Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Erasmus+KA229 “SLAM – STEM Learning Activities and Methods”, στο οποίο συμμετείχε το 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229, ολοκλήρωσε το διετές σχέδιο “SLAM – STEM Learning Activities and Methods” που εκπονήσαμε και υποβάλαμε μαζί με τους εταίρους μας από την Κροατία, Κύπρο και Εσθονία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριες μυήθηκαν στην Επιστήμη μέσω πειραμάτων και ψηφιακών εφαρμογών, ασκήθηκαν στη Ρομποτική ενώ ταυτόχρονα αξιοποίησαν και βελτίωσαν τις γνώσεις τους στις νέες τεχνολογίες, τις ξένες γλώσσες, την ιστορία του τόπου μας, συμμετείχαν σε διαγωνισμούς και Μαθητικά Συνέδρια, σε επιστημονικές διοργανώσεις ενώ γνώρισαν πολιτισμούς χωρών της Ευρώπης, οικοδομώντας παράλληλα την εθνική με την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.

Στη δημιουργία των Φύλλων Εργασίας και των δραστηριοτήτων συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί:

  • Αποστολίδου Ανθή, Σύνδεσμος του Προγράμματος και Συντονίστρια της Ελληνικής ομάδας, Φυσικός
  • Ταστάνη Ελπινίκη, Υποδιευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, Φιλόλογος
  • Φραγκόγιαννη Ευσταθία, Γαλλικής Φιλολογίας
  • Γώγου Γεωργία, Αγγλικής Φιλολογίας
  • Καίσαρη Μαρία, Μουσικής
  • Κάτρη Μαρία, Οικιακής Οικονομίας
  • Κοντόκωστας Δημήτριος – Νεκτάριος, Μαθηματικός,
  • ενώ την Παιδαγωγική ομάδα συμπλήρωσε ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας Καλδάνης Κωνσταντίνος, Πληροφορικής, ως Οικονομικός Υπεύθυνος του προγράμματος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος: Kick Οff Teachers’ Meeting (Joint Staff Training), Drnje, Koprivnica, Κροατία: Η πρώτη συνάντηση καθηγητών – συντονιστών και συμμετεχόντων από τις χώρες-εταίρους πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου 2018 (4-7/12/2018) στην Κροατία. Στη συνάντηση πήραμε μέρος 15 καθηγητές από όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Η ευρύτερη ομάδα του προγράμματος έθεσε το πλαίσιο εργασίας, ενώ οι εταίροι Κροάτες μάς ξενάγησαν στην παλιά και τη σύγχρονη πόλη του Ζάγκρεμπ όπου μεταξύ άλλων επισκεφθήκαμε και το Μουσείο Ψευδαισθήσεων, στη μεσαιωνική πόλη Varazdin και το Μουσείο εντόμων αλλά και στην όμορφη πόλη τους.

Συμμετοχή στο 2ο μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, 30/11-2/12/2018: Οι μαθητές του σχολείου μας παρουσίασαν δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος στην ελληνική μαθητική και επιστημονική κοινότητα μέσω της συμμετοχής τους στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης που πραγματοποιήθηκε στις 30/11-2/12/2018 στο Ερευνητικό Κέντρο «Δημόκριτος» στην Αθήνα.

Συμμετοχή στο Athens Science Festival 2019: Το σχολείο μας, επελέγη να λάβει μέρος στο Athens Science Festival 2019 που θα φιλοξενηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο διάστημα από 3-7/4/2019. Οι μαθητές μας, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ229 «SLAM – STEM Learning Activities and Methods», θα παρουσιάσουν μία σειρά ιστορικών πειραμάτων επίδειξης, ταξιδεύοντας μαζί με τους επισκέπτες στο μυστηριώδη κόσμο των Επιστημών.

1st Learning, Teaching and Training Activities Meeting, Κύπρος 18-22/2/2019: Το χρονικό διάστημα 18-22 Φεβρουαρίου 2019 φιλοξενηθήκαμε στην πανέμορφη Λεμεσό από την παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος από την Κύπρο. H Παιδαγωγική μας Ομάδα παρακολούθησε διαλέξεις από διακεκριμένους επιστήμονες, συμμετείχε σε δράσεις ρομποτικής και προγραμματισμού, σε βραδιά αστροπαρατήρησης, ενώ ο μαθητής μας Αλέξανδρος Χατζόπουλος της Α΄ τάξης επελέγη να συμμετάσχει στο Διεθνή Διαγωνισμό EuroMATH μαζί με την Κυπριακή και την Κροατική ομάδα όπου το Σάββατο 16/3/2019 θα παρουσιάσει την ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

2nd Learning, Teaching and Training Activities Meeting, Κροατία, 08 – 12/04/2019: Την εβδομάδα 08 – 12/04/2019 φιλοξενηθήκαμε από την Παιδαγωγική Ομάδα της συντονίστριας Κροατίας στην παραδοσιακή Drnje. Πρωτότυπες δραστηριότητες, ψηφιακά παιγνίδια, επισκέψεις σε χώρους Επιστήμης και Τεχνολογίας αποτέλεσαν μέρος του προγράμματος.

Την Παρασκευή, 12/04/2019 η μαθητική μας ομάδα συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό ΜΑΤΗΕΜΑ 2019 όπου και απέσπασε την 4η θέση ενώ οι συνοδοί εκπαιδευτικοί συμμετείχαν με εισήγηση στο County Math Teachers Conference.

2nd Joint Staff Training Meeting, 05 – 08/11/2019, Tartu, Estonia: Η πρώτη διακρατική συνάντηση για το 2ο έτος του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στην Εσθονία. Οι εταίροι μας μάς εξέπληξαν με το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό τους σύστημα, την οργάνωση και τις καινοτόμες δράσεις που σχεδίασαν ειδικά για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς!

3rd Learning, Teaching and Training Activities, 03 – 07/02/2020, Αθήνα: Οι Παιδαγωγικές ομάδες των χωρών-εταίρων γνώρισαν την ελληνική φιλοξενία, ξεναγήθηκαν σε χώρους επιστημονικού αλλά και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και συμμετείχαν σε ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες.

Δυστυχώς, το πρόγραμμα των διακρατικών συναντήσεων δεν ολοκληρώθηκε καθώς εκδηλώθηκε η πανδημία Covid-19. Με σκοπό την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων, αιτηθήκαμε 6μηνη παράταση του σχεδίου, με αποτέλεσμα η καταληκτική ημερομηνία του προγράμματος να είναι η 28 Φεβρουαρίου 2021.

Το ευρωπαϊκό λοιπόν αυτό ταξίδι έφθασε στο τέλος του απαριθμώντας, απο ελληνικής πλευράς, περισσότερα από 25 διεπιστημονικά Φύλλα Εργασίας και Δραστηριότητες τις οποίες εντάξαμε στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του σχολείου μας, ακριβώς όπως προέβλεπε η αίτηση του σχεδίου, με σκοπό να εμπλακούν σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές και μαθήτριες.

Στο πλαίσιο της διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος, οι δράσεις μας θα παρουσιαστούν στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Τεχνολογίας το οποίο, εξ αναβολής, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στο διάστημα 09-11 Απριλίου 2021.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία μας αυτά τα 2,5 χρόνια και να βρείτε τα φύλλα εργασίας στον ιστότοπο του προγράμματος
(https://blogs.sch.gr/2gymnioa/erasmus-ka229-slam-stem-learningactivities-methods/) πατώντας εδώ, ενώ στον υπερσύνδεσμο https://online.fliphtml5.com/rqry/tnef) θα βρείτε το ψηφιακό μας βιβλίο!

Η Παιδαγωγική Ομάδα του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, κλείνοντας, θέλει να ευχαριστήσει όλους όσοι μας στήριξαν σε αυτό το δύσκολο και απαιτητικό ταξίδι μας στο χώρο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus+.

Αφιερώσαμε πολύ κόπο και ατελείωτες ώρες δουλειάς προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του προγράμματος αλλά και να παραγάγουμε ένα αποτέλεσμα αντάξιο των προσδοκιών μας.

Ευχαριστούμε, τέλος, θερμά όλους εσάς τους μαθητές, τις μαθήτριες, τους γονείς και κηδεμόνες και τους συναδέλφους μας που στηρίξατε το έργο και την προσπάθειά μας! Μας δίνετε δύναμη να προχωρήσουμε!

Η Υπεύθυνη του προγράμματος
Ανθή Αποστολίδου

Η Παιδαγωγική Ομάδα
Ελπινίκη Ταστάνη
Ευσταθία Φραγκόγιαννη
Μαρία Καίσαρη
Μαρία Κάτρη
Γεωργία Γώγου
Δημήτριος Κοντόκωστας
Κωνσταντίνος Καλδάνης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ