“Όχι άλλος εκφυλισμός στη δημόσια υγεία”, γράφει η Βασιλική Μελέτη

Όχι άλλος εκφυλισμός στη δημόσια υγεία

Κάθε πέρυσι και καλύτερα… Και φέτος οι ελλείψεις σε κλίνες και η υποστελέχωση των νοσοκομειακών δομών εκφυλίζουν τη δημόσια υγεία, με την κατάσταση να είναι απελπιστική και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σε μια περίοδο ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών λόγω της γρίπης.

Ποιος έχει όμως την ευθύνη, όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα εργαζομένων και  ασθενών, όπως αυτά περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Χάρτα για τα Δικαιώματα των Ασθενών; Όταν ένας υπουργός κλείνει νοσοκομεία, χωρίς εναλλακτικές λύσεις, έχει ή όχι ευθύνες για οποιαδήποτε βλάβη υγείας προκληθεί σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, με βάση την αστική ευθύνη του Δημοσίου; Έτσι μπήκε λουκέτο στο Γενικό Νοσοκομείο Άνω Πατησίων, που  παρείχε, έως το 2013, σε  ασθενείς, καρκινοπαθείς και μη, αναντικατάστατες υπηρεσίες υγείας, διαθέτοντας μέχρι και Μονάδα Θεραπείας Πόνου και Ανακουφιστικής Φροντίδας. Οι ασθενείς του Νοσοκομείου  μετακινήθηκαν τότε σε άλλα νοσοκομειακά ιδρύματα, οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ήδη από την επόμενη μέρα, ενώ οι υπηρεσίες και τα έγγραφά του μεταφέρθηκαν στο «Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο» Νέας Ιωνίας.

Επτά σχεδόν χρόνια μετά, στη δική μας «Αγία Όλγα», δεκάδες προγραμματισμένα χειρουργεία αναβάλλονται -μεταξύ άλλων- λόγω υποστελέχωσης στο  αναισθησιολογικό τμήμα. Γιατροί και νοσηλευτές βοούν από καιρό για την ασφυκτική έλλειψη προσωπικού, που αναγκάζει γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να εργάζονται χωρίς ρεπό για να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας του νοσοκομείου μας. Την ίδια ώρα πολίτες, ανήμποροι να διαμαρτυρηθούν, αναγκάζονται να χτυπήσουν τις πόρτες της ιδιωτικής υγείας, με το αζημίωτο. Και ας μην ξεχνάμε ιδίως τους χρόνιους ασθενείς, την πολυπληθέστερη και πλέον σιωπηρή ομάδα, που δεν έχουν ούτε το χρόνο ούτε τη δύναμη για πολιτικές ή άλλης μορφής διαμαρτυρίες.

Εν έτει 2020, βρισκόμαστε ξανά εν μέσω μιας καταιγίδας διαμαρτυρίας για την υγεία, που δε θα έπρεπε ωστόσο να επιδέχεται εκπτώσεων από κανένα και για κανένα λόγο. Όμως, η πραγματικότητα, με την οικονομία δήθεν να βαδίζει σε τροχιά «κανονικότητας», έρχεται για πολλοστή φορά να επιβεβαιώσει ότι  οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία καλούνται να συνεχίσουν να αποδέχονται ειλημμένες αποφάσεις με επίφαση νομιμότητας στην περίθαλψη. Τι να πρωτοειπωθεί:  προαποφασισμένες εκχωρήσεις υπηρεσιών δημόσιας υγείας στον ιδιωτικό τομέα με outsourcing υπηρεσιών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, καθολική καθιέρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ως περιοριστικό μέτρο πρόσβασης στη δευτεροβάθμια υγεία, ριζικός περιορισμός των διαθέσιμων παροχών, μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς εργοδοτών. Και μάλιστα με τις «ευλογίες» των μελετών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, που νομιμοποίησαν την ανάγκη αυτών των αλλαγών. Παραταύτα, στα νοσοκομεία μας βασιλεύουν η παντελής έλλειψη οικονομικού προγραμματισμού, η κάκιστες συνθήκες νοσηλείας, η απουσία επαρκούς υγειονομικού υλικού και τα πάσης φύσεως μεμονωμένα μέτρα που συχνά αντιστρατεύονται το ένα το άλλο.

Κάπως έτσι αυξάνονται σωρευτικά οι ήδη οξυμένες ανισότητες στην υγεία, όπως άλλωστε μαρτυρούν οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, όταν, μετά τη λήξη της ασφαλιστικής τους κάλυψης, βρεθούν χωρίς πρόσβαση στο σύστημα υγείας, στα κοινωνικά ιατρεία και στις λοιπές εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Γιατί παρά το φιλότιμο και την αυταπάρνηση, με την οποία στελεχώνουν τα κοινωνικά ιατρεία, επαγγελματίες της υγείας και εθελοντές, δεν είναι δυνατόν τελικά να αντικαθιστά τη δημόσια υγεία η εθελοντική προσφορά. Όχι τουλάχιστον στα προηγμένα κράτη, όποια έστω θέλουν να λέγονται έτσι.

Δηλώνουμε  άπαντες -ως ενεργοί πολίτες και άνθρωποι που χρειαζόμαστε ποιοτικές  υπηρεσίες υγείας για εμάς και τις οικογένειές μας- τη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα» για άμεσες προσλήψεις ιατρών και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Όχι άλλα μπαλώματα, όχι άλλα μπλοκάκια.

Περιττό να πούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει όχι στα λόγια, αλλά έμπρακτα, να συνταχθεί με τον αγώνα των εργαζομένων και να ζητήσει με απόφασή του από την κυβέρνηση να καλύψει άμεσα όλα τα υφιστάμενα κενά. Για τη δημόσια και δωρεάν υγεία που αξίζουμε και θέλουμε.

Βασιλική Μελέτη
Δημότης Νέας Ιωνίας

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ