Παρουσίαση συλλογής ιαπωνικών netsuke στην Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου

Η Πινακοθήκη Γιώργου Βογιατζόγλου έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στην παρουσίαση μιας ιδιαίτερης συλλογής ιαπωνικών netsuke (προφέρεται νέτσκε) που συγκέντρωσε ο φίλος και συνεργάτης της Πινακοθήκης μας Χρίστος Χριστοφής, σε ταξίδια του στην Άπω Ανατολή, τη δεκαετία 1983-1993.

Πρόκειται για μικρά, μοναδικά, γλυπτά αντικείμενα, συνήθως κατασκευασμένα από ελεφαντόδοντο, που εξυπηρετούσαν αρχικά λειτουργικούς και αισθητικούς σκοπούς. Το μέγεθός τους σπάνια υπερβαίνει τα 6 εκ. και τα θέματα που απεικονίζονται περιλαμβάνουν ζώα, θρυλικούς ήρωες, θεούς, καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και πλήθος άλλα.

Θα εκτεθούν περίπου 35 netsuke, αντιπροσωπευτικά δείγματα της συλλογής και ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα  να τα «νοιώσει» στην παλάμη του και να τα παρατηρήσει με προσοχή.

Ο Χρίστος Χριστοφής, μετά το 1993, σταμάτησε να συγκεντρώνει αντικείμενα από ελεφαντόδοντο και ο ίδιος θεωρεί, εδώ και πολλά χρόνια, ότι οι συλλέκτες πρέπει να αποφεύγουν την αγορά παλαιών αντικειμένων από αυτό το υλικό, γιατί έτσι ενθαρρύνουν την παραγωγή απομιμήσεων και το παράνομο εμπόριό του.

Τα netsuke θα εκτεθούν μόνο για μία ημέρα, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, 11.00-15.00, με σύντομη ομιλία του συλλέκτη στις 12.30 και συζήτηση.

Η έκθεση IN MEDIO VIRTUS συνεχίζεται στην Πινακοθήκη μας με επιτυχία και την ημέρα της εκδήλωσης για τα Netsuke θα είναι επισκέψιμη.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ