Ο Δήμος Νέας Ιωνίας τίμησε τους εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Καλογρέζας

Με μια σεμνή τελετή ο δήμος Νέας Ιωνίας τίμησε τους 22 εκτελεσθέντες αντιστασιακούς στο Μπλόκο της Καλογρέζας(15/3/44). Η τελετή έγινε το πρωί της Κυριακής 14/3 στο χώρο του Μνημείου, χωρίς κοινό(λόγω περιοριστικών μέτρων), με μόνη παρουσία εκπροσώπων του δήμου και δημοτικών παρατάξεων. Έτσι στις 10.30 στο χώρο του Ηρώου έγινε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μνητροπολίτη κ. Γαβριήλ και στη συνέχεια κατατέθηκαν στέφανα.

Τις προσφωνήσεις ανέλαβε η Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής κα Χατζή, ενώ την ομιλία της δημάρχου, λόγω ασθενείας της, εκφώνησε  η  Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κα Σακκαλόγλου.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του δημ. συμβουλίου κ. Κουλούρης μαζί με την κα Χατζή έκαναν πρόσκληση νεκρών και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Τα ονόματα των 22 εκτελεσθέντων:

ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ – ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΑΡΤΙΝΙΑΝ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΒΟΥΤΣΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΚΑΛΟΕΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΜΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΚΑΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΑΙΜΙΛΙΟΣ – ΜΙΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΜΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΠΑΝΤΑΛΕΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΠΑΠΟΥΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

PELEGRINO ANTONIO – ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΥΡΜΑΛΟΓΛΟΥ ΟΡΦΕΑΣ – ΧΡΥΣΑΥΓΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας

Το 1982 με προσπάθειες των οικογενειών των εκτελεσθέντων και της τότε δημοτικής αρχής στο σημείο της εκτέλεσης στήθηκε αναθηματική πλάκα της γλύπτριας Αφροδίτης Λιτή με τα ονόματα των νεκρών και επίγραμμα του Γ.Ρίτσου.

Στην Καλογρέζα σαν περνάς

Ξέγνοιαστε εσύ διαβάτη,

Με ευλάβεια πρέπει να πατάς,

Γιατί σε τούτα τα ληθάρια,

Έπεσαν για τη λευτεριά 22 παλικάρια.

Tο 1983 το δημοτικό συμβούλιο καθιέρωσε ομοφώνως την 15η Μαρτίου ως Εθνική τοπική γιορτή. Στις 6 Μαρτίου 2017, με απόφαση της δημοτικής αρχής του κ. Γκότση και ιδέα του Χρήστου Χατζηιωάννου, αντιδημάρχου Παιδείας, φυτεύτηκαν στο Ηρώο της Καλογρέζας, 22 κυπαρίσσια στη μνήμη των 22 εκτελεσθέντων παλικαριών και στο κάθε δέντρο τοποθετήθηκε ταμπέλα με το όνομα του κάθε του αγωνιστή παρουσία των οικογενειών τους.

Το ιστορικό

Τον Αύγουστο του 1943 έγινε μια απεργία των τροχιοδρομικών. Οι Γερμανοί συνέλαβαν 50 άτομα. Ακολούθησε το πρώτο μεγάλο σαμποτάζ του ΕΛΑΣ Αθήνας στο αμαξοστάσιο της Καλλιθέας, με την καταστροφή 93 βαγονιών. Οι Γερμανοί, έξαλλοι με την απεργιακή κινητοποίηση και το σαμποτάζ, απειλούσαν να εκτελέσουν τους τροχιοδρομικούς υπαλλήλους, αρκετοί εκ των οποίων είχαν συλληφθεί.

2 Σεπτεμβρίου 1943

Στην Καλογρέζα υπάρχουν ανθρακωρυχεία και περίπου 1.500 σκληροτράχηλοι ανθρακωρύχοι, μαζί με κατοίκους, έφθασαν στο αστυνομικό τμήμα Ν. Ιωνίας αποφασισμένοι να απελευθερώσουν τους τροχιοδρομικούς. Στη συμβολή της λεωφόρου Ηρακλείου με τη Μικράς Ασίας, τους περιμένει η χωροφυλακή. Επικεφαλής είναι ο Ταγματάρχης Δημήτριος Αλεξόπουλος. Ξέρει ότι απέναντί του έχει εργάτες, αλλά και πολλά οργανωμένα μέλη της αριστεράς. Ίσως αυτό έκανε την ολέθρια απόφαση του πιο εύκολη. Έδωσε εντολή στους άνδρες του να πυροβολήσουν εναντίον του άμαχου πλήθους. Οι χωροφύλακες τραυμάτισαν έξι και σκότωσαν τρεις ανθρακωρύχους από την Καλογρέζα. Τον Παναγιώτη Κούτρα, τον Γεράσιμο Κεραμιδά και τον Παναγιώτη Γεωργίου. Για πρώτη φορά οι χωροφύλακες πυροβολούν το άοπλο πλήθος, χωρίς γερμανική ή ιταλική εντολή. Τηρούσαν για πρώτη φορά την γραμμή της κυβέρνησης Ράλλη για σύγκρουση με την αριστερά χωρίς τη συμμετοχή ή την έγκριση των κατακτητών. Η 8η Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ αποφάσισε να μην αφήσει ατιμώρητο το έγκλημα. Έτσι, η Ομάδα Περιφρούρησης Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΠΛΑ) ανέλαβε να εκτελέσει τον υπεύθυνο της σφαγής. Διάλεξαν μια σημαδιακή ημερομηνία, τη δεύτερη επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ στις 27 Σεπτεμβρίου. Τότε εκτελέστηκε ο ταγματάρχης Χωροφυλακής Δημήτρης Αλεξόπουλος. Είναι η πρώτη εκτέλεση της οργάνωσης στην Αθήνα. Η πρωτεύουσα την επόμενη μέρα γεμίζει με συνθήματα του ΕΑΜ που γνωστοποιούν την εκτέλεση και προειδοποιούν ότι είναι μόνο η αρχή. Οι Γερμανοί και τα τάγματα ασφαλείας ετοίμαζαν την απάντηση τους και ο χρόνος για τη σφαγή στην Καλογρέζα μετρούσε αντίστροφα.

Το μπλόκο της Καλογρέζας

Τον Μάρτιο του 1944 αποφασίστηκε να «χτυπηθούν» οι δυο μεγάλοι πόλοι της αριστεράς και της αντίστασης στην Αττική. Η Κοκκινιά και η Καλογρέζα. Στην Κοκκινιά έγινε η πρώτη μεγάλη μάχη που δόθηκε σε πόλη και στην Καλογρέζα, λίγες μέρες μετά έγινε το πρώτο μεγάλο μπλόκο της Κατοχής. Η Νέα Ιωνία ήταν εργατούπολη, αλλά και εκκολαπτήριο του ΕΑΜ. Άρα για τα τάγματα ασφαλείας και τη χωροφυλακή, η περιοχή ήταν εχθρική. Την Τρίτη 14 Μαρτίου 1944, όλη η δύναμη και οι διοικητές της χωροφυλακής και των ταγμάτων ασφαλείας, συμμετέχουν στο μπλόκο. Τα ξημερώματα μεταφέρονται με λεωφορεία στην Καλογρέζα και περικυκλώνουν την περιοχή. Ακολουθούν σκηνές τρομοκρατίας με άγριους ξυλοδαρμούς, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες και για πλιάτσικο. Συνελήφθησαν γύρω στα 500 άτομα. 50 αγωνιστές παραδόθηκαν στους Γερμανούς και 150 οδηγήθηκαν στην Ειδική Ασφάλεια. 22 άνδρες, από μια λίστα εξήντα μαχητικών ανθρακωρύχων, εκτελέστηκαν επιτόπου. Ήταν όλοι μέλη και στελέχη της εργατικής ΕΠΟΝ, στελέχη της Δεύτερης Ταξιαρχίας. Η πόλη θρήνησε τα παιδιά της. Το σοκ από το μακελειό ήταν μεγάλο. Όσοι οδηγήθηκαν στην ασφάλεια βασανίσθηκαν και οι γυναίκες ταπεινώθηκαν με βασανιστήρια.

ΠΗΓΗ

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ