Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής, το βράδυ της Τετάρτης (18/9), στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας, πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα ιστορικού και περιηγητικού χαρακτήρα εκδήλωση, που διοργάνωσε το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας, με τίτλο: «Οδοιπορικό στην Καππαδοκία», που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκάς Χριστοδούλου.
Τη σημαντική αυτή εκδήλωση προλόγισε ο Αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας κ. Χρήστος Χατζηιωάννου.
Ο κ. Γαβριήλ
Αμέσως μετά, απεύθυνε χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδελφείας, Νέας Χαλκηδόνος και Ηρακλείου κ.κ. Γαβριήλ, o οποίος αναφέρθηκε στην Καππαδοκική παράδοση της Νέας Ιωνίας και στις εντυπώσεις του από την επίσκεψή του στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας, ενώ ολοκληρώνοντας είπε χαρακτηριστικά πως: «Βιώσαμε πραγματικά αυτό το οποίο βιώνει κάθε προσκυνητής στην περιοχή αυτή, όπου, όπως όμορφα θα μας πει και ο κ. Χριστοδούλου, είναι μόνο εκκλησίες. Η μία εκκλησία διαδέχεται την άλλη και αυτές έχουν μείνει ζωντανές για να διασώσουν την πλούσια παράδοση και την ιστορία που έχει και αναδεικνύει αυτή η περιοχή.»
Ο κ. Χριστοδούλου
Ακολούθως, στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου ο οποίος αρχικά ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Σήμερα, θα τολμήσω να αγγίξω μια περιοχή που δεν είχα ασχοληθεί τόσα χρόνια, αλλά μια εκδρομή-προσκύνημα θα έλεγα, με έκανε να την αγαπήσω, να τη λατρέψω και να είμαι εδώ μπροστά σας να προσπαθήσω να σας μιλήσω γι’ αυτή την περιοχή. Τη λένε Καππαδοκία, τη λένε Αγιοτόκο Καππαδοκία, τη λένε χώρα των αλόγων, τη λένε ηφαιστειογενή περιοχή, τη λένε περιοχή με τις υπόγειες πόλεις και κατακόμβες. Όλα αυτά ισχύουν και θα τα δούμε και θα τα πούμε σήμερα.», ενώ ολοκλήρωσε την εισαγωγή του αναφερόμενος σε μία προσωπική του σύμπτωση, λέγοντας πως: «Γεννήθηκα και έζησα τα παιδικά μου χρόνια στην οδό Σινασού. Ένα μικρό δρομάκι 100 μέτρα από εδώ. Πού να φανταστώ ότι έπρεπε να περάσουν 66 χρόνια για να βρεθώ στην πόλη της Σινασού.».
Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδούλου ξεκίνησε την παρουσίαση του άκρως ενδιαφέροντος οδοιπορικού στην Καππαδοκία, περιγράφοντας λεπτομέρειες από την αναχώρηση των επισκεπτών από το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και την άφιξή τους στο νέο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Ακολούθως, παρουσιάζοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του πλήθος φωτογραφικού υλικού και βίντεο, περιέγραψε κάθε πτυχή του οδοιπορικού, αρχίζοντας από τις επισκέψεις της πρώτης ημέρας στη Νεάπολη (Αρχαία Νύσσα) και στο Προκόπι (Αρχαία Όσιανα) και συνεχίζοντας με τις παρουσιάσεις των προορισμών των επόμενων ημερών, οι οποίες ήταν επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, όπως τα βιώματα από τις επισκέψεις: στην Καρβάλη, στην περιοχή Ιχλάρα (Χλωρός), στο Ορτάχισαρ (Μεσαίος Πύργος), στο Κόραμα και στις εκκλησίες της περιοχής, στην Καισάρεια, στο Πασάμπαγκ (Τα αμπέλια του Πασά), στη Νίγδη, στην υπόσκαφη πόλη της Μαλακοπής, στον Άβανο, στη Σινασό, στο εγκαταλειμμένο χωριό Τζελάλα, και, τέλος, κατά σειρά στα αεροδρόμια: Νεάπολης Καππαδοκίας, Κωνσταντινούπολης και Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου ολοκληρώθηκε το ονειρεμένο οδοιπορικό.
Επίσης, η Πρόεδρος του Σωματείου «Σινασός», με έδρα τον Πειραιά, κ. Βάσω Παπαδοπούλου πρόσθεσε κάποια στοιχεία για τη Σινασό.
Η κ. Θωμαϊδου
Τέλος, αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της παρουσίασης του εκπληκτικού οδοιπορικού στην Καππαδοκία, η Δήμαρχος Νέας, Ιωνίας, κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, απεύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό-αποφώνηση, λέγοντας πως: «Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη για μένα στιγμή, διότι δεν έχω επισκεφτεί αυτά τα μέρη, που πραγματικά είναι μέρη του πατέρα μου και του παππού μου. Με συγκινήσατε αφάνταστα. Σας ευχαριστώ για όλα αυτά. Είναι μοναδικές οι στιγμές που ζω. Μέσα μου, πραγματικά το καταθέτω, δεν έχω πάει τόσα χρόνια γιατί δεν το έχω ξεπεράσει αυτό, το καταθέτω ανάμεσά σας. Και αυτό ήταν ότι βρέθηκα τώρα εκεί.».
Παναγιώτα Σούγια