Ολοταχώς πίσω στην εποχή της βαρβαρότητας του Οθωμανισμού, του Χ. Σαπουντζάκη

Ολοταχώς πίσω στην εποχή της βαρβαρότητας του Οθωμανισμού!

Η «Αγία Σοφία», το μέγα σύμβολο της σύνθεσης Ορθοδοξίας και Ελληνισμού που σεβάστηκαν και διέσωσαν οι αιώνες ως μοναδικό τεκμήριο πολιτισμού και αξιών, ξαναγίνεται ένα τέμενος, ένα τζαμί και θα πρέπει να καλυφθούν τα απαράμιλλης τέχνης ψηφιδωτά με τις ιερές εικόνες και οι επισκέπτες να εισέρχονται ανυπόδητοι και με χιτζάπ στο κεφάλι.

Η βούληση του Κεμάλ αλλά και η απόφαση της Unesco να χαρακτηρισθεί η Αγία Σοφία ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς καταργήθηκε από τον επονομαζόμενο και δεύτερο πορθητή Ερντογάν.

Σε άλλες εποχές αυτό για τον απανταχού Ελληνισμό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως casus belli.

Η δύση, η χριστιανική και κοσμική, δικαιώνοντας τον εαυτό της δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να «λυπάται» και να «απογοητεύεται».

Ο Ελληνισμός έχει χτυπηθεί κατάστηθα και θανάσιμα! Αυτό δεν θα πρέπει όμως να το αντιμετωπίσουμε επικαλούμενοι ψυχραιμία και κινούμενοι στο σύνηθες επίπεδο των διεθνών μας επαφών.

Η «Αγία Σοφία» θα πρέπει να γίνει η αφορμή για μία επανασυσπείρωση τού όπου γης Ελληνισμού. Να γίνει σύνθημα, να γίνει στόχος, να γίνει το ξεκίνημα μιας νέας Μεγάλης Ιδέας.

Χάρης Σαπουντζάκης
Συγγραφέας – Ιστορικός

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ