Οι προσωπικές αντεγκλήσεις κυριαρχούν δυστυχώς στα δημοτικά μας πράγματα

Παρατηρώ με προσοχή τις εξελίξεις στα δημοτικά μας πράγματα, αρθρογραφώντας κατά καιρούς, θέλοντας να εκφράσω την αγωνία μου για την πορεία των σχέσεων Δημοτικής αρχής και Αντιπολίτευσης, στην αγαπημένη μας (όπως αποκαλείται από πολλούς) Νέα Ιωνία. Από τη θέση που κατέχω ως εκδότης της ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr έχω το προνόμιο να συνομιλώ με συμπολίτες όλων των κομματικών και παραταξιακών προτιμήσεων και τυγχάνω αποδέκτης έντονων προβληματισμών για το παρόν και το μέλλον της πόλης μας.

Μετά από ένα σχεδόν χρόνο νέας δημοτικής αρχής το πολιτικό θερμόμετρο είναι στα ύψη με την αντιπαράθεση να συνεχίζεται και σε προσωπικό επίπεδο. Ο διάλογος μέσα στο δημοτικό συμβούλιο είναι στα σπάργανα, οι αντεγκλήσεις συναγωνίζονται σε ευρηματικότητα  και τα ουσιώδη προβλήματα της πόλης αδυνατούν να συζητηθούν με κανόνες, όπως συμβαίνει στη μεγάλη πλειοψηφία των δήμων.

Έχω πάρει αρκετές φορές πρωτοβουλίες για να υπάρξει μια αναστροφή του κλίματος και ο πολιτικός διάλογος να κρατηθεί σ’ ένα σοβαρό επίπεδο γιατί θεωρώ ότι η απουσία του συμβάλλει αρνητικά στην πρόοδο της πόλης. Αυτές οι πρωτοβουλίες και οι παραινέσεις έχουν γίνει δημόσια με αρθρογραφία μου, αλλά και προσωπικά με τους συμπολίτες που επικοινωνώ. Σε όλες τις περιπτώσεις συζητώ άνετα μαζί τους λέγοντας τη γνώμη μου και αυτοί τη δική τους, καθαρά και σταράτα. Σας βεβαιώ αγαπητοί συμπολίτες ότι όταν είσαι ειλικρινής προς τους συνομιλητές σου και έχεις επιχειρήματα ο άλλος σε ακούει και έτσι σπάει αυτό το φράγμα υπερβολικής παραταξιακής αφοσίωσης, συμφέροντος ακόμη και φανατισμού.

Παρακολουθώ συστηματικά τα πεπραγμένα της Δημοτικής αρχής και της Αντιπολίτευσης οι οποίες διαθέτουν  αρκετά στελέχη που εκτιμώ και συμπαθώ, που έχω μαζί τους επί χρόνια ουσιαστικές και όχι τυπικές κοινωνικές σχέσεις. Ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό να λειάνω τον κριτικό μου λόγο για να μην τους δυσαρεστήσω λειτουργώντας απέναντί τους ως ενεργός πολίτης, αλλά και δημοσιογραφικά ως άποψη στην εφημερίδα μας. Αυτό βεβαίως έπραξαν σε πολλές περιπτώσεις και οι ίδιοι υπερασπιζόμενοι τη θέση της παράταξής τους και δεν δυσαρεστήθηκα ακόμα και στις περιπτώσεις που είχα άλλη άποψη.

Στις συζητήσεις μας κυριαρχεί ο σεβασμός στη διαφωνία, αλλά το κυριότερο υπάρχουν σημεία που ο καθένας αποδέχεται την άποψη του συνομιλητή του. Αυτό αγαπητοί μου αναγνώστες  ονομάζεται διάλογος και όταν οι άνθρωποι ακούνε πραγματικά, τότε επιτυγχάνονται γέφυρες κοινής λογικής. Οι προσωπικές σχέσεις που οικοδομούνται είναι στέρεες και όταν έχεις γνωρίσει κάποιον ουσιαστικά, ακόμα και για λίγο χρονικό διάστημα, οι περιττές οξύτητες παραμερίζονται, η αποδοχή της πιθανής άλλης άποψης έχει την ορθή αντιμετώπιση.

Και όλα αυτά τα συζητώ πρόσωπο-πρόσωπο με στελέχη όλων των δημοτικών παρατάξεων και βεβαίως με τα στελέχη και τους φίλους-ες της δημοτικής αρχής  επειδή αυτή διοικεί τον δήμο και έχει την κύρια ευθύνη για το πώς θα πάει η πόλη. Τους αναγνωρίζω τα θετικά του έργου τους, στηρίζω τη θέση μου για τα αρνητικά με επιχειρήματα, ενώ γνωρίζουν ότι η κριτική μου είναι δημιουργική. Από μεριάς μου επιθυμώ να συνεχίσω αυτές τις σχέσεις με την αποδοχή βεβαίως εκ μέρους τους του δικαιώματος της εφημερίδας μας στην τεκμηριωμένη δημοσιογραφική κριτική σε πλευρές του δημοτικού έργου τους, ενώ εκφράζω δημόσια και καθαρά και την απογοήτευσή μου, μέχρι στιγμής,  για τη στάση της Δημάρχου σε θέματα Τοπικού Τύπου.

Επίσης οι φίλοι-ες της δημοτικής αρχής και της Αντιπολίτευσης γνωρίζουν ότι δεν κάνω μόνο δημοσιογραφική κριτική, αλλά καταθέτω προτάσεις για μια νέα πορεία της πόλης μας σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό πεδίο που θεωρώ ότι αξίζουν να συζητηθούν. Έχουν όμως σημαντική απήχηση στους συμπολίτες μας και αρκεί να επισκεφθεί κάποιος για μια ημέρα τα γραφεία της ΙΟΝΙΑΝΕΤ.GR για να αντιληφθεί τον πραγματικό παλμό της πόλης. Συμπολίτες όλων των ηλικιών και των επαγγελμάτων επικοινωνούν με την εφημερίδα μας, συζητάμε τα μικρά και μεγάλα θέματα που τους απασχολούν, μας επισημαίνουν ζητήματα, μας ενημερώνουν για …πολλά ενδιαφέροντα κι όλα αυτά απ’ όλη την πόλη, από την Αλσούπολη, έως τον Περισσό γιατί λόγω της εργασίας μας κυκλοφορούμε και συζητάμε με πολύ κόσμο, καθημερινά.

Πλεονέκτημά μας ότι ακούμε, ότι δεχόμαστε κι εμείς κριτική και προτάσεις πώς να δυναμώσουμε την ΙΟΝΙΑΝΕΤ.GR, να διατηρήσουμε την ανεξάρτητη και αντικειμενική φωνή της, να την εμπλουτίσουμε με νέες στήλες , να την κάνουμε, ακόμα περισσότερο, μια ισχυρή δημοκρατική και προοδευτική δημοσιογραφική φωνή της Νέας Ιωνίας ,με σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία αυτής της πόλης, χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις.

Αυτό λοιπόν που εμείς έχουμε κατακτήσει θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να κατακτηθεί και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Η κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις Δημοτικής αρχής και Αντιπολίτευσης είναι πολύ κακή και η παγίωσή της σημαίνει έλλειψη δημοκρατικής λειτουργίας, κοινωνική, πολιτική, οικονομική και πολιτιστική οπισθοδρόμηση. Στην κεντρική πολιτική σκηνή με την τόση οξύτητα στην αντιπαράθεση υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, οι πολιτικές δυνάμεις συγκρούονται ,αλλά συζητούν. Το ίδιο συμβαίνει και στις διακρατικές σχέσεις μεταξύ αντιπάλων, ακόμα και σε πολύ σκληρές καταστάσεις. Αυτό που συμβαίνει εδώ στην πόλη μας να διαφωνούν οι δημοτικές παρατάξεις ακόμα και για τα πιο απλά ζητήματα, όπως πρόσφατα τα διαφορετικά ψηφίσματα για την «Αγία Σοφία», δεν νομίζω ότι συμβαίνει σε άλλους δήμους.

Εδώ και τώρα απαιτούνται κινήσεις από ψύχραιμες φωνές και βεβαίως η δημοτική αρχή εκ του ρόλου της οφείλει να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που να πείθουν ότι εγκαταλείπει πολιτικές απομόνωσης και εγωκεντρισμού και η Αντιπολίτευση να συμβάλλει κριτικά χωρίς ακρότητες στην επίλυση των ζωτικών προβλημάτων της αγαπημένης μας πόλης.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ