Ο ΣΕΠΕ “Γ. Σεφέρης” για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ»
N. Ιωνίας – Ηρακλείου – Μεταμόρφωσης – Λυκόβρυσης
Μουταλάσκη 64 – 14234 Ν. Ιωνία
6906059765
mail: segseferis@gmail.comgseferis.edu@gmail.com
site: www.syllogos-seferis.gr

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

«Όταν η διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια
του λαού και δεν εισακούη τα παράπονά του, το να κάμη
τότε ο λαός, ή κάθε μέρος του λαού, επανάστασιν, ν’
αρπάξη τα άρματα και να τιμωρήση τους τυράννους του,
είναι το πλέον ιερόν απ' όλα τα δίκαια του και το πλέον απαραίτητον απ’ όλα τα χρέη του. »
Ρήγας Φεραίος (Νέα Πολιτική Διοίκησις)

Η επανάσταση του 1821 αποτέλεσε μία από τις κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνταν εκείνη την περίοδο, έναν από τους πολλούς κρίκους των αστικών επαναστάσεων, που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα: στη Βόρεια Αμερική (1775), στη Γαλλία (1789), στην Ιταλία, στην Ισπανία και την Πορτογαλία (1820), στη Λατινική Αμερική (1811-1830), στο Βέλγιο (1830), και αλλού.

Ήταν όπως και οι άλλες επαναστάσεις μια ιστορική στιγμή, κατά την οποία η δράση πρωτοπόρων κοινωνικών δυνάμεων ώθησε την κοινωνική εξέλιξη να ξεπεράσει το παλιό, να υπερνικήσει αντιπάλους, που μπορεί να φάνταζαν πανίσχυροι.

Η επανάσταση του 1821 ήταν αστική – εθνικοαπελευθερωτική, γνήσιο «τέκνο» της εποχής της, μιας εποχής όπου οι κοινωνικοοικονομικές αντιθέσεις οξύνθηκαν στο έπακρο. Η οθωμανική φεουδαρχική αυτοκρατορία ήταν το παλιό, το ξεπερασμένο, αυτό που εμπόδιζε τη νέα κοινωνία του ελεύθερου εμπορίου και της βιομηχανικής ανάπτυξης να ανθίσει. Έτσι και στην επανάσταση του 1821, όπως και σε κάθε επανάσταση, το παλιό συγκρούστηκε με το καινούριο.

Το ελληνικό έθνος – κράτος ήταν το γέννημα της επανάστασης του 1821. Ήταν η πραγματική επαναστατική απάντηση της εποχής στα αδιέξοδα της φεουδαρχικής εξουσίας. Η αναδυόμενη αστική τάξη της εποχής (έμποροι, καραβοκύρηδες κ.α.), μέσω της Φιλικής Εταιρείας, έθεσε τον στόχο και την κοινωνική απαίτηση για δημιουργία σύγχρονου ελληνικού κράτους. Η φτωχή αγροτιά και η μικρή ακόμη εργατική τάξη, που στελέχωσαν με ανιδιοτέλεια τις ένοπλες επαναστατικές δυνάμεις, ρίχτηκαν με ηρωισμό στα πεδία των μαχών και έδωσαν απλόχερα το αίμα τους στην Επανάσταση, κατάφεραν να αποτινάξουν το καθεστώς του ραγιά. Οι τελευταίοι δεν έλυσαν το πρόβλημα της «απελευθέρωσής» τους από τα δεσμά της φτώχειας, της ανέχειας και της κοινωνικής καταπίεσης, άνοιξε όμως ο δρόμος για να διεκδικήσουν τον σύγχρονο ρόλο τους στην αστική κοινωνία που αναδυόταν.

Αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις μάχες που δίνει και έδωσε ο λαός μας. Τιμάμε τους χιλιάδες αγωνιστές, που κατά βάση ανήκαν στις τάξεις των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των ναυτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Τιμάμε τους Έλληνες επαναστάτες και τους ξένους φιλέλληνες, που έδωσαν τη ζωή τους παλεύοντας για μεγάλα ιδανικά.

Η επανάσταση του 1821 σήμαινε ότι ο τροχός της ιστορίας είχε γυρίσει για ακόμα μια φορά. Ότι ο λαός όρθωσε το ανάστημα του, παρόλο που τον τρομοκρατούσαν ότι, αν ξεσηκωθεί κατά του Σουλτάνου, των ντόπιων συνεργατών του και της «Ιερής Συμμαχίας», θα καταστραφεί. Μπροστά σε τέτοιους εκβιασμούς έχει βρεθεί πολλές φορές ο λαός μας και έδωσε την απάντηση με τους αγώνες του.

Εξάλλου η εξέλιξη της κοινωνίας είναι αντικειμενική, δεν μπορεί να την εμποδίσει κανένας. Το καινούργιο θα νικήσει το παλιό, όσο ισχυρό και αν φαίνεται.

Στις μέρες μας, σε συνθήκες πανδημίας, μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει η εικόνα χιλιάδων ανθρώπων να πεθαίνουν αβοήθητοι από τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο, τα συστήματα Υγείας να καταρρέουν ακόμα και στα πιο «προηγμένα» κράτη, να μένουν απροστάτευτοι οι λαοί λόγω του οικονομικού πολέμου που διεξάγεται για τη διανομή των εμβολίων.

Η πανδημία αποκάλυψε ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες (παραγωγή εμβολίου σε πολύ σύντομο χρόνο) και τα βαρίδια για την πρόοδο (η πατέντα, τα κέρδη και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα μεγαθήρια).

Σήμερα οι εργαζόμενοι παλεύουμε να μην πληρώσουμε ξανά την κρίση των σημερινών καταπιεστών μας. Δίνουμε μαζική και δυναμική απάντηση σε όλους αυτούς που μας ζητάνε να σιωπήσουμε κάτω από τη μάσκα.

Σήμερα, το 2021, με την τεράστια πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, με τις δυνατότητες που αυτές προσφέρουν, το σύγχρονο και προοδευτικό είναι να ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων στη μόρφωση, την υγεία, τη δουλειά με δικαιώματα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον ποιοτικό ελεύθερο χρόνο, την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι το κάλεσμα της εποχής μας, των καιρών μας, να δυναμώσουμε τον αγώνα και την πάλη μας για τη ζωή που μας αξίζει και έχουμε ανάγκη.

Σήμερα είναι η δική μας σειρά!!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΤΙΑΝΑ ΛΙΑΚΟΥ

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ