δημιουργία.
  • Ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού μέσω των σωματείων της πόλης.
  • Ανάδειξη της ιστορίας της Νέας Ιωνίας(προσφυγιά, αντίσταση, εργατικοί αγώνες), για να έρχεται η νεολαία σε επαφή με αυτή, να εμπνέεται και να την συνεχίζει.
  • Μείωση των διδάκτρων του δημοτικού ωδείου με στόχο την κατάργηση τους.
  • Συνεργασία με φορείς πρόληψης του φαινομένου των ναρκωτικών(ΚΕΘΕΑ), απέναντι στις πολιτικές διαχείρισης και νομιμοποίησης του προβλήματος.

Κι εμείς ως νέοι-νέες της Νέας Ιωνίας μπορούμε να ξεφύγουμε από τη μίζερη καθημερινότητα που μας επιβάλλουν και να διεκδικήσουμε συλλογικά, από κοινού με τα υπόλοιπα πληττόμενα κομμάτια της γειτονιάς έναν άλλο πολιτισμό πέρα και έξω από τη μαζική υποκουλτούρα που κυκλοφορεί.

Η κατάσταση των νέων στην πόλη μας από τους μαθητές και τους φοιτητές ως τους νέους εργαζόμενους παρατηρούμε ότι έχει χάσει κάθε έννοια νεανικότητας και ξεγνοιασιάς κι έχει δώσει τη θέση της στη ζοφερή καθημερινότητα του σχολείου, των σχολών και των χώρων δουλειάς. Οι νέοι βιώνουν σε μεγαλύτερη ένταση από κάθε άλλη εποχή την πίεση, το άγχος, το συνεχές κυνήγι προσόντων με την επιβολή του Νέου Λυκείου, τη διάλυση της πραγματικής δημόσιας και δωρεάν παιδείας που απελευθερώνει και ολοκληρώνει τον άνθρωπο και ταυτόχρονα την ανεργία, τη μισοεργασία, τις δύο και τρεις δουλειές για να τα βγάλουν πέρα, τα εξαντλητικά ωράρια, τους μισθούς πείνας.

Ο ελεύθερος χρόνος μοιάζει με μακρινό όνειρο, ενώ τη στιγμή που πολλοί μαθητές και φοιτητές αναγκάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους να εργαστούν για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους, οποιαδήποτε ενασχόληση με χόμπι, πολιτισμό, αθλητισμό και άλλες δραστηριότητες αποτελούν αγαθά πολυτελείας για λίγους. Φυσικά σε αυτό έρχεται να προστεθεί το βαρύ αντίτιμο που πρέπει να διαθέσει κάποιος από το μισθό-χαρτζιλίκι για να συμμετέχει σε κάποια δραστηριότητα στη γειτονιά του.

Η δική μας θέση είναι ότι ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα όλων και οφείλουμε να τον περνάμε όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικά.

Για το λόγο αυτό στηρίζουμε και συμμετέχουμε σε συλλογικές δομές, όπως η Εργατική Λέσχη που έχει αναπτύξει πολύμορφες δράσεις κοινωνικές, πολιτιστικές, αλληλεγγύης και δημιουργίας και ήδη μετρά 6 χρόνια λειτουργίας και μακριά από οποιοδήποτε επιχειρηματικό συμφέρον παρά μόνο με την όρεξη και την ανιδιοτελή προσφορά των απλών ανθρώπων της γειτονιάς, έχει δημιουργήσει ομάδες μουσικής, κινηματογράφου, θεωρητικής μελέτης, ξένων γλωσσών, ελληνικών σε πρόσφυγες και μετανάστες, διδασκαλίας σχολικών μαθημάτων κλπ.

Με αυτή τη λογική θα συμβάλλουμε σταθερά στη δημιουργία χώρων που προωθούν την πολιτιστική δημιουργία των καθημερινών ανθρώπων, μέσα από ομάδες που αναπτύσσουν τα ενδιαφέροντα του καθενός. Κι εμείς ως νέοι-νέες της Νέας Ιωνίας μπορούμε να ξεφύγουμε από τη μίζερη καθημερινότητα που μας επιβάλλουν και να διεκδικήσουμε συλλογικά, από κοινού με τα υπόλοιπα πληττόμενα κομμάτια της γειτονιάς έναν άλλο πολιτισμό πέρα και έξω από τη μαζική υποκουλτούρα που κυκλοφορεί.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ