Εδώ και αρκετές ημέρες, ως μέλη της κοινωνίας, αλλά και ως μέσο ενημέρωσης, έχουμε γίνει μάρτυρες και αποδέκτες των αλλεπάλληλων εξελίξεων σχετικά με την πορεία της νόσου του κορωναϊού και τη λήψη μέτρων αποτροπής της εξάπλωσής του και στη χώρα μας, δημιουργώντας πρωτόγνωρες καταστάσεις, που προβληματίζουν και, ενδεχομένως, τρομάζουν τον περισσότερο κόσμο.
Η εφημερίδα μας, στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης προς τους συμπολίτες μας – και όχι μόνον – επικοινώνησε με τον δημοτικό σύμβουλο και γνωστό φαρμακοποιό της πόλης μας, κ. Σπύρο Βανδώρο, ο οποίος, μιλώντας μας με την επιστημονική του ιδιότητα, αναφέρθηκε στις προβλέψεις του για την πορεία του κορωναϊού στη χώρα μας, σχολίασε τη λήψη των μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσής του και ακόμη εξέφρασε την άποψή του σχετικά με τον τρόπο που οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της υφιστάμενης κατάστασης.
Ο κ. Βανδώρος
Αναλυτικότερα, ο κ. Βανδώρος είπε πως: «Όσον αφορά στον κορωναϊό, περιμένουμε να χειροτερέψει αυτό το πράγμα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, αν ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία, την ίδια διαδρομή που έχουν ακολουθήσει και οι άλλες χώρες, θα πρέπει στην επόμενη εβδομάδα να έχουμε δεκαπλασιασμό των κρουσμάτων. Αυτά που έχουμε μέχρι τώρα είναι παλαιότερα κρούσματα. Δηλαδή, τα τωρινά είναι της προηγούμενης εβδομάδας Εάν υποθέσουμε ότι εδώ και μία εβδομάδα έχουμε πάρει προφυλάξεις, τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα πρέπει να προκύψουν λιγότερα κρούσματα, οπότε αυτό θα σημαίνει πως πάμε καλά. Βέβαια, θα έπρεπε να παρθούν μέτρα ακόμα πιο γρήγορα, γιατί είχαμε ήδη το παράδειγμα της Ιταλίας. Έπρεπε πολύ πιο γρήγορα να κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα και έπρεπε πολύ πιο γρήγορα να απαγορευτεί η κυκλοφορία, όσο περίεργο και αν φαίνεται αυτό. Και όπως πάντα, εμείς οι Έλληνες στην αρχή επαναπαυθήκαμε, γιατί κάποιοι κάνανε απολύμανση. Αργήσαμε να καταλάβουμε ότι η απολύμανση δεν προσφέρει κάτι σε αυτή την περίπτωση. Η απολύμανση προσφέρει όταν έχουμε ένα κρούσμα, οπότε καθαρίζουμε τον χώρο, είτε για να συνεχίσει να δουλεύει το σχολείο είτε η επιχείρηση. Από τη στιγμή που κάνουμε την απολύμανση και μπαίνει ο πρώτος επισκέπτης στον χώρο που απολυμάνθηκε, παύει να είναι απολυμασμένος ο χώρος, καθώς η διάρκεια της απολύμανσης είναι εκείνη τη στιγμή. Έτσι, δεν μαζευτήκαμε έγκαιρα στα σπίτια μας. Και τώρα ερχόμαστε στην αντιμετώπιση του τομέα της υγείας από το κράτος. Πώς, δηλαδή, η Πολιτεία χειρίστηκε το σύστημα υγείας και όλους τους υγειονομικούς φορείς. Σε αυτόν τον τομέα, αφού οι σημερινοί κυβερνώντες ξέχασαν πως ακύρωσαν τρεις ή τέσσερεις χιλιάδες προσλήψεις, που είχαν δρομολογηθεί από τους προηγούμενους κυβερνώντες, και αντ’ αυτού προσλάβανε 1.500 αστυνομικούς, προσπαθούν τώρα να κάνουν προσλήψεις. Και για τις καινούργιες προσλήψεις που θέλουν να κάνουν δεν χρησιμοποιούν τη δουλειά που έχει γίνει, δηλαδή, τους ήδη ετοιμασμένους πίνακες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, με βάση τη μοριοδότηση κ.τ.λ.. Έτσι, πρώτον, αργούν οι προσλήψεις και, δεύτερον, δεν γίνεται σωστή διαχείριση υλικών και πόρων. Τα νοσοκομεία πλέον δεν έχουν μάσκες, δεν έχουν αντισηπτικά, δεν έχουν απολυμαντικά. Και οι άλλες υγειονομικές υπηρεσίες (Τ.Ο.Μ.Υ. κ.λπ.) έχουν τα ίδια προβλήματα. Και το κυριότερο είναι ότι ο κόσμος δεν έχει μέσα να προφυλαχτεί.
Επίσης, σχολιάζοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) για δέσμευση και επίταξη των προαναφερόμενων προϊόντων, θέλω να τονίσω πως δημιουργείται ακόμα χειρότερο πρόβλημα. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η επίταξη των αντισηπτικών, έπαψαν οι εταιρείες να φτιάχνουν, γιατί θα κινδύνευαν να επιφορτιστούν όλο το κόστος, το οποίο θα τους αποδιδόταν από το κράτος εν καιρώ. Επίσης, η επίταξη ανεβάζει τις τιμές, γιατί επηρεάζει τον ανταγωνισμό. Και, βέβαια, από τη στιγμή που δεν υπάρχει διαθέσιμο ούτε οινόπνευμα, ακόμα και εμείς οι φαρμακοποιοί δεν μπορούμε να παρασκευάσουμε αντισηπτικά, παρότι έχουμε αυτό το δικαίωμα.
Κατά τη γνώμη μου, ο κόσμος πρέπει να απαιτήσει να έχει πρόσβαση σε υλικά αυτοπροστασίας. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος δεν έχει πρόσβαση σ’ αυτά τα υλικά, είτε αυτό είναι μάσκα, είτε είναι γάντι, είτε είναι αντισηπτικό, είτε οινόπνευμα, το οποίο είναι αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει. Το δεύτερο, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι ότι ο περισσότερος κόσμος αργεί πολύ να προσαρμοστεί ή αρνείται να καταλάβει το τι ζούμε. Βέβαια, το μεγάλο πρόβλημα είναι οι καρκινοπαθείς και οι πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρότερο κίνδυνο . Τέλος, θα ήθελα να τονίσω πως πρέπει καθένας μας να φροντίζει στη ζωή του να υπάρχει πολλή καθαριότητα, με σαπούνι, νερό και οινόπνευμα.».
Παναγιώτα Σούγια