Οι απεγνωσμένες επικοινωνιακές προσπάθειες της Δημάρχου, την ταυτίζουν πολιτικά με την κυβέρνηση-του Χ.Κανλή, δημ. συμβούλου

Οι απεγνωσμένες επικοινωνιακές προσπάθειες της Δημάρχου, την ταυτίζουν πολιτικά με την κυβέρνηση.

Η Δήμαρχος της πόλης μας υλοποιεί τον στόχο της να δώσει, δηλαδή, πόντους δημοσιότητας στον εαυτό της και σε άλλους φίλοκυβερνητικούς φορείς όπως έκανε, για μια φορά ακόμη, σε πρόσφατο δελτίο τύπου με τον ανηψιό του πρωθυπουργού και Δήμαρχο της Αθήνας.

Η Δήμαρχος με δελτίο τύπου, μας ενημερώνει ότι με προσωπικές της ενέργειες και χάρην του ειδικού της πολιτικού βάρους κατεύθυνε τον κ. Μπακογιάννη να δωρίσει στο Δήμο Νέας Ιωνίας μία εφαρμογή καταγραφής αιτημάτων για τις επιχειρήσεις όπου επλήγησαν από τον κορονοιό, ώστε οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου  να επεξεργαστούν τα στοιχεία και να προχωρήσουν σε απαλλαγές από δημοτικά τέλη και άλλες μορφές δημοτικής φορολογίας. 

Αυτά που δεν μας πληροφόρησε η δήμαρχος στο δελτίο τύπου είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο με πρόταση της αντιπολίτευσης ψηφισε την λειτουργία Διαπαραταξιακής Επιτροπής με σκοπό να διερευνήσει τα μέτρα στήριξης των δημοτών της πόλης μας.

Η Διαπαραταξιακή επιτροπή συνεδρίασε και άμεσα μπήκε το θέμα της καταγραφής των αιτημάτων με διάφορους τρόπους και με τη χρήση εφαρμογής από τον Δήμο Αθηναίων, οι οικονομικές υπηρεσίες του οποίου την έχουν δωρίσει προς χρήση σε μεγάλο αριθμό Δήμων και όχι μόνο στη Νέα Ιωνία.

Επιπλέον στις δύο συνεδριάσεις της Διαπαραταξιακής επιτροπής εκφράστηκαν, από εργαζόμενους του Δήμου, οι προβληματισμοί τους για τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου στον τομέα της καταγραφής και επεξεργασίας των εν λόγω αιτημάτων, καθώς όπως ανέλυσε ένας εκ των προγραμματιστών, η χρήση της εφαρμογής από τον Δήμο Αθηναίων δεν είναι ικανή από μόνη της να διεκπεραιώσει την αποστολή της συλλογής και επεξεργασίας αιτημάτων και έχει περάσει πολύς καιρός χωρίς ουσιαστικές κινήσεις.

Μέσα από τις συνεδριάσεις της Διαπαραταξιακής επιτροπής και μετά από 4 μήνες από την σύσταση της αποδείχθηκε περίτρανα πως η Δήμαρχος δεν βοήθησε τη λειτουργία της και άφησε εκτεθειμένα τα μέλη της, αλλά και τον Πρόεδρό της.

Η Δήμαρχος είχε ένα χρονικό διάστημα 4 μηνών για να κατευθύνει όλες τις υπηρεσίες του Δήμου στην στήριξη της λειτουργίας της ειδικής επιτροπής στήριξης των δημοτών και δεν έκανε τίποτα. Δεν άκουσε ποτέ τα παράπονα των μελών της επιτροπής, των εργαζομένων του Δήμου, αλλά και τις τοποθετήσεις του Προέδρου της που ζητούσαν στήριξη με προσωπικό για την οργάνωση και μηχανογράφηση. Τους τελευταίους 4 μήνες υπήρχε παντελής απουσία και αδυναμία συντονισμού στο Δήμο μας κάτι που εκφράστηκε και στον τοπικό τύπο. Διαπίστωση που έκαναν όλα τα μέλη της επιτροπής, αλλά είχε διαπιστώσει και ο Πρόεδρός της, αντιδήμαρχος Οικονομικών, λέγοντας πως δεν μπορεί θεσμικά να μεταφέρει προσωπικό από άλλες υπηρεσίες για την βοήθεια του έργου της επιτροπής, καθώς αυτό είναι αρμοδιότητα της Δημάρχου.

Αντί για ενέργειες που θα έδιναν λύση στη λειτουργία της Επιτροπής η Δήμαρχος έβγαλε δελτίο τύπου όπου προσπαθεί να εμφανίσει την χρήση μιας εφαρμογής σαν προσωπική της επιτυχία σε συνεργασία με τον Δημάρχο Αθηναίων και πρώην Περιφερειάρχη.

Η πολιτική στάση της Δημάρχου ερμηνεύεται από τρία μοντέλα:

(Α) Αδυνατεί (η δήμαρχος) ως πολίτης και πολιτικός να καταλάβει τα βαθειά κοινωνικά προβλήματα που φέρνουν οι σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και προκρίνει πρόσωπα, φορείς αυτών των πολιτικών λόγω άγνοιας (βλέπε δήμαρχος Αθηναίων και φορέας του μεγάλου περιπάτου) ή

(Β) Συμφωνεί με τα πολιτικά επίδικα, τις πρακτικές αλλά και τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων της κυβέρνησης και του Δημάρχου Αθηναίων (αναθέσεις, έλλειψη διαλόγου με τη αντιπολίτευση, απολυταρχικές συμπεριφορές) οπότε συντάσσεται με τέτοιου είδους διακυβέρνηση ή

(Γ) Η Δήμαρχος μας, κλείνει τα μάτια σε όλο το πολιτικό σκηνικό αδιαφορώντας για τις κοινωνικές προεκτάσεις των πράξεών της και των υπολοίπων φορέων πολιτικής και εξουσίας. Ταυτόχρονα εστιάζει σε επικοινωνιακές πρακτικές προβάλωντας τον εαυτό της και τα πρόσωπα της κεντρικής εξουσίας (ευχαριστήρια σε κ.Μητσοτάκη, κ. Θεωδορικάκο, κ. Πατούλη, κ. Κεραμέως) συμμετέχοντας ουσιαστικά στον επικοινωνιακό σχεδιασμό του οικοδομήματος του Πρωθυπουργού. Σκοπός της να αποκομίσει προσωπική προβολή κρύβοντας παράλληλα διοικητικά προβλήματα και αποπροσανατολίζοντας από τα ουσιαστικά προβλήματα της ποιότητας ζωής, αλλά και της επιβίωσης των κατοίκων της πόλης μας.

Σε κάθε περίπτωση η Δήμαρχος της Νέας Ιωνίας, αν και αρνείται τον χαρακτηρισμό του πολιτικού, χαράσσει πολιτική κατεύθυνση με συγκεκριμένο πρόσημο αγκαλιάζωντας όλους τους νεοφιλελεύθερους πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής του τόπου μας. Ακολουθεί επικοινωνιακές στρατηγικές όπως αυτοπροβολή, οικειοποίηση έργων άλλων δημαρχιακών περιόδων, χρώματα της παράταξης της διάσπαρτα στην πόλη, δελτία τύπου της παράταξης της μέσα από τα δημοτικά διαδικτυακά μέσα και άλλα. 

Σε όλα τα παραπάνω μπορούμε να προσθέσουμε τον αυθαίρετο χαρακτηρισμό του Δημαρχείου με εκκλησιαστικά σύμβολα όπως καταδίκασε το Δ.Σ. της πόλης, αλλά η Δήμαρχος αρνείται να αλλάξει μετατρέποντας, πεισματικά, το κτίριο σύμβολο του Δήμου μας σε μοναστηριακού τύπου διοικητήριο. 

Η επικοινωνιακή διαχείριση της Δημάρχου αποτελεί συντεταγμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού για κάλυψη των αδυναμιών που είναι εμφανείς σε όλες τις διαδικασίες εντός και εκτός Δημαρχιακού μεγάρου και την ταυτίζουν με πρακτικές συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.

Χρήστος Κανλής

•Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Ιωνίας Αττικής,  

•Μαθηματικός,  Master in Logic and Algorithms UOA, NTUA

•E-Mail: ckanlis@hotmail.com

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ