Παναγιώτης Μανούρης: θεωρώ ότι οι Ιωνιώτες έχουν προσαρμοστεί πολύ καλά απέναντι στην πανδημία

Το ζήτημα της πανδημίας του κορωναϊού και στη χώρα μας είναι λογικό να απασχολεί και να ανησυχεί όλον τον κόσμο, καθώς καθημερινά ανακοινώνονται νέα κρούσματα και ανάλογα με τις εξελίξεις, οι οποίες είναι ραγδαίες, λαμβάνονται νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Έτσι, συνεχίζοντας την καθημερινή προσπάθεια ενημέρωσής σας, μιλήσαμε με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Παναγιώτη Μανούρη, ρωτώντας τον «πώς αντιμετωπίζει την πανδημία», «αν θεωρεί πως έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και στον Δήμο μας», «αν ανησυχεί για τα τρία κρούσματα κορωναϊού, που εντοπίστηκαν στο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα»(ενός γιατρού, μίας νοσηλεύτριας και ενός διοικητικού υπαλλήλου)», και ακόμη του ζητήσαμε να απευθύνει το δικό του ξεχωριστό μήνυμα προς τον δοκιμαζόμενο Ιωνιώτικο λαό.

Δηλώσεις στην ΙΟΝΙΑΝΕΤ
Παναγιώτης Μανούρης (Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη»): «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος να αμφιβάλλει ότι υπάρχει ένα σοβαρό θέμα όσον αφορά στην αντοχή των νοσοκομείων κυρίως, και για το γεγονός ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσουμε σε λογικές Τραμπ και Τζόνσον, τα λεγόμενα των οποίων είναι ανοησίες. Όμως, όλη αυτή η ιστορία έφερε στην επιφάνεια όχι μόνον τους ανόητους, αλλά και τους επικίνδυνους. Νομίζω ότι τα μέτρα που πάρθηκαν στην Ελλάδα λήφθηκαν γρήγορα. Υπήρξε σχετική ετοιμότητα. Θα μπορούσε να είναι και ακόμη καλύτερα, αλλά σε σχέση με αυτό που είδαμε είναι λογικό ότι μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι. Τώρα, από εκεί και πέρα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Αλλά σε μια κοινωνία, που θέλει να πηγάζει από ουμανιστικά ιδεώδη, δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν ο άνθρωπος και η ζωή πίσω από το οικονομικό κομμάτι.

Νομίζω ότι και σε κεντρικό επίπεδο, τουλάχιστον από όσα διαβάζω για μέτρα τα οποία πρόκειται να παρθούνε επιπλέον, στο θέμα της πρόληψης-διαχείρισης του ιού πάμε καλά, αλλά με μεγάλη αυτοθυσία, βέβαια, των ανθρώπων στα νοσοκομεία, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι πολλοί περισσότεροι. Αυτό δεν χρειάζεται να το λέμε μόνο. Πέρα από το να τους ευχαριστούμε, κάποια στιγμή πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Κάνουν τρομερό αγώνα.

Σε μια κοινωνία, που θέλει να πηγάζει από ουμανιστικά ιδεώδη, δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν ο άνθρωπος και η ζωή πίσω από το οικονομικό κομμάτι.

Εμείς στο σπίτι κάνουμε ό,τι κάνουνε οι υπόλοιποι. Δηλαδή, προσέχουμε την ατομική υγιεινή, δεν πλησιάζουμε τους παππούδες που είναι στον κάτω όροφο, δεν βρισκόμαστε με τους άλλους παππούδες που είναι λίγο πιο κάτω. Όλη η οικογένειά μας είναι σε ένα τετράγωνο ουσιαστικά. Αλλά αυτό τελείωσε την περασμένη εβδομάδα, γιατί πρέπει να προστατέψουμε τους ηλικιωμένους. Οδηγίες στα παιδιά και ευκαιρία για να συνειδητοποιήσουνε και λίγα πραγματάκια που αφορούνε και πλανήτη και τα ζητήματα του χώρου που καλούνται να ζήσουν αύριο. Όχι, βέβαια, όλα μαζί. Δεν είναι «με το κιλό». Γιατί τα παιδιά είναι ακόμη παιδιά και δεν αντιλαμβάνονται τα πάντα. Προσωπικά, επειδή ζω και τη φάση της μεγάλης μου, που δίνει πανελλαδικές, είμαστε σε δυο ταχύτητες. Ο μικρός πανηγυρίζει, γιατί είναι μικρός και γιατί του αρέσει αυτό το «διάλειμμα», και η μεγάλη βρίσκεται σε μία άλλη φάση προετοιμαζόμενη για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλοι. Και εγώ με τη σειρά μου, στο γραφείο μου, μελετάω αρκετά.

Με την ευκαιρία της κουβέντας μας, θα ήθελα να στείλω στους συμπολίτες μας δύο μηνύματα. Στην προκειμένη περίπτωση, επειδή ξέρω τον κόσμο αρκετά καλά, όχι όλους, αλλά ξέρω τις ρίζες αυτού του τόπου, θεωρώ ότι οι Ιωνιώτες έχουν προσαρμοστεί πολύ καλά απέναντι στο θέμα της πανδημίας αυτής από πολύ νωρίς. Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, και δεν το λέω για να «χαϊδέψω αυτιά», θεωρώ ότι πάρα πολύ γρήγορα τουλάχιστον μαζεύτηκαν στα σπίτια τους. Θα έλεγα, λοιπόν, στον κόσμο: Ας μείνουμε μέσα.

Δεν είναι καιρός για αντιπολίτευση. Είναι καιρός για δράση από τη Δημοτική Αρχή.

Το δεύτερο που θα έλεγα προς τους συμπολίτες μας είναι πως θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, με την έννοια ότι δεν είμαστε ένας Δήμος που έχει σύνορα. Ό,τι βλέπουμε να συμβαίνει στο Ηράκλειο, στο Μαρούσι, στην Αθήνα κ.τ.λ., πρέπει να ξέρουμε ότι μας αγγίζει και πρέπει να αντιμετωπίζουμε την περίπτωση της Νέας Ιωνίας σαν να έχει κρούσματα. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι τα κρούσματα είναι τόσο λίγα, όσα ανακοινώνονται στην Ελλάδα. Προφανώς είναι κάποιες χιλιάδες ενδεχομένως ασυμπτωματικά ή, τέλος πάντων, που περνούν αυτή την ιστορία χωρίς να έχουν έντονα συμπτώματα. Άρα, πρέπει να κάνουμε ακριβώς ό,τι κάνουν οι άλλοι, δεν θέλω να κάνω αντιπολίτευση, χωρίς αυτές τις φωνές υστερίας, δυστυχώς, από τη Δημοτική Αρχή, οι οποίες, την ώρα που δίνουν τις οδηγίες του υπουργείου, ταυτόχρονα, από κάτω λένε: «Απομονώστε αυτούς που δημιουργούν πανικό.». Ποιον πανικό; Εδώ μιλάμε για ένα ελληνικό κράτος, το οποίο αυτή τη στιγμή παίρνει όχι ακραία, τα ενδεδειγμένα ακραία μέτρα. Δεν επιτρέπεται σε μια δήλωση της Δημοτικής Αρχής να γράφεται από κάτω ότι «κάποιοι δημιουργούν πανικό». Ποιοι είναι αυτοί; Ο τάδε γιατρός, ο οποίος βγήκε και είπε δυο λέξεις σχετικά με το ότι «η πανδημία δεν μπορεί να σταματάει στη Νέα Ιωνία» και πρέπει να συμπεριφερθούμε μ’ αυτόν τον τρόπο; Είδαμε φωτογραφίες ανθρώπων να ψεκάζουν χωρίς καμία προστατευτική στολή; Εγώ ασχολούμαι με την Αυτοδιοίκηση και βλέπω παντού ανθρώπους όταν κάνουνε ψεκασμό να είναι ντυμένοι σαν αστακοί και να χρησιμοποιούνε τα κατάλληλα φάρμακα. Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος με το τζιν παντελόνι και με μία μάσκα να ψεκάζει (δεν ξέρω τι ψέκαζε ακριβώς) και βγάλανε δελτίο Τύπου: «Η Νέα Ιωνία ψεκάζεται στην πλατεία Σημηριώτη.». Δεν απέφυγα το πολιτικό σχόλιο, αλλά τι να κάνουμε; Πολιτικοί είμαστε και πρέπει κάποια στιγμή να μιλάμε σοβαρά. Δεν είναι καιρός για αντιπολίτευση. Είναι καιρός για δράση από τη Δημοτική Αρχή.

Δεν ανησυχώ για τα κρούσματα στο «Κωνσταντοπούλειο», με την έννοια ότι το θεωρώ αυτονόητο ότι θα συνέβαινε κι εδώ. Βέβαια, τα ποσοστά είναι πολύ μικρά σε σχέση με το πόσο εκτίθενται οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Μπροστά στον αγώνα που κάνουν καθημερινά, είναι απίστευτο το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κρατιέται τόσο χαμηλά. Και νομίζω ότι θα συνεχίσουν να κάνουν πολύ σωστά τη δουλειά τους.

Ας μείνουμε στα σπίτια μας και ας είμαστε αισιόδοξοι.

Νομίζω ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αλλά, τουλάχιστον εγώ, είμαι πολύ αισιόδοξος για όλους. Αρκεί να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε. Ας μείνουμε στα σπίτια μας και ας είμαστε αισιόδοξοι. Εύχομαι υγεία και δύναμη και σε εσάς.».

*Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ μίλησε με την Δήμαρχο και τους επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων, των οποίων οι δηλώσεις θα δημοσιεύονται τμηματικά.

Παναγιώτα Σούγια, Απόστολος Σαλονικίδης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ