Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Νέας Ιωνίας για την πανδημία του κορωνοϊού

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η πανδημία του κορωνοϊού φανέρωσε τις τεράστιες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας για τις οποίες το εργατικό – λαϊκό και συνταξιουχικό κίνημα παλεύει σταθερά εδώ και χρόνια. Ελλείψεις που οφείλονται στο ότι όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, είτε έκλεισαν και συρρίκνωσαν νοσοκομεία, είτε μείωσαν τη χρηματοδότηση και το προσωπικό στη δημόσια υγεία για να μας σπρώξουν στην ιδιωτικό τομέα.

Το ότι «τα πήγαμε καλά» ως χώρα, δεν το χρωστάμε στην κυβέρνηση. Το χρωστάμε στην τεράστια προσπάθεια των γιατρών και των νοσηλευτών που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να κρατηθούν όρθια τα νοσοκομεία. Το χρωστάμε στο ότι ο λαός αντιμετώπισε με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη την κατάσταση.

Η κυβέρνηση, το μόνο που έκανε όλη αυτή την περίοδο ήταν να μιλά για την «ατομική ευθύνη» για να κρύψει τις δικές της ευθύνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντί να αξιοποιήσει το χρόνο που κερδήθηκε για να ενισχύσει αποφασιστικά τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Παραμένουν τα 30.000 κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές σε όλη την Ελλάδα την ώρα που 8.000 χιλιάδες γιατροί, νέα παιδιά αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά. Οι προσλήψεις που έγιναν αυτή την περίοδο ήταν ελάχιστες και όλες με ημερομηνία λήξης. Τα κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν λιγότερα από 1000, την ώρα που σύμφωνα με τους ειδικούς η χώρα μας χρειάζεται τουλάχιστον 3500 με βάση τον πληθυσμό που έχει. Αντί η κυβέρνηση να επιβραβεύσει το υγειονομικό προσωπικό μονιμοποιώντας τους χιλιάδες συμβασιούχους και επίκουρους, συνεχίζει να τους έχει σε αυτό το άθλιο καθεστώς. Μπορεί να μη γίναμε Ιταλία, που έβαζαν τους γιατρούς να επιλέξουν  ποιος θα σωθεί και ποιος θα πεθάνει, όμως για χιλιάδες χρόνια πάσχοντες αναβλήθηκαν θεραπείες και χειρουργεία.

Φάνηκε και τώρα θα φανεί πιο έντονα και η τραγική κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Λόγω της συμφόρησης των νοσοκομείων εξαιτίας του κορωνοϊού έμειναν πίσω θεραπείες, εξετάσεις, συνταγογραφήσεις, ραντεβού.

Γι’ αυτό απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα νοσοκομεία και γενικότερα την υγεία.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι. Να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Δεν αρκούν τα χειροκροτήματα!
  • Στελέχωση των Κέντρων Υγείας με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών, οδοντιάτρων, νοσηλευτών και άλλων υγειονομικών. Που θα είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία. Που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες τις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (πρόληψη, θεραπεία αποκατάσταση) και θα λειτουργούν όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.

Μπορεί να μείναμε σπίτι αλλά δε μείναμε σιωπηλοί!

Όλη την περίοδο της πανδημίας, το σωματείο μας, μπορεί να προσάρμοσε τη δράση του για να προστατευτεί η υγεία όλων μας, όμως δεν σταμάτησε την αγωνιστική του δράση. Αντιπροσωπεία του σωματείου μας συμμετείχε στη μεγάλη συγκέντρωση που έγινε έξω από το «Αγία Όλγα» στις 7 Απρίλη, τη μέρα πανελλαδικής δράσης για την υγεία. Το Δ.Σ. είχε σταθερή επικοινωνία με τα μέλη του σωματείου για να βλέπει αν είναι καλά στην υγεία τους, για να βοηθήσει αν χρειαστεί κάποιον συνάδελφο, για να ενημερώνει, για να τονώνει το ηθικό.

Τώρα είναι η ώρα για να δυναμώσουμε τον αγώνα μας!

Φτάνει πια, πληρώσαμε πολλά! Να πληρώσει τώρα το κεφάλαιο!

Όλοι βλέπουμε πως ο κορωνοϊός επιτάχυνε το ξέσπασμα μιας ακόμη κρίσης του συστήματος. Μιας κρίσης που θέλουν πάλι να τη φορτώσουν στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία για να σωθούν τα κέρδη των λίγων.

Εμείς, οι συνταξιούχοι, θα είμαστε παρόντες στον αγώνα για να μην πληρώσει πάλι τα σπασμένα ο λαός. Όπως κάνουμε πάντα!

Γιατί δεν είμαστε απόμαχοι της ζωής όπως μας αποκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης, είμαστε απόμαχοι της δουλειάς και δουλέψαμε και πληρώσαμε για να έχουμε μια αξιοπρεπή ζωή. Γιατί δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε βλέποντας τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας αυτή την περίοδο να απολύονται, να μην βρίσκουν δουλειά, να μειώνονται οι μισθοί τους, να δυσκολεύονται να κρατήσουν το μαγαζί τους.

Γι’ αυτό και οι συνταξιούχοι θα παλέψουμε μαζί με τα παιδιά μας, τους εργάτες, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους που αυτή την περίοδο αγωνίζονται για να καταργηθούν οι αντεργατικές ΠΝΠ, για να έχουν όλοι αξιοπρεπές εισόδημα, για να γίνουν απαλλαγές σε φόρους και χρέη.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Επειδή αρκετοί μας ρωτούν, θέλουμε να ενημερώσουμε σχετικά με τις εξελίξεις στα αναδρομικά. Κάτι που αφορά 250.000 συναδέλφους μας πανελλαδικά που είχαν άθροισμα Κύριας και Επικουρικής ασφάλισης πάνω από 1300 ευρώ και αυθαίρετα τους έγιναν μεγάλες περικοπές στην επικουρική.

Κάτω από τον αγώνα όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων, πάρθηκε απόφαση από το Συμβούλιο της Επιρατείας, να δοθούν τα αναδρομικά μέσα στο φθινόπωρο, μόνο όμως για 11 μήνες. Οι πάνω από 300 κινητοποιήσεις που κάναμε πανελλαδικά από το 2018 μέχρι σήμερα ανάγκασαν να παρθεί αυτή η απόφαση. Χρειάζεται όμως επαγρύπνηση συνάδελφοι επειδή έχουμε εμπειρία. Γιατί 4 φορές μας έχει δικαιώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά οι κυβερνήσεις μας λέγανε «δεν έχουμε λεφτά γιατί δε μας επιτρέπουν η Ε.Ε., οι θεσμοί κτλ.».

Συνάδελφοι, παλέψαμε και θα παλέψουμε μέχρι να δικαιωθούμε!

Στους συνταξιούχους καμία κυβέρνηση δεν μας χάρισε τίποτα! Με τους αγώνες μας σταματήσαμε τα σχέδιά των κυβερνήσεων και της ΕΕ να πάνε τις συντάξεις μας στα 360 ευρώ.

Απαιτούμε εδώ και τώρα την αποκατάσταση όλων των περικοπών και απωλειών που μας επιβλήθηκαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης στις Κύριες και Επικουρικές συντάξεις που αφορούν όλους τους συνταξιούχους. Να αποδοθούν άμεσα με πολιτική απόφαση χωρίς προαπαιτούμενα, δίκες και αγωγές όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες – επικουρικές συντάξεις.

Απαιτούμε την αποκατάσταση της 13ης και της 14ης σύνταξης και την άμεση επαναφορά του θεραπευτικού τουρισμού που στις μέρες μας είναι ακόμη περισσότερο αναγκαίος.

Απαιτούμε την κατάργηση όλου του νομικού αντεργατικού, αντιασφαλιστικού πλαισίου.

Απαιτούμε την επιστροφή όλων των λεηλατημένων αποθεματικών στα ταμεία. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Ασφάλιση. Να δοθεί το ΕΚΑΣ σε όλους τους δικαιούχους.

Το Σωματείο μας εύχεται σε όλους τους συναδέλφους συνταξιούχους υγεία στους ίδιους και τις οικογένειές τους και να είμαστε σε ετοιμότητα για να μπούμε μπροστά να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει!

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                                                   η Γραμματέας
Αθανασίου Νίκος                                                                                  Σαραντοπούλου Ελένη

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ