Ερμόλαος (Ερμής) Σεβαστός
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Ιωνίας
Δημοτική Παράταξη «Δημιουργία Αλληλεγγύη»
«Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΚΩΝ ΤΣΕΠΗΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ»
Πριν από λίγες ημέρες η ηλεκτρονική εφημερίδα της πόλης μας, η ionianet, διοργάνωσε μια σφυγμομέτρηση σχετικά με τι πιστεύουν οι κάτοικοι της ότι πρέπει ν’ αλλάξει ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους. Η απάντηση εξέπληξε πολλούς καθώς σαν πρώτη ανάγκη αναδείχθηκε η έλλειψη πρασίνου στη Νέα Ιωνία. Σήμερα καταθέτω μια πρόταση η οποία μπορεί να καταστεί άμεσα υλοποιήσιμη με χαμηλό κόστος και πολύ ευεργετικά αποτελέσματα.
Τα “Pocket Parks” ή “Mini Park” ή “Vest Pocket Parks” αποτελούν μικρής έκτασης χώρους πρασίνου εντός του αστικού ιστού, ελεύθεροι χώροι που δημιουργούνται σε χώρους χωρίς χρήση και ακανόνιστης γεωμετρίας. Τα πάρκα τσέπης λειτουργούν λόγω του μεγέθους τους ως πάρκα γειτονιάς, ωστόσο καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Περιλαμβάνουν χρήσεις όπως χώρους συνάντησης, στάσης και χαλάρωσης, χώρους παιχνιδιού για τα παιδιά. Λειτουργούν ως «καταφύγιο» από τη βοή της πόλης. Έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές πως όσο εύκολος και αν είναι ο σχεδιασμός τους υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στη διατήρηση τους όταν δεν αποτελούν μέρος ενός συνολικότερου σχεδιασμού για την πόλη ή δεν λαμβάνουν ορισμένη κρατική μέριμνα για τη συντήρηση και λειτουργία τους. Ωστόσο η εισαγωγή τους σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό όπως η ενσωμάτωση τους σε ένα ευρύτερο δίκτυο πρασίνου ή κάποιο δίκτυο ποδηλάτου με απαραίτητη προϋπόθεση την ορατότητα τους από ένα σημαντικό ποσοστό πεζών που μπορούν να αποτελέσουν μελλοντικοί χρήστες, συμβάλλει σημαντικά στην βιωσιμότητα τους. Το ποσοστό πρασίνου που περιλαμβάνεται στα πάρκα τσέπης μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση του μικροκλίματος καθώς λειτουργούν ως πνεύμονες πρασίνου εντός του ιστού. Παράλληλα η ύπαρξη τους σε κοντινές αποστάσεις από τις κατά περίπτωση γειτονιές συμβάλει θετικά στη γενικότερη οικολογική 16 διάσταση της πόλης, καθώς οι χρήστες δεν απομακρύνονται σημαντικά από την περιοχή για να επισκεφτούν κάποιο πάρκο. Η ύπαρξη “pocket parks” σε αποστάσεις που μπορούν να καλυφθούν με τα πόδια αποτρέπει την χρήση αυτοκινήτου για τη μετάβαση σε άλλες περιοχές, συμβάλλοντας έτσι στη γενικότερη μείωση της ρύπανσης της πόλης. Μια επιτυχημένη χωροθέτηση πάρκων τσέπης είναι αυτή στην οποία τα πάρκα δεν απέχουν περισσότερο από 300μ από το χρήστη της κατοικίας ή της εργασίας των κατοίκων.
Ο ελλαδικός χώρος και συγκεκριμένα η πόλη της Αθήνας έχει και αυτή να προσφέρει την εμπειρία της πάνω σε ζητήματα σχεδιασμού πάρκων «τσέπης».Το πρώτο πάρκο για παράδειγμα που σχεδιάστηκε αφορά σε ένα εγκαταλελειμμένο χωρίς χρήση οικοδομικό τετράγωνο στην οδό Δράμας 11, στο Κολωνό 2013. Σε επόμενο άρθρο μου θα αναλύσω λεπτομερώς τα πλεονεκτήματα των πάρκων τσέπης.
ΕΡΜΟΛΑΟΣ ΣΕΒΑΣΤΟΣ, ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΑΕΙ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ,
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”