Όλα τα είχαμε, ο ιός μας έλειπε

Ο ιός φαίνεται ότι είναι η πρώτη σοβαρή πανδημία που αντιμετωπίζει η γενιά μας. Η ζοφερή καθημερινή πραγματικότητα μάς δείχνει πόσο απαραίτητο είναι ένα δυνατό Εθνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) που τόσο απαξιώνεται και τώρα αποδεικνύεται πόσο απαραίτητο είναι. Αν κάτι πρέπει να συγκρατήσουμε όταν περάσει η πανδημία είναι η στήριξη του ΕΣΥ, η επένδυση σε υποδομές και η στελέχωσή του με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καλά αμειβόμενο. Και το τονίζω αυτό γιατί αυτοί οι άνθρωποι δίνουν τώρα τον δικό τους ηρωικό αγώνα.

Κι όσον αφορά την πόλη μας απαιτείται η κάλυψη των ελλείψεων του «Αγ. Όλγα», μιας και είναι νωπές οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και φορέων της Ν. Ιωνίας και όχι μόνο.

Τα σχολεία έκλεισαν για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Πρόσφατα είδαμε τις παρεμβάσεις συλλόγων γονέων για την απουσία καθαριστριών τα πρωινά. Δυστυχώς είδαμε και την αδυναμία του δημοτικού συμβουλίου να δώσει λύσεις με αποτέλεσμα τα παιδιά να έμειναν χωρίς επαρκή καθαριότητα. Σ’ αυτή την περίπτωση η διακοπή λειτουργίας των σχολείων λειτούργησε θετικά γιατί με τη μεταδοτικότητα του ιού ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε.

Επειδή με ρωτούν, ναι, έπρεπε στο συγκεκριμένο δημ. συμβούλιο να βρεθεί λύση. Η δημ. αρχή περιμένει τις προσλήψεις εκτάκτων από τον ΟΑΕΔ, οι δημοτικές παρατάξεις (πλην «Ενότητας») συμφώνησαν σ’ ένα διεκδικητικό και σωστό ψήφισμα που δεν δίνει όμως άμεση λύση. Η «Ενότητα» πρότεινε έκτακτη επιχορήγηση όπως έχει κάνει κάποιες φορές ο δήμος μας επί δημαρχίας Γκότση, όμως η πρόταση δεν συμπεριλήφθη στο ψήφισμα κι εγώ ρωτώ αν ήταν εφικτή γιατί δεν δρομολογήθηκε; Θα πρόσθετα ότι εφικτή επίσης θα ήταν μια πρόταση μέχρι να γίνουν προσλήψεις μόνιμων καθαριστριών και προσωρινά έκτακτων, να αναλάμβαναν ιδιωτικά συνεργεία με όλες τις πιστοποιήσεις και με δέσμευση ότι είναι μια λύση με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα. Ας ήμαστε ευέλικτοι, η υγεία των παιδιών μας είναι πάντα προτεραιότητα.

Συνεστίαση σε μεζεδοπωλείο της πόλης μας πραγματοποίησε η κ. Θωμαΐδου, ως Δήμαρχος, τιμώντας τον Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ. Αυτά έγιναν την Κυριακή της Ορθοδοξίας σε στενό κύκλο, αφού καλέστηκαν ιερείς και κάποιοι πολίτες. Καλέστηκαν προσωπικά και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, αλλά μόνο ο κ. Κουκουλάρης ανταποκρίθηκε. Εγώ θα ρωτήσω, ήταν ανάγκη να συγκεντρωθούν (8/3) τόσοι άνθρωποι σε κλειστό χώρο, ενώ ήδη είχαμε τα πρώτα δείγματα της πανδημίας; Και εφόσον υπήρξε απόφαση να τιμηθεί ο κ. Γαβριήλ γιατί δεν ορίστηκε σε άλλο χρόνο και σε μεγαλύτερο χώρο ώστε να παρίστανται και οι δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και οι φορείς της πόλης; Και βέβαια μια τέτοια εκδήλωση τιμής δεν ήταν ανάγκη να συνοδεύεται και από συνεστίαση που κοστίζει βρε παιδί μου, πώς να το κάνουμε.

Και κάτι τελευταίο, γιατί τόση μυστικότητα, ούτε δελτίο τύπου δεν έβγαλε ο δήμος. Όπως φαίνεται η παρουσία του Τοπικού Τύπου δεν είναι αρεστή, αλλιώς πώς να εξηγήσουμε ότι δεν καλεστήκαμε ως ΙΟΝΙΑΝΕΤ να καλύψουμε μια εκδήλωση του δήμου. Το ίδιο συνέβη και με τη συζήτηση της Δημάρχου με τους διευθυντές των σχολείων, το ίδιο κι όταν ήρθε η Υπουργός Παιδείας στο 4ο δημοτικό, το ίδιο με τις ανακοινώσεις για τα μέτρα κατά του Κορωναιού που στάλθηκαν με ανακοίνωση κι όχι με μια συνέντευξη τύπου για να διευκρινιστούν κάποια πράγματα.

Αυτό όμως που μας ξενίζει περισσότερο είναι που η δήμαρχος όταν το «Πρώτο θέμα» ήρθε στο 4ο δημοτικό, προφανώς προσκαλεσμένο, για να κάνει ρεπορτάζ για τις απολυμάνσεις που πραγματοποίησε ο δήμος, (η εφημερίδα μας δεν προσκλήθηκε για αντίστοιχο ρεπορτάζ), η Δήμαρχος δημόσια μέσω του facebook ευχαρίστησε την εφημερίδα για την επίσκεψή της στο σχολείο. Και καλά έκανε η Δήμαρχος, αλλά αναρωτιόμαστε τι θα έπρεπε να πει στην ΙΟΝΙΑΝΕΤ για τα δεκάδες ρεπορτάζ για το δημοτικό έργο επί θητείας της; Τόσο πολύ λοιπόν ενοχλεί η κριτική μας που πάντα είναι δημιουργική;

Μας ρωτούν αναγνώστες για τα δελτία τύπου της δημοτικής αρχής που συχνά δημοσιεύουμε. Ξεκαθαρίζουμε ότι από τη στιγμή που γράφει δελτίο τύπου εμείς δεν φέρουμε ευθύνη για το περιεχόμενό τους το οποίο σχεδόν όλες τις φορές είναι ιδιαίτερα εγκωμιαστικό για το έργο της δημοτικής αρχής. Το αυτό συμβαίνει για τα δελτία τύπου των δημοτικών παρατάξεων και των πολιτικών κομμάτων που ελεύθερα δημοσιοποιούνται οι απόψεις τους.

Πολλή συζήτηση γίνεται για το αν πρέπει να πραγματοποιούνται λειτουργίες και να μεταλαμβάνουν οι πιστοί σε καιρό πανδημίας. Είμαι απ΄ αυτούς που θεωρώ ότι το να πιστεύεις σε κάτι απόλυτα βοηθάει πολύ, ιδιαίτερα σε θέματα ασθένειας όταν πιστεύεις ότι η θεραπεία σου θα επιτύχει. Χωρίς να μπαίνω στο θεολογικό μέρος της συζήτησης θα μιλήσω λογικά σεβόμενος το θρησκευτικό συναίσθημα των συμπολιτών μου. Θεωρώ ότι ο συγχρωτισμός τόσων ατόμων και ιδιαίτερα ηλικιωμένων σε ένα κλειστό χώρο όπως οι εκκλησίες εγκυμονεί κινδύνους. Επίσης επειδή κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τον βαθμό απόλυτης πίστης εκάστου και εκάστης που μεταλαμβάνει, το να γίνει υπομονή για μερικούς μήνες από τους πιστούς δεν δημιουργεί πρόβλημα.

Για το θέμα του Έβρου, του προσφυγικού και μεταναστευτικού έχω πάρει θέση και πάρα πολλοί συμφώνησαν μαζί μου, δέχθηκα όμως και κάποιες βολές από τα «δεξιά» και από τα «αριστερά» μου. Να το ξαναπώ λοιπόν γιατί κάποιοι θέλουν να το ξανακούσουν. Την ευθύνη για την κατάσταση φέρνει ακέραιη η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρώτη γιατί χρησιμοποιεί το ζήτημα ως μοχλό πίεσης ενάντια στη χώρα μας, χρησιμοποιώντας ξεδιάντροπα δυστυχισμένους ανθρώπους, και η δεύτερη γιατί ενώ έχει ευθύνες για τους πολέμους και τη φτώχεια που μαστίζουν λαούς της ευρύτερης περιοχής αρνείται να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί ανοίγοντας τα σύνορά της. Αντίθετα μας χρηματοδοτεί για να κρατήσουμε εγκλωβισμένους εδώ όλους αυτούς τους ταλαίπωρους σε μια Ελλάδα που θα γεμίσει στην ουσία φυλακές. Κι επειδή μου την βγαίνετε, σαφώς δεν υποστηρίζω ότι πρέπει να ανοίξουν ελεύθερα τα δικά μας σύνορα ούτε όμως υποστηρίζω ότι όλοι αυτοί οι πρόσφυγες επιβουλεύονται τις ζωές και τις περιουσίες μας. Υποστηρίζω ξεκάθαρα όσους ζητούν άσυλο και το δικαιούνται, δηλαδή τους πρόσφυγες πολέμου, τις οικογένειες και τα ασυνόδευτα παιδιά, αλλά και τους μετανάστες που θα εγκατασταθούν στην χώρα μας με κανόνες και σεβασμό στη γη που θα τους φιλοξενήσει. Σίγουρα δεν υπάρχει χώρος για όλους, σίγουρα όχι για όσους τα κίνητρα είναι ιδιοτελή και σε βάρος των γηγενών. Το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενωμένη την Ελληνική κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις, χωρίς την εκμετάλλευση που κάνουν διάφοροι ακραίοι και πατριδοκάπηλοι.

Πιπεράτα σχόλια: Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ