Παρουσιάστηκε στη Νέα Ιωνία το βιβλίο του κ. Γ. Πουλημένου “Σμύρνη – Περιηγητικός Οδηγός 1922”

Ο Σύλλογος Σμυρναίων Νέας Ιωνίας διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας (3/2), στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας, την παρουσίαση του εξαιρετικού βιβλίου του συγγραφέα κ. Γιώργου Πουλημένου: «Σμύρνη – Περιηγητικός Οδηγός 1922», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Μπαλτά», στη σειρά: «Εξ Ανατολών».

Η κ. Ανθρακίδου
Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων Νέας Ιωνίας κ. Έλσα Ανθρακίδου, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ενημέρωσε μεταξύ άλλων ότι το βιβλίο «Θα μας το προλογίσει κατά κάποιον τρόπο ο Θοδωρής Κοντάρας , και θα δούμε και εικόνες και πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.».

Ο κ. Κοντάρας
Αμέσως μετά, έλαβε τον λόγο ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Θοδωρής Κοντάρας, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Είναι μικρό βιβλιαράκι, αλλά θαυματουργό. Δεν ξέρετε πόσα πράγματα έχει αυτό το μέσα. Έχει όλη τη Σμύρνη πριν από 100 χρόνια. Είναι ένα βιβλίο που ανασταίνει ουσιαστικά τη χαμένη πολιτεία.».

Συνεχίζοντας, ο κ. Κοντάρας επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Είναι ένας θησαυρός μνήμης αυτό το βιβλίο, χρήσιμος για όσους οδηγούν στα βαθιά και πολυκύμαντα νερά της σμυρναίικης ιστορίας μα και σε όσους ταξιδεύουν σήμερα στην Ιωνική μεγαλούπολη και θέλουν να αφουγκραστούν το πολυσυζητημένο παρελθόν.» και κατόπιν αναφέρθηκε με περισσότερες λεπτομέρειες στα περιεχόμενα του βιβλίου.

Ο κ. Πουλημένος
Στη συνέχεια, ο συγγραφέας του παρουσιαζόμενου βιβλίου, κ. Γιώργος Πουλημένος, με τη βοήθεια οπτικού υλικού παρουσίασε πολλές πληροφορίες από τις σελίδες του βιβλίου του, περιγράφοντας παράλληλα αρκετά σημεία ενδιαφέροντος της Σμύρνης, και ολοκλήρωσε την παρουσίασή του λέγοντας πως: «Με τον περιηγητικό οδηγό της Σμύρνης σας καλώ να περπατήσουμε την πόλη των τότε Σμυρνιών, των παππούδων μας, να διαβούμε τους δρόμους που περπάτησαν κι εκείνοι και να επισκεφτούμε τα μέρη που έζησαν εκείνοι και οι υπόλοιποι κάτοικοι της Σμύρνης.».

Το βιβλίο
Επίσης, σε ό,τι αφορά στο σημαντικό αυτό βιβλίο-περιηγητικό οδηγό του παρελθόντος της Σμύρνης, οφείλουμε να επισημάνουμε πως περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για τη μαρτυρική πόλη, καθώς και 27 μεγάλης ακρίβειας χάρτες, που σχεδίασε ο συγγραφέας με βάση παλαιότερους χάρτες της Σμύρνης, όπου αποτυπώνονται όλοι οι δρόμοι και τα σημαντικότερα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια. Επίσης, αξίζει να επισημάνουμε πως κάθε χάρτης συμπληρώνεται με παλιές φωτογραφίες και κατατοπιστικά κείμενα για κάθε περιοχή.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ