Οι πυρκαγιές, η «Αγία Σοφία» και τα στραβά στο facebook

Πλακώματα στο Δ. Σ., η κατασκήνωση στο Αλεποχώρι και καμπανάκι για την αγορά

Για ακόμα μια φορά περιοχές της χώρας μας καταστρέφονται από τις πυρκαγιές, δάση και ζώα αποτεφρώνονται, περιουσίες καίγονται, άνθρωποι ξεσπιτώνονται, η ερημοποίηση της χώρας παίρνει δραματικές διαστάσεις, τα ποτάμια και οι λίμνες λιγοστεύουν, τα οικοσυστήματα καταρρέουν, ενώ ενίοτε θρηνούμε και ανθρώπινες ζωές. Οι επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή όλων μας εκρηκτικές. Αν συνυπολογίσουμε και τη ρύπανση χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών, την αυθαίρετη οικοδόμηση και τα συμφέροντα των εμπρηστών, τότε η Ελλάδα που ξέραμε είναι παρελθόν. Και εγώ ρωτώ, τι έγινε ας πούμε τις τελευταίες δεκαετίες και μέχρι σήμερα για την προστασία του δασικού πλούτου μας;

Μήπως ολοκληρώθηκαν οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγιο; Μήπως σταμάτησε η αυθαίρετη δόμηση και τα παιχνίδια με τις κρατικές υπηρεσίες; Μήπως ενισχύθηκε αποφασιστικά σε επίγεια και εναέρια μέσα, σε εποχιακό και μόνιμο προσωπικό η Πυροσβεστική; Μήπως στηρίχτηκαν και οργανώθηκαν τα σώματα εθελοντών με τα αναγκαία κονδύλια; Μήπως έγιναν οι απαραίτητες ασκήσεις για άμεσες εκκενώσεις  σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις; Μήπως τέλος προστατεύθηκαν οι περιοχές ΝΑTURA ,τα παρθένα δάση και βουνά; Υπάρχουν ευθύνες στο πολιτικό προσωπικό που ασχολήθηκε ανεπαρκώς και μόνο στα λόγια και εμείς οι πολίτες δυστυχώς για λίγο κλαίμε στα αποκαΐδια και μετά πάμε να τακτοποιήσουμε το αυθαίρετό μας, ρυπαίνουμε και ψηφίζουμε αγνοώντας τη μόνη περιουσία που ως χώρα μας απέμεινε , το φυσικό μας περιβάλλον.

Έχω αρθρογραφήσει αρκετές φορές ειδικά στα social media της πόλης μας κατά της νέας μόδας της δήθεν πράσινης ενέργειας των αιολικών πάρκων. Με κάποιους συμπολίτες  έχω μια δημιουργική αντιπαράθεση, θεωρώντας ότι όλους μας ενδιαφέρει η αλήθεια. Για να το ξεκαθαρίσω δεν είμαι γενικά ενάντια στην αιολική ενέργεια. Είμαι σφόδρα αντίθετος ειδικά στα φαραωνικά αιολικά πάρκα στις ψηλές παρθένες βουνοκορφές και στα όμορφα νησιά μας και συμφωνώ με το κύμα αντιδράσεων που αγκαλιάζει πολίτες όλων των κομματικών προτιμήσεων, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Επιστήμονες και Περιβαλλοντικές οργανώσεις. Τα συμφέροντα είναι πολλά και τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να αφουγκραστούν το βουητό που ακούγεται από χιλιάδες πλέον πολίτες.

Και μιας και μιλάμε για social media κάποιοι συμπολίτες με στενοχωρούν. Διαχειρίζομαι την Ομάδα διαλόγου στο fb NEA IΩΝΙΑ :Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ προσπαθώντας να συζητήσουμε ως Ιωνιώτες με ωραίο τρόπο για τα ζητήματα της πόλης μας, αλλά και για άλλα σοβαρά ζητήματα που μας αγγίζουν ως πολίτες. Έ ,δεν ξέρετε τι αντιμετωπίζω. Και καλά τα μπινελίκια, οι μπηχτές και οι ειρωνείες στις συζητήσεις μεταξύ των μελών, αλλά αυτές οι αναφορές στο fb; Ψυχραιμία βρε παιδιά οι πολύ δεξιοί δεν είναι φασίστες και οι πολύ αριστεροί δεν κρατάνε κονσερβοκούτι. Το fb έτσι λειτουργεί, αρκετά ελεύθερα, λέγεται και μια κουβέντα παραπάνω. Αρκετοί ξεμπουκώνουν μέσα από τις Ομάδες, καλό είναι ως ψυχοθεραπεία, άλλοι το παίρνουν πολύ σοβαρά λες και παίζονται οι αξίες τους, άλλοι κάνουν την πλάκα τους και ευτυχώς υπάρχουν αυτοί που συζητάνε με κανόνες.

Κάποιοι στη Ομάδα με καλούν να αποκλείσω μέλη, να διαγράψω αναρτήσεις που τις θεωρούν προσβλητικές και όταν το κάνω, αν το κρίνω, τότε οι άλλοι παρεξηγούνται. Ας το καταλάβουν η Ομάδα στο fb είναι ανοιχτή για όλους τους συμπολίτες, για όλες τις απόψεις, μην γκρινιάζετε. Οι 1.300 συμπολίτες-μέλη, στην πλειοψηφία τους ενδιαφέρονται για σοβαρό διάλογο, για προτάσεις και λύσεις των ζωτικών προβλημάτων της πόλης μας. Γνωρίζετε ότι είμαι υπέρμαχος της ελεύθερης έκφρασης ιδιαίτερα με όσους διαφωνώ απόλυτα, γιατί αυτή είναι η δημοκρατία. Οπαδοί ολοκληρωτικών απόψεων, υβριστές και χυδαίοι τύποι , δεν ευδοκιμούν στην Ομάδα και έχουν γνώση οι φύλακες, αλλά και εγώ ζητώ από τα μέλη κατανόηση γιατί η διαχείριση δεν είναι εύκολη υπόθεση..

Ναι, ο Τούρκος Πρωθυπουργός προκαλεί. Η μετατροπή της «Αγίας Σοφίας», ενός παγκοσμίου ακτινοβολίας μουσείου σε τζαμί είναι προσβολή. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους Χριστιανούς όπου γης, αλλά στο σύνολο του πολιτισμένου κόσμου. Είμαι απ’ αυτούς που μελετούν τις θρησκείες και το βάθος που έχουν πέρα από τα επιφαινόμενα. Γνωρίζω τις θετικές και τις αρνητικές τους πλευρές και θεωρώ ότι η εμπλοκή τους με την πολιτική είναι καταστροφική και για τις δύο. Από τα Χριστιανικά δόγματα η Ορθοδοξία έχει διατηρήσει τις ρίζες των μυστηριακών προσεγγίσεών της και συναντάται με τον Ελληνισμό στη σημασία που δίνει στο «Πρόσωπο» και στην προσέγγισή εκάστου  με το θείο. Οι ρίζες της στην Ελληνική κοινωνία είναι ισχυρές παρόλα τα θλιβερά συμβάντα που κατά καιρούς συμβαίνουν στους κόλπους της, γιατί ακριβώς εκφράζει μια υπαρκτή μεταφυσική ανάγκη για πολλούς, ψυχοθεραπευτική σε αρκετές περιπτώσεις, ένα κώδικα ζωής και πίστης, αλλά είναι και ένας Οργανισμός με δομή και οργάνωση που παρεμβαίνει πολιτικά, οικονομικά και ιδεολογικά στην Ελληνική κοινωνία και είναι λάθος για όποιον αγνοεί ή χλευάζει αυτή την πραγματικότητα και δεν κατανοεί τη θλίψη όλου αυτού του κόσμου για το θέμα της «Αγίας Σοφίας».

Προσωπικά έχω μάθει να μην ισοπεδώνω καταστάσεις, να βλέπω τις θετικές δράσεις και πρωτοβουλίες των λειτουργών της, καθώς και όσα κατά τη γνώμη μου δεν συνάδουν με την  διδασκαλία της Αγάπης. Για τον Χριστιανικό κόσμο η μετατροπή της «Αγίας Σοφίας» από μουσείο, εδώ και 86 χρόνια, σε τζαμί, είναι προσβολή. Η ενέργεια αυτή του Τούρκου Πρωθυπουργού προσβάλλει όχι μόνο τους Χριστιανούς ,αλλά όλους τους πολιτισμένους λαούς γιατί θέτει στη θέση ενός Πολιτιστικού και Χριστιανικού συμβόλου ένα Μουσουλμανικό ναό, στο πλαίσιο εσωτερικών και πολιτικών επιδιώξεων, επιθετικών και πολεμοχαρών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων. Αυτή του η ενέργεια δεν προσβάλλει όμως μόνο τους Χριστιανούς, προσβάλλει όλους τους μετριοπαθείς πιστούς  ανεξαρτήτως θρησκείας που δεν εννοούν να επιβάλλονται με αυτόν τον τρόπο στα σύμβολα άλλης θρησκείας, προσβάλλει όλους όσους αγωνιούν για την πολιτιστική πρόοδο της ανθρωπότητας και αντιστέκονται σε θρησκευτικούς φονταμενταλισμούς  και το κυριότερο προσβάλλει τους ίδιους τους μουσουλμάνους που κάποιος πρόσκαιρος ισλαμιστής καιροσκόπος πολιτικός χρησιμοποιεί τη θρησκεία τους η οποία έχει και πολλές ήπιες όψεις, για τους δικούς του άνομους σκοπούς.

Πιπεράτα σχόλια: Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ