Παράρτημα Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ε.Α.Ε.: Η εκδήλωση για την ημέρα της γυναίκας

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας διοργάνωσε το Παράρτημα Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης (Ν.Ι.Φ.Η.Μ.) της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε.), που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (6/3), στον Δημοτικό Κινηματογράφο Ν. Ιωνίας «Αστέρας»,παρουσία πλήθους φίλων της Αντικαρκινικής οι οποίοι είχαν την χαρά να παρακολουθήσουν μια υψηλού επιπέδου βραδιά.

Η κ. ΜΠΕΣΤΑ

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εξαιρετική ομιλία της Αντιπροέδρου του Παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ε.Α.Ε. και Συμβούλου Προσωπικής Ανάπτυξης κ. Μοσχούλας Μπέστα, με τίτλο: «Η Γυναίκα στη Σύγχρονη Κοινωνία».Ξεκινώντας την ομιλία της, η κ. Μπέστα ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζουμε, λοιπόν, σήμερα. Μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλον τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.

Γυναίκα. Μια λέξη γένους θηλυκού, όπως: Ζωή, γέννηση, ελπίδα, πίστη, αγάπη, υπομονή, αφοσίωση, ευτυχία. Γυναίκα. Μια λέξη με επτά γράμματα.  Σαν να λέμε: Τα επτά θαύματα του κόσμου, που μέσα τους περικλείουν την απόλυτη διαιώνιση του είδους. Γιατί η γυναίκα είναι η μήτρα της ζωής. Είναι ο βασικός κορμός της ύπαρξης.

Στη συνέχεια, η κ. Μπέστα αναφέρθηκε στο ιστορικό και στους λόγους της καθιέρωσης της γιορτής της γυναίκας και ακόμη επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Σήμερα, μετά από έναν και πλέον αιώνα, το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας για το 2019 είναι: «Ισορροπία για καλύτερα».Καλούμαστε, δηλαδή, σε δράση για να επιταχυνθεί η ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων, διότι κρίνεται απαραίτητη η ισότητα για να ευδοκιμήσουν οι οικονομίες και οι κοινότητες. Κι αναρωτιόμαστε: Γιατί υπάρχει έλλειψη ισότητας; Γιατί αυτό δεν είναι ατομικό θέμα. Είναι ένα θέμα βαθιά ριζωμένο στη δομή της κοινωνίας.».

Ακολούθως, η κ. Μπέστα αναφέρθηκε στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, αλλά και σε σύγχρονα κείμενα, όπου περιγράφεται η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, μίλησε για τους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας στην καθημερινότητα τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Η γυναίκα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πρόκλησης ψυχικών ασθενειών, που πολλές φορές οδηγούν σε φοβίες και κατάθλιψη.», επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Η κάθε γυναίκα βιώνει τους ρόλους της μοναδικά. Η προσωπική της ιστορία είναι αυτή που εξηγεί τη θέση που παίρνει μέσα σ’ αυτούς τους ρόλους. Ανάλογα, δηλαδή, με το ποια είναι και τι ζητάει στο σήμερα.», έκανε λόγο «για εικονική και όχι για ουσιαστική ισότητα» κι ακόμη τόνισε πως: «μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της αντιμετωπίζει σωματική, ψυχολογική ή και σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.».

Κατόπιν, η κ. Μπέστα αναφέρθηκε σε στατιστικά στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία ενάντια στις γυναίκες, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Η βία στις γυναίκες επεκτείνεται και στους επαγγελματικούς χώρους.», τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Θα πρέπει επιτέλους τα ίδια τα θύματα να μιλήσουν ανοιχτά και ελεύθερα. Να μην κρύβουν τα τραύματά τους πίσω από το μακιγιάζ, ούτε τα τραύματα της ψυχής τους πίσω από το ψεύτικο χαμόγελό τους, αλλά, αντίθετα, να τολμήσουν ν’ ανοίξουν τα φτερά τους στην ελευθερία και στη δικαίωση. Γι’ αυτό, άλλωστε, σήμερα, και το Παράρτημά μας αποφάσισε να χαρίσει ένα χαμόγελο σ’ αυτές τις γυναίκες τις κακοποιημένες για να γλυκάνουμε λίγο τη μοναξιά τους, αλλά και τις ενοχές, που, ίσως, αισθάνονται για τις λάθος επιλογές τους. 

Προσφέρουμε, λοιπόν, σήμερα ένα μικρό δείγμα αλληλεγγύης σ’ αυτές τις γυναίκες και οφείλουμε πάρα πολλά στη δική σας ευαισθητοποίηση, στη δική σας ένθερμη ανταπόκριση σ’ αυτό το κάλεσμά μας. Για μια ακόμη, λοιπόν, φορά αποδεικνύεται ότι όταν εμείς οι γυναίκες είμαστε ενωμένες μπορούμε να κάνουμε πολλά. Μέσα από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, μέσα από τον εθελοντισμό, βοηθάμε όχι μόνο τον συνάνθρωπό μας, αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό, φτάνοντας στην κοινωνική, ηθική και ψυχική ολοκλήρωση.» κι ακόμη διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως: «Η σημερινή γυναίκα έχει χρέος να συνεχίσει τον αγώνα της με πολλούς τρόπους δράσης για να επιτύχει την καθολική εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος της. Για να γίνει, όμως, αυτό θα πρέπει πρωτίστως να δώσει βαρύτητα στη δική τους σωματική και ψυχική  υγεία. Για την ψυχική υγεία θα πρέπει να βρει μέσα της την ισορροπία της.».

Συνεχίζοντας την ομιλία της, η κ. Μπέστα αναφέρθηκε στο βιβλίο αυτοβελτίωσης του Χειρουργού Ορθοπεδικού κ. Γιάννη Λαφαζάνου και του Ψυχιάτρου κ. Γιώργου Δημόπουλου, με τίτλο: «10 λεπτά από την ευτυχία»,και ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Και θα κλείσω με μία ερώτηση: Μπορούμε εμείς οι γυναίκες να γιορτάζουμε κάθε μέρα, όχι μόνο στις 8 του Μάρτη; Μπορούμε κάθε μέρα να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας; Μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά;».

Ο κ. ΛΑΦΑΖΑΝΟΣ 

Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο γνωστός Χειρουργός Ορθοπεδικός κ. Γιάννης Λαφαζάνος, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως: «Πιστεύω ότι η 8η Μαρτίου δεν είναι μόνο επέτειος, είναι υπενθύμιση, είναι και υπόσχεση. Υπενθύμιση όλων αυτών των αγώνων που έχουν γίνει και υπόσχεση για τους αγώνες οι οποίοι έρχονται, γιατί τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν εξακολουθούν να υφίστανται.» κι ακόμη ανακοίνωσε πως τα πνευματικά δικαιώματα των βιβλίων που έχει γράψει και ό,τι άλλο γράψει θα πάνε στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ο κ. ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως: «Εκεί που έχει ένα πλεονέκτημα η γυναίκα είναι ότι στον καρκίνο έχουμε λιγότερα περιστατικά απ’ ό,τι στους άντρες. Και αν καταφέρουμε να σταματήσουμε το κάπνισμα και των ανδρών θα μειωθεί σημαντικά η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου και των γυναικών. Εκείνο που μας περιμένει είναι μία κοινωνία γερόντων χωρίς παιδιά να τα στηρίξουν. Η Ελλάδα όχι μόνο γερνά, η Ελλάδα έχασε ένα μεγάλο κομμάτι νέων ανθρώπων, που πήγε στο εξωτερικό λόγω της οικονομικής κρίσης, και θα βρεθούν άνθρωποι μόνοι τους ασθενείς χωρίς να ‘χουνε τον πυρήνα που στήριζε πάντα τους πολίτες μας, την οικογένειά τους. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί αν το φροντίσουμε εμείς, δημιουργώντας όσο μπορούμε δίκτυα στήριξης και αλληλοβοήθειας. Και είναι κάτι το οποίο πρέπει να το οργανώσουμε σωστά. Και η Πολιτεία, βέβαια.

Το άλλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε είναι να κόψουμε την αύξηση των περιστατικών, που βλέπουμε να σημειώνονται στη χώρα μας λόγω ακριβώς και του γήρατος, με προληπτικά μέτρα. Να καταλάβουμε ότι η πρόληψη δεν είναι κουταμάρα. Δεν είναι κάποιοι ηλικιωμένοι, που μιλάνε για πρόληψη. Αποδεδειγμένα έχει ουσία. Και είναι και η πιο φτηνή λύση. Και είναι και η πιο καλή λύση. Και, επίσης, να φροντίσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε την πρόσβαση σε όλους τους συμπολίτες μας στο Σύστημα Υγείας, χωρίς να σημαίνει ότι ο καρκίνος χωρίς να σημαίνει οικονομική καταστροφή για τον ασθενή. Δεν είναι μόνο τοξικός στο σώμα. Είναι τοξικός και στην οικογένεια και στην κοινωνική ζωή και στην οικονομική κατάσταση των ατόμων που θα εμφανίσουν τη νόσο. Γι’ αυτό, λοιπόν, χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας.».

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματέας του Παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ε.Α.Ε., κ. Μπολώτη, η οποία παρουσίασε και την εκδήλωση, εκ μέρους του Δ.Σ του Παραρτήματος εξέφρασε ένα «μεγάλο ευχαριστώ» προς τον εθελοντή κ. Χάρη Γεωργιάδη, για όλα όσα ανιδιοτελώς προσφέρει στις δράσεις του Παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. στηρίζοντας με όλες του τις δυνάμεις το έργο του.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Ακολούθησε η βράβευση των μελών της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας «ΠΑΡΗ.ΣΙ.Α.» για τη μακρόχρονη προσφορά της στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.

Νωρίτερα, η Πρόεδρος του Παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ε.Α.Ε. και δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Δύναμη προοπτικής» κ. Ελισάβετ Γεωργιάδου είπε μεταξύ άλλων πως: «Σήμερα, την ημέρα που γιορτάζει η γυναίκα, το Δ.Σ. του Παραρτήματός μας αποφάσισε να βραβεύσει μια ομάδα γυναικών, που εκπροσωπούνε επάξια τη γυναίκα επιστήμονα την «Παρρησία», που κι αυτή είναι γένους θηλυκού.», αναφέρθηκε στο έργο της «ΠΑΡΗ.ΣΙ.Α.» και αμέσως μετά ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης, επέδωσε την τιμητική πλακέτα στις κ.κ.: Αθηνά Βαδαλούκα (Πρόεδρο της «ΠΑΡΗ.ΣΙ.Α.», Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας-Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής ΕΚΠΑ, Επίτιμη Γενική Γραμματέας του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόνου (WIP), Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου κατά του πόνου (EuLAP) και τ. Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας (ESRA) ) και Ευνομία Αλεξοπούλου-Βραχνού (Γενική Γραμματέα της «ΠΑΡΗ.ΣΙ.Α., Αναισθησιολόγο, Διευθύντρια Αναισθησιολογικής Κλινικής και Ιατρείου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Γ.Ο.Ν. «Άγιος Σάββας»), βραβεύοντας τη γυναίκα στο «πρόσωπο» της «ΠΑΡΗ.ΣΙ.Α.».

Αμέσως μετά η κ. Βαδαλούκα ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ε.Α.Ε. για την τιμή της βράβευσης κι ακόμη αναφέρθηκε στην εθελοντική προσφορά στον Έλληνα ασθενή από την «ΠΑΡΗ.ΣΙ.Α.».

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα μελωδικό μουσικό αφιέρωμα, που προσέφεραν στους παριστάμενους η εξαιρετική σοπράνο κ. Κρίστυ Καθαρίου-Βογιατζόγλου που ενθουσίασε το κοινό, μαζί με τον μουσικό, συγγραφέα μουσικών παιδικών βιβλίων, μαέστρο κ. Γιώργο Κωνσταντινίδηστο πιάνο, τον βιολονίστα κ. Βασίλη Δήμο στο βιολί και τον διπλωματούχο ντράμερ  κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα στα κρουστά.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Επίσης, μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Πρόδρομος Αργυρόπουλος, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδελφείας, Ν. Χαλκηδόνος και Ηρακλείου κ.κ. Γαβριήλ, ο δημοτικός σύμβουλος εκπρόσωπος της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Μιλτιάδης Καναβός, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη προοπτικής» κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, η Διευθύντρια της Γυναικολογικής Κλινικής του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου Ν. Ιωνίας και Πατησίων «Αγία Όλγα» κ. Κωνσταντίνα Μπακαλιάνου, ο Ακτινολόγος, Ραδιολόγος, Οικονομολόγος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Τομέα Αθήνας με την παράταξη «Νέα Αρχή» κ. Ιωάννης Κατσαγκόλης, η ειδική γραμματέας του Τοπικού Παραρτήματος της ΕΑΕ κ. Στασινοπούλου και το μέλος του ΔΣ κ.Ηλιοπούλου,καθώς και μέλη του Δ.Σ. της «ΠΑΡΗ.ΣΙ.Α.».Την ΙΟΝΙΑΝΕΤ, η οποία ήταν χορηγός επικοινωνίας, εκπροσώπησε ο εκδότης κ. Βασίλειος Μαγκαναδέλλης.

Παναγιώτα Σούγια

 

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ