ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μόνο νικητές είχε ο φετινός Μαραθώνιος…
Αποτελέσματα του Μαραθωνίου της 10ης Νοεμβρίου 2019
Ένας ακόμη Μαραθώνιος Δρόμος γράφτηκε στην ιστορία και όλοι οι δρομείς Μαραθωνοδρόμοι της Κυριακής 10 Νοεμβρίου 2019 γράφτηκαν στην ιστορία.
Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου διεξήχθη στην Κλασική Αυθεντική και Αρχέγονη διαδρομή ο 37ος Μαραθώνιος Δρόμος, ο οποίος με τις συνολικές συμμετοχές και τους τερματισμούς κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι αφιερωμένος στον Ειρηνιστή και Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη.
Ο αγώνας του Μαραθωνίου, ο οποίος ήταν ο κατ’ εξοχήν αγώνας της χρονιάς, συγκέντρωσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ήταν μία λαμπρή γιορτή για την Αθήνα και ολόκληρη την Αττική. Δρομείς από περισσότερες από 110 χώρες του κόσμου συμμετείχαν και έδωσαν «τον αγώνα τον τίμιο». Προσκυνητές και λάτρεις του δικού μας Μαραθωνίου προσέρχονται κάθε χρόνο και μετά γίνονται κήρυκες στις πατρίδες τους για τις συγκινήσεις που πήραν από τη συμμετοχή τους.
Η Κυριακή αυτή, ενώ ξεκίνησε με ηλιοφάνεια και ενώ η Μετεωρολογική είχε εξαγγείλει βροχές μετά το μεσημέρι, λίγο πριν την εκκίνηση (09.00 πμ.) άρχισε μία ψιλή βροχούλα, η οποία δυνάμωσε, για να δώσει δροσιά μεν, αλλά και υψηλή βαθμολογία στην υγρασία, η οποία επηρέασε οπωσδήποτε τους αθλητές και ειδικά τους απλούς και ερασιτέχνες δρομείς.
Λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετοχών δόθηκαν διαδοχικά 13 εκκινήσεις (13 «κύματα»), οι οποίες απείχαν μεταξύ τους κάποια λεπτά, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στην ανάπτυξη των δρομέων, αλλά και στους σταθμούς υδροδοσίας.
Η Λεωφόρος Μαραθώνα και η Λεωφόρος Μεσογείων, από το σημείο της εκκίνησης και σε όλο το μήκος της, μέχρι το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, ήταν ένα πολύχρωμο σε ενδυμασίες και σε φυλές «ποτάμι», που είχε ένα και μοναδικό σκοπό, να φτάσει στον τερματισμό, με όποιες θυσίες.
Πριν τις εκκινήσεις οι Δήμοι που άπτονται της Μαραθώνιας διαδρομής είχαν διοργανώσει αγώνες δρόμου για τα παιδιά της περιοχής τους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους μελλοντικούς μικρούς υποψήφιους Μαραθωνοδρόμους, να τρέξουν επάνω στην Κλασική Διαδρομή και να λάβουν όλα τα παιδιά το τιμητικό τους μετάλλιο. Στη συνέχεια βέβαια παρέμειναν στο Δήμο τους για να υποδεχθούν και να χειροκροτήσουν όλους τους διερχόμενους δρομείς. Ήταν κάτι το φανταστικό, τα μικρά παιδάκια να έχουν απλωμένα τα χέρια τους και να κάνουν χειραψίες με τους δρομείς και άλλα παιδάκια να προσφέρουν κλαδιά ελιάς.
Ο Σύλλογός μας από την ίδρυσή του έχει κάθε χρόνο παρουσία με τους αθλητές του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αλλά και με τους δρομείς από το «φυτώριο» των Μαραθωνοδρόμων, τόσο στο Μαραθώνιο όσο και στους παράλληλους δρόμους. Μεγάλη ομάδα εθελοντών και αυτή τη χρονιά είχε αναλάβει την υποστήριξη του σταθμού του 40ού χιλιομέτρου, αλλά και άλλες αρμοδιότητες την ημέρα του αγώνα.
Αναφέρουμε ορισμένα χαρακτηριστικά από τις συμμετοχές μας: το μέλος μας τυφλός Παρολυμπιονίκης Μαραθωνοδρόμος Στέργιος Σιούτης τερμάτισε και αυτή τη χρονιά, με συνοδό του το Βασίλη Πιπέρη. Είχαμε όμως και «οικογενειακές συμμετοχές». Το μέλος μας Μάκης Καπέτης και η σύζυγός του Μαρία Τοψή τερμάτισαν στο Μαραθώνιο. Το μέλος μας Νίκος Μπάλσης και ο γιος του Θοδωρής τερμάτισαν στο Μαραθώνιο. Επίσης το μέλος μας Κώστας Τσαγκαράκης και ο γιος του Μάνος τερμάτισαν στο Μαραθώνιο. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας Βαγγέλης Βασιλείου έτρεξε και τερμάτισε στο Μαραθώνιο, υποστηρίζοντας έναν αθλητή Α.με Α. με αναπηρικό αμαξίδιο, τον Μ.Γκ. Ήταν μια διαφορετική εμπειρία, που προήλθε από την προσφορά στο ανάπηρο παιδί. Οι θυγατέρες του Βαγγέλη Βασιλείου τερμάτισαν στον αγώνα των 5.000 μ. και στη συνέχεια μετέβησαν στο σταθμό του 40ού χιλμ., όπου πρόσφεραν τις εθελοντικές υπηρεσίες τους. Στον αγώνα των 10.000 μ. τερμάτισε ο Ταμίας του Συλλόγου Κώστας Στουραΐτης.
Πρώτος Έλληνας και τρίτος στη γενική κατάταξη ήταν ο πρωταθλητής μας Κώστας Γκελαούζος, αθλητής του Παναθηναϊκού, με προπονητή του τον Χρήστο Παπαχρήστο. Ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ο Κώστας Γκελαούζος εστέφθη πρώτος Πανελληνιονίκης, επιτυγχάνοντας 2:19.01, μία επίδοση που τον κατατάσσει στη δεύτερη θέση των καλύτερων επιδόσεων στην Κλασική Αυθεντική διαδρομή, πίσω από τον Νίκο Πολιά, που κατέχει την καλύτερη επίδοση με 2:17.56 από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Στις επόμενες θέσεις τερμάτισαν: δεύτερος ο Παναγιώτης Καραΐσκος (Π.Γ.Σ.) με χρόνο 2:26.28 και τρίτος ο Χαράλαμπος Πιτσώλης με 2:27.31.
Στις γυναίκες Πανελληνιονίκης αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ελευθερία Πατρουλάκη με χρόνο 2:45.49. Δεύτερη ήταν η Κατερίνα Ασημακοπούλου με χρόνο 3:02.31 και τρίτη η Παναγιώτα Βλαχάκη με χρόνο 3:04.26.
Νικητής στον 37ο ΑΜΑ ήταν ο 42χρονος Τζον Κόμεν (Κένυα) με 2.16.34 και δεύτερος ήταν ο Φελισιέν Μουχιτίρα (Μπαχρέιν) με 2.16.43. Στο Μαραθώνιο συμμετείχε συμβολικά ο Χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας Stefano Baldini, ο οποίος φυσικά έτυχε λαμπρής υποδοχής σε κάθε πέρασμά του.
Οι καιρικές συνθήκες χαρακτηρίστηκαν από τους πρωταγωνιστές του Μαραθωνίου ως δύσκολες, οι οποίες εμπόδισαν στην επίτευξη καλύτερων επιδόσεων
Από τη φετινή χρονιά άλλαξε το μετάλλιο των αγώνων. Για ΟΚΤΩ χρόνια οι δρομείς θα παίρνουν ένα μετάλλιο το οποίο θα έχει συλλεκτική αξία, αφού θα το έχουν φιλοτεχνήσει οι διακεκριμένοι γνωστοί εικαστικοί: Κώστας Βαρώτσος, Αλέκος Φασιανός και Γιάννης Ψυχοπαίδης. Θα έχουν επάνω διαφορετικές κάθε φορά παραστάσεις, από γεγονότα ορόσημα από τη γέννηση και την εξέλιξη του Μαραθωνίου
Στο Μαραθώνιο είχαμε αρκετά περιστατικά – προβλήματα υγείας. Δύο εμφράγματα και αρκετά περιστατικά λόγω κόπωσης και αφυδάτωσης. Σ’ αυτό το σημείο, επισημαίνουμε ότι όποιος επιθυμεί να ασχοληθεί με το τρέξιμο, πρέπει να ξέρει ότι το τρέξιμο διατηρεί και βελτιώνει την υγεία του, αλλά οφείλει προηγουμένως να έχει κάνει λεπτομερή και αυστηρό ιατρικό έλεγχο, αφού ενημερώσει το γιατρό του ότι θα ασχοληθεί με το τρέξιμο και με το Μαραθώνιο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο συγχαίρει όλους όσοι συμμετείχαν και τερμάτισαν στο Μαραθώνιο και στους παράλληλους δρόμους και τους εύχεται και την επόμενη χρονιά να έχουν υγεία και να επιτύχουν τους στόχους τους. Ευχαριστεί και συγχαίρει και όλη την οικογένεια των εθελοντών μας.
Συνημμένα θα βρείτε όλα τα αναλυτικά αποτελέσματα, στα οποία μπορείτε να δείτε το ρυθμό τρεξίματος του κάθε δρομέα, καθώς και την τακτική που ακολούθησε επάνω στον αγώνα, η οποία του έδωσε τη χαρά να τερματίζει στο ιστορικό και μοναδικό στον κόσμο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο. Το Καλλιμάρμαρο προσφέρει ανείπωτες συγκινήσεις, ειδικά τη στιγμή που το αντικρίζεις μόλις έχεις τελειώσει την οδό Ηρώδου Αττικού και απομένουν 200 μέτρα μέχρι την αψίδα του τερματισμού.
Δείτε εδώ τα αναλυτικά αποτελέσματα για το Μαραθώνιο και τους παράλληλους δρόμους της 10.11.2019