Ο δημ. σύμβουλος Χρήστος Κανλής γράφει για την “Αγία Όλγα”

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗ ΜΑΣ “ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ” ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Πρόσφατα η τοπική κοινωνία της Νέας Ιωνίας πληροφορήθηκε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει, το τελευταίο διάστημα, το νοσοκομείο της πόλης μας και ένα από τα αξιολογότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.

Πληροφορήθηκα προσωπικά από εργαζόμενους του νοσοκομείου ότι η διοίκηση του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου “Αγία Όλγα” προχώρησε, στην αναγκαστική, αναβολή όλων των τακτικών προγραμματισμένων χειρουργείων από τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, λόγω των εντεινόμενων το τελευταίο διάστημα ελλείψεων σε προσωπικό. Εκτελούνται, πλέον, μόνο επείγοντα χειρουργεία αφού στο δυναμικό του νοσοκομείου έχουν παραμείνει 5 αναισθησιολόγοι και καταγγέλλονται πλέον επισφαλής εφημερίες.

Η “Αγία Όλγα” δομήθηκε στην πόλη μας το 1923, όταν ένα σχολείο μετατράπηκε σε νοσοκομείο για να καλύψει τις ανάγκες των προσφύγων από τη Μικρασία.

Το 1980 ξεκινάει η ανέγερση του νέου κτιρίου το οποίο ολοκληρώνεται το 1989 με δωρεά στο κράτος της κυρίας Αλίκη Περρωτή-Κωνσταντοπούλου, στη μνήμη του πατέρα της.

Το νοσοκομείο της πόλης μας γιγαντώνεται και πλέον εξυπηρετεί μια ευρεία περιοχή με πολλούς δήμους (Ν.Ιωνία, Μεταμόρφωση, Ν.Φιλαδέλφεια, Ν.Χαλκηδόνα, Ν.Ηράκλειο, Αγ. Ανάργυροι, Μαρούσι, Πεύκη κλπ).

Μέχρι πρότινος το Νοσοκομείο αποτελεί φάρο στην προσφορά κρατικής και δημόσιας υγείας καθώς στις τάξεις του εντάσσονται το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου όπως επίσης 4 περιφερειακά ιατρεία στον Κάλαμο, Ωρωπό, Αφίδνες και Αυλώνα αντίστοιχα. Επιπλέον υποστηρίζει με το προσωπικό του τη καθημερινή λειτουργία του Πολυιατρείου Περιστερίου.

Αναρίθμητες είναι οι ιστορίες προσφοράς του προσωπικού του νοσοκομείου στους δημότες της Νέας Ιωνίας και των όμορων Δήμων καθώς στην “Αγία Όλγα” λειτουργούν, μεταξύ άλλων Ενδοσκοπική Μονάδα, Αξονικός Τομογράφος, Καρδιολογική και Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική, Ψυχιατρική Κλινική, Μονάδα Αιμοδοσίας, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα Εμφραγμάτων και Αιμοδυναμικό.

Σήμερα, αρχές του 2020 οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν κατάσταση “εκτάκτου ανάγκης” δεδομενο που επαληθεύεται από την αναβολή 100 προγραμματισμένων χειρουργείων.

Πρέπει να αναρωτηθούμε πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο καθώς είναι πρόσφατες οι καταγγελίες προς τον τωρινό Υπουργό Υγείας ότι πάγωσε 175 διορισμούς γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων της Αττικής που ήταν ήδη έτοιμοι από τον Ιούνιο του 2019.

Μέχρι πριν από λίγους μήνες τα νοσοκομεία της χώρας ήταν σε θέση να παρέχουν δωρεάν και δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υπήρχε ένα πλάνο αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού το οποίο προέβλεπε την πρόσληψη 2500 υγειονομικών για τον τομέα της υγείας (1.000 ιατρών και 1.500 νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού το 2019) και 10.000 συνολικά υγειονομικών σε βάθος τετραετίας (2.500 ανά έτος).

Οι δωρεάν Κρατικές παροχές Υγείας λειτούργησαν μέσα σε μνημονιακα χρόνια κρατώντας ισχυρό και συμπαγή τον κοινωνικό ιστό και την αίσθηση της πραγματικής ασφάλειας στους πολίτες. Οι ιατρο, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι σε κλάδους της υγείας εργάστηκαν με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό.

Όλα αυτά την ώρα που το φως της δημοσιότητας, έβλεπαν στοιχεία για τεράστια σκάνδαλα εκατομμυρίων, παλαιοτέρων κυβερνήσεων όπως το σκάνδαλο NOVARTIS, τα σκάνδαλα με τις παραγγελίες υπερτιμολογημένων ποσοτήτων εμβολίων, χαμένων και εξαφανισμένων ιατρικών μηχανημάτων σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας.

Τώρα, αρχές του 2020, οι δημότες της Αθήνας και πολύ περισσότερο οι δημότες της Νέας Ιωνίας εισπράττουν τα επακόλουθα όλων αυτών των τεράστιων σκανδάλων σε ένα από τους βασικότερους τομείς μιας οργανωμένης κοινωνίας, στον τομέα της Υγείας. Με την ματαίωση 100 και πλέον προγραμματισμένων χειρουργείων στο νοσοκομείο της πόλης μας πλήττεται άμεσα και ανεπανόρθωτα το αίσθημα ασφάλειας όλης της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας.

Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε μια εποχή που τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης προβάλουν ως πρώτιστο αγαθό την “ασφάλεια” και στρέφουν την προσοχή του κόσμου σε θέματα καταστολής. Την σκυτάλη παίρνει μια φιλελεύθερη κυβέρνηση και ακολουθεί τους “ρυθμους” αυτούς υλοποιώντας μια πολιτική έντονης αστυνομοκρατίας αναλώνοντας και εκφυλίζοντας την έννοια της ασφάλειας. Είναι πρόσφατη εξάλλου η παραδοχή του διοικητή του Α.Τ. Εξαρχείων ότι προτεραιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι “να χτυπηθεί πρώτα το πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα, και μετά το ποινικό…”

Ταυτόχρονα βιώνουμε παράλληλες, ανορθόδοξες, πολιτικές σε άλλους τομείς όπως για παράδειγμα στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας. Με απόφαση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας δεν επιτρέπεται να λειτουργήσει η Νομική Σχολή της Πάτρας, αναστέλλεται η λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων, κλείνουν δομές Παιδείας λόγω έλλειψης κονδυλίων (με λουκέτο απειλείται ο Ξενώνας Προσωρινής Φιλοξενίας Παιδιών και Εφήβων σε κίνδυνο «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» στο Ωραιόκαστρο) αλλά παράλληλα λίγους μήνες μετά η νέα ηγεσία του υπουργείου προχώρησε στην αναδρομική επιδότηση 2.000.000€ σε ιδιωτικό, Ελληνορθόδοξο εκκλησιαστικό ίδρυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,

με περίπου 15.000 φοιτητές το καθένα, λαμβάνουν από περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τα λειτουργικά τους έξοδα από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Όσα θα παίρνει κάθε χρόνο το εκκλησιαστικό – ιδιωτικό κολέγιο του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, αναδρομικά μάλιστα από το 2019.

Είναι προφανές ότι οι προτεραιότητες για την κυβέρνηση στους ευαίσθητους τομείς όπως Παιδεία, Υγεία και άλλους που δεν θέλω να επεκταθώ ειναι στην κατεύθυνση των ιδιωτικών συμφερόντων.

Εμείς ως παράταξη “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”, οφείλουμε να αντισταθούμε σε τέτοιου είδους πολιτικές που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας και πλήτουν το ουσιαστικό νόημα της ασφάλειας σε μια οργανωμένη κοινωνία. Το δικαίωμα στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία υψηλού επιπέδου είναι αναφαίρετο.

Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την άρτια λειτουργία του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομειου “Αγία Όλγα” και στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων που παλεύουν να κρατήσουν ζωντανές τις παροχές του νοσοκομείου μας.

Σαν παράταξη θα ενημερώσουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, τις υπόλοιπες Δημοτικές Παρατάξεις και τις τοπικές οργανώσεις των πολιτικών κομμάτων, τοπικούς φορείς και συλλόγους αλλά και βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και θα ζητήσουμε άμεση, επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση και τρόπους, άμεσης επίλυσης του προβλήματος.

Χρήστος Κανλής
Δημοτικός Σύμβουλος “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ