«Ο Καφές και η Δημοκρατία» υπό μορφή αναλογίου στον Ιωνικό Σύνδεσμο

Με αφορμή την ανακήρυξη του 2019 ως έτους αφιερωμένου στο πλήθος, στη γλώσσα και στα ανθρώπινα δικαιώματα, παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου (14/12), στον Ιωνικό Σύνδεσμο, το πολύκροτο έργο του Τούρκου συγγραφέα Αζίζ Νεσίν, με τίτλο: «Ο Καφές και η Δημοκρατία», υπό μορφή αναλογίου.

O κ. Κοντίτσης
Την ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση, που επιμελήθηκε η κριτικός λογοτεχνίας κ. Μυρτώ Κλ. Τσαούση, προλόγισε ο Πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου, κ. Γιάννης Κοντίτσης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Πολλοί φίλοι και γνωστοί απόρησαν για ποιον λόγο ο Ιωνικός Σύνδεσμος παρουσιάζει σήμερα Τούρκο συγγραφέα και το βιβλίο του: «Ο Καφές και η Δημοκρατία». Θα μπορούσα να το εξηγήσω και πιο αναλυτικά, αλλά απλά θα αναφέρω πως ο ίδιος ο συγγραφέας Αζίζ Νεσίν μας γράφει και μας λέει ότι: «Επιθυμώ τα διηγήματά μου, που ένα μέρος από αυτά μεταφράστηκε στα ελληνικά, να συντείνουν στο να ζήσουν συμφιλιωμένοι οι δύο λαοί μας.». Και άλλη μια απάντηση, που μας έρχεται πάλι από τον Αζίζ Νεσίν στην ίδια ερώτηση είναι ότι: «Τα ιστορικά γεγονότα μπορούν να κάμουν τους σημερινούς ανθρώπους και φίλους και εχθρούς. Εμείς, όμως, πρέπει σήμερα να ξεχωρίσουμε από την ιστορία τα γεγονότα, που θα οδηγήσουν τους λαούς μας στη φιλία.».

Στη συνέχεια, ο κ. Κοντίτσης ανέγνωσε το βιογραφικό του Αζίζ Νεσίν, διαβάζοντας μεταξύ άλλων πως: «Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αφιερώθηκε στη μάχη κατά του θρησκευτικού φανατισμού και αναδείχθηκε ένας από τους ασυμβίβαστους επικριτές του Ισλάμ. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 άρχισε να μεταφράζει τους «Σατανικούς Στίχους» του Σαλμάν Ρούσντι, που ήταν καταδικασμένος σε θάνατο για το βιβλίο του αυτό από ισλαμικό φετφά για προσβολή του προφήτη Μωάμεθ. Ο Νεσίν έγινε στόχος των ισλαμιστών στην Τουρκία και επικηρύχθηκε από έναν επιχειρηματία με το ποσό των 100.000 δολαρίων.».

Η κ. Τσαούση
Κατόπιν, τον λόγο έλαβε η κ. Τσαούση, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Με αφορμή την ανακήρυξη του έτους 2019 ως έτος αφιερωμένο στο πλήθος, στη γλώσσα και στα ανθρώπινα δικαιώματα, εμείς οι εργάτες του λόγου οφείλουμε να παρουσιάζουμε μιαν άλλη αλήθεια. Έτσι, λοιπόν, χρησιμοποιώντας τη ρήση του Ρίτσου ότι: «Μόνο ένα ποίημα μπορεί να πει ό,τι δεν μπορούμε εμείς να πούμε για ένα ποίημα.», σήμερα θα αφήσουμε το μήνυμα να το ακούσετε από τον λόγο.» και επισημαίνοντας πως: «Παίρνοντας το βιβλίο επιλέξαμε τρία συγκροτημένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα, τα οποία απορρέουν τα μηνύματα και τη διαχρονικότητα των προβλημάτων μιας κοινωνίας. Ζούμε σε μια κοινωνία, όπου οφείλουμε να μην παραδίδουμε τα όπλα.».

Αμέσως μετά, οι κ.κ. Ανδρέας Δημητρακόπουλος, Μαρία Παπαδάκη, Κώστας Στούπης και Μυρτώ Κλ. Τσαούση, απέδωσαν κείμενα του Αζίζ Νεσίν σε μορφή αναλογίου, και ακόμη οφείλουμε να αναφέρουμε πως την εκδήλωση πλαισίωσε με την κλασική κιθάρα του ο κ. Γιώργος Μαυροειδής.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ