“Οι νέοι αναλαμβάνουν δράση για την προστασία του πλανήτη”, γράφει ο Βασ. Μαγκαναδέλλης

Στη Ν. Ιωνία, στη χώρα μας, σε όλο τον πλανήτη, νέες και νέοι ξεσηκώνονται υπέρ της προστασίας του πλανήτη από την περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική κρίση. Πρόκειται για ένα νέο κίνημα που σαρώνει όλες τις ηπείρους με πρωτοπόρους μαθητές και μαθήτριες, τα παιδιά μας, αυτά στα οποία ανήκει το μέλλον, ένα μέλλον που εμείς οι μεγαλύτεροι τους παραδίδουμε όλο και πιο σκοτεινό.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από τα Νησιά του Ειρηνικού, την Ιαπωνία και την Νοτιοανατολική Ασία, και πέρασαν στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Αμερική. Μερικά νούμερα συμμετεχόντων είναι ενδεικτικά:
Γερμανία 1.400.000
Ν. Υόρκη 250.000
Λονδίνο 100.000
Αυστραλία 300.000

Συνολικά οργανώθηκαν διαδηλώσεις #Globalclimatestrike σε πάνω από 3300 πόλεις, σε 170 χώρες, ενώ στην Αθήνα συμμετείχαν (20/9) πάνω από 3000 νέοι/ες. Οι κινητοποιήσεις αυτές στόχο έχουν να περιορίσουν τις επιπτώσεις της αναπότρεπτης πλέον κλιματικής αλλαγής και να πιέσουν τις κυβερνήσεις ιδιαίτερα των ισχυρών χωρών να λάβουν άμεσα μέτρα.

Το νέο κίνημα ξεκίνησε με την πρωτοβουλία ενός δεκαπεντάχρονου κοριτσιού, της Greta Thunberg, από τη Σουηδία και γρήγορα επεκτάθηκε, καθώς η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος έχει πάρει ανυπολόγιστες διαστάσεις με τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, στη Σιβηρία, στην Αφρική και σε πολλές άλλες χώρες όπως η δική μας.

Ταυτόχρονα παρατηρούμε το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία, την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, την αυξανόμενη ρύπανση του αέρα, του εδάφους και των θαλασσών. Μιλάμε για μία καθημερινότητα όπου έχουμε πλέον συνηθίσει να ζούμε σε βρώμικες πόλεις, να τρεφόμαστε με τροφές γεμάτες χημικά, ένα πλανήτη που το ενεργειακό του μοντέλο είναι ρυπογόνο καταστρέφοντας ξηρά και θάλασσα.

Εμείς οι μεγαλύτεροι οφείλουμε να λάβουμε τα μηνύματα της νέας γενιάς. Ο κόσμος που τους παραδίδουμε είναι ένας κόσμος επικίνδυνος από την περιβαλλοντική κρίση, τους εξοπλισμούς και τους πολέμους, την οικονομική εκμετάλλευση, την καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα οικονομικά και πολιτικά συστήματα που δοκιμάστηκαν επανεξετάζονται, ο πολιτικός και θρησκευτικός φονταμενταλισμός συναντά αντιστάσεις  και μια νέα αναζήτηση για τη ζωή μας, για τον πλανήτη είναι σε εξέλιξη, ένα νέο όραμα πλάθεται με ζητούμενο να συνθέσει τις καλύτερες παρακαταθήκες του παρελθόντος με τις φρέσκιες απόψεις, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, σε όλους τους τομείς της ζωής.

Μπορεί αυτά τα κινήματα να γίνουν άθελά τους υποστηρικτές μιας κίβδηλης «πράσινης ανάπτυξης» που θα υπηρετήσει από άλλη πλευρά τις ίδιες αξίες της ξεπερασμένης βιομηχανικής εποχής, μπορεί να αναδείξουν ηγέτες που με τη σειρά τους θα συμβιβαστούν, μπορεί…μπορεί. Ας μην μείνουμε όμως εκεί, ας δούμε αυτό το ελπιδοφόρο μήνυμα με πρωτοπόρο τη νέα γενιά, αυτή που τις τάζουμε ένα μέλλον γεμάτο ανασφάλεια, όπου το όραμα για μια καλύτερη ζωή με ευθύνη όλων εμάς των μεγαλύτερων ξεθώριασε.

Καλούμαστε όλοι να υποστηρίξουμε αυτές τις κινητοποιήσεις χωρίς να τις εκμεταλλευτούμε για πολιτικούς σκοπούς, να γίνουμε εμείς μαθητές στις αγωνίες των παιδιών μας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ν. Ιωνίας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι να ακούσουν το μήνυμα. Με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους συμπαραστάτες μπορούν να οργανώσουν την παρέμβασή τους. Μαζί με τα αιτήματα για ΠΑΙΔΕΙΑ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ να θέτουν τα αιτήματα για ΒΙΩΣΙΜΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΕ ΕΝΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΟΣΜΟ.

Στις 23/9 είναι η Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα 2019. Στις 27/9 στις 12 το μεσημέρι οργανώνεται πάλι μεγάλη μαθητική συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Το ίδιο θα συμβεί στα Χανιά, την Λάρισα, την Καλαμάτα, την Πάτρα και την Θεσσαλονίκη. Μαζί τους και άλλοι σημαντικοί φορείς.

Ας είμαστε όλοι εκεί.

 

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ