Οι εκδηλώσεις Αυγούστου στο Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών

Το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) γιορτάζει τα 11 χρόνια λειτουργίας του, προσφέροντας μόνο για τον μήνα Αύγουστο την τελευταία του έκδοση «Η Μικρασιατική Εκστρατεία του Κώστα Μισαηλίδη», Οι Ανταποκρίσεις του από το Μέτωπο (1919-1922) μαζί με το ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή Έδυσε», στην τιμή των 15€.

“Η Μικρασιατική Εκστρατεία του Κώστα Μισαηλίδη – Οι Ανταποκρίσεις του από το Μέτωπο (1919-1922)”
Η έκδοση του αρχείου του Μικρασιάτη δημοσιογράφου και ανταποκριτή Κώστα Μισαηλίδη (1833 Νικομήδεια Βιθυνίας – 1955 Ν. Σμύρνη, Αθήνα). Ο Μισαηλίδης από τις 2 Μαΐου 1919 ως το Σεπτέμβριο του 1922 ακολουθεί την ελληνική στρατιά στα βάθη της Ανατολίας και καταγράφει τα τεκταινόμενα της εκστρατείας για παραπάνω από δέκα εφημερίδες της εποχής. Οι ανταποκρίσεις του αποτελούν μια εξαιρετική πρωτογενή πηγή για ερευνητές, ιστορικούς αλλά και το ευρύ κοινό, εκφράζοντας τον πόνο και την οδύνη της εποχής εκείνης.

Η Ανατολή Έδυσε
Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Παπαηλιού
Μουσική: Γιάννης Βοργίας
Ιστορικός Σύμβουλος: Ειρήνη Σαρίογλου

Πώς, πότε και γιατί κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μας με την Ανατολή; Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου Κώστα Μισαηλίδη για την Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922). Η τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από το λόγο του Μικρασιάτη πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή. Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα.
Το ντοκιμαντέρ συμμετείχε στο Επίσημο Πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η προσφορά ισχύει μόνο για παραγγελίες απευθείας από το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. ΣΤΟ 210-6669131 & 140, καθημερινά 09:00-16:00, ή μέσω email στο info@idisme.gr


Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» ταξιδεύει στην Κω
Τετάρτη 7 Αυγούστου 21:00
The Legend of the Ugly King, Hüseyin Tabak | Γερμανία, Αυστρία, 122′

Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ» 2018
Τον αποκαλούσαν «Αποκρουστικό βασιλιά». Ένας μύθος, ένας ήρωας, ένας θρύλος. Ποιος ήταν ο Γιλμάζ Γκιουνέι; Ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος σκηνοθέτης; Ένας επαναστάτης; Ένας δολοφόνος; Μια ιδιοφυία ή ένας τρελός; Ο νέος σκηνοθέτης Χουσεϊν Ταμπάκ αναζητεί απαντήσεις κάνοντας μια έρευνα για ένα σενάριο σχετικά με τον Κούρδο κινηματογραφιστή από την Τουρκία. Ο Γκιουνέι καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης περισσότερο από 100 χρόνια, κυρίως για πολιτικούς λόγους αλλά και για τον φόνο ενός δικαστή. Άρχισε να κάνει ταινίες στη φυλακή. Η πιο γνωστή ταινία του, YOL («Ο δρόμος») κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1982. Ο Ταμπάκ επισκέπτεται διάφορες χώρες όπου συναντά την οικογένεια του Γκιουνέι, τους ηθοποιούς του, κινηματογραφιστές με κύρος όπως ο Μίκαελ Χάνεκε και ο Κώστας Γαβράς, πρώην συγκρατούμενούς του και ανθρώπους στον δρόμο για τους οποίους ο Γκιουνέι εξακολουθεί να παραμένει ένας ήρωας. Όσο πιο βαθιά όμως προχωράει η αναζήτηση του Χουσεϊν, τόσο πιο ανθρώπινος και ευάλωτος παρουσιάζεται ο «Αποκρουστικός βασιλιάς».

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=uomI4WpCj3s

Πέμπτη 8 Αυγούστου 21:00
«Γεγονότα στη Φώκαια 1914», Ανιές Σκλάβου, Στέλιος Τατάκης | Ελλάδα, 50′
Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ» 2016
Όταν τον Ιούνιο του 1914 ο ελληνικός πληθυσμός σε όλα τα παράλια της Μικράς Ασίας αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα σπίτια του και να βρει καταφύγιο στην Ελλάδα, ο Γάλλος αρχαιολόγος, Φελίξ Σαρτιώ, διενεργούσε ανασκαφές στην περιοχή αναζητώντας την Αρχαία Φώκαια, μητρόπολη της Μασσαλίας. Τα γεγονότα που συμβαίνουν τον κάνουν όχι μόνο να γίνει μάρτυρας της απρόκλητης επίθεσης, αλλά με κίνδυνο της ζωής του καταφέρνει να φυγαδεύσει πολλούς Έλληνες. Ο πρώτος αυτός διωγμός του ελληνικού στοιχείου το 1914 από την περιοχή των αρχαίων ιωνικών αποικιών οδηγήθηκε στη λήθη. Η προσωπική μαρτυρία του Φελίξ Σαρτιώ και οι συνεχείς προσπάθειές του να ευαισθητοποιήσει την Ευρώπη, εμφανίστηκαν και πάλι το 2005, μετά την ανακάλυψη του φωτογραφικού αρχείου του από τον ιστορικό τέχνης, Χάρη Γιακουμή, στο Παρίσι.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=uaXul0pI9KU

«Η Ανατολή Έδυσε», Αλέξανδρος Παπαηλιού | Ελλάδα, 72′
Παραγωγή: Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών
Πώς, πότε και γιατί κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μας με την Ανατολή; Το νέο ιστορικό ντοκιμαντέρ του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. βασισμένο στις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου Κώστα Μισαηλίδη για την Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922). Η τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από το λόγο του Μικρασιάτη πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή. Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα.

Trailer: https://youtu.be/eJHFQSpN1So

Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κω, Αντιναυάρχου Ιπποκράτους Ιωαννίδη 3, Κως 853 00.

Είσοδος ελεύθερη!

Σας περιμένουμε όλους!

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ