“Ο Πολιτισμός δεν φαίνεται, είναι…”, του Δ. Γεωργούδη

Ο Πολιτισμός δεν φαίνεται, είναι…- του Δ. Γεωργούδη

Κυρία Δήμαρχε,

με δεδομένο το γεγονός πως πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας, θα ήθελα να σας επισημάνω κάποια θέματα, στα οποία θεωρώ πως μπορώ να έχω άποψη.

Παρατήρησα αρκετές αβλεψίες και παραλήψεις, δικαιολογημένες θα έλεγα για θητεία ενός χρόνου, αλλά και αυθαιρεσίες, προσήλωση στην αυτοπροβολή, αδυναμία συνεργασίας και έλλειψη επάρκειας, κι αυτό φοβούμαι πως είναι κάτι που θα σας χαρακτηρίζει για τα επόμενα χρόνια.

Ας μπούμε,όμως, στο αντικείμενο που με ενδιαφέρει ιδιαιτέρως: Παντού νοιώθω ότι υπάρχει η προσωπική σας «πινελιά», ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν στις πολιτιστικές και αισθητικές σας παρεμβάσεις.

Ξέρετε, δεν μπορούμε όλα τα θέματα να τα χειριζόμαστε πάντοτε σωστά και προπάντων «κατά το δοκούν». Αυτό αφορά όλους μας!

Θα σας απαριθμήσω μερικά δεδομένα που σας αφορούν:

  1. Το εντυπωσιακό αλλά κακόγουστο «graffiti» στον εξωτερικό τοίχο του Δημαρχείου.
  2. Τον συγκεκριμένο συνδυασμό χρωμάτων, που σας αρέσει, και τον χρησιμοποιείτε παντού.
  3. Την προσκόλλησή σας στις σημαίες και στα λάβαρα έξω από το Δημαρχείο και αλλού, που φανερώνουν τη μεροληπτικότητά σας σε επίπεδο εμμονών (καταγωγή, θρησκευτικό φανατισμό κ.ά.). Αυτά είναι θέματα που αφορούν αποκλειστικά και μόνον την Εκκλησία και κάποιους από τους χώρους που σχετίζονται με αυτήν, ίσως και κάποιους από τους ανθρώπους που σας ακολουθούν (ενδεχομένως και τους ΑΕΚτζήδες).
  4. Την έλλειψη κινητικότητας σε πολιτιστικές δράσεις, φυσικά τηρώντας σχολαστικά τα πρωτόκολλα προστασίας από τον κορωναϊό.
  5. Χωρίς καμία διάθεση υποτίμησης των ταινιών που θα προβάλλετε στον Αη‐Γιώργη κατά το τρίτο 10ήμερο του Ιουλίου, με τίτλο: «ΒΡΑΔΙΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ», θα σας έλεγα ότι κυριολεκτικά λυπάμαι πολύ και εκφράζω την πικρία μου γιατί αλλοιώσατε τον χαρακτήρα του μέχρι πρότινος καθιερωμένου «project»: «ΒΡΑΔΙΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΘΕΑΤΡΟΥ». Ίσως γιατί δεν τον αντιληφθήκατε, ίσως γιατί προβάλλετε έναν εγωϊσμό, που ως γνωστόν κατακλύζει την προσωπικότητά σας, και δεν ζητάτε γνώμες.
  6. Ωστόσο, καταστρέψατε τις ανιδιοτελείς προσπάθειες τόσων εθελοντών, που ονειρευτήκαμε και δουλέψαμε σκληρά (με την αρωγή και του Ο.Π.Α.Ν.), ώστε να γίνει ο «Παλαιολόγος» ένας χώρος ουσιαστικής λαϊκής ψυχαγωγίας και Πολιτισμού με διαδραστικό χαρακτήρα.

Επίσης, επιτρέψτε μου να αυθαιρετήσω προβάλλοντας πιθανές δικαιολογίες σας, όπως ότι:

α) Δεν έχετε εμπειρία ανάλογων πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και δεν ζητάτε γνώμες.

β) Δεν υπάρχουν εθελοντές στην παράταξή σας για πολιτιστικές δράσεις. (;)

γ) Είναι ο χώρος μακριά από το Κέντρο. Λες και το πανέμορφο αυτό αλσάκι ―ιδανικό για καλοκαιρινές εκδηλώσεις― δεν ανήκει στην πόλη μας.

δ) Κάποιος/α από την παράταξή σας ανέφερε ότι οι εκδηλώσεις δεν συγκέντρωναν πολύ κόσμο. Δεν σας αρκούν τα 8000 περίπου άτομα, που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις στα πέντε χρόνια από την έναρξή τους;

Στόχος μας, λοιπόν, ήταν να προβάλλουμε αποκλειστικά και μόνον τον αξιόλογο

Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο και τους δημιουργούς του.

Τους προσκαλούσαμε, και με χαρά αποδεχόντουσαν την πρόσκλησή μας, σπουδαίοι και σεμνοί καλλιτέχνες, οι οποίοι, μετά το πέρας των προβολών συνομιλούσαν και δέχονταν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους θεατές. Ενδεικτικά σας αναφέρω μερικά ονόματα: Ροβήρος Μανθούλης, Βασίλης Αλεξάκης, Θόδωρος Μαραγκός, Στέλιος Κούλογλου, Σωτήρης Τσαφούλιας, Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, Κίμωνας Τσακίρης, Δώρα Μασκλαβάνου («Πολυξένη») και πάρα πολλοί άλλοι σημαντικοί δημιουργοί ίδιου επιπέδου, ίσως, και καλύτερου. Σχεδόν σε όλες τις προβολές, μας τίμησαν με την παρουσία τους οι δημιουργοί και συντελεστές των ταινιών.

Και μην επικαλεστείτε το συνωστισμό, διότι οι οδηγίες θα τηρούνταν όπως και στον χώρο του Αη‐Γιώργη, όπου θα κάνετε τις προβολές..

Όσον αφορά στις εικαστικές σας παρεμβάσεις (1) και (2) κ.ά., που εκτίθενται σε κοινή θέα, σας προτείναμε και ελπίζουμε από κοινού με την αντιπολίτευση να δημιουργηθεί μια ολιγομελής επιτροπή ειδικών (2‐3 άτομα), που θα επεξεργάζεται προτάσεις και θα τις εκτελεί, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αισθητικά καλό και ευρύτερα αποδεκτό.

Για την ανάρτηση σημαιών (3) σε δημόσιους χώρους διαφωνώ κάθετα, γιατί το Σύνταγμα μπορεί να χαρακτηρίζει ως «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα» τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, αλλά κατοχυρώνει και την Ανεξιθρησκεία.

Για το τι πιστεύει ο καθένας είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Και αυτό δεν έχει καμία σχέση με την άποψη του γράφοντα, αλλά με τον πολιτιστικό και θρησκευτικό σεβασμό που πρέπει να επιδεικνύουμε σε όλους τους λαούς του κόσμου.

Άλλωστε, «το διαφορετικό» πρέπει να κινεί το ενδιαφέρον και όχι τη μισαλλοδοξία.

Ελπίζοντας τα γραφόμενά μου να πιάσουν τόπο, σας στέλνω τους χαιρετισμούς μου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗΣ
Μέλος της παράταξης «ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ»
Πρώην υπεύθυνος πολιτιστικών δράσεων του ΟΠΑΝ

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ