Ο Σύλλογος “Πολίτες της Ριζούπολης” για την αξιοποίηση της Columbia

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ»
Ερμωνάσσης 11, Ριζούπολη, 11142 ΑΘΗΝΑ.
email: politesrizoupolis@hotmail.gr
Τηλ. επικοινωνίας:
210-2516621 Πρωτογερέλλη Φιφή (επ. πρόεδρος)
6945536964 Μαραγκός Ανδρέας (πρόεδρος)
6997105310 Αθανασάκης Μανόλης (Α΄ αντιπρ.)
6944457519 Μπράνης Χρήστος (Β΄αντιπρόεδρος)

Α.Π. 104 10/09/2019 ΠΡΟΣ:
-το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μπουμπουλίνας 20-22,
106 82, Αθήνα, προς την Υπουργό, κα. Λίνα Μενδώνη. email: minoff@culture.gr
-τον Δήμο Αθηναίων, προς τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη. email: mayor@athens.gr

ΘΕΜΑ: Οι πολίτες απαιτούν το παλαιό εργοστάσιο της Κολούμπια να γίνει Μουσείο Ελληνικής Δισκογραφίας πριν καταρρεύσει.

Είναι γνωστοί οι πολύχρονοι αγώνες των κατοίκων της περιοχής για τη διάσωση του συγκροτήματος του πρώην εργοστασίου της Κολούμπια. Τα ιστορικά κτίρια ηχογραφήσεων και οι περιφερειακές μονάδες κατεδαφίστηκαν αιφνιδιαστικά ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού παρατηρούσε τις εργασίες κατεδάφισης από απόσταση. Εκ των υστέρων, ανακηρύχθηκε ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς μόνο το κτίριο όπου στεγαζόταν η μονάδα παραγωγής του βινυλίου. Και αυτό υποτίθεται ότι θα μετατρεπόταν σε Μουσείο Ελληνικής Δισκογραφίας. Τίποτε δεν έγινε… Το κτίσμα επί χρόνια λεηλατήθηκε, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του, έγινε υπνωτήριο αστέγων και σταδιακά καταρρέει.

Σε ολόκληρο τον κόσμο τα ιστορικά στούντιο ηχογράφησης διατηρούνται στο ακέραιο ως τεκμήρια πολιτισμού. Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου, μετά το τελικό στάδιο της παρακμής τους, οι αντίστοιχες μονάδες ηχογράφησης και κατασκευής δίσκων κατεδαφίστηκαν υπήρξαν παρεμβάσεις για την πλήρη αποκατάστασή τους, ακόμη και για την επαναλειτουργία τους. Στην Ελλάδα, η αντιμετώπιση της πολιτείας απέναντι στο σύγχρονο πολιτισμό παραπέμπει σε τριτοκοσμικές καταστάσεις… Όμως, η υπόθεση της Κολούμπια δεν μπορεί να επαφίεται στις αγαθές ή σκοτεινές προθέσεις των ιδιωτών. Απαιτείται επειγόντως παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Απαιτούμε την υλοποίηση της απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού επί υπουργίας Βουλγαράκη με την οποία το παλιό εργοστάσιο της Κολούμπια θα μετατρεπόταν σε Μουσείο Ελληνικής Δισκογραφίας. Εξακολουθούμε να θεωρούμε ως εγκληματική για τον πολιτισμό της χώρας μας τόσο την κατεδάφιση του ιστορικού «Στούντιο ΙΙΙ», στο οποίο ηχογραφήθηκε όλος ο θησαυρός της ελληνικής μουσικής και τραγουδιού κατά την περίοδο από τη δεκαετία του 1930 έως εκείνην του 1980, όσο και την εγκατάλειψη της μονάδας παραγωγής βινυλίου. Κι επειδή, όπως αποδεικνύεται, οι αποφάσεις υλοποιούνται μόνο όταν είναι καταστροφικές, απαιτούμε την εφαρμογή και των θετικών δεσμεύσεων.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας και αναμένουμε να ενεργήσετε αναλόγως.

Με εκτίμηση,
εκ μέρους του Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ»

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ