Οι δράσεις του Κέντρου Πρόληψης “Ίριδα” για το σχ. έτος 2018-19

σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών «ΟΚΑΝΑ»

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ «ΙΡΙΔΑ»

Πριγκηποννήσων 4, Νέα Ιωνία, 142 31
Τηλ: 210 2715660, 210 2715379, 210 2798380.
Φαξ: 210 2715855
E-mail: kpirida@yahoo.gr

Mε αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, 26η Ιουνίου, το Κ.Π. «ΊΡΙΔΑ» με γνώμονα την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας παρουσιάζει συνοπτικά τις δράσεις που υλοποίησε για το σχολικό έτος 2018-2019.

ΓΟΝΕΙΣ: Πραγματοποιήθηκαν 3 ομάδες γονέων δίμηνης διάρκειας με θέμα « Επικοινωνία στην Οικογένεια». Μια εξ΄ αυτών ήταν εστιασμένη στα θέματα της εφηβικής ηλικίας.
Σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων του 7ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας και 1ου Λυκείου Φιλαδελφείας έγιναν εισηγήσεις σε προσκεκλημένους γονείς για δεξιότητες που ενισχύουν την επικοινωνία στην οικογένεια.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Έγιναν 3 σεμιναριακές εκπαιδεύσεις (μια σε κάθε βαθμίδα, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές) σε εγκεκριμένα υλικά πρόληψης προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να πάρουν πληροφορίες κ γνώσεις για θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας και με απώτερο στόχο εφαρμογής αυτών των υλικών στα σχολεία ευθύνης τους με ακόλουθη εποπτεία από το Κέντρο Πρόληψης.

ΕΦΗΒΟΙ: Σε συνέχεια της ομάδας εφήβων που ξεκίνησε το 2017, έγιναν και φέτος μια σειρά από συναντήσεις της ομάδας πάνω σε θέματα που αφορούν τα παιδιά σε αυτήν την ηλικιακή περίοδο.

ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: Στην πρωτοβάθμια πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις στα εξής δημοτικά σχολεία Νέας Ιωνίας: 1ο, 4ο, 19ο, 15ο, 11ο, 8ο με θέμα τη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Επίσης στο 8ο Δημοτικό έγινε μια ακόμη παρέμβαση που αφορούσε σε θέματα ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων.

Στην δευτεροβάθμια έγιναν παρεμβάσεις στα: 1ο, 6ο, 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, 1ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης, 6ο Γυμνάσιο και 3ο Λύκειο Ηρακλείου με θέμα την Εξάρτηση. Στο 6ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου και 2ο Λύκειο Φιλαδελφείας οι παρεμβάσεις αφορούσαν στο θέμα του Εκφοβισμού. Τέλος στο 6ο Λύκειο Νέας Ιώνιας υλοποιήθηκε παρέμβαση που αφορούσε στο άγχος των εξετάσεων.

Ακόμη σε συνεργασία με το Ε.ΠΙ.ΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας) το Κέντρο συμμετείχε σε πανελλαδική έρευνα που διεξάγεται σε μαθητικό πληθυσμό και διερευνά τη σχέση των παιδιών με τις ουσίες και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές. Κατόπιν τυχαίου δείγματος συμμετείχαν 2 Λύκεια της Νέας Ιωνίας.

ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων αλλά και την ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής υγείας στο Φεστιβάλ Υγείας του Δήμου Νέας Ιωνίας, στο Δήμο Μεταμόρφωσης σε συνεργασία με το παράρτημα της Αντικαρκινικής Εταιρείας ΝΙΦΗΜ αλλά και στην Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Νέας Ιωνίας.

Αυτήν την περίοδο το Κέντρο συμμετέχει για μια ακόμη χρονιά ενεργά στην κατασκήνωση του Δήμου αναλαμβάνοντας τόσο την εκπαίδευση των στελεχών (ομαδάρχες-κοινοτάρχες) όσο και την υλοποίηση παρέμβασης στο σύνολο των κατασκηνωτών.

Τέλος στο Κέντρο απευθύνθηκαν αυτήν τη χρόνιά περί τα 80 νέα άτομα ζητώντας στήριξη για ποικίλα θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας που αντιμετωπίζουν.

Μέσα από όλες τις παραπάνω δράσεις το Κέντρο στοχεύει στην ενίσχυση όλων εκείνων των δεξιοτήτων ζωής που βοηθούν τους ανθρώπους και ειδικότερα τους νέους να αναπτυχθούν υγιώς, οχυρώνοντας τους εαυτούς τους και προφυλάσσοντας τους από κάθε είδους ψυχοπαθολογικές συμπεριφορές όπως και αυτής των εξαρτήσεων.

Οι υπηρεσίες μας παρέχονται δωρεάν.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ
Βλασσάς Παναγιώτης
Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Ιωνίας.

 

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ